Ухвала
від 26.10.2022 по справі 918/822/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі про банкрутство

м. Рівне

"26" жовтня 2022 р. Справа № 918/822/22

Господарський суд Рівненської області у складі судді Марач В.В., при секретарі судового засідання Мельник В.Я., розглянувши матеріали

за заявою боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Сан-Вест" (33016, Рівненська область, м. Рівне, вул. Андрія Мельника, буд. 2, кв.63, код ЄДРПОУ 38505161)

про відкриття провадження у справі про банкрутство

В судовому засіданні приймали участь:

від боржника: не з"явився

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Сан-Вест" звернулося до Господарського суду Рівненської області із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство, в якій просить: прийняти заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство до провадження; відкрити провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Сан-Вест" (33016, Рівненська область, м. Рівне, вул. Андрія Мельника, буд. 2, кв.63, код ЄДРПОУ 38505161); ввести процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "Сан-Вест" (33016, Рівненська область, м. Рівне, вул. Андрія Мельника, буд. 2, кв.63, код ЄДРПОУ 38505161); призначити розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Сан-Вест" (33016, Рівненська область, м. Рівне, вул. Андрія Мельника, буд. 2, кв.63, код ЄДРПОУ 38505161) арбітражного керуючого Мельник Ірину Анатолівну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого від 06.02.2018 р. № 1856).

Дану заяву обгрунтовує наступним. 16 січня 2013 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців за ідентифікаційним кодом юридичної особи № 38505161 та згідно до номеру запису 14041020000002756 було зареєстроване Товариство з обмеженою відповідальністю "Сан-Вест".

Відповідно до установчих документів Товариство з обмеженою відповідальністю "Сан-Вест" створено відповідно до Конституції України, Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Законів України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» (далі по тексту даного статуту - Закон), «Про зовнішньоекономічну діяльність» та інших нормативно-правових актів (п. 1.1 Статуту).

Протягом періоду з дати створення по сьогоднішній день ТОВ "Сан-Вест" функціонував як повноцінний суб`єкт господарювання, який здійснював свою діяльність шляхом вчинення відповідних правочинів, що були спрямовані на задоволення суспільних потреб споживача та на отримання відповідного прибутку. В результаті чого Товариство як учасник суспільних та економічних процесів брало на себе певні зобов`язання, які мали бути ним виконані як учасників вказаних господарський операціях.

Однак, враховуючи ситуацію в країні, станом на сьогоднішній день TOB "Сан-Вест" належним чином не може виконати свої обов`язки перед іншими суб`єктами господарювання, в результаті чого виявлено факт того, що Товариство знаходиться в стані можливої неплатоспроможності.

Заявник зазначає, що станом на дату звернення з даною заявою ТОВ "Сан-Вест" немає можливості належним чином виконати в строки, які визначені як договорами, так нормами закону, грошові зобов`язання на загальну суму 3 444 768 грн. 48 коп..

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 11 жовтня 2022 року Заяву боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Сан-Вест" (33016, Рівненська область, м. Рівне, вул. Андрія Мельника, буд. 2, кв.63, код ЄДРПОУ 38505161) про відкриття провадження у справі про банкрутство призначено до розгляду у підготовчому засіданні на "25" жовтня 2022 року.

В судове засідання 25 жовтня 2022 року боржник не з`явився. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Крім того, представником боржника подано клопотання про розгляд справи у відсутності повноважного представника.

Відповідно до п.2 ч.1 статті 39 Кодексу України з питань банкрутства неявка у підготовче засідання сторін та представника державного органу з питань банкрутства, а також відсутність відзиву боржника не перешкоджають проведенню засідання.

Судом встановлено,16 січня 2013 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за ідентифікаційним кодом юридичної особи № 38505161 та згідно до номеру запису 14041020000002756 було зареєстроване Товариство з обмеженою відповідальністю «САН-ВЕСТ» (далі - Товариство).

Відповідно до установчих документів Товариство створено відповідно до Конституції України, Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Законів України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» (далі по тексту даного статуту - Закон), «Про зовнішньоекономічну діяльність» та інших нормативно-правових актів (п. 1.1 Статуту).

Пунктами 1.2 т а 1.3 Статуту визначено, що Товариство є юридичною особою за законодавством України з дня державної реєстрації Товариства. День державної реєстрації Товариства вважається днем його створення. Правоздатність Товариства виникає з моменту його створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про припинення Товариства.

Відповідно до 2.1 Статуту метою діяльності Товариства є задоволення суспільних потреб у товарах народного споживання, продукції виробничо-технічного та іншого призначення, роботах, послугах та реалізації на основі одержаного прибутку економічних і соціальних інтересів учасників Товариства.

Згідно п. 9.3 Статуту Товариство ліквідується: за рішенням Загальних зборів учасників Товариства; на підставі рішення суду за поданням органів, що контролюють діяльність Товариства, у разі систематичного або грубого порушення ним законодавства; на підставі рішення господарського суду в порядку, встановленому Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»; з інших підстав, передбачених законодавством.

Відповідно до ч. 1 ст. 209 ГК України у разі нездатності суб`єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов`язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб`єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним.

Статтею 1 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - Кодекс) визначено, що неплатоспроможність - неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов`язання перед кредиторами не інакше, як через застосування процедур, передбачених цим Кодексом.

Згідно до ч. 1 ст. 210 ГК України засновники (учасники) суб`єкта підприємництва, власник майна, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, наділені господарською компетенцією, у межах своїх повноважень зобов`язані вживати своєчасних заходів щодо запобігання його банкрутству.

Частиною 6 ст. 34 Кодексу закріплено, що боржник зобов`язаний у місячний строк звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі у разі, якщо задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов`язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності), та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 1 Кодексу під боржником розуміється юридична особа або фізична особа, у тому числі фізична особа - підприємець, неспроможна виконати свої грошові зобов`язання, строк виконання яких настав.

В свою чергу згідно до норм Кодексу грошове зобов`язання - це зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов`язань належать також зобов`язання щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов`язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов`язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях. До складу грошових зобов`язань боржника, у тому числі зобов`язань щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов`язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров`ю громадян, зобов`язання з виплати авторської винагороди, зобов`язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі. Склад і розмір грошових зобов`язань, у тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням відсотків, які зобов`язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, якщо інше не встановлено цим Кодексом. При поданні заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство розмір грошових зобов`язань визначається на день подання до господарського суду такої заяви.

Нормами Кодексу закріплено, що неплатоспроможність - неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов`язання перед кредиторами не інакше, як через застосування процедур, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до п. 1 с. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Як встановлено судом, 31.12.2019року між ОСОБА_1 (Позикодавець) та ТОВ «САН-ВЕСТ» (Позичальник) було укладено Договір надання поворотної фінансової допомоги (позики).

Відповідно до п. 1.1. якого за цим Договором ПОЗИКОДАВЕЦЬ надає ПОЗИЧАЛЬНИКУ фінансову допомогу - позику, а останній зобов`язується повернути отримані кошти у визначений цим договором строк.

Згідно до п. 1.2 даного Договору оскільки між Сторонами налагоджується тісні взаємовигідні ділові стосунки, позика надається ПОЗИЧАЛЬНИКУ на безвідсотковій (безвідплатній) основі.

Пунктом 2.1 даного Договору визначалося, що сума фінансової допомоги (позики) становить - 203 500 (двісті три тисячі п`ятсот) грн. 00 коп.

Пунктом 3.1. даного Договору було встановлено, що позика може надаватись як в безготівковій формі так і в готівковій формі, що визначається сторонами за їх домовленістю, яка не потребує оформлення в письмовому вигляді.

Відповідно до п. 4.1 та п. 4.2 Договору строк користування фінансовою допомогою (позикою) становить до 31.12.2021 року з моменту отримання суми позики ПОЗИЧАЛЬНИКОМ. Строк, вказаний у п.4.1 даного Договору, може бути продовжений за угодою сторін.

Позика повертається позикодавцю на його банківський (картковий) рахунок або у вигляді готівкових коштів у строки визначені Розділом 4 цього Договору. ПОЗИЧАЛЬНИК має право повертати позику частинами, (пункти 5.1 та 5.2 даного Договору).

Враховуючи дане, ОСОБА_1 надала для ТОВ «САН-ВЕСТ» фінансову поворотну допомогу в розмірі 203 500,00 грн.

Додатковою угодою до даного Договору від 31.12.2021 року, що буда укладена між Сторонами, строк користування наданими коштами на умовах договору надання фінансової допомоги продовжили до 30.09.2022 року.

Однак, станом на дату звернення з даною заявою ТОВ «САН-ВЕСТ» належним чином свого зобов`язання щодо повернення наданої фінансової поворотної допомогу не виконало, і станом на день подання Заяви Товариство боргує ОСОБА_1 грошові кошти згідно даного Договору в розмірі 203 500 грн. 00 коп..

30.01.2020 року між ОСОБА_2 (Позикодавець) та ТОВ «САН-ВЕСТ» (Позичальник) було укладено Договір №1 надання поворотної фінансової допомоги (позики).

Відповідно до п. 1.1. якого за цим Договором ПОЗИКОДАВЕЦЬ надає ПОЗИЧАЛЬНИКУ фінансову допомогу - позику, а останній зобов`язується повернути отримані кошти у визначений цим договором строк.

З гідно до п. 1.2 даного Договору оскільки між Сторонами налагоджується тісні взаємовигідні ділові стосунки, позика надається ПОЗИЧАЛЬНИКУ на безвідсотковій (безвідплатній) основі.

Пунктом 2.1 даного Договору визначалося, що сума фінансової допомоги (позики) становить - 5 200 000 (п`ять мільйонів двісті тисяч) грн. 00 коп.

Пунктом 3.1. даного Договору було встановлено, що позика може надаватись як в безготівковій формі так і в готівковій формі, що визначається сторонами за їх домовленістю, яка не потребує оформлення в письмовому вигляді.

Відповідно до п. 4.1 та п. 4.2 Договору строк користування фінансовою допомогою (позикою) становить до 31.12.2021 року з моменту отримання суми позики ПОЗИЧАЛЬНИКОМ. Строк, вказаний у п.4.1 даного Договору, може бути продовжений за угодою сторін.

Позика повертається позикодавцю на його банківський (картковий) рахунок або у вигляді готівкових коштів у строки визначені Розділом 4 цього Договору. ПОЗИЧАЛЬНИК має право повертати позику частинами, (пункти 5.1 та 5.2 даного Договору).

Враховуючи дане, ОСОБА_2 надав для ТОВ «САН-ВЕСТ» фінансову поворотну допомогу в розмірі 5 100 000,74 грн..

Додатковою угодою до даного Договору від 31.12.2021 року, що буда укладена між Сторонами, строк користування наданими коштами на умовах договору надання фінансової допомоги продовжили до 30.09.2022 року.

Однак, станом на дату звернення з даною заявою ТОВ «САН-ВЕСТ» належним чином свого зобов`язання щодо повернення наданої фінансової поворотної допомогу не виконало, і станом на день подання Заяви, Товариство боргує ОСОБА_2 грошові кошти згідно до даного Договору в розмірі 1 279 919 грн. 10 коп.

09.08.2021року між ОСОБА_1 (Позикодавець) та ТОВ «САН-ВЕСТ» (Позичальник) було укладено Договір №1 надання поворотної фінансової допомоги (позики).

Відповідно до п. 1.1. якого за цим Договором ПОЗИКОДАВЕЦЬ надає ПОЗИЧАЛЬНИКУ фінансову допомогу - позику, а останній зобов`язується повернути отримані кошти у визначений цим договором строк.

Згідно до п. 1.2 даного Договору оскільки між Сторонами налагоджується тісні взаємовигідні ділові стосунки, позика надається ПОЗИЧАЛЬНИКУ на безвідсотковій (безвідплатній) основі.

Пунктом 2.1 даного Договору визначалося, що сума фінансової допомоги (позики) становить - 550 000 грн. 00 коп.

Пунктом 3.1. даного Договору було встановлено, що позика може надаватись як в безготівковій формі так і в готівковій формі, що визначається сторонами за їх домовленістю, яка не потребує оформлення в письмовому вигляді.

Відповідно до п. 4.1 та п. 4.2 Договору строк користування фінансовою допомогою (позикою) становить до 31.08.2022 року з моменту отримання суми позики ПОЗИЧАЛЬНИКОМ. Строк, вказаний у п.4.1 даного Договору, може бути продовжений за угодою сторін.

Позика повертається позикодавцю на його банківський (картковий) рахунок або у вигляді готівкових коштів у строки визначені Розділом 4 цього Договору. ПОЗИЧАЛЬНИК має право повертати позику частинами, (пункти 5.1 та 5.2 даного Договору).

Враховуючи дане, ОСОБА_1 надала для ТОВ «САН-ВЕСТ» фінансову поворотну допомогу в розмірі 511 800,00 грн.

Однак, станом на дату звернення з даною заявою ТОВ «САН-ВЕСТ» належним чином свого зобов`язання щодо повернення наданої фінансової поворотної допомогу не виконало, і станом на день подання Заяви Товариство боргує ОСОБА_1 грошові кошти згідно до даного Договору в розмірі 511 800 грн. 00 коп.

Вказані вище правовідносини регулюються нормами ЦК України, якими визначено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку (ст.. 509 ЦК України).

Статтею 1046 ЦК України визначено, що за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Пунктом 1 ст. 526 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Також, дана умова дублюється ст.1049 ЦК України якою встановлено, що позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред`явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред`явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ст. 1 ПК України, Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов`язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов`язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Підпунктом 16.1.4. п. 16.1. ст. 16 ПК України встановлено, що платники податків зобов`язані сплачувати податки та збори в строки та у розмірах встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи, що, у відповідності до ст. 36 Кодексу, є податковим обов`язком. Податковий обов`язок виникає у платника за кожним податком, збором та є безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов`язків платника податків, крім випадків, передбачених законом. Підстави припинення податкового обов`язку, крім його виконання, визначені п. 37.3. ст. 37 ПК України. Згідно п. 38.1. ст. 38 ПК України виконанням податкового обов`язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов`язань у встановлений податковим законодавством строк. Пунктом 38.2. ст. 38 ПК України визначено, що сплата податку та збору здійснюється платником податку безпосередньо, а у випадках, передбачених податковим законодавством, - податковим агентом, або представником платника податку.

Як встановлено судом, станом на дату звернення з даною заявою Товариство має заборгованість по наступним бюджетним платежам, а саме по єдиному внеску нарахованих роботодавцем на суми заробітної плати, винагороди за договорами ЦПХ в розмірі 116 235,78 гри., та по єдиному податку з юридичної особи в розмірі 196 085,98 грн., що підтверджується даними Електронного кабінету платників податків та фактом того, що наявні відкриті виконавчі провадження щодо стягнення коштів на користь ГУ ДПС в Рівненської області.

Таким чином, станом на 04 жовтня 2022 року заборгованість перед бюджетом в особі ГУ ДПС в Рівненській області становить 312 321,76 грн.

Між Управлінням капітального будівництва виконавчого комітету Рівненської міської ради (Орендар) та ТОВ «САН-ВЕСТ» (Суборендар) укладено Договір суборенди земельної ділянки від 03.12.2019 року. Згідно якого Орендар зобов`язувався передати Суборендареві земельну ділянку у строкове платне володіння і користування без зміни цільового призначення, а Суборендар зобов`язується прийняти і використовувати земельну ділянку відповідно до умов цього договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до п. 3.1 даного Договору, суборендна плата становить в рік 381 859,40 грн.

Згідно до п. 3.3 даного Договору, суборендна плата сплачується Суборендарем щомісячно рівними частинами протягом 5-ти календарних днів, наступним за останнім календарним днем звітного місяці.

Підпунктами 14.1.136. п. 14.1. ст. 14 ПК України, орендна плата для цілей розділу XII цього Кодексу - обов`язковий платіж за користування земельною ділянкою державної або комунальної власно і на умовах оренди.

В свою чергу, відповідно до ст. 1 ЗУ "Про оренду землі, оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно ч. 1 ст. 2 ЗУ "Про оренду землі" відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до ст. 21 ЗУ "Про оренду землі" орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.

Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

У разі визнання у судовому порядку договору оренди землі недійсним отримана орендодавцем орендна плата за фактичний строк оренди землі не повертається.

Частиною 1 ст. 24 ЗУ "Про оренду землі" передбачено, що орендодавець має право вимагати від орендаря: своєчасного внесення орендної плати за земельну ділянку, а в разі оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об`єктом - також орендної плати за водний об' єкт.

Згідно ст. 288 ПК України підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Враховуючи дане, що підтверджується і актом звірки взаємних розрахунків, заборгованість Товариства за даним Договором суборенди земельної ділянки становить 478 590,30 грн.

Крім даного, Товариством належним чином не виконане грошове зобов`язання згідно до умов Додаткової угоди № б/н від 26.11,2019 року до Договору № 1-РнБ про організацію будівництва житлового будинку на розі вул. Соборна та вул. Корольова у м. Рівне від 13.06.2006 року.

Відповідно до даної Додаткової угоди ТОВ «САН-ВЕСТ» прийняв на себе зобов`язання щодо сплати заборгованості Концерна «СХІДНО-ЄВРОПЕЙСЬКИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» в розмір 1 170 772,26 грн. з яких станом на 04.10.2022 року непогашений є борг в розмірі 235 399,06 грн., що підтверджено актом звірки взаємних розрахунків від 29.09.2022 року.

Враховуючи дане, станом на дату звернення з даною заявою заборгованість Товариства перед Управлінням капітального будівництва виконавчого комітету Рівненської міської ради становить 713 989,36 грн.

Отже, фактично станом на дату звернення з даною заявою ТОВ «САН-ВЕСТ» немає можливості належним чином виконати в строки, які визначені як договорами чи нормами закону, грошові зобов`язання на загальну суму 3 444 768 грн. 48 коп., що підтверджено вказаними обставинами та переліком кредиторів, який надано.

Статтею 8 Кодексу визначено, що справи про банкрутство розглядаються господарськими судами за місцезнаходженням боржника - юридичної особи, фізичної особи або фізичної особи - підприємця. Право на звернення до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство мають боржник, кредитор. Провадження у справі про банкрутство відкривається господарським судом за заявою боржника також у разі загрози його неплатоспроможності. Якщо справа не підсудна такому господарському суду, матеріали справи передаються господарським судом за встановленою підсудністю в порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України.

Частиною 1 ст. 34 Кодексу визначено, що Заява про відкриття провадження у справі про банкрутство подається кредитором або боржником у письмовій формі та повинна містити: найменування господарського суду, до якого подається заява; найменування боржника, його місцезнаходження, ідентифікаційний код юридичної особи; ім`я або найменування кредитора, його місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті); виклад обставин, що є підставою для звернення до суду; перелік документів, що додаються до заяви.

Як встановлено судом, за даними бухгалтерського обліку Товариства на балансі підприємства наявні активи на суму 1 374,77 тис. грн., тоді як зафіксовано кредиторська заборгованість в розмірі 3 444,77 тис. грн.

За наслідками розгляду в підготовчому засіданні 25 жовтня 2022 року заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Сан-Вест" (33016, Рівненська область, м. Рівне, вул. Андрія Мельника, буд. 2, кв.63, код ЄДРПОУ 38505161) про відкриття провадження у справі про банкрутство, суд не встановив підстав для відмови у відкритті провадження, передбачених у пункті 6 статті 39 Кодексу України з процедур банкрутства.

Враховуючи вищевикладене суд дійшов висновку про наявність підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Сан-Вест" (33016, Рівненська область, м. Рівне, вул. Андрія Мельника, буд. 2, кв.63, код ЄДРПОУ 38505161).

Крім того, Товариство з обмеженою відповідальністю "Сан-Вест" просить призначити розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Сан-Вест" (33016, Рівненська область, м. Рівне, вул. Андрія Мельника, буд. 2, кв.63, код ЄДРПОУ 38505161) арбітражного керуючого Мельник Ірину Анатолівну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого від 06.02.2018 р. № 1856).

Арбітражний керуючий Мельник Ірина Анатолівна (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого від 06.02.2018 р. № 1856) подала суду Заяву про участь у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Сан-Вест".

Пунктом 2-1 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ визначено, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією у разі відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) здійснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом.

Заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією.

Ініціюючий кредитор або боржник - фізична особа додає до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) заяву арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 цього Кодексу.

Господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією.

У разі якщо заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) не містить пропозиції щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією або до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) не додано заяви цього арбітражного керуючого про участь у справі, або з підстав, визначених частиною третьою статті 28 цього Кодексу, цього арбітражного керуючого не може бути призначено розпорядником майна або керуючим реструктуризацією, або заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство подано боржником - юридичною особою, призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією здійснюється господарським судом самостійно з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, у порядку, що діяв до дня введення цього Кодексу в дію, шляхом застосування автоматизованої системи.

Частиною 8 статті 39 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що в ухвалі про відкриття провадження у справі про банкрутство зазначається про призначення розпорядника майна, встановлення розміру його винагороди та джерела її сплати.

Відповідно до частини 2 статті 30 Кодексу України з процедур банкрутства, розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

За таких обставин суд вважає за необхідне відкрити провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Сан-Вест" (33016, Рівненська область, м. Рівне, вул. Андрія Мельника, буд. 2, кв.63, код ЄДРПОУ 38505161), ввести процедуру розпорядження майном, мораторій на задоволення вимог кредиторів та призначити розпорядника майна боржника.

Суд вважає за необхідне встановити основну грошову винагороду розпоряднику майна у розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень за рахунок коштів, авансованих боржником на депозитний рахунок Господарського суду Рівненської області.

Відповідно до частини п`ятої статті 240 Господарського процесуального кодексу України датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Керуючись статтями 2, 30, 34, 39, 41, пунктом 2-1 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 12, 232-235, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ :

1. Відкрити провадження у справі № 918/822/22 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Сан-Вест" (33016, Рівненська область, м. Рівне, вул. Андрія Мельника, буд. 2, кв.63, код ЄДРПОУ 38505161).

2. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів. Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів: забороняється стягнення на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги, у тому числі на предмет застави, за якими стягнення здійснюється в судовому або в позасудовому порядку відповідно до законодавства, крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від продажу майна боржника), перебування майна на стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж, а також у разі виконання рішень у немайнових спорах; забороняється виконання вимог, на які поширюється мораторій; не нараховується неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші фінансові санкції за невиконання чи неналежне виконання зобов`язань із задоволення всіх вимог, на які поширюється мораторій; зупиняється перебіг позовної давності на період дії мораторію; не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошового зобов`язання, три проценти річних від простроченої суми тощо.

3.Ввести процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "Сан-Вест" (33016, Рівненська область, м. Рівне, вул. Андрія Мельника, буд. 2, кв.63, код ЄДРПОУ 38505161).

4. Розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Сан-Вест" (33016, Рівненська область, м. Рівне, вул. Андрія Мельника, буд. 2, кв.63, код ЄДРПОУ 38505161) призначити арбітражного керуючого Мельник Ірину Анатоліївну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого від 06.02.2018 р. № 1856).

5. Встановити грошову винагороду розпоряднику майна арбітражному керуючому Мельник Ірину Анатоліївну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого від 06.02.2018 р. № 1856) у розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Сан-Вест".

6. Вжити заходи щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави.

7. З метою виявлення кредиторів, здійснити оприлюднення повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Сан-Вест" (33016, Рівненська область, м. Рівне, вул. Андрія Мельника, буд. 2, кв.63, код ЄДРПОУ 38505161) на офіційному веб-порталі судової влади України.

8. Встановити строк подання розпорядником майна до господарського суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів до 5 грудня 2022 року.

9. Встановити строк проведення розпорядником майна інвентаризації майна боржника до 10 грудня 2022 року.

10. Проведення попереднього засідання суду призначити на "06" грудня 2022 р. на 14:30 год., яке відбудеться в приміщенні господарського суду Рівненської області (за адресою 33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А, в залі судових засідань каб. №13).

11. Зобов`язати розпорядника майна боржника у наступному засіданні надати cуду звіт про поведену роботу.

Копію ухвали направити заявнику (боржнику), арбітражному керуючому, Головному управлінню ДПС у Рівненській області (33023, м. Рівне, вул. Відінська, 12), Сектору з питань банкрутства у Рівненській області відділу банкрутства Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) (33028, м. Рівне, вул. Замкова, 29, каб. 304), Центру надання адміністративних послуг у м. Рівне.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, та оскарженню не підлягає.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: https://court.gov.ua/sud5019/.

Суддя Марач В.В.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення26.10.2022
Оприлюднено27.10.2022
Номер документу106950443
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —918/822/22

Ухвала від 15.12.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 07.06.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 18.05.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 28.12.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Постанова від 28.12.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 08.12.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 30.11.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 28.11.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 26.10.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні