Ухвала
від 14.10.2022 по справі 752/14184/22
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/14184/22

Провадження № 1-кс/752/4675/22

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей та документів

14 жовтня 2022 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Голосіївського районного суду м. Києва подане в рамках кримінального провадження № 42021100000000749 від 23.12.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364-1 КК України, клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів проти довкілля СУ ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 ,погоджене прокуроромвідділу Спеціалізованоїекологічної прокуратури Київської міської прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів,-

встановив:

до слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів проти довкілля СУ ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 ,погоджене прокуроромвідділу Спеціалізованоїекологічної прокуратури Київської міської прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , стосовно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), за період часу з 01.01.2021 по теперішній час по кожному із зазначених суб`єктів господарської діяльності.

Слідчий в судове засідання не з`явився, подав заяву в якій просив розглядати клопотання за його відсутності, підтримав вимоги клопотання, просив його задовольнити.

Також, слідчий у клопотанні просив, відповідно до ч.2 ст.163 КПК України, розглянути клопотання без виклику осіб, у володінні яких знаходяться документи, до яких необхідно отримати тимчасовий доступ, оскільки є наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза їх зміни або знищення.

Слідчий суддя розглядає клопотання без виклику осіб, у володінні яких знаходяться вищевказані речі, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Перевіривши клопотання та матеріали, якими воно обґрунтовується, приходжу до наступних висновків.

Із матеріалів клопотання вбачається, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у містіКиєві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке, внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42021100000000749 від 23.12.2021, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 364-1 КК України.

Відповідно до ст. 159 КПК України встановлено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити з них їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно з ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

З клопотання слідчого вбачається, що Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), використовуючи всупереч інтересам юридичної особи свої повноваження, здійснюють господарську діяльність з поводження із небезпечними відходами з порушенням вимог чинного законодавства, що потягло тяжкі наслідки у вигляді отримання неправомірної вигоди у розмірі, що перевищує у двісті п`ятдесят і більше разів неоподатковуваний мінімум доходів громадян та створило небезпеку для здоров`я людей і довкілля.

В ході проведення досудового розслідування, встановлено що вищевказаними суб`єктами господарської діяльності на протязі 2021 2022 років, подавалась фінансова господарська звітність до ІНФОРМАЦІЯ_1 (далі - ІНФОРМАЦІЯ_5 ).

Вищевказані відомості та документи, якими володіє та розпоряджається ІНФОРМАЦІЯ_5 , щодо ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також можуть бути доказами під час судового розгляду. Іншими способами встановити обставини, якими передбачається довести за допомогою цих документів неможлива, тому необхідно отримати тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю вилучення їх належним чином завірених копій, які знаходяться у володінні та розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ),юридична адреса: АДРЕСА_1 та їх територіальних підрозділах.

Вилучення зазначених відомостей та документів необхідне з метою проведення перевірки законодавства, підтвердити факт господарських взаємовідносин, оформлення правочинів на оброблення та утилізацію відходів, перерахування грошових коштів на рахунки підприємств за надані ними послуги з утилізації небезпечних відходів, з метою фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, оскільки ці документи є процесуальними джерелами доказів, а відомості, що містяться в цих документах, будуть використані в сукупності з іншими документами для доказування обставин злочинів, а також можуть бути використані, як доказ стороною обвинувачення для підтвердження події кримінального правопорушення, з`ясування фактичного перебігу досліджуваних подій, встановлення винних осіб, доведення винуватості осіб та інших обставин, визначених ст. 91 КПК України.

Слідчим в клопотанні доведено, що вказані речі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Дану інформацію неможливо отримати в інший спосіб та неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою інформації, що перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Беручи до уваги викладене вище, та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 131, 132, 159-166 КПК України, -

постановив:

клопотання задовольнити.

Надати слідчим відділу розслідування злочинів проти довкілля СУ ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 , ОСОБА_6 та/або слідчим, що перебувають в групі слідчих по розслідуванню даного кримінального провадження, тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучити (здійснити виїмку) належним чином завірених копій документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , стосовно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), за період часу з 01.01.2021 по теперішній час по кожному із зазначених суб`єктів господарської діяльності, а саме:

?інформацію місця реєстрації та фактичного місцезнаходження вказаного товариства;

?інформацію щодо банківських рахунків, вказавши у відповіді номер рахунку (-ків), дату відкриття (закриття), повну назву банківської установи (адресу місцезнаходження банку, філії), код банку (МФО, ЄДРПОУ), чи укладались договори про визнання електронних документів для подачі податкової звітності та іншу наявну інформацію

?відомості відносно керівників, головних бухгалтерів, засновників зазначеного підприємства, підстави та дати переходу корпоративних прав на вказані СГД; у тому числі відомості щодо зміни керівника та головного бухгалтера з зазначенням їх анкетних даних, ідентифікаційного номеру, місця реєстрації на території України, періоду часу перебування на посаді;

?результати економічної діяльності (факт ведення господарської діяльності), час подачі та показники звітності, час проведення перевірок та виявлені порушення вимог податкового законодавства товариства (у разі проведення);

?податкові декларації з податку на додану вартість, у тому числі з уточнюючими розрахунками податкових зобов`язань з податку на додану вартість у зв`язку з виправленням самостійно виявлених помилок (у разі надання звітності в електронному виді - надати відомості в електронному та паперовому носії належним чином роздруковану та завірену роздруківку податкових декларацій з ПДВ з уточнюючими розрахунками);

?податкові декларації з податку на прибуток (у разі надання звітності в електронному виді - надати відомості в електронному та паперовому носії належним чином роздруковану та завірену роздруківку податкових декларацій з податку на прибуток;

?відомості щодо ІР-адрес та поштових скриньок е-mаіl з використанням яких суб`єкт господарювання здійснював подачу звітності, інше;

?відомості щодо сплати екологічного податку (у тому числі за кодами НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , НОМЕР_10 ).

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення. Вона є обов`язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для всіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягає виконанню на всій території України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала залишається в силі протягом двох місяців з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.10.2022
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу106990654
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —752/14184/22

Постанова від 13.12.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Ухвала від 31.10.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 14.10.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні