Ухвала
від 01.11.2022 по справі 584/1202/21
ПУТИВЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 584/1202/21

Провадження № 2/584/104/22

УХВАЛА

01.11.2022 м. Путивль

Путивльський районний суд Сумської області у складі: головуючого - судді Токарєва С.М., за участю секретаря судового засідання Зікрати Я.В., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Путивль справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Biol business" до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю "Кролевецький комбікормовий завод" про визнання недійсним договору оренди землі,

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся до суду з вказаним позовом з вимогами визнати недійсним договір оренди землі від 18.12.2020, укладений між відповідачами (номер запису про реєстрацію іншого речового права 39848919) на право володіння та користування земельною ділянкою площею 3,7855 га, кадастровий номер 5923881900:06:001:0938, що знаходиться на території Волокитинської сільської ради Путивльського району Сумської області.

Від представника відповідача Товариства зобмеженою відповідальністю"Кролевецькийкомбікормовий завод", надійшло клопотання про зупинення провадження у справі, яке обгрунтоване тим, що внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України на території Сумської області тривають бойові дії. Частина працівників підприємства та адвокатського об`єднання, що надає правову допомогу по справі мобілізована чи знаходиться за межами області. Пересування автодорогами громади є небезпечним, а за окремими напрямками взагалі неможливим через мінування, підрив мостів, тощо. Територія Путивльської міської територіальної громади у встановленому законом порядку внесена до переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блоковані).

Відповідно до п.9 ст. 10 ЦПК України якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права). Отже, керуючись ст. 251 ЦПК України, суд може зупинити провадження у справі до закінчення дії обставин, які створюють загрозу життю і здоровю сторін та з врахуванням воєнного стану, спричиненого агресією Росіїю

З оглядуна такепредставник відповідача- Товариства з обмеженою відповідальністю "Кролевецький комбікормовий завод", просив суд зупинити провадження у справі до скасування на території України воєнного стану.

Сторони таїх представникив судовезасідання неприбули,при цьомупредставник позивачанаправив наадресу судуписьмову заявупро розглядсправи усудовому засіданнібез йогоучасті,заперечував щодозупинення провадженняу данійсправі зпідстав,викладених увнесеному представникомпозивача клопотанні,оскільки нормами ЦПК України не передбачено такої підстави для зупинення провадження у справі.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до наступних висновків.

Згідно із частиною третьою статті 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Указом Президента України № 64/2022 введено в Україні воєнний стан із 05 год. 30 хв. 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, який у встановленому законом порядку було неодноразово продовжено, а саме - до 21.11.2022.

Відповідно до ч.1 ст.251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі: 1) смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво; 2) перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції; 3) призначення або заміни законного представника у випадках, передбачених статтею 63 цього Кодексу; 4) надання сторонам у справі про розірвання шлюбу строку для примирення; 4-1) звернення обох сторін з клопотанням про зупинення провадження у справі у зв`язку з проведенням медіації; 5) прийняття рішення про врегулювання спору за участю судді; 6) об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Відповідно до ч.1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках: 1) перебування учасника справи на альтернативній (невійськовій) службі не за місцем проживання або на строковій військовій службі; 2) захворювання учасника справи, підтвердженого медичною довідкою, що виключає можливість явки до суду протягом тривалого часу; 3) перебування учасника справи у довгостроковому службовому відрядженні; 4) розшуку відповідача в разі неможливості розгляду справи за його відсутності; 5) призначення судом експертизи; 6) направлення судового доручення щодо збирання доказів у порядку, встановленому статтею 87 цього Кодексу; 8) звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави; 9) прийняття ухвали про тимчасове вилучення доказів державним виконавцем для дослідження судом; 10) перегляду судового рішення у подібних правовідносинах (у іншій справі) у касаційному порядку палатою, об`єднаною палатою, Великою Палатою Верховного Суду.

Таким чином, статтями 251, 252 ЦПК України визначені виключні переліки умов, за яких суд зобов`язаний чи має право зупинити провадження у справі, тобто чинним процесуальним законодавством не передбачено зупинення провадження у справі внаслідок введення воєнного стану та в умовах встановленого особливого режиму роботи судів запроваджено відповідні організаційні заходи, зокрема учасники судових процесів мають можливість подати заяву про відкладення розгляду справи у зв`язку з воєнними діями та/або про розгляд справ у режимі відеоконференції за допомогою будь-яких технічних засобів.

Так, відповідно до положень ст. 12-2 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" від 12.05.2015 № 389-VIII в умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України (ч.1). Повноваження судів, органів та установ системи правосуддя, передбачені Конституцією України, в умовах правового режиму воєнного стану не можуть бути обмежені (ч.2).

Відповідно до положень ст. 26 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" від 12.05.2015 № 389-VIII правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України (ч.1). Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється (ч.2). У разі неможливості здійснювати правосуддя судами, які діють на території, на якій введено воєнний стан, законами України може бути змінена територіальна підсудність судових справ, що розглядаються в цих судах, або в установленому законом порядку змінено місцезнаходження судів (ч.3). Створення надзвичайних та особливих судів не допускається (ч.4).

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що клопотання відповідача задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 197, 251, 252 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання представника відповідача Товариства зобмеженою відповідальністю"Кролевецькийкомбікормовий завод"-адвоката ГордієнкоЛюбові Володимирівни про зупинення провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Biol business" до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю "Кролевецький комбікормовий завод" про визнання недійсним договору оренди землі - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя С.М.Токарєв

Дата ухвалення рішення01.11.2022
Оприлюднено03.11.2022
Номер документу107074686
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —584/1202/21

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Путивльський районний суд Сумської області

Токарєв С. М.

Ухвала від 01.11.2022

Цивільне

Путивльський районний суд Сумської області

Токарєв С. М.

Ухвала від 08.11.2021

Цивільне

Путивльський районний суд Сумської області

Токарєв С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні