Ухвала
від 02.11.2022 по справі 945/1157/22
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 945/1157/22

Провадження № 1-кс/945/105/22

УХВАЛА

Іменем України

02 листопада 2022 року м.Миколаїв

Слідчий суддя Миколаївського районного суду Миколаївської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції №5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 за погодженням з прокурором Миколаївської окружної прокуратури ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №12022152260000381, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.10.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.241 КК України, про проведення обшуку,

встановив:

Старший слідчий СВ відділення поліції №5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 за погодженням з прокурором Миколаївської окружної прокуратури ОСОБА_4 звернулася до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку території, що перебуває у користуванні ТОВ «Дорога-Сервіс» (ЄДРПОУ - 30826200), за адресою: Миколаївська область, Миколаївський район, с.Весняне, вул.Нова,1-Б.

Обґрунтовуючи клопотання слідчий та прокурор посилаються на те, що слідчим відділом відділення поліції №5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню №12022152260000381 відомості про яке 25.10.2022 року внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.241 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 24.10.2022 року до чергової частини відділення поліції №5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області надійшло повідомлення про забруднення асфальтобетонним заводом ТОВ «Дорога-Сервіс», який розташований за адресою: Миколаївська область, Миколаївський район, с.Весняне, вул.Нова,1-Б, атмосферного повітря шляхом здійснення викидів шкідливих речовин.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримала та просила суд надати дозвіл на проведення обшуку території, що перебуває у користуванні ТОВ «Дорога-Сервіс» за адресою: Миколаївська область, Миколаївський район, с.Весняне, вул.Нова,1-Б.

Заслухавши у судовому засіданні слідчого, розглянувши клопотання, дослідивши надані докази, слідчий суддя дійшов наступного.

Частиною 1 статті 30 Конституції України регламентовано, що не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.233 КПК України регламентовано, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті (невідкладні випадки).

Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Частиною 2 статті 93 КПК України визначено, що сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Судом встановлено, що в провадженні СВ відділення поліції №5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області перебувають матеріали досудового розслідування за №12022152260000381, відомості про яке 25.10.2022 року внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.241 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що 24.10.2022 року до чергової частини відділення поліції №5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області надійшло повідомлення про забруднення асфальтобетонним заводом ТОВ «Дорога-Сервіс», який розташований за адресою: Миколаївська область, Миколаївський район, с.Весняне, вул.Нова,1-Б, атмосферного повітря шляхом здійснення викидів шкідливих речовин.

З метою проведення перевірки вищевказаного повідомлення здійснено виїзд за адресою: Миколаївська область, Миколаївський район, с.Весняне, вул.Нова,1-Б. По прибуттю встановлено, що на підставі договору оренди землі від 16.04.2007 року, вищевказана земельна ділянка, площею 6,57239 га. перебуває у користуванні ТОВ «Дорога-Сервіс» (код ЄДРПОУ - 30826200), директором якого є ОСОБА_5 .

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкту нерухомого майна, право власності на нежитловий об`єкт - асфальтобетонний завод, за адресою: Миколаївська область, Миколаївський район, с.Весняне, вул.Нова,1-Б, зареєстровано за Товариством з обмеженою відповідальністю «Дорога-Сервіс», код ЄДРПОУ: 30826200.

Також, з письмового дозволу ОСОБА_5 , проведено візуальний огляд території ТОВ «Дорога-Сервіс», за адресою: Миколаївська область, Миколаївський район, с.Весняне, вул.Нова,1-Б, під час чого зафіксовано, що за вказаною адресою розташована асфальтобетонна установка «Д-508-2А», яка функціонує, тобто здійснюється діяльність із виготовлення асфальтобетонної суміші, що призводить до викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Опитано ОСОБА_5 , який також підтвердив той факт, що ТОВ «Дорога-Сервіс», видом діяльності якого є виготовлення асфальтобетонних сумішей, на даний час, здійснює свою господарську діяльність, але дозвільних документів, а саме висновку з оцінки впливу на довкілля, дозвільних документів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та санітарно-епідеміологічної експертизи дотримання санітарної зони, не надав.

Також, факт наявності та використання ТОВ «Дорога-Сервіс» устаткування з очищення димових вихідних газів від асфальтозмішувальних установок перед викидом в атмосферу не встановлено, що може свідчити про те, що дана юридична особа, порушуючи Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» та Закон України «По оцінку впливу на довкілля», створює загрозу навколишньому середовищу, а також життю та здоров`ю людей, що мешкають по сусідству із ТОВ «Дорога-Сервіс».

Відповідно до ч.1,2 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - на підставі ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду.

Відповідно до вимог ч.5 ст.236 КПК України обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку. За рішенням слідчого чи прокурора може бути проведено обшук осіб, які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження.

Таким чином, клопотання слідчого за погодженням з прокурором в частині проведення обшуку території, що перебуває у користуванні ТОВ «Дорога-Сервіс» (ЄДРПОУ - 30826200), за адресою: Миколаївська область, Миколаївський район, с.Весняне, вул.Нова,1-Б, є обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

Крім того, відповідно положень ч.ч.1,2 ст.71 КПК України, спеціалістом у кримінальному провадженні є особа, яка володіє спеціальними знаннями та навичками і може надавати консультації, пояснення, довідки та висновки під час досудового розслідування і судового розгляду з питань, що потребують відповідних спеціальних знань і навичок.

Спеціаліст може бути залучений для надання безпосередньої технічної допомоги (фотографування, складення схем, планів, креслень, відбір зразків для проведення експертизи тощо) сторонами кримінального провадження під час досудового розслідування і судом під час судового розгляду, а також для надання висновків у випадках, передбачених пунктом 7 частини четвертої цієї статті.

Враховуючи те, що відповідно до Закону України «Про охорону атмосферного повітря», територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, погоджують видачу дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами суб`єктів господарювання, слідчий суддя вважає за доцільне залучити до вищезазначеної слідчої дії представників Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, Управління екології та природних ресурсів Миколаївської обласної державної адміністрації, Управління Держпраці у Миколаївській області, Державної екологічної інспекції Південно - західного округу (Миколаївська та Одеська області), з метою проведення необхідних вимірювань.

Також, враховуючи те, що Державна екологічна інспекція Південно-західного округу (Миколаївська та Одеська області) у своїй діяльності здійснює державний нагляд (контроль) за охороною атмосферного повітря, у тому числі, щодо наявності та дотримання умов дозволів на викид забруднюючих речовин, слідчий суддя вважає за доцільне залучити до вищезазначеної слідчої дії представників даного управлінням в якості спеціалістів.

Розглядаючи клопотанням слідчого за погодженням з прокурором в частині встановлення конкретних осіб, яким надається право на проведення обшуку у цьому кримінальному провадженні, задоволенню не підлягає.

Роблячи такий висновок, на виконання ч.6 ст.13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», беру до уваги висновки Верховного суду, викладені у постанові від 17 лютого 2021 року за результатами розгляду справи №263/10353/16, де вказав наступне: «Системне тлумачення процесуальних норм, а саме статтей 37,39,236 КПК України, дає підстави стверджувати, що ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи може бути виконана прокурором, призначеним здійснювати процесуальне керівництво в порядку ст.37 КПК України, або слідчим, визначеним керівником органу досудового розслідування в порядку ст.39 цього Кодексу.

Приписи ст.235 КПК України не зобов`язують слідчого суддю в ухвалі зазначати прокурора чи слідчого, який буде проводити обшук, натомість зазначена ухвала має містити відомості про прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук. Тобто, процесуальний закон зобов`язує слідчого суддю встановити, що клопотання надійшло від уповноваженої особи - прокурора, включеного до групи прокурорів, або слідчого, якому доручено здійснювати розслідування, в порядку статей 37,39,216 КПК України. Судовий контроль під час розгляду клопотання про проведення обшуку здійснюється з метою забезпечення права на недоторканність житла чи іншого володіння особи.

Водночас, зміст норм цього Кодексу не дає підстав для твердження про те, що до повноважень слідчого судді належать, крім здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні (п.18 ст.3 КПК України), ще й інші, віднесені до повноважень прокурора та слідчого з організації досудового розслідування.

Із системного тлумачення статей 36,40,235,236 КПК Українине вбачається, що до компетенції слідчого судді належить визначення як конкретного слідчого або прокурора, які мають здійснювати таку слідчу (розшукову) дію, так й інших осіб, що будуть брати участь у проведенні обшуку (понятих, працівників оперативного підрозділу, спеціалістів та ін.). Питання про дотримання вимог КПК України прокурором або слідчим щодо належного використання повноважень здійснювати обшук, залучення понятих, спеціалістів, працівників оперативного підрозділу, підозрюваного, захисника, інших учасників провадження вирішуються на етапі судового провадження (п.24 ст.3 КПК України), а не провадження у слідчого судді, і за умови надання суду протоколу обшуку як доказу винуватості у вчиненні злочину.

Таким чином, визначення в ухвалі слідчого судді конкретного слідчого або прокурора, які мають здійснювати обшук, перебуває поза межами повноважень слідчого судді з контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та обмежується в цій частині перевіркою того, чи є належним суб`єктом учасник кримінального провадження, який звернувся з клопотанням про проведення обшуку.

Відповідно до ч.1 ст.235 КПК України, ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Відтак, враховуючи вищевикладене, слідчий суддя, розглянувши клопотання, вважає за необхідність надати можливість на проведення обшуку території, що перебуває у користуванні ТОВ «Дорога-Сервіс» (ЄДРПОУ - 30826200), за адресою: Миколаївська область, Миколаївський район, с.Весняне, вул.Нова, 1-Б, лише один раз.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

постановив:

Клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції №5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 за погодженням з прокурором Миколаївської окружної прокуратури ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №12022152260000381, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.10.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.241 КК України, про проведення обшуку - задовольнити частково.

Дозволити слідчим, які перебувають в слідчій групі та прокурорам, які здійснюють процесуальне керівництво, з розслідування кримінального провадження №12022152260000381, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.10.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.241 КК України, проведення обшуку території, що перебуває у користуванні ТОВ «Дорога-Сервіс» (ЄДРПОУ - 30826200), за адресою: Миколаївська область, Миколаївський район, с.Весняне, вул.Нова,1-Б, з метою виявлення та фіксації відомостей, щодо обставин вчинення кримінального правопорушення та проведення необхідних вимірювань, фотографування чи відеозапису, складання схеми, виготовлення фото або графічних зображень.

До проведення обшуку території, що перебуває у користуванні ТОВ «Дорога-Сервіс» (ЄДРПОУ - 30826200), за адресою: Миколаївська область, Миколаївський район, с.Весняне, вул.Нова,1-Б,залучити у якості спеціалістів представників:

- Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області;

- Управління екології та природних ресурсів Миколаївської обласної державної адміністрації;

- Управління Держпраці у Миколаївській області;

- Державної екологічної інспекції Південно - західного округу (Миколаївська та Одеська області).

У задоволенні решти вимог клопотання - відмовити.

Строк дії ухвали визначити до 02 грудня 2022 року, включно.

Ухвала слідчого судді набирає законної сили з моменту її проголошення, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

02.11.2022

СудМиколаївський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення02.11.2022
Оприлюднено03.11.2023
Номер документу107074409
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —945/1157/22

Ухвала від 20.12.2022

Кримінальне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Войнарівський М. М.

Ухвала від 02.11.2022

Кримінальне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Войнарівський М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні