Ухвала
від 18.03.2024 по справі 669/409/22
БІЛОГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

БІЛОГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ вул. Шевченка, 42, смт Білогір`я, Шепетівський район, Хмельницька область, 30200 тел./факс (03841) 2-14-44, тел. 2-03-97, е-mail: inbox@bg.km.court.gov.ua, web:https://bg.km.court.gov.ua/sud2201/, код ЄДРПОУ 02886947

Справа № 669/409/22

Провадження № 6/669/10/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 березня 2024 року смт.Білогір`я

Білогірський районний суд Хмельницької області

в складі:

головуючої Бараболі Н.С.,

з участю секретаря Бабоян А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Білогір`я цивільну справу за заявою Органу опіки та піклування Білогірської селищної ради про заміну стягувача у виконавчому листі, -

В С Т А Н О В И В:

06.02.2024 року орган опіки та піклування Білогірської селищної ради Шепетівського району Хмельницької області звернулися до суду із заявою про заміну стягувача державний заклад Центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство» у виконавчому листі від 05 жовтня 2022 року виданому Білогірським районним судом у справі № 669/409/22 за позовом Органу опіки та піклування Білогірської селищної ради Хмельницької області в інтересах неповнолітніх дітей ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до ОСОБА_5 , ОСОБА_6 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей, третя особа Центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство» на Ямпільську спеціальну школу Хмельницької обласної ради.

Заява обґрунтована тим, що рішенням Білогірського районного суду Хмельницької області від 05.10.2022 року частково задоволено позов органу опіки та піклування Білогірської селищної ради Хмельницької області. Стягнуто з ОСОБА_5 на користь установи, в якій знаходяться діти, - Державного закладу Центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство» (адреса: 30500, вулиця Толстого, 117/1 м.Полонне, Хмельницької області) аліменти на утримання малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с.Хорошів Білогірського району Хмельницької області; ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с.Хорошів Білогірського району Хмельницької області у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину щомісячно, починаючи з 30 травня 2022 року і до досягнення дітьми повноліття. На примусове виконання даного рішення судом видано виконавчий лист.

17 лютого 2023 року малолітню ОСОБА_3 влаштовано до КНП «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини».

|Рішенням виконавчого комітету Білогірської селищної ради Шепетівського району Хмельницької області 08 грудня 2023 року влаштовано ОСОБА_3 до закладу освіти Хмельницької області Ямпільської спеціальної школи, а отже - відбулась заміна стягувача ЦСПРД «Щасливе дитинство» на Ямпільську спеціальну школу Хмельницької обласної ради.

Представник заявника селищний голова Білогірської селищної ради Мельник В.В. в поданій до суду заяві просив розгляд справи проводити у відсутності представників селищної ради, заявлені вимоги задовольнити.

Боржник ОСОБА_5 належним чином повідомлена про дату, час та місце розгляду заяви, в судове засідання не з`явилася.

Стягувач представник державний заклад Центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство» в судове засідання не зявився, про час та місце розгляду справи повідомлений своєчасно та належним чином.

Відповідно до ст. 442 ЦПК України неявка учасників не перешкоджає розгляду заяви про заміну стягувача у виконавчому провадженні. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Судом встановлено, що рішенням Білогірського районного суду Хмельницької області позов Органу опіки та піклування Білогірської селищної ради Хмельницької області задоволено частково. ОСОБА_5 , позбавлено батьківських прав стосовно дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнено з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 на користь установи, в якій знаходяться діти, - Державного закладу Центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство» аліменти на утримання малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину щомісячно, починаючи з 30 травня 2022 року і до досягнення дітьми повноліття.

Відповідно до статті 18 ЦПК України судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

На виконання вищевказаного рішення суду 06.12.2022 року Білогірським районним судом Хмельницької області виданий виконавчий лист стягувачу Центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство».

Проте вказаний виконавчий лист до виконання пред`явлено не було.

Рішенням виконавчого комітету Білогірської селищної ради Шепетівського району Хмельницької області №10 від 17 лютого 2023 року влаштовано ОСОБА_3 та ОСОБА_4 до КНП «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини» на повне державне утримання.

Рішенням виконавчого комітету Білогірської селищної ради Шепетівського району Хмельницької області №85 від 25 серпня 2023 року малолітню ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 влаштовано до закладу освіти Хмельницької області та зараховано до Плужненського ліцею Хмельницької обласної ради.

Рішенням виконавчого комітету Білогірської селищної ради Шепетівського району Хмельницької області №178 від 08 грудня 2023 року малолітню ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 влаштовано до закладу освіти Хмельницької області та згідно списку учнів Ямпільської спеціальної школи зарахованих на цілодобове перебування зараховано до Ямпільської спеціальної школи Хмельницької обласної ради.

Згідно зі ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Згідно з правовими висновками, викладеними у постановах Верховного Суду від 31 жовтня 2018 року у справі № 2-а-3494/11 та від 27 серпня 2020 року у справі № 804/536/18, заміна сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір (процесуальне правонаступництво), можлива на будь-якій стадії судового процесу, як на стадії розгляду справи, так і на стадії виконання судового рішення, яке набрало законної сили, зокрема, і до видання виконавчого листа, і відбувається виключно за відповідним рішенням суду, а не державного виконавця (що стосується заміни сторони виконавчого провадження), незалежно від того, чи виданий судом виконавчий лист на момент звернення із заявою про правонаступництво та чи пред`явлений він (виконавчий лист) до примусового виконання.

У таких випадках необхідно керуватися принципом обов`язковості судового рішення та тим, що виконання судового рішення є складовою частиною судового розгляду та завершальною стадією судового провадження, а незабезпечення виконання рішення суду призведе до порушення прав, гарантованих статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Як вбачається з висновку Першої судової палати Касаційного цивільного суду, викладеному у постанові від 16 червня 2021 року у справі № 0417/7776/2012 (провадження № 61-5419св21), до відкриття виконавчого провадження відсутні підстави для заміни сторони виконавчого провадження, оскільки виконавче провадження триває з моменту відкриття виконавчого провадження до його закінчення. Відповідно, можливо замінити лише стягувача чи боржника у виконавчому листі.

Відповідно до ч. 1 ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Частиною 2 ст. 442 ЦПК України передбачено, що заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Відповідно до ч.5 ст. 442 ЦПК України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

На підставі викладеного заяву органу опіки та піклування Білогірської селищної ради про заміну стягувача Державний заклад Центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство» на Ямпільську спеціальну школу Хмельницької обласної ради у виконавчому листі у цивільній справі № 669/409/22 слід задовольнити.

Керуючись ст. 442 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Заяву Органу опіки та піклування Білогірської селищної ради про заміну стягувача у виконавчому листі задовольнити.

Замінити у виконавчому листі №669/409/22 від 05 жовтня 2022 року, який виданий Білогірським районним судом Хмельницької області, стягувача аліментів в частині стягнення на утримання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з Центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство» на Ямпільську спеціальну школу Хмельницької обласної ради (код ЄДРПОУ 22989974, адреса:вул.Центральна,30 смт.Ямпіль, Шепетівського району Хмельницької області, 30231) .

Ухвала суду може бути оскаржена до Хмельницького апеляційного суду протягом 15 днів з дня проголошення ухвали шляхом подачі апеляційної скарги.

Суддя Наталія БАРАБОЛЯ

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117833492
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —669/409/22

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Рішення від 05.10.2022

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 31.08.2022

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 03.06.2022

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні