Ухвала
від 27.10.2022 по справі 552/7736/22
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районнийсуд м.Полтави

Справа № 552/7736/22

Провадження №2/552/2972/22

У Х В А Л А

27.10.2022 суддя Київського районного суду м.Полтави Самсонова О.А., розглянувши матеріали позовної заяви

ОСОБА_1 , проживаючої: АДРЕСА_1 ,

до ОСОБА_2 , проживаючого: АДРЕСА_2 ,

Приватного підприємства «Трансінтербуд», місцезнаходження: м. Полтава, вул. Козака Володимира, 10,

третя особа приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Башинська Тетяна Вікторівна, адреса: м. Полтава, вул. Європейська, 19-а,

третя особа Управління з питань містобудування та архітектури Полтавської міської ради, місцезнаходження: м. Полтава, вулю Соборності, 36,

про визнання договору частково недійсним, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулась до суду з позовом до відповідача про визнання договору частково недійсним.

В позовній заяві просила суд визнати частково недійсним договір про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності від 21.12.2021 посвідчений приватним нотаріусом Полтавського міського нотаріального округу, зареєстрований в реєстрі за № 2383, а саме провести поділ спільної часткової власності нерухомого майна за адресою АДРЕСА_3 з виключенням зі складу належного ОСОБА_2 майна тамбур літ. А - 9,2 кв. м.

Вирішуючи питання про підсудність даної справи, суд виходить з наступного.

Відповідно до частини 1статті 30 ЦПК Українипозови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини (виключна підсудність).

Відповідно до частини першоїстатті 181 ЦК Українидо нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Таким чином,правила виключноїпідсудності застосовуються до позовів з приводу нерухомого майна, стосуються позовів з приводу будь-яких вимог, пов`язаних з правом особи на нерухоме майно: земельні ділянки, будинки, квартири тощо, зокрема щодо права власності на нерухоме майно, а також щодо речових прав на нерухоме майно, дійсності (недійсності) договорів щодо такого майна або спорів з приводу невиконання стороною договору, об`єктом якого є нерухоме майно.

Предметом позову ОСОБА_1 у даній справі є договір щодо поділу об`єкту нерухомого майна, розташованого за адресою: АДРЕСА_3 .

Велика Палата Верховного Суду в постанові від 7 липня 2020 року у справі № 910/10647/18 (провадження № 12-175гс19) дійшла, зокрема, таких висновків:

- нерухоме майно є особливим об`єктом права власності, оскільки наділене специфічними рисами - сталий зв`язок із землею, особлива цінність, неможливість переміщення без знецінення та зміни її призначення;

- майнове право на об`єкт нерухомості є складовою частиною такого майна, як об`єкта цивільних прав;

- виключна підсудність застосовується до тих позовів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, а спір може стосуватися як правового режиму нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном.

З урахуванням наведеного вище позов про визнання частково недійсним договору про поділ об`єкту нерухомого майна має пред`являтися за місцем знаходження цього майна, за правилами виключної підсудності.

Згідно з матеріалами справи спірне нерухоме майно знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 , тобто в Шевченківському районі міста Полтави, відповідно в межах територіальної юрисдикції Октябрського районного суду м.Полтави.

Київському районному суду м.Полтави дана справа не підсудна.

Згідно п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

За таких обставин, враховуючи, що заявлені позивачем позовні вимоги не підсудні Київському районному суду м. Полтави, дану цивільну справу необхідно передати за підсудністю Октябрському районному суду м. Полтави.

Керуючись ст. ст. 30, 31 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Приватного підприємства «Трансінтербуд» про визнання договору частково недійсним передати на розгляд за підсудністю Октябрському районному суду м. Полтави.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду через Київський районний суд м. Полтави шляхом подачі апеляційної скарги в 15-денний строк.

Суддя О.А.Самсонова

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення27.10.2022
Оприлюднено31.10.2022
Номер документу106977334
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі)

Судовий реєстр по справі —552/7736/22

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Рішення від 02.10.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 25.11.2022

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 27.10.2022

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні