Ухвала
від 18.10.2022 по справі 7/61-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

18 жовтня 2022 року Справа № 7/61-Б за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Ковельський житлово-будівельний комбінат, м. Ковель

про банкрутство

Суддя Шум М. С.

Секрктар с/з Харкевич О. О.

Учасники справи: н/з

встановив: постановою суду від 16.03.2012 ТзОВ «Ковельський житлово-будівельний комбінат» визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру.

Ухвалою суду від 07.11.2017 замінено арбітражного керуючого Череватого Любомира Богдановича (свідоцтво на право здійснення діяльності арбітражного керуючого від 28.02.2013 №313) у справі про банкрутство ТзОВ «Ковельський житлово-будівельний комбінат» на арбітражного керуючого Рабана Микиту Тарасовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №309 від 28.02.2013).

29.08.2022 ліквідатор банкрута Рабан М. Т. подав клопотання №1 від 29.08.2022 про отримання згоди на продаж незаставного майна із зазначенням умов продажу.

Відтак, ліквідатор банкрута просить суд надати згоду на продаж незаставного майна банкрута на таких умовах:

1. Лот №1 нерухоме майно, що належить ТзОВ «КОВЕЛЬСЬКИЙ ЖБК» та знаходиться за адресою: Волинська область, Шацький р., смт. Шацьк, Гряда урочище, будинок 40

- Земельна ділянка площею 0,137 га для обслуговування бази відпочинку кадастровий номер 0725755100:03:016:0912;

- Одноповерховий будинок №1 (будинок відпочинку) А-1 площею 100 кв.м.;

- Одноповерховий будинок (скляний павільйон) Б-1 площею 114,6 кв.м.

2. Початкова ціна першого аукціону: 817 201,00 грн.;

3. Крок аукціону: 5 відсотків від стартової ціни продажу.

4. Провести перший аукціон без можливості зниження початкової ціни.

5. У разі відсутності бажаючих придбати майно на першому аукціоні, здійснити повторний аукціон з можливістю зниження початкової вартості.

6. Початковою ціною повторного аукціону є зменшена на 20 відсотків початкова ціна першого аукціону.

7. У разі закінчення першого повторного аукціону без визначення переможця, оголосити проведення другого повторного аукціону.

8. Початковою ціною другого повторного аукціону є зменшена на 25 відсотків початкова ціна першого повторного аукціону.

9. Визначити граничну ціну, до якої може бути знижено початкову вартість під час проведення аукціону, до 50 відсотків від початкової ціни другого повторного аукціону.

10. За рахунок коштів, отриманих від реалізації майна, підлягають відшкодуванню витрати, пов`язані з продажем майна, а саме:

- витрати на організацію проведення аукціону (ів) з продажу майна ТзОВ «КОВЕЛЬСЬКИЙ ЖБК» (експертна оцінка) - 5000,00 грн.

- розмір винагороди оператора становить:

у разі, коли ціна продажу лота становить понад 5 тис. розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, - 2 відсотки ціни продажу;

у разі, коли ціна продажу лота становить від 500 до 5 тис. розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, - 3 відсотки ціни продажу;

у разі, коли ціна продажу лота становить від 50 до 500 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, - 4 відсотки ціни продажу;

у разі, коли ціна продажу лота становить від двох до 50 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, - 4,5 відсотка ціни продажу;

у разі, коли ціна продажу лота становить до двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, - 5 відсотків ціни продажу.

Ухвалою суду від 31.08.2022 клопотання ліквідатора банкрута ТзОВ «Ковельський житлово-будівельний комбінат» від 29.08.2022 №1 про отримання згоди на продаж незаставного майна прийнято та призначено до розгляду на 20.09.2022 на 11:30 год., зобов`язано арбітражного керуючого Рабана М. Т. надіслати відповідне клопотання членам комітету кредиторів, докази чого подати суду, членам комітету кредиторів банкрута до наступного судового засідання запропоновано подати суду при наявності пояснення по суті клопотання.

На виконання вимог ухвали суду від 31.08.2022 ліквідатор банкрута супровідним листом від 06.09.2022 надав суду докази надіслання клопотання про отримання згоди на продаж незаставного майна.

В судове засідання 20.09.2022 жоден учасник справи не з`явився, про причини неявки в удове засідання суд не повідомив.

Ухвалою суду від 20.09.2022 клопотання ліквідатора банкрута ТзОВ «Ковельський житлово-будівельний комбінат» від 29.08.2022 №1 про отримання згоди на продаж незаставного майна відкладено на 18.10.2022. Членам комітету кредиторів банкрута до наступного судового засідання запропоновано подати суду пояснення по суті клопотання.

Учасники справи в судове засідання не з`явилися, хоч були належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи, будь-які пояснення чи клопотання до суду не надходили.

Згідно ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

В силу вимог ч.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, 1950 року, учасником якої є Україна, кожен при вирішенні судом питання щодо його цивільних прав та обов`язків має право на судовий розгляд упродовж розумного строку.

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору (§ 66-69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 у справі "Смірнова проти України").

Оцінивши в сукупності матеріали справи, проаналізувавши вимоги чинного законодавства, що регулює відповідні правовідносини, врахувавши доводи і обґрунтування ліквідатора, суд дійшов висновку про задоволення клопотання ліквідатора банкрута про отримання згоди на продаж незаставного майна із зазначенням запропонованих умов продажу.

Відповідно до ч. 1 ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства, ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження, зокрема, приймає у своє відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута; формує ліквідаційну масу; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Нормами ст. 62 вказаного Кодексу визначено, що усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання, включаються до складу ліквідаційної маси. Майно, визначене родовими ознаками, що належить банкруту на праві володіння або користування, включається до складу ліквідаційної маси. Індивідуально визначене майно, що належить банкруту на підставі речових прав, крім права власності і господарського відання, не може бути включене до складу ліквідаційної маси. Об`єкт довірчої власності не може бути включено до ліквідаційної маси довірчого власника або довірчого засновника. Ліквідатор, виявивши частку, яка належить банкруту у спільному майні, з метою задоволення вимог кредиторів у встановленому порядку порушує питання про виділення цієї частки.

Статтею 63 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що після проведення інвентаризації та отримання згоди на продаж майна ліквідатор здійснює продаж майна банкрута на аукціоні. Початковою вартістю продажу майна банкрута є його вартість, визначена ліквідатором. Ліквідатор може здійснювати безпосередній продаж або продаж на комісійних умовах через організацію роздрібної торгівлі за розумною ціною товарів, що швидко псуються. Ліквідатор може здійснювати безпосередній продаж або продаж на комісійних умовах через організацію роздрібної торгівлі за розумною ціною також виробничих запасів, малоцінних та швидкозношуваних предметів, ринкова вартість яких не перевищує однієї мінімальної заробітної плати. Ліквідатор здійснює продаж цінних паперів та похідних фінансових інструментів через професійного учасника фондового ринку в порядку, визначеному законодавством України, згідно з договором, укладеним між ліквідатором і торговцем цінними паперами. Умови договорів, укладених на реалізацію майна банкрута, не можуть передбачати розстрочення або відстрочення платежів за придбане майно.

Відповідно до п. 1, 6, 7 ст. 75 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий визначає умови продажу за погодженням з комітетом кредиторів та забезпеченим кредитором (щодо майна, яке є предметом забезпечення).

Комітет кредиторів, забезпечений кредитор можуть прийняти рішення про: надання згоди на продаж майна на запропонованих умовах; надання згоди на продаж майна, змінивши умови продажу; відмову в наданні згоди на продаж майна з обґрунтуванням причин.

У разі якщо комітет кредиторів або забезпечений кредитор прийняв рішення про відмову в наданні згоди на продаж майна або не прийняв жодного рішення на засіданні комітету кредиторів чи протягом 20 днів з дня, коли забезпечений кредитор одержав чи мав одержати умови продажу, або якщо арбітражний керуючий не згоден з прийнятим комітетом кредиторів або забезпеченим кредитором рішенням, арбітражний керуючий зобов`язаний звернутися до суду. У такому разі умови аукціону визначаються судом.

Приписи ч.7 ст. 75 Кодексу встановлюють саме обов`язок арбітражного керуючого звернутися до суду з приводу погодження умов продажу майна боржника у разі якщо комітет кредиторів або забезпечений кредитор прийняв рішення про відмову в наданні згоди на продаж майна або не прийняв жодного рішення на засіданні комітету кредиторів.

Банкруту ТзОВ «Ковельський ЖБК» на праві власності належить нерухоме майно, що знаходиться за адресою: Волинська область, Шацький р., смт. Шацьк, Гряда урочище, 40

- Земельна ділянка площею 0,137 га для обслуговування бази відпочинку кадастровий номер 0725755100:03:016:0912;

- Одноповерховий будинок №1 (будинок відпочинку) А-1 площею 100 кв.м.;

- Одноповерховий будинок (скляний павільйон) Б-1 площею 114,6 кв.м.

Відповідне майно банкрута не є предметом забезпечення.

Відповідно до ч. 5 ст. 75 Кодексу України з процедур банкрутства якщо до складу майна може входити майно, яке не є предметом забезпечення, і майно, яке є предметом забезпечення, умови продажу розглядаються і комітетом кредиторів, і забезпеченими кредиторами. При цьому в початковій ціні окремо виділяється початкова ціна обох зазначених видів майна. Кошти, отримані від продажу такого лота, розподіляються між забезпеченими кредиторами та іншими кредиторами пропорційно до початкової ціни майна, що є предметом забезпечення, та іншого майна.

Ліквідатором Рабаном М.Т. було замовлено експерту оцінку майна банкрута з метою визначення його ринкової вартості, що в подальшому була запропонована, як початкова ціна першого аукціону.

Відповідно до Висновку про вартість майна ТзОВ «Волинь-експерт» ринкова вартість обєкта оцінки становить 817 201 грн. 00 коп. Дата оцінки 26.07.2022, об`єкт оцінки: нерухоме майно, що знаходиться за адресою: Волинська область, Шацький р., смт. Шацьк, Гряда урочище, 40

- Земельна ділянка площею 0,137 га для обслуговування бази відпочинку кадастровий номер 0725755100:03:016:0912;

- Одноповерховий будинок №1 (будинок відпочинку) А-1 площею 100 кв.м.;

- Одноповерховий будинок (скляний павільйон) Б-1 площею 114,6 кв.м.

З метою визначення умов продажу відповідного майна ліквідатором надіслано листи вих. №№ 1-7 від 05.08.2022 на адресу членів комітету кредиторів: Долінській М. С., Ковельській ГУ ДПС у Волинській області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ПАТ «ПРОМІНВЕСТБАНК», ТзОВ «ОЛІМП ФІНАНС ГРУП», ОСОБА_3 (копії листів з доказом їх направлення та трекінги Укрпошти додаються), де було визначено умови продажу майна банкрута.

На вимогу ч. 4 ст. 75 КУзПБ 18.08.2022 ліквідатором на адресу членів комітету кредиторів було направлено повідомлення про скликання комітету кредиторів наступного змісту (копії повідомлень та докази направлення долучені до матеріалів справи):

Збори (комітет) кредиторів будуть проводитись 26 серпня 2022 року за адресою місцезнаходження боржника. Початок реєстрації - 10 годин 00 хвилин, закінчення реєстрації - 10 годин 10 хвилин.

Порядок денний:

1. Затвердження зведеного звіту ліквідатора про нарахування та виплату грошової винагороди за період виконання повноважень з 07.11.2017 по 31.12.2021;

2. Розгляд зведеного звіту ліквідатора про виконану роботу станом на 26.08.2022.

3. Погодження умов продажу незаставного майна банкрута.

Однак, 26.08.2022 збори комітету кредиторів не відбулись через відсутність кворуму, що підтверджується відповідним реєстром, який долучено до матеріалів справи. На збори кредиторів зявилися ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , які володіють 223 та 244 голосами відповідно (100% голосів становить 3 489).

Заперечення щодо запропонованих ліквідатором у клопотанні умов продажу відповідного незаставного майна банкрута до суду не надходило.

Будь які докази ініціювання комітету самими кредиторами з метою погодження умов продажу майна боржника чи висвітлення своєї позиції щодо вказаного питання в матеріалах справи відсутні.

Таким чином, погодження комітету кредиторів ТзОВ «Ковельський ЖБК» визначених ліквідатором умов продажу майна боржника відсутнє.

Згідно ч. 7 ст. 75 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що у разі якщо комітет кредиторів або забезпечений кредитор прийняв рішення про відмову в наданні згоди на продаж майна або не прийняв жодного рішення на засіданні комітету кредиторів чи протягом 20 днів з дня, коли забезпечений кредитор одержав чи мав одержати умови продажу, або якщо арбітражний керуючий не згоден з прийнятим комітетом кредиторів або забезпеченим кредитором рішенням, арбітражний керуючий зобов`язаний звернутися до суду. У такому разі умови аукціону визначаються судом.

Відповідно до ч. 1 ст. 75 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий визначає умови продажу за погодженням з комітетом кредиторів та забезпеченим кредитором (щодо майна, яке є предметом забезпечення).

До обов`язкових умов продажу належать: склад майна (лот); початкова ціна; крок аукціону.

Визначені ліквідатором умови продажу заставного майна відповідають нормам Кодексу України з процедур банкрутства, зокрема і ст. 79 КУзПБ.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 2, 61, 75, 79 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 234-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю «Ковельський житлово-будівельний комбінат» Рабана М. Т. №1 від 29.08.2022 про отримання згоди на продаж незаставного майна банкрута задовольнити.

2. Надати згоду на продаж незаставного майна банкрута на таких умовах:

1. Лот №1 нерухоме майно, що належить ТзОВ «Ковельський ЖБК» та знаходиться за адресою: АДРЕСА_1

- Земельна ділянка площею 0,137 га для обслуговування бази відпочинку кадастровий номер 0725755100:03:016:0912;

- Одноповерховий будинок №1 (будинок відпочинку) А-1 площею 100 кв.м.;

- Одноповерховий будинок (скляний павільйон) Б-1 площею 114,6 кв.м.

2. Початкова ціна першого аукціону: 817 201,00 грн.;

3. Крок аукціону: 5 відсотків від стартової ціни продажу.

4. Провести перший аукціон без можливості зниження початкової ціни.

5. У разі відсутності бажаючих придбати майно на першому аукціоні, здійснити повторний аукціон з можливістю зниження початкової вартості.

6. Початковою ціною повторного аукціону є зменшена на 20 відсотків початкова ціна першого аукціону.

7. У разі закінчення першого повторного аукціону без визначення переможця, оголосити проведення другого повторного аукціону.

8. Початковою ціною другого повторного аукціону є зменшена на 25 відсотків початкова ціна першого повторного аукціону.

9. Визначити граничну ціну, до якої може бути знижено початкову вартість під час проведення аукціону, до 50 відсотків від початкової ціни другого повторного аукціону.

10. За рахунок коштів, отриманих від реалізації майна, підлягають відшкодуванню витрати, пов`язані з продажем майна, а саме:

- витрати на організацію проведення аукціону (ів) з продажу майна ТзОВ «Ковельський ЖБК» (експертна оцінка) - 5000,00 грн.

- розмір винагороди оператора становить:

у разі, коли ціна продажу лота становить понад 5 тис. розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, - 2 відсотки ціни продажу;

у разі, коли ціна продажу лота становить від 500 до 5 тис. розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, - 3 відсотки ціни продажу;

у разі, коли ціна продажу лота становить від 50 до 500 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, - 4 відсотки ціни продажу;

у разі, коли ціна продажу лота становить від двох до 50 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, - 4,5 відсотка ціни продажу;

у разі, коли ціна продажу лота становить до двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, - 5 відсотків ціни продажу.

Ухвала господарського суду набирає законної негайно з моменту її прийняття відповідно до ч.4 ст. 9 КУзПБ.

Ухвала суду підписана 20.10.2022

Ухвала суду може бути оскаржене до Північно-західного апеляційного господарського суду відповідно до ст.9 КУзПБ, ст. ст. 255, 256, п. 17.5 Перехідних положень ГПК України.

Суддя М. С. Шум

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення18.10.2022
Оприлюднено26.10.2022
Номер документу106901501
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/61-б

Ухвала від 18.06.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 06.06.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 18.10.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 20.09.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 30.08.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 24.11.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 02.11.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 20.10.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 30.09.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 17.02.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні