Ухвала
від 31.10.2022 по справі 130/1629/21
ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/130/64/2022

130/1629/21

У Х В А Л А

щодо клопотання представника про відкладення розгляду справи

31.10.2022 р. м. Жмеринка

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області в скла ді:

головуючого судді Заярного А.М.,

за участі секретаря судових засідань Мухи Р.П.,

представника позивача прокурора Лук`янчука Д.О.,

представника третьої особи Соцького Є.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за первісним позовом керівника Жмеринської окружної прокуратури в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Товариство з обмеженою відповідальністю «Поділля Енеро» про визнання незаконним та скасування наказу, витребування земельної ділянки;

за зустрічним позовом ОСОБА_2 до Держави України в особі керівника Жмеринської окружної прокуратури, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Головне управління Державної казначейської служби України про стягнення моральної шкоди,

ВСТАНОВИВ:

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився. 24.10.2022 направив суду заяву про розгляд справи за його відсутності з його представником ОСОБА_3

ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, просив відкласти розгляд справи у зв`язку з оголошеним на території України військовим станом та неможливості забезпечення його безпосередньої участі будь-якими засобами в судовому засіданні.

Прокурор Лук`янчук Д.О. заперечив проти задоволення клопотання ОСОБА_3 про відкладення розгляду справи.

Представник третьої особи при вирішенні цього клопотання покладався на розсуд суду.

Суд розглянувши клопотання представника відповідача за первісним позовом та позивача за зустрічним позовом ОСОБА_3 приходить таких висновків.

На сьогодні на території України запроваджено воєнний стан, що є загальновідомою інформацією.

Згідно з частиною першою статті 1 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

25.02.2022 Жмеринський міськрайонний суду на офіційному сайті виклав оголошення, у зв`язку з введенням 24 лютого 2022 року в Україні воєнного стану, 25 лютого 2022 року зборами суддів Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області прийнято рішення про здійснення судом судочинства в штатному режимі для забезпечення сталого функціонування Судової влади в Україні. У випадку загрози життю, здоров`я та безпеці відвідувачів суду, суддів та працівників апарату суду оперативно будуть прийматися рішення про тимчасове зупинення здійснення судочинства до усунення обставин, які зумовили припинення розгляду справ.

10.03.2022 Жмеринський міськрайонний суду на офіційному сайті виклав рекомендації Ради суддів України щодо роботи судів в умовах воєнного стану.

Стаття 3 Конституції України визначає, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави.

За загальним правилом при вирішенні питання щодо можливості відкладення розгляду справи в період дії воєнного стану на підставі поданої учасниками судового процесу заяви суд залежно від інтенсивності бойових дій на певній території, загальної воєнної ситуації як в країні, так і в певному регіоні, де знаходиться суд, або учасник справи (його представник), поведінки суб`єктів владних повноважень, що мають компетенцію в сфері повідомлень щодо ризиків перебування на певній території (об`єкті нерухомості) та ін., має дотримуватися балансу між безпекою суддів, працівників апарату, учасників справи та дотриманням процесуальних прав учасників справи і засад судочинства. При цьому врахуванню підлягають попередня поведінка учасника справи, можливість розгляду справи за відсутності представників сторін, можливість прибути у судове засідання та скористатися правом участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

31.01.2022 суд закрив підготовче провадження та призначив справу до розгляду по суті.

За аналогічною заявою представника ОСОБА_3 суд відкладав розгляд справи 22.03.2022, 20.04.2022, 26.05.2022, 04.07.2022, 27.09.2022.

За положеннями ст. 223 ЦПК України відкладення розгляду справи є правом та прерогативою суду, основною умовою для якого є не відсутність у судовому засіданні представників сторін, а неможливість вирішення спору у відповідному судовому засіданні.

Оскільки відповідач за первісним та позивач за зустрічним ОСОБА_2 та його представник ОСОБА_3 були належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, явка сторін не визнавалася обов`язковою, в матеріалах справи наявний відзив позивача на первісну позовну заяву і участь в засіданні суду є правом, а не обов`язком сторони, при цьому, суд приходить до висновку про розгляд справи у їх відсутність.

Суд також звертає увагу на те, що хоч на території України і запроваджено військовий стан, однак на території Вінницької області бойові дії не ведуться, усі підприємства та державні органи, в тому числі суд, працюють у штатному режимі з особливостями воєнного стану.

Суд, керуючись ст. ст. 19, 223, 260 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання предстника відповідача за первісним та позивача за зустрічним позовом ОСОБА_3 про відкладення розгляду справи відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Андрій ЗАЯРНИЙ

Дата ухвалення рішення31.10.2022
Оприлюднено01.11.2022
Номер документу107019772
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —130/1629/21

Рішення від 31.10.2022

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Рішення від 31.10.2022

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Ухвала від 31.10.2022

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Ухвала від 24.10.2022

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Ухвала від 03.07.2022

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Ухвала від 25.05.2022

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Ухвала від 19.04.2022

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Ухвала від 31.01.2022

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Ухвала від 05.01.2022

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Ухвала від 20.10.2021

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні