Ухвала
від 18.10.2022 по справі 907/716/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД Закарпатської області

Адреса: вул. Коцюбинського, 2а, м. Ужгород, 88000

e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://zk.arbitr.gov.ua


УХвала

"18" жовтня 2022 р. м. Ужгород Справа №907/716/21

Суддя Господарського суду Закарпатської області Пригара Л.І.,

при секретарі судового засідання Іваниш Д.П.,

розглянувши клопотання Державного підприємства Закарпатський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою, м. Ужгород Закарпатської області б/н, б/д (вх. №02.3.1-02/5442/22 від 14.10.2022) про заміну правонаступником відповідача у справі №907/716/21 за позовом Державного підприємства Закарпатський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою, м. Ужгород Закарпатської області до Калинівської сільської ради Тячівського району Закарпатської області, с. Калини Тячівського району Закарпатської області про стягнення 57 462,60 грн заборгованості за виконані роботи,

ВСТАНОВИЛА:

У провадженні Господарського суду Закарпатської області (суддя Пригара Л.І.) перебуває справа №907/716/21 за позовом Державного підприємства Закарпатський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою, м. Ужгород Закарпатської області до Калинівської сільської ради Тячівського району Закарпатської області, с. Калини Тячівського району Закарпатської області про стягнення 57 462,60 грн заборгованості за виконані роботи.

Позивачем через канцелярію суду подано клопотання б/н, б/д (вх. №02.3.1-02/5442/22 від 14.10.2022) про заміну сторони відповідача у справі №907/716/21 Калинівської сільської ради Тячівського району Закарпатської області його правонаступником Дубівською територіальною громадою Тячівського району Закарпатської області. В обґрунтування поданого клопотання позивач зазначає, що відповідно до інформації, наявної в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Калинівська сільська рада Тячівського району Закарпатської області перебуває у стані припинення, а її правонаступником визначено Дубівську територіальну громаду Тячівського району Закарпатської області, що на підставі ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України та ст. 52 Господарського процесуального кодексу України є підставою для процесуального правонаступництва.

Проаналізувавши аргументи, наведені позивачем у вищезазначеному клопотанні, суд дійшов висновку про наявність підстав для його задоволення з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Заміна сторони у зобов`язанні можлива не інакше, як на підставах та в порядку, визначених Господарським процесуальним кодексом України.

Пунктом 7-1 Розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про місцеве самоврядування в Україні визначено, що до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад здійснює Кабінет Міністрів України.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 №712-р визначені адміністративні центри та затверджені території територіальних громад Закарпатської області, зокрема, Дубівської селищної ради об`єднаної територіальної громади, до складу якої включені території Дубівської, Калинівської, Краснянської громад Тячівського району Закарпатської області.

Постановою Верховної Ради України від 17.07.2020 №807-IX Про утворення та ліквідацію районів у Закарпатській області був утворений, зокрема, Тячівський район (із адміністративним центром у місті Тячів) у складі територій Бедевлянської сільської, Буштинської селищної, Вільховецької сільської, Дубівської селищної, Нересницької сільської, Солотвинської селищної, Тересвянської селищної, Тячівської міської, Углянської сільської, Усть-Чорнянської селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

З наведеного випливає, що Дубівська селищна об`єднана територіальна громада була включена до складу Тячівського району Закарпатської області.

Згідно з публічними відомостями із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Калинівської сільської ради Тячівського району Закарпатської області (код в ЄДРПОУ: 04351676), остання перебуває у стані припинення шляхом реорганізації.

Згідно підп. 4 п. 2 Розділу II Закону України Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад від 16.04.2020 №562-ІХ, повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, старост сіл, селищ територіальних громад, які увійшли до складу територіальних громад, території яких затверджено Кабінетом Міністрів України на підставі цього Закону, припиняються в день набуття повноважень сільських, селищних, міських рад, обраних на перших місцевих виборах у 2020 році відповідно до підпункту 2 цього пункту.

За змістом підп. 4 п. 6-1 розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про місцеве самоврядування в Україні, сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади з урахуванням особливостей, визначених підпунктами 5 і 6 цього пункту.

Підпунктом 8 п. 6-1 розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про місцеве самоврядування в Україні передбачається, що не пізніше завершення другої сесії новообраної ради у порядку, визначеному цим пунктом, починається реорганізація відповідних юридичних осіб - сільських. селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами та розміщених поза адміністративним центром сформованої територіальної громади, шляхом їх приєднання до юридичної особи - сільської, селищної, міської ради, розміщеної в адміністративному центрі сформованої територіальної громади. Після завершення реорганізації відповідні сільські, селищні, міські ради припиняються як юридичні особи з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом.

Відповідно до підп. 9 п. 6-1 розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про місцеве самоврядування в Україні, юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі сформованої територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків усіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами, з дня набуття повноважень новообраною радою.

Рішенням другого пленарного засідання першої сесії VIII скликання Дубівської селищної ради Тячівського району Закарпатської області №18 від 15.12.2020 припинено Калинівську сільську раду Тячівського району Закарпатської області та їх виконавчі комітети шляхом приєднання до Дубівської селищної ради Тячівського району Закарпатської області.

Крім того, п. 2 вказаного рішення визначено, що Дубівська селищна рада Тячівського району Закарпатської області є правонаступником майнових, немайнових, фінансових та інших прав та обов`язків Калинівської сільської ради Тячівського району Закарпатської області.

При реорганізації юридичної особи відбувається універсальне правонаступництво. При універсальному правонаступництві все майно особи як сукупність прав та обов`язків, які їй належать, переходить до правонаступника чи правонаступників, при цьому, в цій сукупності переходять усі окремі права та обов`язки, які належали на момент правонаступництва правопопереднику незалежно від їх виявлення на той момент. Ухвалюючи рішення про реорганізацію, уповноважений орган юридичної особи спрямовує свою волю на передачу не окремого майна, прав або обов`язків, а усієї їх сукупності (такого висновку дійшов Верховний Суд у постанові від 16.06.2020 у справі №910/5953/17).

Оскільки відповідач у справі №907/716/21 Калинівська сільська рада Тячівського району Закарпатської області припинений шляхом реорганізації, а Дубівська селищна рада Тячівського району Закарпатської області є правонаступником всього її майна, прав та обов`язків, є підстави для заміни сторони відповідача в порядку процесуального правонаступництва.

Таким чином, суд на підставі ст. 52 Господарського процесуального кодексу України проводить заміну відповідача у справі №907/716/21 Калинівської сільської ради Тячівського району Закарпатської області на правонаступника Дубівську селищну раду Тячівського району Закарпатської області.

На підставі викладеного, керуючись ст. 52, 234 Господарського процесуального кодексу України

СУД ПОСТАНОВИВ:

1. Клопотання Державного підприємства Закарпатський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою, м. Ужгород Закарпатської області б/н, б/д (вх. №02.3.1-02/5442/22 від 14.10.2022) про заміну сторони відповідача його правонаступником у справі №907/716/21 задоволити.

2. Замінити відповідача у справі №907/716/21 Калинівську сільську раду Тячівського району Закарпатської області на її правонаступника Дубівську селищну раду Тячівського району Закарпатської області, вул. Д.Подольського, будинок 46, смт. Дубове, Тячівський район, Закарпатська область, 90531 (код ЄДРЮОФОПтаГФ 04349633).

3. Ухвала господарського суду набирає законної сили на підставі ст. 235 Господарського процесуального кодексу України. Апеляційна скарга на ухвалу суду згідно ст. 256 Господарського процесуального кодексу України подається протягом десяти днів з дня її проголошення. Ухвала може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду.

4. Копію ухвали надіслати сторонам спору та Дубівській селищній раді Тячівського району Закарпатської області.

5. Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі, http://court.gov.ua/fair/sud5008/ або http://www.reyestr.court.gov.ua.

Ухвалу складено та підписано 31.10.2022.

Суддя Пригара Л.І.

Дата ухвалення рішення18.10.2022
Оприлюднено02.11.2022
Номер документу107047517
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/716/21

Судовий наказ від 14.07.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Рішення від 15.03.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 09.02.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 21.12.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 24.11.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 18.10.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 18.10.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 20.09.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 25.08.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 22.06.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні