Ухвала
від 31.10.2022 по справі 911/1756/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

31.10.2022Справа № 911/1756/22

Суддя Господарського суду міста Києва Приходько І.В., розглянувши матеріали

позовної заяви Національного центру «Мала академія наук України»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Гіріх»

про стягнення 974 458,00 грн.,

ВСТАНОВИВ:

20.09.2022 через канцелярію Господарського суду Київської області надійшла позовна заява Національного центру «Мала академія наук України» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Гіріх» про стягнення 974 458,00 грн.

Позовна вимога обґрунтована неналежним виконанням Товариством з обмеженою відповідальністю «Гіріх» зобов`язань за договором №0810 від 08.10.2021.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 27.09.2022 позовну заяву Національного центру «Мала академія наук України» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Гіріх» про стягнення 974 458,00 грн. разом з доданими до неї документами передано за територіальною підсудністю до Господарського суду міста Києва.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 14.10.2022 справу передано на розгляд судді Приходько І.В.

Розглянувши подану позовну заяву та додані до неї документи, господарський суд зазначає наступне.

Пунктом 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору.

Згідно зі статтею 1 Закону України "Про судовий збір" судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Частиною 1 статті 4 вказаного Закону України встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. За подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» передбачено, що з 1 січня 2022 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 2 481 грн.

Отже, за подання до господарського суду даної позовної заяви про стягнення 974 458,00 грн. позивач повинен був сплатити судовий збір у розмірі 14 616,87 грн.

Однак, позивач не виконав вимоги вказаних норм, оскільки до позовної заяви не долучено жодних доказів сплати судового збору, що, зокрема, підтверджується відсутністю у переліку додатків до позовної заяви посилання на такі докази.

Разом з цим, в супровідному листі Господарського суду Київської області від 11.10.2022 повідомлено про те, що докази про сплату судового збору за звернення до Господарського суду Київської області в матеріалах позовної заяви відсутні, а відтак неможливо встановити його зарахування до спеціального фонду Державного бюджету України.

Частиною 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позовна заява повинна містити, зокрема повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України).

Зі змісту позовної заяви вбачається, що позивач у вступній частині позову (на титульному аркуші) визначив відповідачем по справі ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДА ЛЬНІСТЮ «ГІРІХ» (юридична адреса: 08151, м. Боярка, вул. 40 років Жовтня 36, корп.4; фактична адреса: 03143, м. Київ, вул. Метрологічна 14-Б, офіс 509, код ЄДРПОУ 37474871).

Згідно із частиною 4 статті 89 ЦК України, до Єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань - це єдина державна інформаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, обробку, захист, облік та надання інформації про юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадські формування, що не мають статусу юридичної особи.

Згідно із статтею 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Судом встановлено, що згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, за кодом юридичної особи 37474871 зареєстровано ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДА ЛЬНІСТЮ «ГІРІХ» - Україна, 04119, місто Київ, вул. Зоологічна, будинок 4А.

Враховуючи викладене, суд зазначає, що позивачу необхідно вірно зазначити усі реквізити та відомості про місцезнаходження саме тієї юридичної особи, до якої заявлено позовні вимоги.

Крім того, пунктом 1 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до частини 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Правилами надання послуг поштового зв`язку, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України №270 від 05.03.2009, передбачено, що розрахунковим документом, який підтверджує факт надання послуг поштового зв`язку є документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми і змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Таким чином, належним доказом відправлення учасникам справи копії позовної заяви та доданих до неї документів є опис вкладень у поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), надані в оригіналі.

Так, судом було зазначено, що згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, адресою місцезнаходження відповідача є: Україна, 04119, місто Київ, вул. Зоологічна, будинок 4А.

При цьому з доданих до позовної заяви описів вкладень у поштові конверти від 19.09.2022 вбачається, що відповідні документи були направлені позивачем на адреси: 08151, м. Боярка, вул. 40 років Жовтня 36, корп.4 та 03143, м. Київ, вул. Метрологічна 14-Б, офіс 509.

Крім того, згідно зі змісту описів вкладення у цінні листи від 19.09.2022 відповідачу направлено "Позовну заяву з додатками 1 предмет на 25 аркушах", при цьому в наведених описах вкладення не вказано перелік таких додатків.

За таких обставин, у суду відсутня можливість встановити, які саме та чи всі додатки до позовної заяви було направлено відповідачу, адже позивач зобов`язаний до подання позовної заяви надіслати відповідачу копію позовної заяви і всіх доданих до неї документів.

Відтак, надані описи вкладення у цінні листи та накладні поштової установи від 19.09.2022 не можуть вважатися належним доказом направлення позовної заяви та усіх доданих до неї документів на адресу відповідача в розумінні пункту 1 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України.

Отже, позивачу необхідно надати суду оригінал опису вкладення до поштового відправлення, який повинен бути оформленим відповідно до вимог Правил надання послуг поштового зв`язку, а також оригінал розрахункового документу, виданий поштовим відділення на підтвердження надіслання на вірну адресу місцезнаходження відповідача копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Частиною 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позовна заява повинна містити, зокрема: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні, а також виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Так, обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначає, що останнім була направлена претензія відповідачу стосовно невиконання зобов`язань та неподання документів у визначний законодавством термін. Станом на дату подання позовної заяви відповідач не вчинив жодних дій щодо надання відповідних документів та надання послуг.

Разом з цим, до позовної заяви надано копію вищевказаної претензії. Однак позивачем не надано належних та допустимих доказів направлення означеної претензії на адресу відповідача.

Частинами 1, 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

За таких обставин, господарський суд вважає за необхідне залишити позовну заяву без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків у визначений судом спосіб.

Беручи до уваги особливості режиму роботи суду, зважаючи на період перебування судді Приходько І.В. у відпустці та лікарняному, питання про призначення розгляду справи вирішувалось 31.10.2022.

Керуючись ст. ст. 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1.Залишити без руху позовну заяву Національного центру «Мала академія наук України».

2. Надати позивачу строк для усунення недоліків, який становить десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Встановити позивачу спосіб усунення недоліків у позовній заяві шляхом надання:

- доказів сплати судового збору у розмірі 14 616,87 грн.;

- доказів направлення ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДА ЛЬНІСТЮ «ГІРІХ» за адресою його місцезнаходження копії позовної заяви та копій доданих до неї документів листом з описом вкладення;

- доказів направлення претензії стосовно неподання документів у визначний законодавством термін на адресу відповідача.

4. Роз`яснити позивачу, що якщо недоліки позовної заяви не будуть усунуті у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із такою заявою (частина 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя І.В. Приходько

Дата ухвалення рішення31.10.2022
Оприлюднено03.11.2022
Номер документу107076272
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 974 458,00 грн

Судовий реєстр по справі —911/1756/22

Рішення від 07.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

Ухвала від 28.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

Рішення від 13.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

Ухвала від 22.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

Ухвала від 08.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

Ухвала від 19.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

Ухвала від 31.10.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

Ухвала від 27.09.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні