Ухвала
від 27.10.2022 по справі 280/6097/22
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ БЕЗ РУХУ

27 жовтня 2022 року Справа № 280/6097/22 м.Запоріжжя

Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Татаринов Д.В., перевіривши матеріали адміністративного позову Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) (пр. Дмитра Яворницького, 21а, м. Дніпро, 49027; код ЄДРПОУ 43314918) до МІЖНАРОДНОЇ ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «ВСЕУКРАЇНСЬКА, ЗАПОРІЗЬКА ГРОМАДА «БРАТСТВО КАЗАКІВ» (пр. Будывельникыв, буд. 42, кв. 47, м. Енергодар, Запорізька область, 71500, ЄДРПОУ 38533618),

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета Служба безпеки України (вул. Володимирська, 33, м. Київ, 01601, ЄДРПОУ 00034074),

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача:

ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_3 ( АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_3 ), ОСОБА_4 ( АДРЕСА_4 , РНОКПП НОМЕР_4 )

про заборону (примусовий розпуск) громадської організації, про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ:

24 жовтня 2022 року до Запорізького окружного адміністративного суду надійшов позов Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) (далі - позивач) до МІЖНАРОДНОЇ ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «ВСЕУКРАЇНСЬКА, ЗАПОРІЗЬКА ГРОМАДА «БРАТСТВО КАЗАКІВ» (далі- відповідач), в якому позивач просить суд:

- заборонити (примусово розпустити) ГРОМАДСЬКУ ОРГАНІЗАЦІЮ «ВСЕУКРАЇНСЬКА, ЗАПОРІЗЬКА ГРОМАДА «БРАТСТВО КОЗАКІВ»;

- спрямувати майно, кошти та інші активи ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «ВСЕУКРАЇНСЬКА, ЗАПОРІЗЬКА ГРОМАДА «БРАТСТВО КОЗАКІВ» до державного бюджету.

Позовна заява подана без додержання вимог, встановлених статтею160,161 КАС України, з огляду на наступне.

За правилами пункту 2 частини 5 статті 160 КАС України у позовній заяві зазначаються повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв`язку, офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти.

Згідно частини 6 статті 160 КАС України якщо позовна заява подається представником, то у ній додатково зазначаються відомості, визначені у пункті 2 частини п`ятої цієї статті стосовно представника.

Судом встановлено, що позовна заява в адміністративній справі № 280/6097/22 подана представником Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Соловйовою Мариною Олександрівною.

Однак, всупереч частини 6 статті 160 КАС України позовна заява не містить відомостей стосовно представника позивача, обов`язковий перелік яких визначений пунктом 2 частини 5 статті 160 КАС України.

Також, всупереч вимог пункту 2 частини 5 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України позовна заява не містить відомостей щодо номерів зв`язку відповідача.

Вказані обставини свідчать про невідповідність позовної заяви вимогам статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також необхідність подання до суду уточненої позовної заяви із зазначенням у ній відомостей стосовно представника позивача, а також номерів засобів зв`язку відповідача.

Окрім того, відповідно до частини 4 статті 161 КАС України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно статті 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Частинами 1, 4 статті 73 КАС України передбачено, що належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Відповідно до статті 74 КАС України суд не бере до уваги докази, які одержані з порушенням порядку, встановленого законом.

Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно статті 75 КАС України достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Статтею 76 КАС України передбачено, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

З системного аналізу статей 72 -76 КАС України вбачається, що докази, які додаються позивачем мають бути належними, достовірними та достатніми.

Так, у позові позивач зазначає, що підставою для його звернення до суду з даним позовом про заборону (примусовий розпуск) ГО «ВЗГ «БК» є встановлені Службою безпеки України обставини та відомості про діяльність громадської організації, що суперечить чинному законодавству України, зокрема, статям 36 37 Конституції України, ст. 4 Закону України «Про громадські об`єднання».

На підтвердження факту вищезазначених обставин позивач разом із позовом надає ряд письмових доказів.

В той же час, копії доказів, які позивач надає суду на підтвердження обставин, викладених ним у позовній заяві, є неналежної якості, оскільки містять нечіткі зображення осіб на знімках та скріншотах з листування відповідача з іншими особами, а відтак не дають можливості суду встановити наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги позивача, що у подальшому унеможливить правильне вирішення справи.

Також, з вищевикладеного вбачається, що позивачем під час звернення до суду не дотримано вимоги частини 4 статті 161 КАС України.

Таким чином, позивачу необхідно надати суду докази належної якості (в письмовому або електронному вигляді), на яких ґрунтуються позовні вимоги Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в адміністративній справі № 280/6097/22.

Вищезазначені обставини вказують на невідповідність позовної заяви вимогам процесуального законодавства, а тому, згідно достатті 169 КАС України, вона підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись статтями 160, 161, 169, 171 КАС України, суддя,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) до МІЖНАРОДНОЇ ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «ВСЕУКРАЇНСЬКА, ЗАПОРІЗЬКА ГРОМАДА «БРАТСТВО КАЗАКІВ», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета Служба безпеки України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про заборону (примусовий розпуск) громадської організації, про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії, - залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви строком 10 днів від дня одержання ухвали суду про залишення позовної заяви без руху.

Недоліки позовної заяви можуть бути усунуті шляхом подання до суду:

-уточненої позовної заяви із зазначенням у ній відомостей стосовно представника позивача, а також номерів засобів зв`язку відповідача;

- доказів належної якості (в письмовому або електронному вигляді), на яких ґрунтуються позовні вимоги Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в адміністративній справі № 280/6097/22.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Роз`яснити позивачу, що відповідно до п.1 ч.4 ст.169 КАС України позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Ухвала виготовлена та підписана 27 жовтня 2022 року.

Суддя Д.В. Татаринов

Дата ухвалення рішення27.10.2022
Оприлюднено31.10.2022
Номер документу106982155
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —280/6097/22

Рішення від 19.04.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 07.11.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 27.10.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні