Постанова
від 26.07.2010 по справі 2-а-2824/10/0270
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

м. Вінниця,    вул. Островського, 14

тел/факс (0432) 55-15-10, 55-15-15, e-mail: inbox@adm.vn.court.gov.ua


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

26 липня 2010 р.           Справа № 2-а-2824/10/0270

Вінницький окружний адміністративний суд в складі

Головуючого судді Чернюк Алли Юріївни,

при секретарі судового засідання:   Котюжанській Тетяні Олександрівні  

за участю представників сторін:

прокурора :     не з`явився

позивача      :   Дячок В.В. - представник на підставі довіреності;

відповідача :   не з`явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: Прокурора Бершадського району Вінницької області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України у Бершадському районі Вінницької області    

до:   Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Осіївське"  

про: стягнення заборгованості по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування

ВСТАНОВИВ :

Прокуратура Бершадського району Вінницької області звернулась до суду в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Бершадському районі Вінницької області (далі - УПФ у Бершадському районі) до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Осіївське" (далі - СТОВ "Осіївське") про стягнення заборгованості.

Ухвалою  суду від 06.07.2010 року за даним позовом відкрито провадження у справі.

Позовні вимоги мотивовані тим, що СТОВ "Осіївське" своєчасно не сплатило страхові внески, у зв’язку з чим станом на 01.06.2010 року утворилась заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у сумі 25048,34 грн., зокрема: 23340,57 грн. - недоїмка по страхових внесках, 969,25 грн. - штрафні санкції, 738,54 грн. - пеня.  У позовній заяві УПФ у Бершадському районі просить суд стягнути з СТОВ "Осіївське" заборгованість у сумі 25048,34 гривень.

Окрім того, у матеріалах справи наявний лист УПФ у Бершадському районі №1069/06-23/03 від 22.07.2010 року (а.с. 34), в якому позивач додатково повідомляє про те, що сума заборгованості по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування по СТОВ "Осіївське" станом на 22.07.2010 року становить – 132877,27 гривень.

За період з 01.10.2010 року по 22.07.2010 року СТОВ "Осіївське" сплатило внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі – 86225,00 гривень. Сплата зараховувалась в рахунок погашення суми недоїмки, пені та фінансової санкції в порядку календарної черговості її виникнення згідно ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Повністю погашена заборгованість по внесках за період з 01.10.2009 року по 26.02.2010 року. Нарахування страхових внесків за лютий 2010 року, згідно розрахунку сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 22018,59 грн. несплачені. Частково погашена фінансова санкція №59 від 12.02.2010 року в сумі 672,74 грн. та пеня в сумі – 327,21 грн., заборгованість по фінансовій санкції №59 від 12.02.2010 року складає – 2399,53 грн., та пеня – 1808,86 грн., заборгованість по фінансовій санкції №60 від 17.02.2010 року – 0,10 коп. та пеня – 0,05 коп.

В зв'язку з тим, що в добровільному порядку відповідач суму боргу не сплатив, прокуратура Бершадського району Вінницької області звернулася до суду в інтересах держави в особі УПФ у Бершадському районі з позовом про стягнення заборгованості у сумі 25048,34 гривень.

Згідно ст.121 Конституції України та ст. 36-1 Закону України "Про прокуратуру" на прокуратуру покладено функції представництва інтересів держави в суді. Відповідно до ч. 5 ст. 36-1 згаданого Закону прокурор самостійно визначає підстави для представництва в судах, форму його здійснення та може здійснювати представництво на будь-якій стадії судочинства.

Частиною 2 ст. 36-1 Закону України "Про прокуратуру" визначено, що підставою для представництва у суді інтересів держави є наявність порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (діяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

В судовому засіданні представник позивача – Дячок В.В. позов підтримав та, посилаючись на обставини викладенні в позовній заяві, просив суд задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Представник прокуратури в судове засідання 26.07.2010 року не з’явився. Про дату, час і місце судового засідання повідомлений завчасно і належним чином. Причини неявки суду невідомі.

Відповідач письмових заперечень на позовну заяву не надав, в судове засідання, призначене на 14.07.2010 року, не з’явився, свого повноважного представника в суд не направив, про причини неявки не повідомив, хоча про час і місце розгляду справи відповідач був повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення  (а.с. 24).

В судове засідання 26.07.2010 року відповідач не з'явився повторно, письмових пояснень щодо поважності причин своєї неявки суду не надав, хоча про час і місце розгляду справи відповідач був повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с. 33).

За таких обставин, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про час і місце розгляду судової справи з його участю та реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів.

Представник позивача висловив думку про можливість розгляду справи без участі  відповідача.

Суд, прийнявши до уваги думку представника позивача, вважає, що вжив достатні заходи для повідомлення відповідача завчасно та належним чином про час і місце розгляду судової справи з його участю або участю повноважного представника відповідача, для реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів. Відповідно до ч.1 ст. 122 КАС України адміністративна справа має бути розглянута і вирішена протягом розумного строку, але не більше двох місяців з дня відкриття провадження у справі, якщо інше не встановлено цим кодексом, тому, неявка відповідача у судове засідання без повідомлення причин свідчить  про умисне затягування розгляду справи, що може потягнути за собою порушення строків провадження у справі. За таких обставин, суд вирішив за можливе розглянути справу без участі відповідача або його повноважного представника.

Розглянувши адміністративну справу у відкритому судовому засіданні, вислухавши пояснення представника позивача по справі, дослідивши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

Відносини, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, регулюються Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон).

Відповідно до положень ч. 2 ст. 5 Закону, визначено принципи та структура системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, коло осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, а також платники страхових внесків, їх права та обов'язки порядок нарахування,  обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками.

Статтею 15 вищевказаного Закону передбачено, що платниками внесків є роботодавці, підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії, фізичні особи-суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності, що обрали особливий спосіб оподаткування - фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору ( контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством або за договорами цивільно-правового характеру.

Відповідно до довідки Державного комітету статистики України №602 від 24.02.2000 року (а.с. 7) СТОВ "Осіївське" є юридичною особою та зареєстровано в УПФ у Бершадському районі як платник страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування, що підтверджується відповідною заявою відповідача до УПФ у Бершадському районі (а.с. 8).

Згідно з п.6 ч. 2 ст. 17 Закону, страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Так, п. 6 ч. 2 ст.17 Закону та п. 5.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 19.12.2003 року та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України №64/8663 16.01.2004 року передбачено, що страхувальники зобов'язані нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески у строк до 20 числа наступного за звітним місяцем.

Однак, в порушення вищевказаних положень, за відповідачем, станом на 01.06.2010 року, рахується заборгованість у сумі 25048,34 грн., зокрема: 23340,57 грн. - недоїмка по страхових внесках, 969,25 грн. - штрафні санкції, 738,54 грн. - пеня.  

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 106 Закону у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків  страхувальники зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею. Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не  сплачені страхувальниками у строки,  визначені ст. 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених ч. 3 ст. 20  цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і  стягуються  з  нарахуванням  пені  та застосуванням фінансових санкцій.

На виконання п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону УПФ у Бершадському районі прийнято рішення про застосування фінансових санкцій у розмірі 969,25 грн. та нарахування пені у розмірі 738,54 грн. за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органами Пенсійного фонду, до відповідача №193 від 30.04.2010 року (а.с. 13).

Судом встановлено, що, відповідач дане рішення отримав, про що свідчать копія повідомлення про вручення поштового відправлення, яка долучена до матеріалів справи (а.с. 14, 16), проте станом на час розгляду даної адміністративної справи не оскаржував їх та заборгованість перед позивачем не погасив.

Відповідно до п. 3 ст. 106 Закону та п. 8.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1, позивачем вживались заходи для погашення відповідачем заборгованості зі сплати страхових внесків, а саме: направлялась вимога про сплату боргу №Ю 33 від 01.06.2010 року.

Однак, відповідачем, в порушення п.3 ст. 106  Закону протягом десяти  робочих днів із  дня  одержання вимоги недоїмку у сумі 88664,99 грн. не сплачено та у встановленому законом порядку не оскаржено.

УПФ у Бершадському районі звернулось з позовами до Вінницького окружного адміністративного суду до СТОВ "Осіївське" про стягнення заборгованості по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Постановою від 23.03.2010 року по справі №2-а-834/10/0270 задоволено позовну заяву УПФ у Бершадському районі до СТОВ "Осіївське" про стягнення заборгованості по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 23421,8 гривень. Постановою від 29.06.2010 року по справі №2-а-2245/10/0270 задоволено позовну заяву УПФ у Бершадському районі до СТОВ "Осіївське" про стягнення заборгованості по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 21824,78 гривень. Постановою від 01.07.2010 року по справі №2-а-2011/10/0270 задоволено позовну заяву УПФ у Бершадському районі до СТОВ "Осіївське" про стягнення заборгованості по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 26227,13 гривень. Постановою від 21.07.2010 року по справі №2-а-2440/10/0270 задоволено позовну заяву УПФ у Бершадському районі до СТОВ "Осіївське" про стягнення заборгованості по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 23142,99 гривень.

Суд бере до уваги часткове погашення заборгованості СТОВ "Осіївське" перед УПФ у Бершадському районі за період з 23.03.2010 року по 20.04.2010 року, так відповідачем 29.04.2010 року було сплачено 10000,00 грн., якими погашено 9692,59 грн. недоїмки по страхових внесках, 231,35 грн. - штрафної санкції та 76,06 грн. пені. Також, 19.05.2010 року СТОВ "Осіївське" було сплачено 10000,00 грн., якими погашено 7491,78 грн. недоїмки по страхових внесках, 1342,78 грн. – штрафної санкції та 1165,44 грн. – пені.

Як встановлено в судовому засіданні, борг зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування визначено на підставі розрахунку сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування,  що підлягають сплаті, поданого відповідачем самостійно за квітень 2010 року. Загальна сума недоїмки за вказаний період становить 23340,57 гривень.

Представником позивача надано до суду акт взаємозвірки суми заборгованості по страхових внесках на обов'язкове державне пенсійне страхування з СТОВ "Осіївське", який представники відповідача підписувати відмовилися без обґрунтування причин (а.с. 26).

Суд бере до уваги, що рішення про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органами Пенсійного фонду № 193 від 30.04.2010 року (а.с. 13) та вимога про сплату боргу №Ю 33 від 01.06.2010 року (а.с. 15, 16) відповідачем не оскаржувалися та заборгованість перед позивачем у повному розмірі не погашена.

В силу ч. 3 ст. 18 Закону України "Про загальнообов'язкове державна пенсійне страхування" страхові  внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території   України в порядку, встановленому цим Законом.

Згідно ч. 3 ст. 106 вищевказаного Закону, орган Пенсійного фонду має право звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки.

Відповідно до ч. 2 ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Статтями 11, 71 КАС України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює  докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об‘єктивному дослідженні.

Враховуючи встановлені обставини справи та вищезазначені положення чинного законодавства України, суд вважає, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, а тому підлягають задоволенню.

Що стосується розподілу судових витрат, то згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а  відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.   

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257  КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Позов  Прокурора Бершадського району Вінницької області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України у Бершадському районі Вінницької області  задовольнити повністю.

Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Осіївське" (24456, вул. Леніна, Бершадський район, Вінницька область код ЄДРПОУ 03733683, банківські реквізити: р/р №2600614507, в ОД Райффайзен Банк "Аваль",  МФО 302247) на користь Управління Пенсійного фонду України у Бершадському районі м. Вінниці (24400, вул. Радянська, 23, м. Бершадь, Бершадський район, Вінницька область, банківські реквізити: р/р № 25602323470103 в ОПЕРВ ВАТ "Державний ощадний банк України" м. Вінниця МФО 302076) заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 25048 грн. 34 коп. (двадцять п'ять тисяч сорок вісім гривень, тридцять чотири копійки).

Відповідно до ст. 186 КАС України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 цього Кодексу - з дня складення в повному обсязі шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється  з  дня  отримання  нею  копії  постанови. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. При цьому апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження , якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження. Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до суду апеляційної інстанції через суд , який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до ст. 254 КАС України постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений цим Кодексом, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає сили після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови оформлено:   27.07.10  

Суддя                                           Чернюк Алла Юріївна

 

Дата ухвалення рішення26.07.2010
Оприлюднено16.08.2010
Номер документу10701652
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-2824/10/0270

Ухвала від 06.07.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

Постанова від 26.07.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні