Ухвала
від 20.10.2022 по справі 907/680/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

"20" жовтня 2022 р. м. УжгородСправа № 907/680/22

Господарський суд Закарпатської області у складі судді Пригуза П.Д., розглянувши заяву про усунення недоліків від 18.10.2022,

за позовом: Департаменту міської інфраструктури Ужгородської міської ради, код ЄДРПОУ - 36541721, м. Ужгород, пл. Поштова, 3

до відповідача: Приватного акціонерного товариства "Модуль-М", код ЄДРПОУ - 05795783, м. Ужгород, вул. Баб`яка, 15,

про: стягнення заборгованості по орендній платі,

в с т а н о в и в:

Департамент міської інфраструктури Ужгородської міської ради звернувся до Господарського суду Закарпатської області з позовною заявою про стягнення заборгованості по орендній платі з ПАТ "Модуль - М" у розмірі 1 544 968,77 грн. за договором оренди землі від 15.09.2021 року.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03.10.2022 визначено головуючого суддю по справі - Пригузу П.Д.

Ухвалою суду від 06.10.2022 позовну заяву Департаменту міської інфраструктури Ужгородської міської ради - залишено без руху; запропоновано усунути недоліки заяви, а саме надати суду документи, які підтверджують доплату судового збору у розмірі 5987.14 грн. або ж документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

19.10.2022 на адресу суду надійшла від позивача заява про усунення недоліків, якою долучено копію платіжного доручення №397 від 12.10.2022 на суму 5987,14 грн. Недоліки позовної заяви усунуті в строк, встановлений ухвалою суду 06.10.2022 року.

Зазначений спір згідно із ст. 20 ГПК України виник у зв`язку із здійсненням господарської діяльності, належить до юрисдикції господарських судів та має розглядатися в порядку господарського судочинства.

Позовна заява, відповідає вимогам, встановленим ст. ст. 162, 164, 172 ГПК України та подана з дотриманням правил підсудності особою, яка має процесуальну дієздатність.

Згідно з п. 4 ч. 2 ст. 176 ГПК України, при прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються, зокрема, за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.

Частиною 3 статті 12 ГПК України встановлено, що спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно з ст. 181 ГПК України, для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Враховуючи характер правовідносин сторін, обставини та предмет спору, обсяг та характер доказів, які підлягають дослідженню, суд прийшов до висновку, що справу доцільно розглянути за правилами загального позовного провадження.

Згідно ст. 6 ГПК України Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу та між учасниками судового процесу.

Інформація для сторін.

В той же час, провадження у господарських справах здійснюється у паперовій формі.

Відповідно до п. 18) Розділу XI Перехідні положення ГПК України, справи, розгляд яких розпочато та не закінчено за матеріалами у паперовій формі до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), продовжують розглядатися за матеріалами у паперовій формі.

Згідно п. 17 та п. 18 Положення про ЄСІТС учасники процесу, окрім отримання документів через Електронний кабінет, мають право отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Згідно п. 113 розділу V. Перехідні положення Рішення Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 № 1845/0/15-21 «Про затвердження Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи», до забезпечення початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС справи розглядаються (формуються та зберігаються) в паперовій формі. Документи, що надійшли до суду в електронній формі, роздруковуються за наявності такої можливості в суді та приєднуються до матеріалів паперової справи.

Електронні документи та електронні копії паперових документів зберігаються в автоматизованих системах діловодства.

Суд привертає увагу сторін на тимчасову об`єктивну нездатність суду інформаційно та технічно забезпечити дотримання вимог процесуального законодавства. Так, згідно інформації фінансової служби господарського суду, опублікованої на сайті Господарського суду Закарпатської області, зазначається про відсутність фінансування для придбання витратних матеріалів на здійснення правосуддя (паперу, конвертів, тонеру або картриджу, поштових марок, канцелярського приладдя тощо), неможливість здійснювати заправку оргтехніки, відправку процесуальних документів засобами поштового зв`язку. Через це відсутні можливості для роздруковування в суді та приєднання до матеріалів паперової справи документів, що надходять від сторін в електронній формі.

Зважаючи на викладене суд пропонує учасникам справи при надсиланні своїх заяв до господарського суду по суті справи або з процесуальних питань взяти на себе додатково витрати, що пов`язані з розглядом справи, а саме: додавати до таких заяв необхідну кількість аркушів чистого паперу для принтера, а також надавати конверти та поштові марки для забезпечення інформаційно-технічних витрат суду, бюджетне фінансування яких у даний час відсутнє.

Цей захід має сприяти своєчасному виконанню судом своїх завдань по належному повідомленню учасників справи про процесуальні рішення суду та руху справи.

Керуючись ст.ст. 12, 20, 162, 176, 234 ГПК України, суд -

п о с т а н о в и в:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче засідання на 17 листопада 2022 р. на 12:00 год. у приміщені Господарського суду Закарпатської області за адресою: м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2а, зал судових засідань №4.

Запропонувати сторонам взяти участь у судовому засіданні в режимі відео конференції поза межами приміщення суду, оскільки у господарського суду є у наявності відповідні технічні можливості, а явка учасників цієї справи в судове засідання не визнається судом обов`язковою.

4. Відповідачу встановити строк у п`ятнадцять днів з дня вручення цієї ухвали для подання відзиву (заперечення) на позовну заяву із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення, якщо такі докази не надані позивачем, а також документи, що підтверджують направлення відзиву і доданих до нього доказів позивачу.

5. Позивачу запропонувати в строк до п`яти днів з дня отримання відзиву надати суду відповідь на відзив; докази направлення відповідачу відповіді надати суду.

6. Роз`яснити учасникам справи, що в разі ненадання відповідачем у встановлений судом строк без поважних причин відзиву, суд вирішує справу за наявними матеріалами, а неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених ст. 202 ГПК України.

7. Довести до відома сторін, що за невиконання процесуальних обов`язків учасником справи передбачена відповідальність у відповідності зі ст. 135 ГПК України.

8. Повідомити учасників справи, що заяви по суті справи, заяви з процесуальних питань, клопотання, пояснення, додаткові письмові докази можуть бути ними подані в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет "Електронний суд", поштою або дистанційними засобами зв`язку.

Суд звертає увагу сторін, що документи отримані судом електронною поштою без ЕЦП або каналами факсимільного зв`язку, не належать до офіційних. Враховуючи зазначене, такі документи є неналежно оформленими, відтак не належать до офіційних і судом залишаються без розгляду.

9. Учасникам справи необхідно письмово повідомити суд про оптимальний для них спосіб отримання інформації щодо розгляду справи.

10. Суд звертає увагу учасників процесу, що для отримання процесуальних документів в електронному вигляді, необхідно зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (створити поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб - порталі судової влади України за адресою: mail.gov.uа та подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді по конкретній справі, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб -порталі судової влади України.

Суд зазначає, що учасники справи (їх представники) мають право доступу до матеріалів даної справи в електронному вигляді в системі Електронний суд після реєстрації своїх офіційних електронних адрес в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС).

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб - порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Копію ухвали направити учасникам судового провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає о скарженню.

Суддя П.Д. Пригуза

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення20.10.2022
Оприлюднено24.10.2022
Номер документу106864966
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про невиконання або неналежне виконання зобов’язань що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —907/680/22

Судовий наказ від 02.02.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

Рішення від 20.12.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 06.12.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 17.11.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 20.10.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 06.10.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні