Рішення
від 05.10.2022 по справі 669/409/22
БІЛОГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Білогірський районний суд Хмельницької області 30200 Хмельницька обл., смт Білогір`я, вул. Шевченка, 42, inbox@bg.km.court.gov.ua, Тел.(факс) 038 41 2 1444

Справа № 669/409/22

Провадження № 2/669/144/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 жовтня 2022 року смт.Білогір`я

Білогірський районний суд Хмельницької області

в складі:

головуючої Бараболі Н.С.,

за участю секретаря Бульбах Т.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Білогір`я цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Білогірської селищної ради Хмельницької області в інтересах неповнолітніх дітей ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до ОСОБА_5 , ОСОБА_6 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей, третя особа - Центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство»,

В С Т А Н О В И В :

30.05.2022 року Орган опіки та піклування Білогірської селищної ради Хмельницької області (надалі - позивач) в інтересах малолітніх дітей ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 звернувся до суду із позовною заявою до ОСОБА_5 (надалі - відповідач) про позбавлення її батьківських прав стосовно малолітніх дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та до ОСОБА_6 (надалі - відповідач) про позбавлення його батьківських прав стосовно малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та стягнення аліментів на їх утримання в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину щомісяця, починаючи з дня пред`явлення позову та до досягнення дітьми повноліття.

В обґрунтування позову вказано, що у зв`язку з незадовільними умовами проживання і загрозою їх життю та здоров`ю малолітні ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 влаштовані до Центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство» та через неналежне виконання батьківських обов`язків службою в справах дітей Білогірської РДА діти взяті на облік дітей, що потрапили у складні життєві обставини. Відповідачка ОСОБА_5 з часу влаштування дітей в Дитячому будинку не забирає дітей, не провідує їх, не спілкується, не надає матеріальної допомоги, не цікавиться їх життям та станом здоров`я. Відомості про батька дітей ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 записані за вказівкою матері дитини відповідно до ч.1 ст.135 СК України. Крім того відповідач ОСОБА_6 не провідує сина ОСОБА_2 , не спілкується, не надає матеріальної допомоги, не цікавиться його життям та станом здоров`я.

Зазначено, що ОСОБА_5 та ОСОБА_7 повністю самоусунулися від виконання своїх батьківських обов`язків щодо виховання дітей, жодного з покладених на них законом обов`язків не виконують, не беруть педагогічної, матеріальної, грошової або будь-якої іншої участі у вихованні дітей. Ставлення відповідачів до виконання батьківських обов`язків прямо суперечить вимогам Сімейного кодексу України, в статті 150 якого зазначається, що батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, виховувати дітей у дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї родини, свого народу, своєї Батьківщини, зобов`язані забезпечити здобуття дітей повної загальної середньої освіти, готувати їх до самостійного життя.

Відмічено, що ОСОБА_5 та ОСОБА_6 не піклуються про здоров`я, фізичний і духовний розвиток дітей, не утримують їх, не забирають їх з дитячого будинку, що свідчить про те, що вони ухиляються від виконання своїх батьківських обов`язків, що у відповідності п.2 ч.1 ст.164 Сімейного кодексу України є підставою для позбавлення їх батьківських прав.

В судове засідання представник позивача Органу опіки та піклування Білогірської селищної ради Хмельницької області не з`явився. В поданій до суду заяві позовні вимоги підтримав, уточнив, що станом на дату розгляду справи ОСОБА_1 та ОСОБА_2 рішенням виконкому Білогірської селищної ради влаштовані у Ямпільську спеціальну школу Хмельницької обласної ради.

Крім того, просив розгляд справи проводити у його відсутності, позов задовольнити з підстав, викладених в позовній заяві. Не заперечив відносно розгляду справи в заочному порядку.

Відповідачка ОСОБА_5 в судове засідання не з`явилася, хоча про час та місце розгляду справи була повідомлена у встановленому законом порядку. 05.07.2022 року ОСОБА_5 звернулася до суду із заявою про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги визнала.

Відповідач ОСОБА_7 в судове засідання не з`явився, заяви про розгляд справи без його участі не надсилав, про причини неявки суд не повідомив, відзив на позов не подавав.

Третя особа - Центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство» в судове засідання не з`явилися. В поданій до суду заяві просили розгляд справи проводити без участі представника, позовні вимоги підтримали.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до вимог ч.2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Ознайомившись із доводами позивача, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до переконання, що з метою захисту прав та інтересів дитини, позов підлягає задоволенню.

Так, ст. 150 Сімейного кодексу України встановлено, що батьки зобов`язані піклуватись про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Статтею 164 Сімейного кодексу України передбачено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Згідно ч.ч.2,3 ст.166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Пунктом 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" встановлено, що особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Судом встановлено, що відповідачка ОСОБА_5 є матір`ю ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвами про їх народження.

Відповідач ОСОБА_6 є батьком ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про його народження.

Відомості про батька дітей ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 записані за вказівкою матері дитини відповідно до ч.1 ст.135 СК України.

ОСОБА_5 ухилялася від виконання своїх обов`язків по вихованню своїх неповнолітніх дітей, а ОСОБА_6 від виховання сина, а саме залишили їх, не займаються їх вихованням, доглядом та матеріальним забезпеченням, не проявляють щодо них батьківської уваги і турботи, не цікавляться справами, здоров`ям, психологічним станом. У зв`язку із неналежним виконанням батьківського обов`язку ОСОБА_5 та ОСОБА_6 малолітніх ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 поставлено на облік дітей, що потрапили у складні життєві обставини, а згодом відібрано від матері, у зв`язку із загрозою їх життю та здоров`ю, та влаштовано ОСОБА_3 та ОСОБА_4 до Полонського ЦСПРД «Щасливе дитинство». Малолітнім дітям ОСОБА_1 та ОСОБА_2 спершу надано дозвіл на цілодобове перебування дітей у Ямпільській спеціальній школі, згодом влаштовано до Полонського ЦСПРД «Щасливе дитинство», а потім знову до Ямпільської спеціальної школи Хмельницької обласної ради. Вказані обставини підтверджуються даними Наказу служби в справах дітей Білогірської районної державної адміністрації Хмельницької області «Про взяття на облік дітей, які потрапили у складні життєві обставини» №57-2021 від 18 жовтня 2021 року, даними рішення виконавчого комітету Білогірської селищної ради Білогірського району Хмельницької області «Про негайне відібрання дітей від матері без позбавлення її батьківських прав » №270 від 29.10.2021 року, даними рішення виконавчого комітету Білогірської селищної ради №80 від 09 вересня 2022 року «Про надання дозволу на влаштування малолітніх дітей у Ямпільську спеціальну школу Хмельницької обласної ради».

Згідно довідок № 237 від 31.03.2023 року, №277 від 02.11.2021 року та №61 від 31.03.2022 року Ямпільської спеціальної школи Хмельницької обласної ради, вбачається що неповнолітні ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з 01.09.2021 року знаходяться у Ямпільській спеціальній школі. Мати дітей ОСОБА_5 два рази відвідувала дітей, а саме 12.09.2021 року та 17.01.2022 року. За весь інший час виховання дітей в закладі ні мати, ні інші родичі не відвідували та не цікавилися їх розвитком та станом здоров`я. В телефонному режимі не цікавилися. Листівок та посилок на адресу закладу не надходило. Матеріальної допомоги не надавали. Відповідач ОСОБА_6 жодного разу не відвідував свого сина ОСОБА_2 .

Згідно довідки №175, виданої 20.05.2022 року Центром соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство», вбачається, що в центрі «Щасливе дитинство» з 03.11.2021 року перебувають на повному державному утриманні та проходить курс соціально-психологічної реабілітації малолітні ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . За період перебування дітей в центрі з 03.11.2021 року по даний час їхня мати ОСОБА_5 жодного разу їх не провідала, матеріальну допомогу не надавала, участі у вихованні не приймала, гостинців не надсилала, не цікавилася їх розвитком та станом здоровя.

Згідно повідомлення Комунальної установи «Центр надання соціальних послуг Білогірської селищної ради» №282 від 21.09.2021 року встановлено, що в ході візиту до сім`ї ОСОБА_5 , що проживає в АДРЕСА_1, виявлено, що в будинку антисанітарія, присутні ознаки сирості, стіни в кіптяві та павутинні, в кімнатах присутній нестерпний запах, на підлозі розкидані брудні речі, постільна білизна відсутня. Приміщення перебуває в аварійному стані. В родині зловживають алкогольними напоями, палять в приміщенні. На зауваження спеціалістів про необхідність змінити стиль життя не реагує.

Із висновку органу опіки та піклування Білогірської селищної ради Хмельницької області про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_5 відносно її дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та позбавлення батьківських прав ОСОБА_6 відносно його сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який затверджений рішенням виконавчого кому Білогірської селищної ради Хмельницької області «Про затвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав» №51 від 20 травня 2022 року вбачається, що ОСОБА_5 неналежним чином виконує батьківські обов`язки стосовно дітей, не виявляє зацікавленості у їх подальшій долі не бере участі у їх вихованні та не забезпечує нормальних умов проживання, медичного догляду. Не зважаючи на постійний контроль з боку соціальних служб ОСОБА_5 не доклала жодних зусиль для покращення умов проживання та виконання батьківських обов`язків, будинок знаходиться у занедбаному стані, вікна розбиті, в кімнатах антисанітарія. ОСОБА_5 неодноразово притягувалася до адміністративної відповідальності за невиконання батьківських обов`язків, зловживає спиртним. Проведена фахівцями соціальна робота щодо відповідального виконання матір`ю батьківських обов`язків, ведення здорового способу життя та турботи про дітей не дала позитивних результатів. ОСОБА_5 не відвідує дітей, які перебувають в ЦСПР «Щасливе дитинство» та у Ямпільській спеціальній школи, не бере участі у їх вихованні, не цікавиться їх життям, здоров`ям та розвитком, матеріальної допомоги не надає. Тому позбавлення батьківських прав відповідачки щодо дітей є доцільним та відповідає інтересам дітей.

Крім того, батько ОСОБА_2 - ОСОБА_6 не відвідує сина, який перебував в ЦСПР «Щасливе дитинство» та у Ямпільській спеціальній школі, не приймає участі у його вихованні, не цікавиться його життям, здоров`ям та розвитком, матеріальної допомоги не надає. ОСОБА_6 має схильність до правопорушень та звернувся до органу опіки та піклування із заявою, що не заперечує відносно позбавлення його батьківських прав стосовно сина ОСОБА_2 .

Оцінюючи докази в їх сукупності суд бере до уваги, що відповідачі ОСОБА_5 та ОСОБА_6 не виконують батьківських обов`язків по вихованню дітей, що свідчить про свідоме та умисне ухилення їх від участі у їх вихованні. Матеріальної допомоги на утримання дітей не надають.

Враховуючи, що відповідачі не займаються вихованням дітей, в судове засідання не з`явилися, заперечень проти позову не надали, ОСОБА_5 не заперечувала відносно позбавлення її батьківських прав відносно ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_6 відносно ОСОБА_2 при розгляді питання про доцільність такого позбавлення, суд вважає, що позбавлення відповідачів батьківських прав щодо дітей відповідає інтересам неповнолітніх.

В частині вимог органу опіки та піклування про стягнення з ОСОБА_5 на утримання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь державного закладу Полонський ЦСПРД «Щасливе дитинство» та стягнення з ОСОБА_6 на утримання ОСОБА_2 на користь державного закладу Полонський ЦСПРД «Щасливе дитинство» аліментів в розмірі 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, суд вважає відмовити, так як аліменти стягуються на користь дитячого закладу, де буде утримуватись дитина. Як вбачається із письмової заяви представника органу опіки та піклування ОСОБА_8 та доданого до неї копії рішення виконавчого комітету Білогірської селищної ради №80 від 09 вересня 2022 року малолітні ОСОБА_1 та ОСОБА_2 влаштовані в Ямпільську спеціальну школу Хмельницької обласної ради. У зв`язку із цим позовні вимоги про стягнення аліментів на утримання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь державного закладу Полонський ЦСПРД «Щасливе дитинство» та стягнення з ОСОБА_6 на утримання ОСОБА_2 на користь державного закладу Полонський ЦСПРД «Щасливе дитинство» не підлягають задоволенню.

Крім того, при винесенні рішення суд враховує, що позивач просить стягнути аліменти на утримання дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 у розмірі, що не суперечить положенням сімейного та цивільного законодавства, та вирішує справу в межах заявлених вимог.

Суд також враховує, що відповідачка ОСОБА_5 є працездатною, докази того, що не може працювати за станом здоров`я чи з інших причин, в справі відсутні, як і відсутні відомості про перебування на її утриманні інших осіб. Тому, виходячи із засад цивільного законодавства, зокрема справедливості та розумності, враховуючи вимоги ст.166 СК України, а також те, що мінімальний розмір аліментів на одну дитину визначений в законодавчому порядку і становить 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, суд приходить до висновку, що з відповідачки слід стягнути на користь установ, в яких знаходяться діти ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , аліменти в заявленому розмірі.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України з відповідача ОСОБА_5 на користь держави належить стягнути судові витрати в сумі 1984,80 грн., з відповідача ОСОБА_6 на користь держави належить стягнути судові витрати в сумі 992,40 грн.

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 150, 164,164 СК України, ст.ст. 200, 229, 247,280-282, 354, суд,

У Х В А Л И В :

Позов Органу опіки та піклування Білогірської селищної ради Хмельницької області задовольнити частково.

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с.Держаки Білогірського району Хмельницької області, зареєстровану по АДРЕСА_1 , позбавити батьківських прав стосовно дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженки с.Держаки Білогірського району Хмельницької області; ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця смт.Теофіполь Теофіпольського району Хмельницької області; ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки с.Хорошів Білогірського району Хмельницької області; ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця с.Хорошів Білогірського району Хмельницької області.

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженця смт.Теофіполь Теофіпольського району Хмельницької області, зареєстрованого по АДРЕСА_2 позбавити батьківських прав стосовно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця смт.Теофіполь Теофіпольського району Хмельницької області.

Стягнути з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с.Держаки Білогірського району Хмельницької області, зареєстровану по АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 на користь установи, в якій знаходяться діти, - Державного закладу Центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство» (адреса: 30500, вулиця Толстого, 117/1 м.Полонне, Хмельницької області) аліменти на утримання малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки с.Хорошів Білогірського району Хмельницької області; ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця с.Хорошів Білогірського району Хмельницької області у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину щомісячно, починаючи з 30 травня 2022 року і до досягнення дітьми повноліття.

Стягнути з ОСОБА_5 на користь держави 1984,80 грн. /одна тисяча дев`ятсот вісімдесят чотири гривні вісімдесят копійок/ судового збору.

Стягнути з ОСОБА_6 на користь держави 992,40 грн. /дев`ятсот дев`яносто дві гривні сорок копійок/ судового збору.

Рішення суду може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін:

позивач - Орган опіки та піклування Білогірської селищної ради Хмельницької області, місцезнаходження: 30200, вулиця Шевченка, 44 смт Білогір`я Шепетівський район Хмельницька область, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04403143.

відповідач - ОСОБА_5 , АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 .

відповідач - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , проживає по АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_2

третя особа - Центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство», місцезнаходження: вул. Толстого,117/1, м.Полонне, Хмельницької області.

Суддя Н. С. Бараболя

СудБілогірський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення05.10.2022
Оприлюднено27.10.2022
Номер документу106934807
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —669/409/22

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Рішення від 05.10.2022

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 31.08.2022

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 03.06.2022

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні