Ухвала
від 31.10.2022 по справі 525/767/21
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/767/21

Провадження № 2/525/25/2022

У Х В А Л А

31.10.2022 Великобагачанський районний суд Полтавської області у складі:

головуючої судді Прасол Я.В.,

секретаря судового засідання Хоменка М.М.,

з участю представника відповідача адвоката Лазоренка О.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в режимі відеоконференції матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Селянського (фермерського) господарства «Явір», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: приватний нотаріус Хорольського районного нотаріального округу Полтавської області Береза Дарія Василівна, про усунення перешкод у користуванні майном,

в с т а н о в и в:

12.07.2021 до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до СФГ «Явір» про усунення перешкод у користуванні майном.

Ухвалою від 16.07.2021 відкрито загальне позовне провадження у справі та призначено підготовче засідання на 07.09.2021, яке неодноразово відкладалося.

Ухвалою суду від 01.11.2021 було об`єднано в одне провадження цивільні справи за позовами ОСОБА_1 до СФГ «Явір» про усунення перешкод у користуванні майном.

Ухвалою суду від 01.11.2021 до участі у справі, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору залучено приватного нотаріуса Хорольського районного нотаріального округу Полтавської області Березу Дарію Василівну.

Ухвалою суду від 06.01.2022 прийнято до розгляду заяви про зміну підстав позову по справі. Ухвалою суду від 06.01.2022 витребувано додаткові докази у справі.

23.11.2021черезсистему«Електронний суд»відпредставникапозивача адвокатаМамедова А.В.надійшлоклопотанняпро призначенняусправісудової технічноїекспертизи документів з метою отримання доказів у справі в обґрунтування позиції позивача щодо внесення змін до п. 3.1. Договорів оренди землі, без відому орендодавця. Представник позивача посилаючись на те, що для з`ясування обставин, які мають важливе значення по справі, зокрема чи вносилися зміни до додаткових угод до договорів оренди земельної ділянки після їх підписання, необхідні спеціальні знання, просив задовольнити клопотання.

У підготовче засідання позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Мамедов А.В. не з`явилися, про день та час проведення підготовчого засідання були повідомлені належним чином, раніше подавали заяву про розгляд клопотання про призначення експертизи без участі сторони позивача, неодноразово зверталися до суду з клопотаннями про відкладення проведення підготовчого провадження у справі. У підготовче засідання 31.10.2022 не з`явилися, з клопотаннями про відкладення розгляду справи не зверталися.

Представник відповідача адвокат Лазоренко О.В. заперечував щодо призначення по справі експертизи, посилався на те, що провадження у справі підлягає закриттю через неявку сторони позивача, а експертиза проведена бути не може, оскільки сторона позивача не надала на адресу суду безпідставно отримані ними оригінали документів.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору у підготовче засідання не з`явилася, про день та час його проведення повідомлена належним чином. Від неї надійшла заява про розгляд справи без її участі.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Згідно ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін (ч. 1 ст. 12 ЦПК України).

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст. 13 ЦПК України (диспозитивність цивільного судочинства), суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Відповідно до ч. 1 ст. 189 ЦПК України, завданням підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Згідно пунктів 8, 10 ч. 2 ст. 197 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд, зокрема, вирішує питання про призначення експертизи, виклик в судове засідання експертів, свідків та вирішує заяви та клопотання учасників справи. Тобто, положеннями ЦПК України передбачена можливість призначення експертизи на підготовчому засіданні, що повністю відповідає завданням підготовчого провадження, які визначені ст. 189 ЦПК України.

Суд, заслухавши думку представника відповідача щодо призначення відповідної судової експертизи, вважає, що клопотання позивача у справі про призначення експертизи підлягає частковому задоволенню та є передбачені законом підстави для призначення вищевказаної експертизи по даній цивільній справі, виходячи з таких підстав.

Сторона позивача в обґрунтування позовних вимог посилається на те, що при укладенні додаткових угод сторонами було погоджено продовжити строк дії договорів оренди земельних ділянок терміном на 7 років до 24.05.2024, проте зі змісту додаткових угод встановлено, що термін дії договорів оренди землі, що належать позивачу, продовжено на 49 років, що суперечить волевиявленню Орендодавця. Позивач посилається на те, що до додаткових угод від 24.05.2017 до договору оренди землі від 12.09.2010 №б/н та від 24.05.2017 до договору оренди землі від 12.08.2010 №б/н після їх підписання були внесені зміни.

При цьому у матеріалах справи міститься копія договору оренди землі від 12.08.2010 та оригінал додаткової угоди до нього від 24.05.2017 укладені між ОСОБА_2 та СФГ «Явір» щодо оренди земельної ділянки площею 3,38га ( 3,3821 га) кадастровий номер 5320284700:00:001:0038.

У Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зазначено, що «кожен має право при визначенні його громадянських прав і свобод або при розгляді будь-якого кримінального обвинувачення, що йому пред`явлено, на справедливий, публічний розгляд справи у розумний строк незалежним і неупередженим судом, створеним на підставі закону» (п.1 ст.6).

Згідно ст.1 Закону України «Про судову експертизу», судова експертиза це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні суду.

Відповідно до ч.1 ст.103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

У відповідності до вимог ч.1 ст.104 ЦПК України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Таким чином, враховуючи, що для з`ясування обставин, які мають значення для правильного вирішення даної справи, а саме для встановлення чи вносилися до тексту додаткової угоди від 24.05.2017 до договору оренди земельної ділянки укладених між СФГ «Явір» та ОСОБА_2 після їх підписання зміни, необхідні спеціальні знання, а тому приходить до висновку про необхідність призначення у справі технічної експертизи документів.

Із матеріалів справи, судом встановлено, що договір оренди землі укладений між ОСОБА_2 та СФГ «Явір» щодо оренди земельної ділянки кадастровий номер 5320284700:00:001:0039 та додаткова угода до нього у матеріалах справи відсутні. Зазначені докази учасниками судового розгляду надані до суду не були, на виконання ухвали суду про витребування зазначених доказів надійшли повідомлення про неможливість надання доказів, через їх відсутність. Так, з листа приватного нотаріуса Лубенського районного нотаріального округу Берези Д.В. встановлено, що зазначені документи у неї відсутні. За повідомленням представника позивача адвоката Мамедова А.В. останній посилається на відсутність у сторони позивача відповідних доказів. Таким чином, суд приходить до переконання, що у цій частині, заявлене стороною позивача клопотання задоволенню не підлягає.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.103, 104, 189, 197-200, 260, 261 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

У межах проведення підготовчого засідання призначити по цивільній справі №525/767/21 за позовною заявою ОСОБА_1 до Селянського (фермерського) господарства «Явір», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: приватний нотаріус Хорольського районного нотаріального округу Полтавської області Береза Дарія Василівна, про усунення перешкод у користуванні майном судову технічну експертизу документу, на вирішення якої поставити питання:

Чи є ознаки монтажу, допечаток у додатковій угоді від «24» травня 2017 року до договору оренди землі №б/н від 12.08.2010 зареєстрованого 29.12.2010 за №041055101349 (земельна ділянка з кадастровим номером 5320284700:00:001:0038) укладеної між ОСОБА_2 та Селянським (фермерським) господарством «Явір»?

Чи відповідає давність виконання усіх сторінок додаткової угоди від «24» травня 2017 року до договору оренди землі №б/н від 12.08.2010 зареєстрованого 29.12.2010 за №041055101349 (земельна ділянка з кадастровим номером 5320284700:00:001:0038) укладеної між ОСОБА_2 та Селянським (фермерським) господарством «Явір» вказаній у ній даті?

Яка давність ( рік, місяць, число) виконання кожного аркушу додаткової угоди від «24» травня 2017 року до договору оренди землі №б/н від 12.08.2010 зареєстрованого 29.12.2010 за №041055101349 (земельна ділянка з кадастровим номером 5320284700:00:001:0038) укладеної між ОСОБА_2 та Селянським (фермерським) господарством «Явір»?

Чи мають спільну групову належність папір та барвна речовина усіх сторінок додаткової угоди від «24» травня 2017 року до договору оренди землі №б/н від 12.08.2010 зареєстрованого 29.12.2010 за №041055101349 (земельна ділянка з кадастровим номером 5320284700:00:001:0038) укладеної між ОСОБА_2 та Селянським (фермерським) господарством «Явір»;

Чи проводилася заміна аркушів паперу в додатковій угоді від «24» травня 2017 року до до договору оренди землі №б/н від 12.08.2010 зареєстрованого 29.12.2010 за №041055101349 (земельна ділянка з кадастровим номером 5320284700:00:001:0038) укладеної між ОСОБА_2 та Селянським (фермерським) господарством «Явір»?

Чи виготовлена додаткова угода від «24» травня 2017 року до договору оренди землі №б/н від 12.08.2010 зареєстрованого 29.12.2010 за №041055101349 (земельна ділянка з кадастровим номером 5320284700:00:001:0038) укладеної між ОСОБА_2 та Селянським (фермерським) господарством «Явір» на одному або різних принтерах ( копіювальних апаратах, багатофункціональних пристроях)?

Проведення експертизидоручити Харківському науково-дослідному інституту судових експертиз ім. проф. М.С. Бокаріуса ( м. Харків, вул. Золочівська, 8-А).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384,385 КК України.

З метоюповноти,своєчасності,всебічності таоб`єктивності проведення експертизи, надіслати векспертну установукопію ухвалипро призначення експертизи, матеріали об`єднаної цивільної справи №525/767/21 за позовом ОСОБА_1 до Селянського (фермерського) господарства «Явір», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: приватний нотаріус Хорольського районного нотаріального округу Полтавської області Береза Дарія Василівна, про усунення перешкод у користуванні майном. Оригінал додаткової угоди знаходиться у матеріалах справи ( а.с. 38-40 справа №525/767/21).

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 .

В іншій частині клопотання залишити без задоволення.

На час проведення даної експертизи зупинити провадження у цивільній справі №525/767/21 за позовною заявою ОСОБА_1 до Селянського (фермерського) господарства «Явір», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: приватний нотаріус Хорольського районного нотаріального округу Полтавської області Береза Дарія Василівна, про усунення перешкод у користуванні майном.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://court.gov.ua/fair/sud1602.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення особі відповідної ухвали суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій.

Суддя Я.В. Прасол

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення31.10.2022
Оприлюднено03.11.2022
Номер документу107051588
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —525/767/21

Постанова від 13.05.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Постанова від 15.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Постанова від 15.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Рішення від 04.12.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Рішення від 04.12.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні