Рішення
від 26.10.2022 по справі 178/2231/21
КРИНИЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 178/2231/21

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

26 жовтня 2022 року Криничанський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого Цаберябого Б.М.,

при секретарі Янченко Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в с.Кринички справу за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства "КОЛОС РІС" про стягнення 29942,55 грн. заборгованості по орендній платі за договором оренди земельної ділянки, розірвання договору оренди земельної ділянки та стягнення судових витрат, -

В С Т А Н О В И В :

Позивачка звернулась до суду з цим позовом та вказала, що на підставі Державного акта про право приватної власності на земельну ділянку серії ДП № 094775, виданого 04 квітня 2005 року Криничанською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області, їй належить земельна ділянка площею 7,354 га, кадастровий номер 1222084000:01:001:0091, цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Маломихайлівської сільської ради Криничанського району Дніпропетровської області.

04 вересня 2012 року між сторонами укладений договір оренди земельної ділянки № 4 строком на 49 років, який зареєстрований 29 грудня 2012 року. Відповідно до витягу № НВ-9902955802021 від 15 грудня 2021 року з Державного земельного кадастру про земельну ділянку орендарем є Фермерське господарство "КОЛОС РІС".

Позивачка вважає, що вищезазначений договір оренди земельної ділянки підлягає припиненню шляхом його дострокового розірвання, оскільки відповідач в порушення вимог, передбачених п. 9 вказаного Договору, починаючи з 2013 року по цей час не вносив їй орендну плату в розмірах, передбачених п. 9 цього Договору; в порушення п. 11 Договору відповідач не вносив позивачці орендну плату у визначені терміни, а саме з 30 липня до 31 грудня кожного року.

З урахуванням наведеного позивачка звернулась до суду з цим позовом і просить стягнути на її користь з Фермерського господарства "КОЛОС РІС" 29945,55 грн. заборгованості по договору оренди земельної ділянки від 04 вересня 2012 року № 4з 2013 року по 2021 рік, розірвати Договір, укладений 04 вересня 2012 року за № 4 між орендодавцем ОСОБА_1 та орендарем Фермерським господарством "КОЛОС РІС", оренди призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва земельної ділянки площею 7,354 га, кадастровий номер 1222084000:01:001:0091. Крім того позивачка просить стягнути з відповідача на свою користь 5608, 00 гривень судових витрат.

Представник позивачку в судовому засіданні вимоги позивачки підтримав повністю і просить задоволити позовні вимоги позивачки.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги визнав частково та пояснив, що позовні вимоги не необґрунтовані та безпідставні. Оскільки позивачка не надала доказів того, що відповідачем неналежним чином виконувались умови Договору оренди земельної ділянки. Позивачка до кінця 2021 року була дружиною голови фермерського господарства-відповідача і орендна плата їй виплачувалась по 2020 рік включно і використовувалась на потреби сім`ї. Після розірвання шлюбу позивачці повідомлялось про необхідність надання реквізитів для перерахування орендної плати на її рахунок, але до цього часу позивачка такі реквізити не надала, що перешкоджає позивачеві виплачувати орендну плату. Тому твердження позивачки про невиплату орендної плати не відповідають дійсності в зв`яку з чим він вважає, що відповідач винен позивачці орендну плату лише за 2021 ріку, а решта позовних вимог є безпідстиавною.

Суд, заслухавши сторін по справі, дослідивши письмові докази у справі, вважає, що позовні вимоги позивачки мають бути частково задоволеними, оскільки судом встановлено наступне.

Позивачці на підставі Державного акта про право приватної власності на земельну ділянку серії ДП № 094775, виданого 04 квітня 2005 року Криничанською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області, належить земельна ділянка площею 7,354 га, кадастровий номер 1222084000:01:001:0091, цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Маломихайлівської сільської ради Криничанського району Дніпропетровської області.

Відповідно до ч. 1ст. 2 Закону України "Про оренду землі", відносини, пов`язані з орендою землі, регулюютьсяЗемельним кодексом України,Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Право власності на земельну ділянку, а також право користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав (ст. 125 ЗК України).

Частиною 1ст. 13 ЦПК України, передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

04 вересня 2012 року між орендодавцем ОСОБА_1 та орендатором Фермерським господарством "КОЛОС РІС", укладений договір оренди земельної ділянки № 4, строком на 49 років, який зареєстрований 29 грудня 2012 року. Відповідно до витягу № НВ-9902955802021 від 15 грудня 2021 року з Державного земельного кадастру про земельну ділянку 4166091, орендарем є Фермерське господарство "КОЛОС РІС".

Згідно із ч. 1ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків. Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (ч. 1ст. 627 ЦК України).

За ч. 2ст. 792 ЦК Українивідносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються Законом, зокремаЗемельним КодексомУкраїни,Законом України "Про оренду землі".

Статтею 1 Закону України "Про оренду землі"визначено, що оренда землі це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно з ч. 4ст. 124 ЗК Українипередача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем. Підставою для укладення договору оренди може бути цивільно-правовий договір про відчуження права оренди.

Згідност. 125 ЗК Україниправо власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до абз. 1 ч. 1ст. 792 ЦК України,ст. 13 Закону України "Про оренду землі"за договором оренди землі орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до приписів п. 3 ч. 1 ст.395, ст.407 ЦК України,ст. 102-1 ЗК Україниправо користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) є речовим правом на чуже майно, яке надає землекористувачу право користуватися чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб.

Відповідно до ч. 6ст. 93 ЗК Україниорендована земельна ділянка або її частина може передаватися у володіння та користування іншій особі лише орендарем, лише за згодою орендодавця і лише на праві суборенди (крім випадків, визначених законом).

Відповідно дост. 31 Закону України "Про оренду землі"договір оренди землі припиняється в разі: закінчення строку, на який його було укладено; викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря; смерті фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі та відмови осіб, зазначених уст. 7 цього Закону, від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки; ліквідації юридичної особи-орендаря; відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем; набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці; припинення дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства (щодо договорів оренди землі, укладених у рамках такого партнерства). Договір оренди землі припиняється також в інших випадках, передбачених законом. Договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором. Особа, яка набула право власності на земельну ділянку, що перебуває в оренді, протягом одного місяця з дня державної реєстрації права власності на неї зобов`язана повідомити про це орендаря в порядку, визначеномуст. 148-1 Земельного кодексу України.

Відповідно до вимогст. 27 Закону України "Про оренду землі"орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону.

За змістом ч. 1ст. 32 Закону України "Про оренду землі", на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями24і25цьогоЗаконута умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначенихЗемельним кодексом Українита іншими законами України.

Способи захисту цивільних прав та інтересів визначеніст.16 ЦК України, якими зокремаможе бутивизнання правочину недійсним таприпинення правовідношення.

Відповідно до ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ст. 13 Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження. Тому позивачка вправі звернутись до суду з позовом про захист порушеного права коли в будь який час після такого порушення, а обов`язку звертання до суду з позовом про захист порушеного права в певний період законодавство не передбачає і позивачка скористалась цим правом саме у грудні 2021 року, як вважала та за потрібне.

Згідно ч.1ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Підставою розірвання договору оренди позивачка вказує невиконання відповідачем обов`язку по сплаті орендної плати з часу укладення договору по час звернення до суду з цим позовом. Але позивачка не змогла навести письмових чи інших доказів такого невиконання, оскільки за умови невиплати орендної плати ніяких документальних підтверджень виконання цього обов`язку орендаря існувати не може. Представником відповідача до суду не надано доказів, які б спростовували посилання позивачки на те, що Фермерське своєчасно здійснювало орендну плату. Представник відповідача пояснив, що під час перебування позивачки з головою фермерського-господарства-відповідача з часу укладення договору оренди по 2021 рік належна позивачці орендна плата використовувалась на потреби сім`ї за згодою подружжя, а після розлучення відповідач не має можливості виплатити позивачці орендну плату через відсутність даних про банківські рахунки позивачки, які те не надає. Наведене дає суду підставу вважати, що таким чином відповідач після розірвання шлюбу намагався виплатити позивачці заборгованість по орендній платі за 2021 рік, а доказів невиконання відповідачем обов`язку по сплаті орендної плати продовж 2013-2020 років не наведено.

Вказані обставини дають суду підставу вважати встановленим порушення відповідачем продовж 2021 року передбаченого п.9 та п. 11 укладеного між сторонами 04 вересня 2012 року за № 4 договору оренди земельної ділянки обов`язку стосовно своєчасної виплати орендної плати, що є порушенням вимог ст. 526 ЦК України і обумовлює право позивачки вимагати виплату орендної плати, але не дає позивачці права у відповідності із ч. 1ст. 32 Закону України "Про оренду землі" вимагати дострокового розірвання договору оренди землі за рішенням суду, оскільки вказані порушення мали місце не лише з вини відповідача.

Тому суд вважає можливим задоволити позовні вимоги в частині стягнення орендної плати за 2021 рік, що згідно п.9 договору оренди складає 4911,00 грн., а решту позовних вимог залишити без задоволення.

Відповідно до ч. 1ст. 264 ЦПК Українипід час ухвалення рішення суд вирішує зокрема і питання щодо розподілу між сторонами судових витрат.

Згідност. 141 ЦПК Українистороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати пропорційно задоволеним позовним вимогам.

Тому, враховуючи часткове задоволення позовних вимог, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивачки 992,40 гривень судових витрат.

На підставі викладеного, керуючись ст.15,16,203,215,216,395,407,626,629,792 ЦК України, ст.93,95,124,152 ЗК України, ст.1,13,24,25,27 Закону України "Про оренду землі", ст.4,12,13,76,89,130,133,141,263-266 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 задоволити частково.

Стягнути з Фермерського господарства "КОЛОС РІС", ЄДРПОУ 21912739, на користь ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , 4911,00 грн. заборгованості по орендній платі за 2021 рік по договору оренди № 4 від 04 вересня 2012 року земельної ділянки площею 7,354 га, кадастровий номер 1222084000:01:001:0091, цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Маломихайлівської сільської ради Криничанського району Дніпропетровської області., а також 992, 40 грн. судових витрат, всього 5903,40 грн.

В задоволенні решти позовних вимог ОСОБА_1 відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: Б. М. Цаберябий

р

Дата ухвалення рішення26.10.2022
Оприлюднено28.10.2022
Номер документу106956239
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення 29942,55 грн. заборгованості по орендній платі за договором оренди земельної ділянки, розірвання договору оренди земельної ділянки та стягнення судових витрат

Судовий реєстр по справі —178/2231/21

Постанова від 18.01.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

Постанова від 18.01.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

Ухвала від 22.12.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

Ухвала від 30.11.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

Рішення від 26.10.2022

Цивільне

Криничанський районний суд Дніпропетровської області

Цаберябий Б. М.

Ухвала від 30.03.2022

Цивільне

Криничанський районний суд Дніпропетровської області

Цаберябий Б. М.

Ухвала від 21.01.2022

Цивільне

Криничанський районний суд Дніпропетровської області

Цаберябий Б. М.

Ухвала від 30.12.2021

Цивільне

Криничанський районний суд Дніпропетровської області

Цаберябий Б. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні