Ухвала
від 21.10.2022 по справі 350/958/22
РОЖНЯТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 350/958/22

Номер провадження 2-о/350/53/2022

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 жовтня 2022 року Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

в складі: головуючого судді Сокирко Л.М.,

присяжних: Годованець З.С., Федірка М.В.,

секретаря судових засідань: Видойник І.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань №3Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області в смт. Рожнятів Калуського району Івано-Франківської області заяву ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки, заінтересована особа: відділ опіки та піклування Дубівської територіальної громади Калуського району Івано-Франківської області, прийняти до розгляду,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 22 серпня 2022року звернувся із вказаною заявою до суду та просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка є його матір`ю недієздатною та призначити його ( ОСОБА_1 ) опікуном матері, мотивуючи вимоги тим, що ОСОБА_2 знаходиться на диспансерному нагляді в психоневрологічному кабінеті районної лікарні. За станом свого здоров`я ОСОБА_2 потребує постійного стороннього догляду та нагляду оскільки остання не може самостійно приймати рішення, буває надто агресивною, її поведінка та мислення є неадекватними. Відтак потребує постійного стороннього догляду. З метою визначення психічного стану ОСОБА_2 просив призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

Заявник та його представник в судове засідання не прибули, однак представник заявника спрямував до суду заяву, у якій просив задовольнити клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи.

Представник заінтересованоїособи-органуопікита піклуванняДубівської сільської радиКалуськогорайонуІвано-Франківськоїобласті Мухар О.Є. спрямував до суду заяву, у якій просив справу розглянути без участі представника заінтересованої особи.

Дослідивши матеріали справи, а саме виписку із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого № 3576/21 на ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд встановив, що ОСОБА_2 має діагноз: афективні розлади органічного генезу, астено-субдепресивний синдром з соматофорними нашаруваннями.

Відповідно до статті 105 Цивільного процесуального кодексу України, призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до статті 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Відповідно до Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України від 8 травня 2018 року № 865, предметом судово-психіатричної експертизи є психічний стан особи у певні юридично значимі проміжки часу. Психічний стан особи у певні юридично значимі проміжки часу визначається з метою надання відповіді на запитання, поставлені особою або органом, яка (який) залучила(в) експерта, або слідчим суддею чи судом, що доручив проведення експертизи.

Ухвалюючи рішення про призначення експертизи, суд враховує роз`яснення, надані Пленумом Верховного Суду України у пунктах 3, 4 Постанови «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» № 3 від 28 березня 1972 року, зокрема в тій частині, що даними про психічну хворобу можуть бути довідки про стан здоров`я, виписка з історії хвороби, інші документи, видані лікувально-профілактичними закладами. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Відповідно до вимог статті 298 Цивільного процесуального кодексу України, пункту 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» № 3 від 28 березня 1972 року, у справах даної категорії обов`язкове призначення судово-психіатричної експертизи.

Враховуючи викладене, суд вважає, що клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи є обгрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до пункту 9 частини першої статті 253 Цивільного процесуального кодексу України, провадження у справі на час проведення експертизи слід зупинити.

Керуючись статтями103-105, 252, 253, 259, 260, 261, 298 Цивільного процесуального кодексу України,

п о с т а н о в и в:

Призначити у справі судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на хронічну стійку психічну хворобу чи розлад (якщо так, то яку саме);

чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 внаслідок цього захворювання (розладу) усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними;

чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в силу свого психічного стану значення своїх дій та чи може керувати ними та чи потребує за станом свого здоров`я опіки;

чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 приймати участь у судовому засіданні.

Проведення цієї експертизи доручити експертам Комунального некомерційного підприємства «Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров`я Івано-Франківської обласної ради» (76011, вулиця Медична, 15 місто Івано-Франківськ).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 Кримінального кодексу України.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

В розпорядження експерта надати: цивільну справу № 350/958/22, провадження № 2-о/350/53/2022. Зобов`язати заявника ОСОБА_1 забезпечити явку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до Комунального некомерційного підприємства «Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров`я Івано-Франківської обласної ради» (вулиця Медична, 15 місто Івано-Франківськ) у визначений експертом день та час.

Експертизу провести протягом одного місяця з часу отримання Комунальним некомерційним підприємством «Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров`я Івано-Франківської обласної ради».

Ухвала в частині зупинення провадження може бути оскаржена в апеляційному порядку до Івано-Франківського апеляційного суду через Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області шляхом подачі апеляційної скарги в 15-денний строк з дня проголошення ухвали.

Суддя: Сокирко Л.М.

Присяжні: Годованець З.С.

Федірко М.В.

Дата ухвалення рішення21.10.2022
Оприлюднено24.10.2022
Номер документу106881611
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки, заінтересована особа: відділ опіки та піклування Дубівської територіальної громади Калуського району Івано-Франківської області, прийняти до розгляду

Судовий реєстр по справі —350/958/22

Рішення від 27.04.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Сокирко Л. М.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Сокирко Л. М.

Ухвала від 20.01.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Сокирко Л. М.

Ухвала від 13.01.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Сокирко Л. М.

Ухвала від 21.10.2022

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Сокирко Л. М.

Ухвала від 24.08.2022

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Сокирко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні