Постанова
від 01.11.2022 по справі 320/8097/21
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДСправа № 320/8097/21 Суддя першої інстанції: Шевченко А.В.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 листопада 2022 року м. Київ

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді - Пилипенко О.Є.

суддів - Глущенко Я.Б. та Черпіцької Л.Т.,

при секретарі - Ткаченко В.В.,

за участю:

представника позивача: - Заверухи Р.В.,

представника відповідача: - Познякової О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Головного управління Державної податкової служби у Київській області на рішення Київського окружного адміністративного суду від 18 травня 2022 року у справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецдріллбуд» до Головного управління Державної податкової служби у Київській області про визнання протиправним рішення,

В С Т А Н О В И Л А :

У липні 2021 року позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Спецдріллбуд» звернувся до Київського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Головного управління Державної податкової служби у Київській області про визнання протиправним рішення, в якому просив:

- визнати протиправними та скасувати податкове повідомлення-рішення № 00113380702, прийняте Головним управлінням ДПС у Київській області 07.06.2021 року, на загальну суму 5 587 639, 00 грн., в т.ч. за основним платежем - 5 079 672, 00 грн. та за штрафними (фінансовими) санкціями - 507 967, 00 грн.;

- визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення № 00113400702, прийняте Головним управлінням ДПС у Київській області 07.06.2021 року, на загальну суму 433 599, 00 грн.

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 18 травня 2022 року адміністративний позов задоволено повністю.

Не погоджуючись з судовим рішенням, відповідач - Головне управління Державної податкової служби у Київській області звернувся з апеляційною скаргою, в якій просить суд апеляційної інстанції скасувати оскаржувану постанову суду першої інстанції та прийняти нове рішення, яким у задоволенні адміністративного позову відмовити в повному обсязі.

Колегія суддів звертає увагу, що станом на дату розгляду справи у суді апеляційної інстанції відбулось компетенційне правонаступництво від Головного управління ДПС у Київській області (код ЄДРПОУ 43141377) на процесуального правонаступника - Головне управління ДПС у Київській області (код ЄДРПОУ 44096797).

Відповідно до ч.1 ст. 52 КАС України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

За приписами ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Так, постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 р. № 893 «Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби» (далі - Постанова № 893) ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком, зокрема, ГУ ДПС у Київській області.

Пунктом 2 Постанови № 893 установлено, що територіальні органи Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною податковою службою територіальних органів згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються. Таке рішення приймається Державною податковою службою після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про територіальні органи Державної податкової служби, що будуть утворені згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови, як відокремлені підрозділи юридичної особи публічного права, затвердженням положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій.

Відповідно до пункту 3 Постанови № 893 права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, переходять Державній податковій службі та її територіальним органам у межах, визначених положеннями про Державну податкову службу та її територіальні органи.

Відповідно до статті 21-1 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» та Положення про Державну податкову службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2019 р. N 227 (зі змінами), Державна податкова служба України видала наказ від 30.09.2020 р. № 529 «Про утворення територіальних органів Державної податкової служби» (далі - Наказ № 529), яким наказала утворити як відокремлені підрозділи Державної податкової служби територіальні органи за переліком згідно з додатком, а Департаменту правової роботи - подати державному реєстратору документи для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відповідної інформації про утворення територіальних органів Державної податкової служби як її відокремлених підрозділів.

Відповідно до Наказу Державної податкової служби України від 24.12.2020 року № 755 розпочато з 01.01.2021 року здійснення територіальними органами ДПС, утвореними як її відокремлені підрозділи згідно з наказом ДПС від 30.09.2020 року № 529 «Про утворення територіальних органів Державної податкової служби», повноважень та функцій територіальних органів ДПС, що ліквідуються відповідно до пункту 1 постанови № 893.

Згідно з Положенням Головне управління ДПС у Київській області затверджене наказом Державної податкової служби України від 12.11.2020 р. № 643 (далі - Положення), Головне управління ДПС у Київській області, утворене на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України, забезпечує реалізацію повноважень Державної податкової служби на території Київської області і є правонаступником майна, прав та обов`язків Головного управління ДПС у Київській області (код ЄДРПОУ 43141377).

Отже, з 01.01.2021 року відбулося фактичне (компетенційне) адміністративне правонаступництво, оскільки саме норми адміністративного права врегулювали умови та порядок передання адміністративної компетенції від ліквідованого Головного управління ДПС у Київській області як юридичної особи публічного права (код ЄДРПОУ 43141377) до Головного управління ДПС у Київській області як відокремленого підрозділу Державної податкової служби України (код ЄДРПОУ 44096797).

В свою чергу, Головне управління ДПС у Київській області (код ЄДРПОУ 43141377) втратило адміністративну процесуальну правоздатність органу, який згідно із законом виконує функції, зокрема у сфері реалізації державної податкової політики на території Київської області.

Отже, враховуючи викладене, наявні правові підстави для заміни відповідача в порядку процесуального правонаступництва, а саме: з ГУ ДПС у Київській області (код ЄДРПОУ 43141377) на ГУ ДПС у Київській області (код ЄДРПОУ 44096797).

21 вересня 2022 року, відповідно до штампу вхідної кореспонденції суду Вх.№ 39263, від ТОВ «Спецдріллбуд» надійшов відзив на апеляційну скаргу, відповідно до змісту якого позивач повністю заперечує проти задоволення вимог апеляційної скарги, наголошує, що апелянт у своїй апеляційній скарзі, незважаючи на її великий обсяг, так і не обґрунтував у чому саме полягає неправильність чи неповнота встановлення обставин та (або) застосування норм права, чим грубо порушив п.6 ч.2 ст. 296 КАС України.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 04 жовтня 2022 року було зобов`язано Товариство з обмеженою відповідальністю «Спецдріллбуд» у строк до 17 жовтня 2022 року надати:

- обґрунтовані пояснення щодо здійснення транспортування придбаного у ТОВ «Роданд Опт», ТОВ «Лонакс Крафт», ТОВ «Аверс Форвард», ТОВ «Голдфол», ТОВ «Бульдозербудгруп», ТОВ «Топ - Стандарт», ТОВ «Топ-Інтера Софт», ТОВ «Топ-Вайдекс Інкам», ТОВ «Міхбуд», ТОВ «Еталон Буд», ТОВ «Будуй Вуйко» товарів (статусу позивача як перевізника, відповідно до умов договорів, кількість транспортованого товару та технічну можливість транспортування останнього);

- результати контрольно - геодезичної зйомки, відповідно до умов договору з ПП «Монтажна компанія «Мегатех»;

- обґрунтовані пояснення щодо наявності або відсутності документів вузькогалузевого характеру.

17 жовтня 2022 року, відповідно до штампу вхідної кореспонденції суду Вх.№ 44767 від Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецдріллбуд» надійшли запитувані колегією суддів пояснення разом із копіями документів, що були витребовувані ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 04 жовтня 2022 року.

Відповідно до ч.ч.1, 2, 3 ст. 242 КАС України рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

У відповідності до ст.. 316 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Приймаючи рішення про задоволення позову, суд першої інстанції виходив з того, що податкові повідомлення - рішення № 00113380702 від 07.06.2021 року та № 00113400702 від 07.06.2021 року винесено контролюючим органом всупереч вимогам чинного законодавства, без врахування наданих ТОВ «Спецдріллбуд» пояснень та первинних документів.

Колегія суддів, перевіривши доводи апеляційної скарги, вважає вказаний висновок суду першої інстанції обґрунтованим, з огляду на наступне.

Як встановлено судом та вбачається з наявних матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю «Спецдріллбуд» (код ЄДРПОУ: 37870104) зареєстроване в якості юридичної особи 29.08.2011 (запис у ЄДР № 13411020000000659) за адресою: 08606, Київська обл., Васильківський район, с. Крячки, вул. Ставкова, буд. 7.

Директором підприємства позивача за період з 22.03.2013 року по день підписання акта перевірки значиться ОСОБА_1 .

Основним видом економічної діяльності позивача є: 42.21 Будівництво розподільчих інженерних об`єктів; додатковими видами діяльності є: 43.11 Розбирання та знесення будівель; 43.22 Монтаж систем водопостачання, опалення та кондиціювання повітря; 77.32 Оренда та лізинг будівельної техніки та обладнання для будівництва цивільних об`єктів; 49.41 Вантажні перевезення автомобільним транспортом.

Позивач зареєстрований платником ПДВ відповідно до свідоцтва від 01.07.2016 року № 200469358, індивідуальний податковий номер 378701010305.

Головним управлінням ДПС у Київській області проведено перевірку позивача, за результатами якої складено акт від 12.05.2021 року № 6793/10-36-07-17-07/37870104 «Про результати документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ «Спецдріллбуд» (податковий номер 37870104) встановлення дотримання вимог податкового законодавства при здійсненні фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Преміум Енд КО.» (податковий номер 35569788) за період з 01.03.2019 року по 31.03.2019 року, ТОВ «Будівельна фірма Спецбудінвест» (податковий номер 42332868), ТОВ «Міхбуд» (податковий номер 42002450), ТОВ «Еталон Буд» (податковий номер 41577985) за період з 01.05.2019 року по 31.05.2019 року, ТОВ «Будсервіс Діагностика» (податковий номер 41946412) за період з 01.01.2019 року по 31.01.2019 року, ТОВ «БГ «Лайт-Хауз» (податковий номер 42744303) за період з 01.01.2019 року по 30.09.2019 року, ТОВ «Інмарт-Технос» (податковий номер 43139169), ТОВ «Агрострой Плюс» (податковий номер 43162837) за період з 01.11.2019 року по 30.11.2019 року, ТОВ «Аверс Форвард» (податковий номер 42182344) за період з 01.11.2019 року по 31.12.2019 року, ТОВ «Голдфол» (податковий номер 43265185) за період з 01.01.2020 року по 31.01.2020 року, ТОВ «Бульдозербудгруп» (податковий номер 43243292) за період з 01.02.2020 року по 29.02.2020 року, ТОВ «Інженерно-Будівельна компанія «Енергоефективність» (податковий номер 39436466) за період з 01.04.2020 року по 30.04.2020 року, ТОВ «Топ-Стандарт» (податковий номер 42486831), ТОВ «Інтера Софт» (податковий номер 43156074) за період з 01.06.2020 року по 30.06.2020 року, ТОВ «Лонакс Крафт» (податковий номер 43549950) за період з 01.08.2020 року по 30.09.2020 року, ТОВ «Вайдекс Інкам» (податковий номер 43762403), ТОВ «Роланд Опт» (податковий номер 43818335), ПП «Монтажна компанія Мегатех» (податковий номер 41972777) за період з 01.10.2020 року по 31.10.2020 року, ПП «Захід Госпторг» (податковий номер 42206747) за період з 01.11.2020 року по 31.12.2020 року».

Перевіркою встановлено та в акті зафіксовано такі порушення позивачем вимог податкового законодавства:

- пунктів 44.1, 44.3 статті 44, підпункту «а» пункту 198.1 та абзаців першого і другого пункту 198.3, пункту 198.6 статті 198, пунктів 200.1, 200.4 статті 200 Податкового кодексу України, в результаті чого завищено від`ємне значення різниці між сумою податкових зобов`язань та податкового кредиту з ПДВ в періоді, що перевірявся на загальну суму 433 599 грн., у тому числі за січень 2019 року в сумі 133 333 грн., за березень 2019 року в сумі 133 333 грн., за січень 2020 року в сумі 166 933 грн.;

- пунктів 44.1, 44.3 статті 44, підпункту «а» пункту 198.1 та абзаців першого і другого пункту 198.3, пункту 198.6 статті 198, пунктів 200.1, 200.4 статті 200 Податкового кодексу України, в результаті чого занижено ПДВ в періоді, що перевірявся на загальну суму 5 079 672 грн., у тому числі за травень 2019 року в сумі 1 187 533 грн., за період вересень 2019 року в сумі 126 000 грн., за листопад 2019 року в сумі 437 867 грн., за грудень 2019 року в сумі 200 533 грн., за лютий 2020 року в сумі 100 267 грн., за квітень 2020 року в сумі 292 241 грн., за червень 2020 року в сумі 313 001 грн., за серпень 2020 року в сумі 213 001 грн., за вересень 2020 року в сумі 476 668 грн., за жовтень 2020 року в сумі 1 010 536 грн., за листопад 2020 року в сумі 305 358 грн., за грудень 2020 року в сумі 416 667 грн.

На підставі акта перевірки від 12.05.2021 року № 6793/10-36-07-17-07/37870104, контролюючим органом винесені такі податкові повідомлення-рішення:

- податкове повідомлення-рішення від 07.06.2021 року № 00113380702 на загальну суму 5 587 639, 00 грн., в т.ч. за основним платежем 5 079 672, 00 грн. та за штрафними (фінансовими) санкціями 507 967, 00 грн.;

- податкове повідомлення-рішення від 07.06.2021 року № 00113400702 на загальну суму 433 599, 00 грн.

В адміністративному порядку зазначені податкові повідомлення-рішення позивачем не оскаржені.

Вважаючи вказані вище податкові повідомлення - рішення протиправними, позивач звернувся до суду із даним позовом.

Надаючи правову оцінку обставинам справи, висновкам суду першої інстанції та доводам апелянта, колегія суддів зазначає наступне.

Згідно з ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Спеціальним законом з питань оподаткування є Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI, який регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов`язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов`язки їх посадових осіб під час адміністрування податків, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Згідно із пунктом 75.1 статті 75 ПК України, контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Відповідно до підпункту 75.1.2 пункту 75.1 статті 75 ПК України, документальною перевіркою вважається перевірка, предметом якої є своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплати усіх передбачених цим Кодексом податків та зборів, а також дотримання валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) та яка проводиться на підставі податкових декларацій (розрахунків), фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів податкового та бухгалтерського обліку, ведення яких передбачено законом, первинних документів, які використовуються в бухгалтерському та податковому обліку і пов`язані з нарахуванням і сплатою податків та зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також отриманих в установленому законодавством порядку контролюючим органом документів та податкової інформації, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків.

Документальна позапланова перевірка не передбачається у плані роботи контролюючого органу і проводиться за наявності хоча б однієї з підстав, визначених цим Кодексом.

Документальною виїзною перевіркою вважається перевірка, яка проводиться за місцезнаходженням платника податків чи місцем розташування об`єкта права власності, стосовно якого проводиться така перевірка.

Підпунктом 78.1.8 пункту 78.1 статті 78 ПК України передбачено, що документальна позапланова перевірка здійснюється за наявності хоча б однієї з таких підстав: платником подано декларацію, в якій заявлено до відшкодування з бюджету податок на додану вартість, за наявності підстав для перевірки, визначених у розділі V цього Кодексу, та/або з від`ємним значенням з податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. гривень.

Документальна позапланова перевірка з підстав, визначених у цьому підпункті, проводиться виключно щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету податку на додану вартість та/або з від`ємного значення з податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. гривень.

З акта перевірки слідує, що перевірка проводилась з метою встановлення дотримання вимог податкового законодавства при здійсненні фінансово-господарських взаємовідносин з такими контрагентами позивача, а саме: ТОВ «Преміум Енд КО.» (податковий номер 35569788) за період з 01.03.2019 по 31.03.2019, ТОВ «Будівельна фірма Спецбудінвест» (податковий номер 42332868), ТОВ «Міхбуд» (податковий номер 42002450), ТОВ «Еталон Буд» (податковий номер 41577985) за період з 01.05.2019 по 31.05.2019, ТОВ «Будсервіс Діагностика» (податковий номер 41946412) за період з 01.01.2019 по 31.01.2019, ТОВ «БГ «Лайт-Хауз» (податковий номер 42744303) за період з 01.01.2019 по 30.09.2019, ТОВ «Інмарт-Технос» (податковий номер 43139169), ТОВ «Агрострой Плюс» (податковий номер 43162837) за період з 01.11.2019 по 30.11.2019, ТОВ «Аверс Форвард» (податковий номер 42182344) за період з 01.11.2019 по 31.12.2019, ТОВ «Голдфол» (податковий номер 43265185) за період з 01.01.2020 по 31.01.2020, ТОВ «Бульдозербудгруп» (податковий номер 43243292) за період з 01.02.2020 по 29.02.2020, ТОВ «Інженерно-Будівельна компанія «Енергоефективність» (податковий номер 39436466) за період з 01.04.2020 по 30.04.2020, ТОВ «Топ-Стандарт» (податковий номер 42486831), ТОВ «Інтера Софт» (податковий номер 43156074) за період з 01.06.2020 по 30.06.2020, ТОВ «Лонакс Крафт» (податковий номер 43549950) за період з 01.08.2020 по 30.09.2020, ТОВ «Вайдекс Інкам» (податковий номер 43762403), ТОВ «Роланд Опт» (податковий номер 43818335), ПП «Монтажна компанія Мегатех» (податковий номер 41972777) за період з 01.10.2020 по 31.10.2020, ПП «Захід Госпторг» (податковий номер 42206747) за період з 01.11.2020 по 31.12.2020.

Перевіркою правомірності визначення податкового кредиту за вказані періоди відповідачем встановлено його завищення всього в сумі 5 513 271 грн., у тому числі за січень 2019 року в сумі 133 333 грн., за березень 2019 року в сумі 133 333 грн., за травень 2019 року в сумі 1 187 533 грн., за вересень 2019 року в сумі 126 000 грн., за листопад 2019 року в сумі 437 867 грн., за грудень 2019 року в сумі 200 533 грн., за січень 2020 року в сумі 166 933 грн., за лютий 2020 року в сумі 100 267 грн., за квітень 2020 року в сумі 292 241 грн., за червень 2020 року в сумі 313 001 грн., за серпень 2020 року в сумі 213 001 грн., за вересень 2020 року в сумі 476 668 грн., за жовтень 2020 року в сумі 1 010 536 грн., за листопад 2020 року в сумі 305 358 грн., за грудень 2020 року в сумі 416 667 грн.

Перевіркою достовірності відображених показників у поданих податкових деклараціях з ПДВ за період з 01.01.2019 по 31.01.2019, з 01.03.2019 по 31.03.2019, з 01.05.2019 по 31.05.2019, з 01.09.2019 по 30.09.2019, з 01.11.2019 по 31.12.2019, з 01.01.2020 по 29.02.2020, з 01.04.2020 по 30.04.2020, з 01.06.2020 по 30.06.2020, з 01.08.2020 по 31.12.2020 встановлено: перевіркою відображених у рядках 10.1 Декларацій «Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) товарів/послуг та необоротних активів на митній території України з основною ставкою» показників в частині здійснення фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Преміум Енд КО.» (податковий номер 35569788) за період з 01.03.2019 по 31.03.2019, ТОВ «Будівельна фірма Спецбудінвест» (податковий номер 42332868), ТОВ «Міхбуд» (податковий номер 42002450), ТОВ «Еталон Буд» (податковий номер 41577985) за період з 01.05.2019 по 31.05.2019, ТОВ «Будсервіс Діагностика» (податковий номер 41946412) за період з 01.01.2019 по 31.01.2019, ТОВ «БГ «Лайт-Хауз» (податковий номер 42744303) за період з 01.01.2019 по 30.09.2019, ТОВ «Інмарт-Технос» (податковий номер 43139169), ТОВ «Агрострой Плюс» (податковий номер 43162837) за період з 01.11.2019 по 30.11.2019, ТОВ «Аверс Форвард» (податковий номер 42182344) за період з 01.11.2019 по 31.12.2019, ТОВ «Голдфол» (податковий номер 43265185) за період з 01.01.2020 по 31.01.2020, ТОВ «Бульдозербудгруп» (податковий номер 43243292) за період з 01.02.2020 по 29.02.2020, ТОВ «Інженерно-Будівельна компанія «Енергоефективність» (податковий номер 39436466) за період з 01.04.2020 по 30.04.2020, ТОВ «Топ-Стандарт» (податковий номер 42486831), ТОВ «Інтера Софт» (податковий номер 43156074) за період з 01.06.2020 по 30.06.2020, ТОВ «Лонакс Крафт» (податковий номер 43549950) за період з 01.08.2020 по 30.09.2020, ТОВ «Вайдекс Інкам» (податковий номер 43762403), ТОВ «Роланд Опт» (податковий номер 43818335), ПП «Монтажна компанія Мегатех» (податковий номер 41972777) за період з 01.10.2020 по 31.10.2020, ПП «Захід Госпторг» (податковий номер 42206747) за період з 01.11.2020 по 31.12.2020, на підставі таких документів: оборотно-сальдових відомостей по бухгалтерських рахунках 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками», 64 «Розрахунки за податками й платежами», договорів, податкових накладних, видаткових накладних, актів прийому-передачі, платіжних доручень та інших документів, встановлено завищення задекларованих позивачем показників у рядках 10.1 Декларацій «Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) товарів/послуг та необоротних активів на митній території України з основною ставкою» всього в сумі 5 513 271 грн., у т.ч. за січень 2019 року в сумі 133 333 грн., за березень 2019 року в сумі 133 333 грн., за травень 2019 року в сумі 1 187 533 грн., за вересень 2019 року в сумі 126 000 грн., за листопад 2019 року в сумі 437 867 грн., за грудень 2019 року в сумі 200 533 грн., за січень 2020 року в сумі 166 933 грн., за лютий 2020 року в сумі 100 267 грн., за квітень 2020 року в сумі 292 241 грн., за червень 2020 року в сумі 313 001 грн., за серпень 2020 року в сумі 213 001 грн., за вересень 2020 року в сумі 476 668 грн., за жовтень 2020 року в сумі 1 010 536 грн., за листопад 2020 року в сумі 305 358 грн., за грудень 2020 року в сумі 416 667 грн.

За результатами опрацювання переліків ризикових платників податків, які надходили до ДПС в межах роботи Тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат доходів частини Державного бюджету України та встановлено ряд ймовірних «вигодонабувачів», які відповідно до наказу ДФС від 28.07.2015 № 543 «Про забезпечення комплексного контролю податкових ризиків з ПДВ», доводились до відпрацювання за звітні періоди 2019-2020 років, та за інформацією органів ДПС залишається неопрацьованим позивачем.

Перевіркою встановлено порушення позивачем пунктів 44.1, 44.3 статті 44, підпункту «а» пункту 198.1 та абзаців першого і другого пункту 198.3, пункту 198.6 статті 198, пунктів 200.1, 200.4 статті 200 ПК України, порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21 (у редакції наказу МФУ від 23.03.2018 № 381), зареєстрованого в Мінюсті 29.01.2019 за № 159/28289, внаслідок неправомірного, на думку контролюючого органу, визначення податного кредиту у податковій звітності.

Відповідач уважає, що позивачем у звітному періоді січень 2019 року по взаємовідносинах із ТОВ «Будсервіс Діагностика» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 800 000, 04 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 133 333, 34 грн.; у звітному періоді березень 2019 року по взаємовідносинах із ТОВ «Преміум Енд КО.» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 799 999, 98 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 133 333, 33 грн.; у звітному періоді травень 2019 року по взаємовідносинах із ТОВ «Будуй Вуйко» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 3 127 200, 12 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 521 200, 02 грн.; у звітному періоді травень 2019 року по взаємовідносинах із ТОВ «Міхбуд» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 2 878 000, 08 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 479 666, 68 грн.; у звітному періоді травень 2019 року по взаємовідносинах із ТОВ «Еталон Буд» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 1 120 000, 02 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 186 666, 67 грн.; у звітному періоді вересень 2019 року по взаємовідносинах із ТОВ «БГ «Лайт-Хауз» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 756 000, 00 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 126 000, 00 грн.; у звітному періоді листопад 2019 року по взаємовідносинах із ТОВ «Інмарт-Технос» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 1 260 000, 00 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 210 000, 00 грн.; у звітному періоді листопад 2019 року по взаємовідносинах із ТОВ «Аверс Форвард» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 767 200, 02 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 127 866, 67 грн.; у звітному періоді листопад 2019 року по взаємовідносинах із ТОВ «Айті Енд Трейд» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 600 000, 00 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 100 000, 00 грн.; у звітному періоді грудень 2019 року по взаємовідносинах із ТОВ «Аверс Форвард» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 1 203 200, 04 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 200 533, 34 грн.; у звітному періоді січень 2020 року по взаємовідносинах із ТОВ «Голдфол» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 1 001 599, 98 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 166 933, 33 грн.; у звітному періоді лютий 2020 року по взаємовідносинах із ТОВ «Бульдозербудгруп» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 601 600, 02 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 100 266, 67 грн.; у звітному періоді квітень 2020 року по взаємовідносинах із ТОВ «Інженерно-Будівельна компанія «Енергоефективність» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 1 753 447, 56 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 292 241, 26 грн.; у звітному періоді червень 2020 року по взаємовідносинах із ТОВ «Топ-Стандарт» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 1 178 004, 00 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 196 334, 00 грн.; у звітному періоді червень 2020 року по взаємовідносинах із ТОВ «Інтера Софт» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 700 003, 50 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 116 667, 25 грн.; у звітному періоді серпень 2020 року по взаємовідносинах із ТОВ «Лонакс Крафт» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 1 278 003, 60 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 213 000, 60 грн.; у звітному періоді вересень 2020 року по взаємовідносинах із ТОВ «Лонакс Крафт» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 2 860 008, 00 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 476 668, 00 грн.; у звітному періоді жовтень 2020 року по взаємовідносинах із ТОВ «Вайдекс Інкам» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 3 080 010, 00 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 513 335, 00 грн.; у звітному періоді жовтень 2020 року по взаємовідносинах із ТОВ «Роланд Опт» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 2 176 006, 20 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 362 667, 70 грн.; у звітному періоді жовтень 2020 року по взаємовідносинах із ПП «Монтажна компанія Мегатех» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 807 199, 98 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 134 533, 33 грн.; у звітному періоді листопад 2020 року по взаємовідносинах із ПП «Захід Госпторг» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 1 832 148, 00 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 305 358, 00 грн.; у звітному періоді грудень 2020 року по взаємовідносинах із ПП «Захід Госпторг» неправомірно визначений у податковій звітності обсяг придбання (без ПДВ) у сумі 2 500 000, 02 грн., неправомірно визначена у податковій звітності сума податкового кредиту у розмірі 416 666, 67 грн.

З метою отримання документів та пояснень щодо наведених фактів позивачеві було вручено письмовий запит від 26.04.2021 № 1 контролюючого органу про подання інформації та її документального підтвердження під час проведення документальної позапланової виїзної перевірки, стосовно здійснення фінансово-господарських операцій з контрагентами.

Позивачем на запит відповідача надані пояснення від 30.04.2021 № 30/04, в яких зазначено про порядок укладання договорів з контрагентами, у т.ч. постачальниками та виконавцями робіт.

Підставою для прийняття оскаржуваних податкових повідомлень-рішень на переконання контролюючого органу стало те, що перевіркою встановлено відсутність дійсності операцій, які були предметом відповідних правочинів позивача з контрагентами та неправомірність (безпідставність) документального оформлення нереальних господарських операцій між ними.

Встановлені дані і факти, на думку контролюючого органу, доводять нереальність господарських операцій щодо складених (наданих) позивачем для цілей оподаткування документів.

Крім того в акті перевірки зазначено, що укладені позивачем договори з контрагентами не опосередковувались реальним виконанням операцій, які становлять їх предмет та, фактично, цими контрагентами здійснено безпідставне документальне оформлення нереальних господарських операцій з позивачем при одержанні (купівлі) товарів і склали первинні документи та відобразили їх в бухгалтерському обліку та податковому обліку всупереч нормам частини першої статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та пунктів 2.1 і 2.2 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.1995 № 88, абзацу другого розділу І Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов`язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Мінфіну від 30.11.1999 № 291.

Зазначено також, що позивачем не було надано документального підтвердження щодо здійснення замовлень виробничих запасів у платників податків.

Крім того зазначено, що згідно з наданими позивачем товарно-транспортними накладними (далі - ТТН), неможливо встановити особу, яка безпосередньо приймала товарно-матеріальні цінності (далі - ТМЦ).

Враховуючи те, що перевезення здійснювалось на вантажних автомобілях з типами кузовів: бортовий та фургон та враховуючи, що вантаж (Бентоніт TEQGEL HD та комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent) вказаний в ТТН у тоннах та кілограмах, контролюючим органом не встановлено, хто приймав участь безпосередньо в пункті навантаження та розвантаження ТМЦ.

Крім того відповідачем зазначено, що позивачем не було надано до перевірки документів щодо обліку руху активів всередині підприємства, інші облікові документи вузькогалузевого характеру, що відповідно до нормативних активів застосовуються в окремій сфері діяльності (лімітно-забірні картки форми № М-8 та М-9, М-28 та М-28а), які застосовуються для оформлення відпуску матеріалів для поточного контролю за додержанням встановлених лімітів відпуску матеріалів на виробничі потреби та є виправдувальним документом для списання матеріальних цінностей зі складу; журнали обліку вантажів, що надійшли (форма № М-1), які застосовуються для обліку та контролю за надходженням та оприбуткуванням матеріальних цінностей в міру їх надходження на склад на основі товарно-транспортних документів, прибутковий ордерів, актів приймання матеріалів; акти про приймання матеріалів, які прибули без документів (форма М-7); накладні вимоги на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів (форма № М-11), які використовуються для обліку руху матеріальних цінностей в середині підприємства та їх відпуску підрозділам, що розташовані за межами його території, а також стороннім організаціям; картки складського обліку матеріалів (форма № М-12), які застосовуються для обліку руху матеріалів на складі за кожним сортом, видом та розміром, заповнюються на кожний номенклатурний номер матеріалу і ведеться матеріально-відповідальною особою (комірником, завідуючим складу). Записи у картках виконують на підставі первинних прибутково-видаткових документів у день, коли відбувається операція; відомості обліку залишків матеріалу на складі (форма № М-14), які заповнюються за даними карток складського обліку, перевірених бухгалтерією; акти про приймання устаткування (форма № М-15), які використовуються для оформлення устаткування, що надійшло на склад для встановлення, документів згідно з типовими формами з обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів.

В акті перевірки також зазначено, що перевіркою неможливо встановити наявність, фактичне знаходження та, відповідно, використання ТМЦ у господарській діяльності позивача. Відсутній факт формування відповідного активу як ресурсу, контрольованого у результаті минулих подій внаслідок реального придбання у інших платників податків або власного виробництва. Відсутня господарська операція як певна дія або подія, в основі якої має бути дійсний рух певного активу.

За висновком контролюючого органу, що викладені в акті перевірки щодо повноти декларування та своєчасності сплати ПДВ встановлено, що за період з 01.05.2019 по 31.05.2019, з 01.09.2019 по 30.09.2019, з 01.11.2019 по 31.12.2019, з 01.02.2020 по 29.02.2020, з 01.04.2020 по 30.04.2020, з 01.06.2020 по 30.06.2020, з 01.08.2020 по 31.12.2020 позивачем задекларовано ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету в сумі 1 165 157 грн.

Перевіркою повноти визначення ПДВ за період з 01.05.2019 по 31.05.2019, з 01.09.2019 по 30.09.2019, з 01.11.2019 по 31.12.2019, з 01.02.2020 по 29.02.2020, з 01.04.2020 по 30.04.2020, з 01.06.2020 по 30.06.2020, з 01.08.2020 по 31.12.2020 встановлено його завищення всього у сумі 5 079 672 грн., у тому числі за травень 2019 року в сумі 1 187 533 грн., за період вересень 2019 року в сумі 126 000 грн., за листопад 2019 року в сумі 437 867 грн., за грудень 2019 року в сумі 200 533 грн., за лютий 2020 року в сумі 100 267 грн., за квітень 2020 року в сумі 292 241 грн., за червень 2020 року в сумі 313 001 грн., за серпень 2020 року в сумі 213 001 грн., за вересень 2020 року в сумі 476 668 грн., за жовтень 2020 року в сумі 1 010 536 грн., за листопад 2020 року в сумі 305 358 грн., за грудень 2020 року в сумі 416 667 грн.

Перевіркою повноти визначення від`ємного значення різниці між сумою податкових зобов`язань та податкового кредиту з ПДВ за період з 01.01.2019 по 31.01.2019, з 01.03.2019 по 31.03.2019, з 01.01.2020 по 31.01.2020 встановленого його завищення всього в сумі 433 599 грн., у тому числі за січень 2019 року в сумі 133 333 грн., за березень 2019 року в сумі 133 333 грн., за січень 2020 року в сумі 166 933 грн.

Втім, колегія суддів вважає вказані висновки контролюючого органу необґрунтованими, з огляду на наступне.

Відповідно до підпункту 14.1.181 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України податковий кредит - сума, на яку платник податку на додану вартість має право зменшити податкове зобов`язання звітного (податкового) періоду, визначена згідно з розділом V цього Кодексу.

Згідно з пунктом 198.1 статті 198 Податкового кодексу України право на віднесення сум податку до податкового кредиту виникає у разі здійснення операцій, зокрема, з придбання або виготовлення товарів (у томі числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг.

Відповідно до пункту 198.2 статті 198 Податкового кодексу України датою виникнення права платника податку на віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше: дата списання коштів з банківського рахунку платника податку на оплату товарів/послуг; дата отримання платником податку товарів/послуг, що підтверджено податковою накладною.

Пунктом 198.3 статті 198 Податкового кодексу України встановлено, що податковий кредит звітного періоду визначається виходячи із договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу, та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду зокрема, у зв`язку з: придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку; придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів, у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Пунктом 198.6 статті 198 Податкового кодексу України передбачено, що не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені податковими накладними (або підтверджені податковими накладними, оформленими з порушенням вимог статті 201 цього Кодексу) чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 цього Кодексу. У разі коли на момент перевірки платника податку органом державної податкової служби суми податку, попередньо включені до складу податкового кредиту, залишаються не підтвердженими зазначеними цим пунктом документами, платник податку несе відповідальність відповідно до цього Кодексу.

Відповідно до п. 201.1., 201.4., 201.6. ст. 201 ПК України платник податку зобов`язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою (за наявності) податкову накладну, складену за вибором покупця (отримувача) в один із способів, визначених п. 201.1. ст. 201 ПК України; податкова накладна складається у двох примірниках у день виникнення податкових зобов`язань продавця. Один примірник видається покупцю, а другий залишається у продавця. У разі складання податкової накладної у паперовому вигляді покупцю видається оригінал, а копія залишається у продавця; податкова накладна є податковим документом і одночасно відображається у податкових зобов`язаннях і реєстрі виданих податкових накладних продавця та реєстрі отриманих податкових накладних покупця.

Пунктом 200.1. ст. 200 ПК України встановлено, що сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов`язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду. В свою чергу, право на віднесення сум податку до податкового кредиту, згідно з п. 198.1. ст. 198 виникає, окрім іншого, у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг.

При цьому, відповідно до п. 198.2., 198.3., 198.6. ст. 198 ПК України датою виникнення права платника податку на віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше: або дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг, або дата отримання платником податку товарів/послуг, що підтверджено податковою накладною. Податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін, та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за встановленою ставкою, протягом такого звітного періоду, окрім іншого, у зв`язку з придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку. Не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені податковими накладними (або підтверджені податковими накладними, оформленими з порушенням вимог ст. 201 Кодексу).

З аналізу наведених законодавчих приписів вбачається, що необхідною умовою для віднесення сплачених у ціні товарів (послуг) сум податку на додану вартість до податкового кредиту є факт придбання товарів (послуг) з метою їх використання в господарській діяльності, який має бути фактично здійсненим і підтвердженим належним чином складеними первинними документами, що відображають реальність господарської операції, яка є підставою для формування податкового обліку платника податків.

При цьому, будь-які документи (у тому числі договори, накладні, рахунки тощо) мають силу первинних документів лише в разі фактичного здійснення господарської операції.

Якщо ж фактичного здійснення господарської операції не було, відповідні документи не можуть вважатися первинними документами для цілей ведення податкового обліку навіть за наявності всіх формальних реквізитів таких документів, що передбачені чинним законодавством.

З урахуванням викладеного, для підтвердження даних податкового обліку можуть братися до уваги лише ті первинні документи, які складені в разі фактичного здійснення господарської операції.

Відповідно до ч. 2 ст. 3 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996-ХІV (надалі - Закон №996-ХІV), який визначає правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні, бухгалтерський облік є обов`язковим видом обліку, який ведеться підприємством. Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку.

В розумінні Закону № 996-ХІV, первинний документ - документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

При цьому, згідно п. 2.1 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 №88, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.06.1995 р. за №168/704 (в редакції чинній на момент існування спірних правовідносин) (надалі - Положення), яке встановлює порядок створення, прийняття і відображення у бухгалтерському обліку, а також зберігання первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерської звітності підприємствами, їх об`єднаннями та госпрозрахунковими організаціями (крім банків) незалежно від форм власності (підприємства), «господарські операції» - це факти підприємницької та іншої діяльності, що впливають на стан майна, капіталу, зобов`язань і фінансових результатів.

Згідно з ч. 1 ст. 9 Закону № 996-ХІV, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені на паперових або машинних носіях і повинні мати такі обов`язкові реквізити: назву документа (форми); дату і місце складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції (ч. 2 ст. 9 Закону № 996-ХІV).

Таким чином, для надання юридичної сили і доказовості первинні документи повинні бути складені відповідно до вимог чинного законодавства та не порушувати публічний порядок, встановлений Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Так, відповідно до матеріалів справи, між позивачем (покупець) та ТОВ «Преміум Енд КО.» (продавець) укладено договір поставки від 20.03.2019 року № 20/03-19, відповідно до предмета якого в порядку та на умовах, визначених цим договором, продавець зобов`язується передати у власність покупця, а покупець в порядку та на умовах, визначених цим договором, зобов`язується прийняти та оплатити товар в порядку та на умовах визначених цим договором.

Відповідно до пункту 2.1 договору, загальна договірна ціна товару за цим договором визначається специфікаціями або рахунками-фактури. Одночасно з товаром продавець передає покупцю такі документи: рахунок-фактуру; видаткову накладну; податкову накладну.

Згідно з пунктом 4.1 договору, розрахунок між сторонами здійснюється на умовах 100% передоплати товару у національній валюті України - гривні.

Пунктами 5.1-5.4 договору передбачено, що продавець зобов`язується передати товар покупцю протягом 15 робочих днів з моменту зарахування на поточний рахунок продавця грошових коштів визначених у пункті 4.1 цього договору. Відвантаження товару здійснюється за домовленістю сторін. Продавець має право на дострокове передання товару покупцеві за умовами попереднього погодження цього із покупцем. Поставка здійснюється на умовах само вивозу товару покупцем зі складу продавця.

Пунктами 6.1-6.3 договору передбачено, що приймання-передача товару провадиться уповноваженими представниками покупця і продавця. Товар приймається: за кількістю - згідно зі специфікацією або рахунком-фактури; за якістю - згідно із зразками, визначеними сертифікатом якості виробника. Передача товару здійснюється на складі продавця.

Відповідно до пунктів 7.1-7.2 договору, вартість відвантаження товару не включається у загальну ціну товару і проводиться за рахунок покупця. Відвантаження відбувається зі складу продавця.

Згідно з пунктами 12.1-12.2 договору, цей договір вважається укладеним і набирає чинності з моменту його підписання сторонами та скріплення печатками сторін. Строк цього договору починає свій перебіг у момент, визначений у пункті 12.1 цього договору та закінчується після виконання сторонами зобов`язань по цьому договору.

На виконання умов договору продавцем виставлено позивачеві рахунок на оплату № СФ000000038 від 20.03.2019 за товар «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,625 т ціною з ПДВ 800 000, 00 грн. (сума з ПДВ 500 000, 00 грн.) та «Бентоніт» у кількості 8,3 т ціною з ПДВ 36 144, 58 грн. (сума з ПДВ 300 000, 00 грн.). Всього 800 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 133 333, 33 грн.

Продавцем видано видаткові накладні: № СФ000000011 від 21.03.2019 всього на суму 260 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 43 333, 33 грн. та № СФ000000012 від 21.03.2019 всього на суму 240 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 40 000, 00 грн., а також № СФ000000013 від 21.03.2019 всього на суму 300 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 50 000, 00 грн.

На підтвердження отримання позивачем вказаного товару від покупця свідчать ТТН № РСФ0000 від 21.03.2019 року, які наявні в матеріалах справи та досліджені судом. Вантажовідправник - ТОВ «Преміум Енд КО.», пункт навантаження - м. Київ, вул. Пироговського, 19, 6, вантажоодержувач - позивач, пункт розвантаження - смт Калинівка, вул. Залізнична, 164. Водій - ОСОБА_2 .

Надходження товару за договором поставки від 20.03.2019 № 20/03-19 на суму 800 000, 00 грн. відображено у картці рахунку 631 за березень 2019 року.

Крім того, між позивачем (покупець) та ТОВ «Будівельна фірма Спецбудінвест» (постачальник) укладено договір поставки від 02.05.2019 № 205, відповідно до предмета якого постачальник зобов`язується передати у власність комплектуючі (далі - товар) в асортименті, в кількості та по ціні згідно специфікації або рахунку-фактури, що є невід`ємною частиною договору, а покупець зобов`язується прийняти товар та оплатити його в порядку та на умовах визначених цим договором.

Відповідно до пунктів 3.1, 3.2 договору, загальна договірна ціна товару за цим договором визначається специфікаціями або рахунками-фактури. Одночасно з товаром продавець передає покупцю такі документи: рахунок-фактуру; видаткову накладну; податкову накладну.

За умовами пункту 4.1 договору розрахунок між сторонами здійснюється на умовах поетапної передплати або за домовленістю сторін у національній валюті Україні - гривні.

Пунктами 5.1 та 6.1-6.2 передбачено, що відвантаження товару здійснюється за домовленістю сторін. Приймання-передачі товару провадиться уповноваженими представниками покупця і постачальника. Товар приймається: за кількістю - згідно з прибутковою накладною або рахунком-фактурою; товар приймається на складі покупця.

Відповідно до пункту 10.1 договору, цей договір набирає чинності з дати його підписання уповноваженими представниками сторін та діє до 31.12.2019, однак, у будь-якому випадку зберігає свою чинність до моменту фактичної передачі постачальником товару покупцеві та повної оплати його вартості останнім, якщо перелік товару був визначений останнім і направлений продавцю до вказаного строку закінчення дії договору.

На виконання умов договору постачальником виставлено позивачеві рахунки на оплату: № СФ000000072 від 02.05.2019 за товар «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,5 т ціною без ПДВ 666 666, 66 грн. (сума без ПДВ 333 333, 33 грн.); № СФ000000074 від 02.05.2019 за товар «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,5 т ціною без ПДВ 666 666, 66 грн. (сума без ПДВ 333 333, 33 грн.); № СФ000000075 від 06.05.2019 за товар «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,5 т ціною без ПДВ 666 666, 66 грн. (сума без ПДВ 333 333, 33 грн.); № СФ000000076 від 06.05.2019 за товар «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,5 т ціною без ПДВ 666 666, 66 грн. (сума без ПДВ 333 333, 33 грн.); № СФ000000077 від 06.05.2019 за товар «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,5 т ціною без ПДВ 666 666, 66 грн. (сума без ПДВ 333 333, 33 грн.); № СФ000000078 від 07.05.2019 за товар «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,5 т ціною без ПДВ 666 666, 66 грн. (сума без ПДВ 333 333, 33 грн.); № СФ000000079 від 13.05.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 6 т ціною без ПДВ 30 000, 00 грн. (сума без ПДВ 180 000, 00 грн.); № СФ000000080 від 13.05.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 7 т ціною без ПДВ 30 000, 00 грн. (сума без ПДВ 210 000, 00 грн.); № СФ000000081 від 13.05.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 7,2 т ціною без ПДВ 30 000, 00 грн. (сума без ПДВ 216 000, 00 грн.).

Постачальником видано видаткові накладні: № СФ000000030 від 02.05.2019 всього на суму 400 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 66 666, 67 грн.; № СФ000000031 від 02.05.2019 всього на суму 400 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 66 666, 67 грн.; № СФ000000032 від 06.05.2019 всього на суму 400 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 66 666, 67 грн.; № СФ000000033 від 06.05.2019 всього на суму 400 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 66 666, 67 грн.; № СФ000000034 від 07.05.2019 всього на суму 400 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 66 666, 67 грн.; № СФ000000035 від 07.05.2019 всього на суму 400 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 66 666, 67 грн.; № СФ000000036 від 13.05.2019 всього на суму 216 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 36 000, 00 грн.; № СФ000000037 від 13.05.2019 всього на суму 252 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 42 000, 00 грн.; № СФ000000038 від 13.05.2019 всього на суму 259 200, 00 грн., у т.ч. ПДВ 43 200, 00 грн.

На підтвердження отримання позивачем вказаних товарів від постачальника свідчать ТТН № РСФ0000 від 02.05.2019, № РСФ0000 від 02.05.2019, № РСФ0000 від 06.05.2019, № РСФ0000 від 06.05.2019, № РСФ0000 від 07.05.2019, № РСФ0000 від 07.05.2019, № РСФ0000 від 13.05.2019, № РСФ0000 від 13.05.2019, № РСФ0000 від 13.05.2019. Вантажовідправник - ТОВ «Будівельна фірма Спецбудінвест», пункт навантаження - м. Київ, вул. Вільямса Академіка, 6-Д, оф. 43, вантажоодержувач - позивач, пункт розвантаження - Київська обл., Васильківський район, с. Крячки, вул. Ставкова, 7. Водій - ОСОБА_3 .

Оплата товарів здійснена позивачем на рахунок ТОВ «Будівельна фірма Спецбудінвест», що підтверджено платіжними дорученнями від 22.05.2019 № 68 на суму 1 540 000, 00 грн., від 03.10.2019 № 285 на суму 387 200, 00 грн., від 03.10.2019 № 283 на суму 400 000, 00 грн., від 03.10.2019 № 284 на суму 400 000, 00 грн., від 03.10.2019 № 282 на суму 400 000, 00 грн.

Надходження товарів за договором поставки від 02.05.2019 № 205 відображено у картці рахунку 631 за травень 2019 року.

Щодо господарських взаємовідносин позивача з ТОВ «Міхбуд», варто зазначити, що між позивачем (покупець) та ТОВ «Міхбуд» (постачальник) укладено договір поставки від 02.05.2019 № 02/05-19, відповідно до предмета якого постачальник зобов`язується передати у власність комплектуючі (далі - товар) в асортименті, в кількості та по ціні згідно специфікації або рахунку-фактури, що є невід`ємною частиною договору, а покупець зобов`язується прийняти товар та оплатити його в порядку та на умовах визначених цим договором.

Відповідно до пунктів 3.1, 3.2 договору, загальна договірна ціна товару за цим договором визначається специфікаціями або рахунками-фактури. Одночасно з товаром продавець передає покупцю такі документи: рахунок-фактуру; видаткову накладну; податкову накладну.

За умовами пункту 4.1 договору розрахунок між сторонами здійснюється на умовах поетапної передплати або за домовленістю сторін у національній валюті Україні - гривні.

Пунктами 5.1 та 6.1-6.2 передбачено, що відвантаження товару здійснюється за домовленістю сторін. Приймання-передачі товару провадиться уповноваженими представниками покупця і постачальника. Товар приймається: за кількістю - згідно з прибутковою накладною або рахунком-фактурою; товар приймається на складі покупця.

Відповідно до пункту 10.1 договору, цей договір набирає чинності з дати його підписання уповноваженими представниками сторін та діє до 31.12.2019, однак, у будь-якому випадку зберігає свою чинність до моменту фактичної передачі постачальником товару покупцеві та повної оплати його вартості останнім, якщо перелік товару був визначений останнім і направлений продавцю до вказаного строку закінчення дії договору.

На виконання умов договору постачальником виставлено позивачеві рахунки на оплату: № СФ000000084 від 02.05.2019 за товар «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,5 т ціною без ПДВ 666 666, 66 грн. (сума без ПДВ 333 333, 33 грн.); № СФ000000085 від 02.05.2019 за товар «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,5 т ціною без ПДВ 666 666, 66 грн. (сума без ПДВ 333 333, 33 грн.); № СФ000000086 від 06.05.2019 за товар «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,5 т ціною без ПДВ 666 666, 66 грн. (сума без ПДВ 333 333, 33 грн.); № СФ000000087 від 06.05.2019 за товар «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,5 т ціною без ПДВ 666 666, 66 грн. (сума без ПДВ 333 333, 33 грн.); № СФ000000088 від 07.05.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 7 т ціною без ПДВ 30 000, 00 грн. (сума без ПДВ 210 000, 00 грн.); № СФ000000089 від 07.05.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 7,5 т ціною без ПДВ 30 000, 00 грн. (сума без ПДВ 225 000, 00 грн.); № СФ000000090 від 13.05.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 7 т ціною без ПДВ 30 000, 00 грн. (сума без ПДВ 210 000, 00 грн.); № СФ000000091 від 15.05.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 7 т ціною без ПДВ 30 000, 00 грн. (сума без ПДВ 210 000, 00 грн.); № СФ000000092 від 15.05.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 7 т ціною без ПДВ 30 000, 00 грн. (сума без ПДВ 210 000, 00 грн.).

Постачальником видано видаткові накладні: № СФ000000041 від 02.05.2019 всього на суму 400 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 66 666, 67 грн.; № СФ000000042 від 02.05.2019 всього на суму 400 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 66 666, 67 грн.; № СФ000000043 від 06.05.2019 всього на суму 400 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 66 666, 67 грн.; № СФ000000044 від 06.05.2019 всього на суму 400 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 66 666, 67 грн.; № СФ000000045 від 07.05.2019 всього на суму 252 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 42 000, 00 грн.; № СФ000000046 від 07.05.2019 всього на суму 270 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 45 000, 00 грн.; № СФ000000047 від 13.05.2019 всього на суму 252 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 42 000, 00 грн.; № СФ000000048 від 15.05.2019 всього на суму 252 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 42 000, 00 грн.; № СФ000000049 від 15.05.2019 всього на суму 252 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 42 000, 00 грн.

На підтвердження отримання позивачем вказаних товарів від постачальника свідчать ТТН № РСФ0000 від 02.05.2019, № РСФ0000 від 02.05.2019, № РСФ0000 від 06.05.2019, № РСФ0000 від 06.05.2019, № РСФ0000 від 07.05.2019, № РСФ0000 від 07.05.2019, № РСФ0000 від 13.05.2019, № РСФ0000 від 15.05.2019, № РСФ0000 від 15.05.2019. Вантажовідправник - ТОВ «Міхбуд», пункт навантаження - м. Київ, вул. Хоткевича Гната, 12, оф. 177, вантажоодержувач - позивач, пункт розвантаження - Київська обл., Васильківський район, с. Крячки, вул. Ставкова, 7. Водій - ОСОБА_3 .

Надходження товарів за договором поставки від 02.05.2019 № 02/05-19 відображено у картці рахунку 631 за травень 2019 року.

Також, між позивачем (покупець) та ТОВ «Еталон Буд» (постачальник) укладено договір поставки від 16.05.2019 № 16/05, відповідно до предмета якого постачальник зобов`язується передати у власність комплектуючі (далі - товар) в асортименті, в кількості та по ціні згідно специфікації або рахунку-фактури, що є невід`ємною частиною договору, а покупець зобов`язується прийняти товар та оплатити його в порядку та на умовах визначених цим договором.

Відповідно до пунктів 3.1, 3.2 договору, загальна договірна ціна товару за цим договором визначається специфікаціями або рахунками-фактури. Одночасно з товаром продавець передає покупцю такі документи: рахунок-фактуру; видаткову накладну; податкову накладну.

За умовами пункту 4.1 договору розрахунок між сторонами здійснюється на умовах поетапної передплати або за домовленістю сторін у національній валюті Україні - гривні.

Пунктами 5.1 та 6.1-6.2 передбачено, що відвантаження товару здійснюється за домовленістю сторін. Приймання-передачі товару провадиться уповноваженими представниками покупця і постачальника. Товар приймається: за кількістю - згідно з прибутковою накладною або рахунком-фактурою; товар приймається на складі покупця.

Відповідно до пункту 10.1 договору, цей договір набирає чинності з дати його підписання уповноваженими представниками сторін та діє до 31.12.2019, однак, у будь-якому випадку зберігає свою чинність до моменту фактичної передачі постачальником товару покупцеві та повної оплати його вартості останнім, якщо перелік товару був визначений останнім і направлений продавцю до вказаного строку закінчення дії договору.

На виконання умов договору постачальником виставлено позивачеві рахунки на оплату: № 710 від 16.05.2019 за товар «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,4 т ціною без ПДВ 666 666, 67 грн. (сума без ПДВ 266 666, 67 грн.); № 711 від 20.05.2019 за товар «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,5 т ціною без ПДВ 666 666, 67 грн. (сума без ПДВ 266 666, 67 грн.); № 712 від 28.05.2019 за товар «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,5 т ціною без ПДВ 666 666, 66 грн. (сума без ПДВ 333 333, 33 грн.).

Постачальником видано видаткові накладні: № 710 від 16.05.2019 всього на суму 320 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 53 333, 33 грн.; № 711 від 20.05.2019 всього на суму 400 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 66 666, 67 грн.; № 712 від 28.05.2019 всього на суму 400 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 66 666, 67 грн.

На підтвердження отримання позивачем вказаних товарів від постачальника свідчать ТТН № Р710 від 16.05.2019, № Р712 від 20.05.2019, № Р710 від 28.05.2019. Вантажовідправник - ТОВ «Еталон Буд», пункт навантаження - м. Київ, вул. Звіринецька, 63, вантажоодержувач - позивач, пункт розвантаження - Київська обл., Васильківський район, с. Крячки, вул. Ставкова, 7. Водій - ОСОБА_3 .

Надходження товарів за договором поставки від 16.05.2019 № 16/05 відображено у картці рахунку 631 за травень 2019 року.

03 вересня 2018 року між позивачем (покупець) та ТОВ «Будсервіс Діагностика» (продавець) укладено договір поставки № 03/09-18, відповідно до предмета якого в порядку та на умовах, визначених цим договором, продавець зобов`язується передати у власність покупця, а покупець в порядку та на умовах, визначених цим договором, зобов`язується прийняти та оплатити товар в порядку та на умовах визначених цим договором.

Відповідно до пункту 2.1 договору, загальна договірна ціна товару за цим договором визначається специфікаціями або рахунками-фактури. Одночасно з товаром продавець передає покупцю такі документи: рахунок-фактуру; видаткову накладну; податкову накладну.

Згідно з пунктом 4.1 договору, розрахунок між сторонами здійснюється на умовах 100% передоплати товару у національній валюті України - гривні.

Пунктами 5.1-5.4 договору передбачено, що продавець зобов`язується передати товар покупцю протягом 15 робочих днів з моменту зарахування на поточний рахунок продавця грошових коштів визначених у пункті 4.1 цього договору. Відвантаження товару здійснюється за домовленістю сторін. Продавець має право на дострокове передання товару покупцеві за умовами попереднього погодження цього із покупцем. Поставка здійснюється на умовах само вивозу товару покупцем зі складу продавця.

Пунктами 6.1-6.3 договору передбачено, що приймання-передача товару провадиться уповноваженими представниками покупця і продавця. Товар приймається: за кількістю - згідно зі специфікацією або рахунком-фактури; за якістю - згідно із зразками, визначеними сертифікатом якості виробника. Передача товару здійснюється на складі продавця.

Відповідно до пунктів 7.1-7.2 договору, вартість відвантаження товару не включається у загальну ціну товару і проводиться за рахунок покупця. Відвантаження відбувається зі складу продавця.

Згідно з пунктами 12.1-12.2 договору, цей договір вважається укладеним і набирає чинності з моменту його підписання сторонами та скріплення печатками сторін. Строк цього договору починає свій перебіг у момент, визначений у пункті 12.1 цього договору та закінчується після виконання сторонами зобов`язань по цьому договору.

На виконання умов договору продавцем виставлено позивачеві рахунок на оплату № 25 від 08.01.2019 за товар «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 1 т ціною з ПДВ 800 000, 00 грн. (сума з ПДВ 800 000, 00 грн.) та «Бентоніт» у кількості 19,45 т ціною з ПДВ 36 000, 00 грн. (сума з ПДВ 700 200, 00 грн.). Всього 1 500 200, 00 грн., у т.ч. ПДВ 250 033, 33 грн.

Продавцем видано видаткові накладні: № 1 від 08.01.2019 всього на суму 360 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 60 000, 00 грн., № 2 від 08.01.2019 всього на суму 340 200, 00 грн., у т.ч. ПДВ 56 700, 00 грн., № 3 від 08.01.2019 всього на суму 400 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 66 666, 67 грн., № 4 від 09.01.2019 всього на суму 400 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 66 666, 67 грн.

На підтвердження отримання позивачем вказаних товарів від покупця свідчать ТТН № Р1 від 08.01.2019, № Р2 від 08.01.2019, № Р3 від 08.01.2019, № Р4 від 09.01.2019. Вантажовідправник - ТОВ «Будсервіс Діагностика», пункт навантаження - м. Київ, вул. Мельникова, 18-Б, оф. 211, вантажоодержувач - позивач, пункт розвантаження - смт Калинівка, вул. Залізнична, 164. Водій - ОСОБА_2 .

Факт оплати за товар підтверджений платіжним дорученням від 08.01.2019 № 5 на суму 1 500 200, 00 грн.

Надходження товару за договором поставки від 03.09.2018 № 03/09-18 на суму 1 500 200, 00 грн. відображено у картці рахунку 631 та 3711 за січень 2019 року.

Крім того, 12.09.2019 року між позивачем (покупець) та ТОВ «БГ «Лайт-Хауз» (постачальник) укладено договір поставки № 22-12, відповідно до предмета якого постачальник зобов`язується передати у власність комплектуючі (далі - товар) в асортименті, в кількості та по ціні згідно специфікації або рахунку-фактури, що є невід`ємною частиною договору, а покупець зобов`язується прийняти товар та оплатити його в порядку та на умовах визначених цим договором.

Відповідно до пунктів 3.1, 3.2 договору, загальна договірна ціна товару за цим договором визначається специфікаціями або рахунками-фактури. Одночасно з товаром продавець передає покупцю такі документи: рахунок-фактуру; видаткову накладну; податкову накладну.

За умовами пункту 4.1 договору розрахунок між сторонами здійснюється на умовах поетапної передплати або за домовленістю сторін у національній валюті Україні - гривні.

Пунктами 5.1 та 6.1-6.2 передбачено, що відвантаження товару здійснюється за домовленістю сторін. Приймання-передачі товару провадиться уповноваженими представниками покупця і постачальника. Товар приймається: за кількістю - згідно з прибутковою накладною або рахунком-фактурою; товар приймається на складі покупця.

Відповідно до пункту 10.1 договору, цей договір набирає чинності з дати його підписання уповноваженими представниками сторін та діє до 31.12.2019, однак, у будь-якому випадку зберігає свою чинність до моменту фактичної передачі постачальником товару покупцеві та повної оплати його вартості останнім, якщо перелік товару був визначений останнім і направлений продавцю до вказаного строку закінчення дії договору.

На виконання умов договору постачальником виставлено позивачеві рахунки на оплату: № 68 від 23.09.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 7000 кг ціною без ПДВ 30, 00 грн. (сума без ПДВ 210 000, 00 грн.); № 82 від 27.09.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 6500 кг ціною без ПДВ 30, 00 грн. (сума без ПДВ 195 000, 00 грн.); № 102 від 30.09.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 7500 кг ціною без ПДВ 30, 00 грн. (сума без ПДВ 225 000, 00 грн.).

Постачальником видано видаткові накладні: № 68 від 23.09.2019 всього на суму 252 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 42 000, 00 грн.; № 82 від 27.09.2019 всього на суму 234 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 39 000, 00 грн.; № 102 від 30.09.2019 всього на суму 270 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 45 000, 00 грн.

На підтвердження отримання позивачем вказаних товарів від постачальника свідчать ТТН № Р68 від 23.09.2019, № Р82 від 27.09.2019, № Р102 від 30.09.2019. Вантажовідправник - ТОВ «БГ «Лайт-Хауз», пункт навантаження - м. Київ, вул. Печерський Узвіз, 3, вантажоодержувач - позивач, пункт розвантаження - Київська обл., Васильківський район, с. Крячки, вул. Ставкова, 7. Водій - ОСОБА_3 .

Надходження товарів за договором поставки від 12.09.2019 № 22-12 відображено у картці рахунку 631 за вересень 2019 року.

Відповідно до матеріалів справи, між позивачем (покупець) та ТОВ «Інмарт-Технос» (постачальник) укладено договір поставки від 01.11.2019 № 01/11/19, відповідно до предмета якого постачальник зобов`язується передати у власність комплектуючі (далі - товар) в асортименті, в кількості та по ціні згідно специфікації або рахунку-фактури, що є невід`ємною частиною договору, а покупець зобов`язується прийняти товар та оплатити його в порядку та на умовах визначених цим договором.

Відповідно до пунктів 3.1, 3.2 договору, загальна договірна ціна товару за цим договором визначається специфікаціями або рахунками-фактури. Одночасно з товаром продавець передає покупцю такі документи: рахунок-фактуру; видаткову накладну; податкову накладну.

За умовами пункту 4.1 договору розрахунок між сторонами здійснюється на умовах поетапної передплати або за домовленістю сторін у національній валюті Україні - гривні.

Пунктами 5.1 та 6.1-6.2 передбачено, що відвантаження товару здійснюється за домовленістю сторін. Приймання-передачі товару провадиться уповноваженими представниками покупця і постачальника. Товар приймається: за кількістю - згідно з прибутковою накладною або рахунком-фактурою; товар приймається на складі покупця.

Відповідно до пункту 10.1 договору, цей договір набирає чинності з дати його підписання уповноваженими представниками сторін та діє до 31.12.2019, однак, у будь-якому випадку зберігає свою чинність до моменту фактичної передачі постачальником товару покупцеві та повної оплати його вартості останнім, якщо перелік товару був визначений останнім і направлений продавцю до вказаного строку закінчення дії договору.

На виконання умов договору постачальником виставлено позивачеві рахунки на оплату: № 68 від 23.09.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 3 т ціною без ПДВ 30 000, 00 грн. (сума без ПДВ 90 000, 00 грн.) та «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,115 т ціною з ПДВ 666 666, 67 грн. (сума з ПДВ 76 666, 67 грн.); № 24 від 13.11.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 3 т ціною без ПДВ 30 000, 00 грн. (сума без ПДВ 90 000, 00 грн.) та «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,24 т ціною з ПДВ 666 666, 67 грн. (сума з ПДВ 160 000, 00 грн.); № 332 від 18.11.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 10 000 кг ціною без ПДВ 30, 00 грн. (сума без ПДВ 300 000, 00 грн.) та «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,5 т ціною з ПДВ 666 666, 66 грн. (сума з ПДВ 333 333, 33 грн.).

Постачальником видано видаткові накладні: № 68 від 23.09.2019 всього на суму 252 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 42 000, 00 грн.; № 25 від 05.11.2019 всього на суму 108 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 18 000, 00 грн.; № 64 від 12.11.2019 всього на суму 92 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 15 333, 32 грн.; № 65 від 15.11.2019 всього на суму 300 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 50 000, 00 грн.; № 368 від 18.11.2019 всього на суму 180 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 30 000, 00 грн.; № 372 від 20.11.2019 всього на суму 180 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 30 000, 00 грн.; № 378 від 22.11.2019 всього на суму 400 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 66 666, 67 грн.

На підтвердження отримання позивачем вказаних товарів від постачальника свідчать ТТН № Р23 від 05.11.2019, № Р64 від 12.11.2019, № Р65 від 15.11.2019, № Р368 від 18.11.2019, № Р372 від 20.11.2019, № Р368 від 22.11.2019. Вантажовідправник - ТОВ «Інмарт-Технос», пункт навантаження - Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Метрополитська, 4, вантажоодержувач - позивач, пункт розвантаження - Київська обл., Васильківський район, с. Крячки, вул. Ставкова, 7. Водій - ОСОБА_3 .

Факт оплати за товар підтверджений платіжними дорученнями від 19.11.2019 № 52 на суму 200 000, 00 грн., від 20.11.2019 № 60 на суму 300 000, 00 грн., від 02.12.2019 № 105 на суму 400 000, 00 грн., від 02.12.2019 № 106 на суму 180 000, 00 грн. та від 10.01.2020 № 230 на суму 360 000, 00 грн.

Надходження товарів за договором поставки від 01.11.2019 № 01/11/19 відображено у картці рахунку 631 за листопад 2019 року.

Щодо господарських взаємовідносин позивача з ТОВ «Агрострой Плюс», варто зазначити, що 01 листопада 2019 року між позивачем (покупець) та ТОВ «Агрострой Плюс» (постачальник) укладено договір поставки № 24/11/19, відповідно до предмета якого постачальник зобов`язується передати у власність комплектуючі (далі - товар) в асортименті, в кількості та по ціні згідно специфікації або рахунку-фактури, що є невід`ємною частиною договору, а покупець зобов`язується прийняти товар та оплатити його в порядку та на умовах визначених цим договором.

Відповідно до пунктів 3.1, 3.2 договору, загальна договірна ціна товару за цим договором визначається специфікаціями або рахунками-фактури. Одночасно з товаром продавець передає покупцю такі документи: рахунок-фактуру; видаткову накладну; податкову накладну.

За умовами пункту 4.1 договору розрахунок між сторонами здійснюється на умовах поетапної передплати або за домовленістю сторін у національній валюті Україні - гривні.

Пунктами 5.1 та 6.1-6.2 передбачено, що відвантаження товару здійснюється за домовленістю сторін. Приймання-передачі товару провадиться уповноваженими представниками покупця і постачальника. Товар приймається: за кількістю - згідно з прибутковою накладною або рахунком-фактурою; товар приймається на складі покупця.

Відповідно до пункту 10.1 договору, цей договір набирає чинності з дати його підписання уповноваженими представниками сторін та діє до 31.12.2019, однак, у будь-якому випадку зберігає свою чинність до моменту фактичної передачі постачальником товару покупцеві та повної оплати його вартості останнім, якщо перелік товару був визначений останнім і направлений продавцю до вказаного строку закінчення дії договору.

На виконання умов договору постачальником виставлено позивачеві рахунки на оплату: № 28 від 05.11.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 5000 кг ціною без ПДВ 30, 00 грн. (сума без ПДВ 150 000, 00 грн.); № 29 від 12.11.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 5000 кг ціною без ПДВ 30, 00 грн. (сума без ПДВ 150 000, 00 грн.); № 30 від 12.11.2019 за товар «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,3 т ціною з ПДВ 666 666, 67 грн. (сума з ПДВ 200 000, 00 грн.).

Постачальником видано видаткові накладні: № 28 від 05.11.2019 всього на суму 180 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 30 000, 00 грн.; № 29 від 12.11.2019 всього на суму 180 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 30 000, 00 грн.; № 30 від 12.11.2019 всього на суму 240 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 40 000, 00 грн.

На підтвердження отримання позивачем вказаних товарів від постачальника свідчать ТТН № Р28 від 05.11.2019, № Р29 від 12.11.2019, № Р30 від 12.11.2019. Вантажовідправник - ТОВ «Агрострой Плюс», пункт навантаження - Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Купріна, 15, вантажоодержувач - позивач, пункт розвантаження - Київська обл., Васильківський район, с. Крячки, вул. Ставкова, 7. Водій - ОСОБА_3 .

Факт оплати за товар підтверджений платіжними дорученнями від 26.11.2019 № 84 на суму 48 000, 00 грн., від 16.12.2019 № 166 на суму 417 227, 20 грн., від 09.12.2019 № 138 на суму 134 772, 80 грн.

Надходження товарів за договором поставки від 01.11.2019 № 24/11/19 відображено у картці рахунку 631 за листопад 2019 року.

Крім того, між позивачем (покупець) та ТОВ «Аверс Форвард» (постачальник) укладено договір поставки від 12.11.2019 року № 19, відповідно до предмета якого постачальник зобов`язується передати у власність комплектуючі (далі - товар) в асортименті, в кількості та по ціні згідно специфікації або рахунку-фактури, що є невід`ємною частиною договору, а покупець зобов`язується прийняти товар та оплатити його в порядку та на умовах визначених цим договором.

Відповідно до пунктів 3.1, 3.2 договору, загальна договірна ціна товару за цим договором визначається специфікаціями або рахунками-фактури. Одночасно з товаром продавець передає покупцю такі документи: рахунок-фактуру; видаткову накладну; податкову накладну.

За умовами пункту 4.1 договору розрахунок між сторонами здійснюється на умовах поетапної передплати або за домовленістю сторін у національній валюті Україні - гривні.

Пунктами 5.1 та 6.1-6.2 передбачено, що відвантаження товару здійснюється за домовленістю сторін. Приймання-передачі товару провадиться уповноваженими представниками покупця і постачальника. Товар приймається: за кількістю - згідно з прибутковою накладною або рахунком-фактурою; товар приймається на складі покупця.

Відповідно до пункту 10.1 договору, цей договір набирає чинності з дати його підписання уповноваженими представниками сторін та діє до 31.12.2019, однак, у будь-якому випадку зберігає свою чинність до моменту фактичної передачі постачальником товару покупцеві та повної оплати його вартості останнім, якщо перелік товару був визначений останнім і направлений продавцю до вказаного строку закінчення дії договору.

На виконання умов договору постачальником виставлено позивачеві рахунки на оплату: № 20 від 25.11.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 5 т ціною без ПДВ 30 000, 00 грн. (сума без ПДВ 150 000, 00 грн.) та «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,5 т ціною з ПДВ 666 666, 66 грн. (сума з ПДВ 333 333, 33 грн.); № 31 від 28.11.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 5 т ціною без ПДВ 30 000, 00 грн. (сума без ПДВ 150 000, 00 грн.) та «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,125 т ціною з ПДВ 666 666, 67 грн. (сума з ПДВ 83 333, 33 грн.); № 333 від 17.12.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 5000 кг ціною без ПДВ 30, 00 грн. (сума без ПДВ 150 000, 00 грн.) та «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,5 т ціною з ПДВ 666 666, 66 грн. (сума з ПДВ 333 333, 33 грн.); № 334 від 19.12.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 5000 кг ціною без ПДВ 30, 00 грн. (сума без ПДВ 150 000, 00 грн.); № 335 від 26.12.2019 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 1200 кг ціною без ПДВ 30, 00 грн. (сума без ПДВ 36 000, 00 грн.) та «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,5 т ціною з ПДВ 666 666, 66 грн. (сума з ПДВ 333 333, 33 грн.).

Постачальником видано видаткові накладні: № 225 від 25.11.2019 всього на суму 433 333, 33 грн., у т.ч. ПДВ 96 666, 67 грн.; № 226 від 28.11.2019 всього на суму 187 200 ,00 грн., у т.ч. ПДВ 31 200, 00 грн.; № 68 від 17.12.2019 всього на суму 580 000 ,00 грн., у т.ч. ПДВ 96 666, 67 грн.; № 69 від 19.12.2019 всього на суму 180 000 ,00 грн., у т.ч. ПДВ 30 000, 00 грн.; № 70 від 26.12.2019 всього на суму 443 200 ,00 грн., у т.ч. ПДВ 73 866, 67 грн.

На підтвердження отримання позивачем вказаних товарів від постачальника свідчать ТТН № Р225 від 25.11.2019, № Р226 від 28.11.2019, № Р68 від 17.12.2019, № Р69 від 19.12.2019, № Р70 від 26.12.2019. Вантажовідправник - ТОВ «Аверс Форвард», пункт навантаження - Київська обл., м. Вишневе, вул. Київська, 6-В, вантажоодержувач - позивач, пункт розвантаження - Київська обл., Васильківський район, с. Крячки, вул. Ставкова, 7. Водій - ОСОБА_3 .

Факт оплати за товар підтверджений платіжними дорученнями від 18.12.2019 № 167 на суму 167 200, 00 грн., від 24.12.2019 № 507 на суму 200 000, 00 грн., від 27.12.2019 № 202 на суму 200 000, 00 грн., від 24.12.2019 № 198 на суму 200 000, 00 грн., від 09.01.2020 № 224 на суму 1 106 944, 00 грн. та від 08.01.2020 № 222 на суму 96 256, 00 грн.

Надходження товарів за договором поставки від 12.11.2019 № 19 відображено у картці рахунку 631 за листопад-грудень 2019 року.

09 січня 2020 року між позивачем (покупець) та ТОВ «Голдфол» (постачальник) укладено договір поставки № 123, відповідно до предмета якого постачальник зобов`язується передати у власність комплектуючі (далі - товар) в асортименті, в кількості та по ціні згідно специфікації або рахунку-фактури, що є невід`ємною частиною договору, а покупець зобов`язується прийняти товар та оплатити його в порядку та на умовах визначених цим договором.

Відповідно до пунктів 3.1, 3.2 договору, загальна договірна ціна товару за цим договором визначається специфікаціями або рахунками-фактури. Одночасно з товаром продавець передає покупцю такі документи: рахунок-фактуру; видаткову накладну; податкову накладну.

За умовами пункту 4.1 договору розрахунок між сторонами здійснюється на умовах поетапної передплати або за домовленістю сторін у національній валюті Україні - гривні.

Пунктами 5.1 та 6.1-6.2 передбачено, що відвантаження товару здійснюється за домовленістю сторін. Приймання-передачі товару провадиться уповноваженими представниками покупця і постачальника. Товар приймається: за кількістю - згідно з прибутковою накладною або рахунком-фактурою; товар приймається на складі покупця.

На виконання умов договору постачальником виставлено позивачеві рахунки на оплату: № 1 від 09.01.2020 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 5600 кг ціною без ПДВ 30, 00 грн. (сума без ПДВ 168 000, 00 грн.) та «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 1 т ціною з ПДВ 666 666, 67 грн. (сума з ПДВ 666 666, 67 грн.); № 6 від 03.02.2020 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 3000 кг ціною без ПДВ 30, 00 грн. (сума без ПДВ 90 000, 00 грн.) та «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,225 т ціною з ПДВ 666 666, 67 грн. (сума з ПДВ 150 000, 00 грн.).

Постачальником видано видаткові накладні: № 1 від 09.01.2020 всього на суму 1 001 600, 00 грн., у т.ч. ПДВ 166 933, 33 грн.; № 39 від 03.02.2020 всього на суму 288 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 48 000, 00 грн.

На підтвердження отримання позивачем вказаних товарів від постачальника свідчать ТТН № Р1 від 09.01.2020, № Р39 від 03.02.2020. Вантажовідправник - ТОВ «Голдфол», пункт навантаження - Київська обл., м. Вишневе, вул. Київська, 8, вантажоодержувач - позивач, пункт розвантаження - Київська обл., Васильківський район, с. Крячки, вул. Ставкова, 7. Водій - ОСОБА_3 .

Факт оплати за товар підтверджений платіжними дорученнями від 20.02.2020 № 260 на суму 288 000, 00 грн., від 21.01.2020 № 243 на суму 501 600, 00 грн. та від 11.01.2020 № 231 на суму 500 000, 00 грн.

Надходження товарів за договором поставки від 09.01.2020 № 123 відображено у картці рахунку 631 за січень 2020 року.

01 січня 2020 року між позивачем (покупець) та ТОВ «Бульдозербудгруп» (постачальник) укладено договір поставки № 252, відповідно до предмета якого постачальник зобов`язується передати у власність комплектуючі (далі - товар) в асортименті, в кількості та по ціні згідно специфікації або рахунку-фактури, що є невід`ємною частиною договору, а покупець зобов`язується прийняти товар та оплатити його в порядку та на умовах визначених цим договором.

Відповідно до пунктів 3.1, 3.2 договору, загальна договірна ціна товару за цим договором визначається специфікаціями або рахунками-фактури. Одночасно з товаром продавець передає покупцю такі документи: рахунок-фактуру; видаткову накладну; податкову накладну.

За умовами пункту 4.1 договору розрахунок між сторонами здійснюється на умовах поетапної передплати або за домовленістю сторін у національній валюті Україні - гривні.

Пунктами 5.1 та 6.1-6.2 передбачено, що відвантаження товару здійснюється за домовленістю сторін. Приймання-передачі товару провадиться уповноваженими представниками покупця і постачальника. Товар приймається: за кількістю - згідно з прибутковою накладною або рахунком-фактурою; товар приймається на складі покупця.

На виконання умов договору постачальником виставлено позивачеві рахунки на оплату: № 4 від 03.02.2020 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 5600 кг ціною без ПДВ 36, 00 грн. (сума без ПДВ 201 600, 00 грн.) та «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 0,5 т ціною з ПДВ 800 000, 00 грн. (сума з ПДВ 400 000, 00 грн.).

Постачальником видано видаткові накладні: № 36 від 03.02.2020 всього на суму 201 600, 00 грн., у т.ч. ПДВ 33 600, 00 грн.; № 37 від 502.2020 всього на суму 400 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 66 666, 67 грн.

На підтвердження отримання позивачем вказаних товарів від постачальника свідчать ТТН № Р36 від 03.02.2020, № Р37 від 05.02.2020. Вантажовідправник - ТОВ «Бульдозербудгруп», пункт навантаження - Київська обл., м. Вишневе, вул. Машинобудівельників, 17, вантажоодержувач - позивач, пункт розвантаження - Київська обл., Васильківський район, с. Крячки, вул. Ставкова, 7. Водій - ОСОБА_3 .

Факт оплати за товар підтверджений платіжними дорученнями від 06.02.2020 № 217 на суму 400 000, 00 грн. та від 06.02.2020 № 216 на суму 201 600, 00 грн.

Надходження товарів за договором поставки від 01.01.2020 № 252 відображено у картці рахунку 631 за лютий 2020 року.

Щодо господарських взаємовідносин позивача з ТОВ «Інженерно-Будівельна компанія «Енергоефективність», варто зазначити, що 16 березня 2020 року між позивачем (замовник) та ТОВ «Інженерно-Будівельна компанія «Енергоефективність» (підрядник) укладено договір № 16/03-20, відповідно до умов якого замовник доручає, а підрядник зобов`язується відповідно до проєктної документації, умов цього договору та завдання, з використанням своїх матеріалів, машин та устаткування, якісно виконати роботи, передбачені пунктом 1.3 цього договору (далі - роботи), які замовник зобов`язується на умовах цього договору прийняти та оплатити.

Відповідно до пункту 1.2 договору, склад та обсяги робіт, що доручаються до виконання підряднику, визначені проєктною документацією, яка є невід`ємною частиною цього договору. Склад та обсяги робіт можуть бути переглянуті в процесі будівництва у разі внесення змін до проєктної документації у порядку, зазначеному у пункті 53 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668.

Характеристика робіт визначена пунктом 1.3 договору, якими є: «Другий проєкт розвитку міської інфраструктури (UIP-2): підготовка робочого проєкту реконструкції мереж водопостачання м. Житомира».

Для належного виконання зобов`язань по цьому договору, підрядник має право залучати до виконання робіт субпідрядні організації.

За умовами пункту 2.1 договору, загальна вартість робіт за договором включає в себе вартість необхідних для виконання робіт матеріалів, виробів, конструкцій, що постачаються підрядником, інших витрат підрядника, пов`язаних з виконанням робіт, та плату за виконані підрядником роботи, визначається договірною ціною та кошторисною документацію (додаток № 1 до договору), що є невід`ємною частиною цього договору, та складає: 511 012, 30 грн. з ПДВ. Остаточна вартість виконаних робіт визначається на підставі КБ-2, дефектного акта, підписаного представниками обох сторін та кошторису на додаткові роботи.

Відповідно до пунктів 3.1-3.3 договору, замовник сплачує аванс у розмірі 50% від вартості робіт, що визначена договірною ціною (додаток № 1 до договору).

Остаточний розрахунок за цим договором провадиться на підставі акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (Форма КБ-3) шляхом перерахування безготівкових коштів на поточний рахунок підрядника протягом п`яти робочих днів з моменту підписання акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (Форма КБ-3), з урахуванням суми перерахованого підряднику авансу.

Остаточний розрахунок за цим договором проводиться не пізніше 15 робочих днів після підписання сторонами акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (Форма КБ-3).

Відповідно до складеної сторонами договірної ціни на будівництві «Другий проєкт розвитку міської інфраструктури (UIP-2): підготовка робочого проєкту реконструкції мереж водопостачання м. Житомира», загальна вартість робіт складає 511 012, 30 грн., у т.ч. ПДВ 85 168, 72 грн.

Сторонами договору складено та підписано акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за 16 березня 2020 року на об`єкті: «Другий проєкт розвитку міської інфраструктури (UIP-2): підготовка робочого проєкту реконструкції мереж водопостачання м. Житомира» на загальну суму складає 511 012, 30 грн., у т.ч. ПДВ 85 168, 72 грн.

Крім того, між позивачем (замовник) та ТОВ «Інженерно-Будівельна компанія «Енергоефективність» (підрядник) було укладено договір від 22.04.2020 № 22/04-20, відповідно до умов якого замовник доручає, а підрядник зобов`язується відповідно до проєктної документації, умов цього договору та завдання, з використанням своїх матеріалів, машин та устаткування, якісно виконати роботи, передбачені пунктом 1.3 цього договору (далі - роботи), які замовник зобов`язується на умовах цього договору прийняти та оплатити.

Відповідно до пункту 1.2 договору, склад та обсяги робіт, що доручаються до виконання підряднику, визначені проєктною документацією, яка є невід`ємною частиною цього договору. Склад та обсяги робіт можуть бути переглянуті в процесі будівництва у разі внесення змін до проєктної документації у порядку, зазначеному у пункті 53 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668.

Характеристика робіт визначена пунктом 1.3 договору, якими є: «Другий проєкт розвитку міської інфраструктури (UIP-2): підготовка робочого проєкту реконструкції мереж водопостачання м. Житомира».

Для належного виконання зобов`язань по цьому договору, підрядник має право залучати до виконання робіт субпідрядні організації.

За умовами пункту 2.1 договору, загальна вартість робіт за договором включає в себе вартість необхідних для виконання робіт матеріалів, виробів, конструкцій, що постачаються підрядником, інших витрат підрядника, пов`язаних з виконанням робіт, та плату за виконані підрядником роботи, визначається договірною ціною та кошторисною документацію (додаток № 1 до договору), що є невід`ємною частиною цього договору, та складає: 621 217, 60 грн., у т.ч. ПДВ 103 536, 27 грн. Остаточна вартість виконаних робіт визначається на підставі КБ-2, дефектного акта, підписаного представниками обох сторін та кошторису на додаткові роботи.

Відповідно до пунктів 3.1-3.3 договору, замовник сплачує аванс у розмірі 50% від вартості робіт, що визначена договірною ціною (додаток № 1 до договору).

Остаточний розрахунок за цим договором провадиться на підставі акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (Форма КБ-3) шляхом перерахування безготівкових коштів на поточний рахунок підрядника протягом п`яти робочих днів з моменту підписання акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (Форма КБ-3), з урахуванням суми перерахованого підряднику авансу.

Остаточний розрахунок за цим договором проводиться не пізніше 15 робочих днів після підписання сторонами акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (Форма КБ-3).

Відповідно до складеної сторонами договірної ціни на будівництві «Другий проєкт розвитку міської інфраструктури (UIP-2): підготовка робочого проєкту реконструкції мереж водопостачання м. Житомира», загальна вартість робіт складає 621 217, 60 грн., у т.ч. ПДВ 103 536, 27 грн.

Сторонами договору складено та підписано акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за квітень 2020 року на об`єкті: «Другий проєкт розвитку міської інфраструктури (UIP-2): підготовка робочого проєкту реконструкції мереж водопостачання м. Житомира» на загальну суму 621 217, 60 грн., у т.ч. ПДВ 103 536, 27 грн.

Між позивачем (замовник) та ТОВ «Інженерно-Будівельна компанія «Енергоефективність» (підрядник) було укладено договір від 27.04.2020 № 27/04-20, відповідно до умов якого замовник доручає, а підрядник зобов`язується відповідно до проєктної документації, умов цього договору та завдання, з використанням своїх матеріалів, машин та устаткування, якісно виконати роботи, передбачені пунктом 1.3 цього договору (далі - роботи), які замовник зобов`язується на умовах цього договору прийняти та оплатити.

Відповідно до пункту 1.2 договору, склад та обсяги робіт, що доручаються до виконання підряднику, визначені проєктною документацією, яка є невід`ємною частиною цього договору. Склад та обсяги робіт можуть бути переглянуті в процесі будівництва у разі внесення змін до проєктної документації у порядку, зазначеному у пункті 53 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668.

Характеристика робіт визначена пунктом 1.3 договору, якими є: «Другий проєкт розвитку міської інфраструктури (UIP-2): підготовка робочого проєкту реконструкції мереж водопостачання м. Житомира».

Для належного виконання зобов`язань по цьому договору, підрядник має право залучати до виконання робіт субпідрядні організації.

За умовами пункту 2.1 договору, загальна вартість робіт за договором включає в себе вартість необхідних для виконання робіт матеріалів, виробів, конструкцій, що постачаються підрядником, інших витрат підрядника, пов`язаних з виконанням робіт, та плату за виконані підрядником роботи, визначається договірною ціною та кошторисною документацію (додаток № 1 до договору), що є невід`ємною частиною цього договору, та складає: 621 217, 60 грн., у т.ч. ПДВ 103 536, 27 грн. Остаточна вартість виконаних робіт визначається на підставі КБ-2, дефектного акта, підписаного представниками обох сторін та кошторису на додаткові роботи.

Відповідно до пунктів 3.1-3.3 договору, замовник сплачує аванс у розмірі 50% від вартості робіт, що визначена договірною ціною (додаток № 1 до договору).

Остаточний розрахунок за цим договором провадиться на підставі акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (Форма КБ-3) шляхом перерахування безготівкових коштів на поточний рахунок підрядника протягом п`яти робочих днів з моменту підписання акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (Форма КБ-3), з урахуванням суми перерахованого підряднику авансу.

Остаточний розрахунок за цим договором проводиться не пізніше 15 робочих днів після підписання сторонами акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (Форма КБ-3).

Відповідно до складеної сторонами договірної ціни на будівництві «Другий проєкт розвитку міської інфраструктури (UIP-2): підготовка робочого проєкту реконструкції мереж водопостачання м. Житомира», загальна вартість робіт складає 621 217, 60 грн., у т.ч. ПДВ 103 536, 27 грн.

Сторонами договору складено та підписано акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за квітень 2020 року на об`єкті: «Другий проєкт розвитку міської інфраструктури (UIP-2): підготовка робочого проєкту реконструкції мереж водопостачання м. Житомира» на загальну суму 621 217, 60 грн., у т.ч. ПДВ 103 536, 27 грн.

Факт оплати за послуги згідно з договорами від 16.03.2020 № 16/03-20, від 22.04.2020 № 22/04-20 та від 27.04.2020 № 27/04-20 підтверджений платіжними дорученнями від 19.05.2020 № 168 на суму 150 000, 00 грн., від 30.04.2020 № 141 на суму 300 000, 00 грн., від 03.06.2020 № 223 на суму 350 000, 00 грн. та від 21.05.2020 № 185 на суму 250 000, 00 грн.

Отримання вказаних послуг за договорами від 16.03.2020 № 16/03-20, від 22.04.2020 № 22/04-20 та від 27.04.2020 № 27/04-20 відображено у картці рахунку 631 за квітень 2020 року.

Відповідно до матеріалів справи, 17.06.2020 року, між позивачем (покупець) та ТОВ «Топ-Стандарт» (постачальник) укладено договір поставки № 17/06-20, відповідно до предмета якого постачальник зобов`язується передати у власність комплектуючі (далі - товар) в асортименті, в кількості та по ціні згідно специфікації або рахунку-фактури, що є невід`ємною частиною договору, а покупець зобов`язується прийняти товар та оплатити його в порядку та на умовах визначених цим договором.

Відповідно до пунктів 3.1, 3.2 договору, загальна договірна ціна товару за цим договором визначається специфікаціями або рахунками-фактури. Одночасно з товаром продавець передає покупцю такі документи: рахунок-фактуру; видаткову накладну; податкову накладну.

За умовами пункту 4.1 договору розрахунок між сторонами здійснюється на умовах поетапної передплати або за домовленістю сторін у національній валюті Україні - гривні.

Пунктами 5.1 та 6.1-6.2 передбачено, що відвантаження товару здійснюється за домовленістю сторін. Приймання-передачі товару провадиться уповноваженими представниками покупця і постачальника. Товар приймається: за кількістю - згідно з прибутковою накладною або рахунком-фактурою; товар приймається на складі покупця.

На виконання умов договору постачальником виставлено позивачеві рахунки на оплату: № 3 від 17.06.2020 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 5000 кг ціною без ПДВ 30, 00 грн. (сума без ПДВ 150 000, 00 грн.) та «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 500 кг ціною з ПДВ 666, 67 грн. (сума з ПДВ 333 335, 00 грн.); № 4 від 29.06.2020 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 5500 кг ціною без ПДВ 30, 00 грн. (сума без ПДВ 165 000, 00 грн.) та «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 500 кг ціною з ПДВ 666, 67 грн. (сума з ПДВ 333 335, 00 грн.).

Постачальником видано видаткові накладні: № 3 від 19.06.2020 всього на суму 580 002, 00 грн., у т.ч. ПДВ 96 667, 00 грн.; № 4 від 29.06.2020 всього на суму 598 002, 00 грн., у т.ч. ПДВ 99 667, 00 грн.

На підтвердження отримання позивачем вказаних товарів від постачальника свідчать ТТН № Р3 від 19.06.2020, № Р4 від 29.06.2020. Вантажовідправник - ТОВ «Топ-Стандарт», пункт навантаження - Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Науки, 22, вантажоодержувач - позивач, пункт розвантаження - Київська обл., Васильківський район, с. Крячки, вул. Ставкова, 7. Водій - ОСОБА_3 .

Надходження товарів за договором поставки від 17.06.2020 № 17/06-20 відображено у картці рахунку 631 за червень 2020 року.

17 червня 2020 року, мж позивачем (покупець) та ТОВ «Інтера Софт» (постачальник) укладено договір поставки від 17.06.2020 № 17/06-20, відповідно до предмета якого постачальник зобов`язується передати у власність комплектуючі (далі - товар) в асортименті, в кількості та по ціні згідно специфікації або рахунку-фактури, що є невід`ємною частиною договору, а покупець зобов`язується прийняти товар та оплатити його в порядку та на умовах визначених цим договором.

Відповідно до пунктів 3.1, 3.2 договору, загальна договірна ціна товару за цим договором визначається специфікаціями або рахунками-фактури. Одночасно з товаром продавець передає покупцю такі документи: рахунок-фактуру; видаткову накладну; податкову накладну.

За умовами пункту 4.1 договору розрахунок між сторонами здійснюється на умовах поетапної передплати або за домовленістю сторін у національній валюті Україні - гривні.

Пунктами 5.1 та 6.1-6.2 передбачено, що відвантаження товару здійснюється за домовленістю сторін. Приймання-передачі товару провадиться уповноваженими представниками покупця і постачальника. Товар приймається: за кількістю - згідно з прибутковою накладною або рахунком-фактурою; товар приймається на складі покупця.

На виконання умов договору постачальником виставлено позивачеві рахунки на оплату: № 1 від 17.06.2020 за товар «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 875 кг ціною з ПДВ 666, 67 грн. (сума з ПДВ 583 336, 25 грн.).

Постачальником видано видаткову накладну: № 1 від 17.06.2020 всього на суму 700 003, 50 грн., у т.ч. ПДВ 116 667, 25 грн.

На підтвердження отримання позивачем вказаних товарів від постачальника свідчать ТТН № Р1 від 17.06.2020. Вантажовідправник - ТОВ «Інтера Софт», пункт навантаження - Донецька обл., м. Маріуполь, пр. Миру, 2, вантажоодержувач - позивач, пункт розвантаження - Київська обл., Васильківський район, с. Крячки, вул. Ставкова, 7. Водій - ОСОБА_3 .

Факт оплати за товар підтверджений платіжними дорученнями від 15.07.2020 № 370 на суму 70 000, 00 грн., від 19.08.2020 № 520 на суму 150 000, 00 грн., від 19.08.2020 № 518 на суму 280 000, 00 грн., від 19.08.2020 № 519 на суму 150 000, 00 грн. та від 29.07.2020 № 409 на суму 50 000, 00 грн.

Надходження товарів за договором поставки від 17.06.2020 № 17/06-20 відображено у картці рахунку 631 за червень 2020 року.

Окрім того, 03 серпня 2020 року між позивачем (покупець) та ТОВ «Лонакс Крафт» (постачальник) укладено договір поставки № 9, відповідно до предмета якого постачальник зобов`язується передати у власність комплектуючі (далі - товар) в асортименті, в кількості та по ціні згідно специфікації або рахунку-фактури, що є невід`ємною частиною договору, а покупець зобов`язується прийняти товар та оплатити його в порядку та на умовах визначених цим договором.

Відповідно до пунктів 3.1, 3.2 договору, загальна договірна ціна товару за цим договором визначається специфікаціями або рахунками-фактури. Одночасно з товаром продавець передає покупцю такі документи: рахунок-фактуру; видаткову накладну; податкову накладну.

За умовами пункту 4.1 договору розрахунок між сторонами здійснюється на умовах поетапної передплати або за домовленістю сторін у національній валюті Україні - гривні.

Пунктами 5.1 та 6.1-6.2 передбачено, що відвантаження товару здійснюється за домовленістю сторін. Приймання-передачі товару провадиться уповноваженими представниками покупця і постачальника. Товар приймається: за кількістю - згідно з прибутковою накладною або рахунком-фактурою; товар приймається на складі покупця.

На виконання умов договору постачальником виставлено позивачеві рахунки на оплату: № 10 від 14.08.2020 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 8000 кг ціною без ПДВ 30, 00 грн. (сума без ПДВ 240 000, 00 грн.); № 11 від 17.08.2020 за товар «Бентоніт TEQGEL HD» у кількості 7500 кг ціною без ПДВ 30, 00 грн. (сума без ПДВ 225 000, 00 грн.); № 12 від 26.08.2020 за товар «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 900 кг ціною з ПДВ 666, 67 грн. (сума з ПДВ 600 000, 00 грн.); № 17 від 01.09.2020 за товар «Бентоніт» у кількості 35000 кг ціною без ПДВ 30, 00 грн. (сума без ПДВ 1 050 000, 00 грн.) та «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 2000 кг ціною з ПДВ 666, 67 грн. (сума з ПДВ 1 333 340, 00 грн.).

Постачальником видано видаткову накладну: № 14 від 17.08.2020 всього на суму 288 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 48 000, 00 грн.; № 15 від 19.08.2020 всього на суму 270 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 45 000, 00 грн.; № 16 від 26.08.2020 всього на суму 320 001, 60 грн., у т.ч. ПДВ 53 333, 60 грн. та № 17 від 28.08.2020 всього на суму 400 002, 00 грн., у т.ч. ПДВ 66 667, 00 грн.; № 24 від 01.09.2020 всього на суму 288 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 48 000, 00 грн., № 25 від 03.09.2020 всього на суму 652 002, 00 грн., у т.ч. ПДВ 108 667, 00 грн., № 26 від 07.09.2020 всього на суму 652 002, 00 грн., у т.ч. ПДВ 108 667, 00 грн., № 27 від 09.09.2020 всього на суму 800 004, 00 грн., у т.ч. ПДВ 133 334, 00 грн., № 28 від 11.09.2020 всього на суму 252 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 42 000, 00 грн., № 29 від 14.09.2020 всього на суму 216 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 36 000, 00 грн.

На підтвердження отримання позивачем вказаних товарів від постачальника свідчать ТТН № Р14 від 17.08.2020, № Р15 від 19.08.2020, № Р16 від 26.08.2020, № Р17 від 28.08.2020, № Р24 від 01.09.2020, № Р25 від 03.09.2020, № Р26 від 07.09.2020, № Р27 від 09.09.2020, № Р28 від 11.09.2020 та № Р29 від 14.09.2020. Вантажовідправник - ТОВ «Лонакс Крафт», пункт навантаження - Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Миколаївська, 7-/17, вантажоодержувач - позивач, пункт розвантаження - Київська обл., Васильківський район, с. Крячки, вул. Ставкова, 7. Водії: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_3 .

Факт оплати за товар підтверджений платіжними дорученнями від 18.09.2020 № 693 на суму 400 000, 00 грн., від 10.09.2020 № 652 на суму 534 190, 00 грн., від 29.09.2020 № 746 на суму 100 000, 00 грн., від 25.09.2020 № 733 на суму 200 000, 00 грн., від 07.10.2020 № 804 на суму 400 000, 00 грн. та від 05.10.2020 № 776 на суму 700 000, 00 грн.

Надходження товарів за договором поставки від 03.08.2020 № 9 відображено у картці рахунку 631 за вересень 2020 року.

01 жовтня 2020 року, між позивачем (покупець) та ТОВ «Вайдекс Інкам» (постачальник) укладено договір поставки від 01.10.2020 № 555, відповідно до предмета якого постачальник зобов`язується передати у власність комплектуючі (далі - товар) в асортименті, в кількості та по ціні згідно специфікації або рахунку-фактури, що є невід`ємною частиною договору, а покупець зобов`язується прийняти товар та оплатити його в порядку та на умовах визначених цим договором.

Відповідно до пунктів 3.1, 3.2 договору, загальна договірна ціна товару за цим договором визначається специфікаціями або рахунками-фактури. Одночасно з товаром продавець передає покупцю такі документи: рахунок-фактуру; видаткову накладну; податкову накладну.

За умовами пункту 4.1 договору розрахунок між сторонами здійснюється на умовах поетапної передплати або за домовленістю сторін у національній валюті Україні - гривні.

Пунктами 5.1 та 6.1-6.2 передбачено, що відвантаження товару здійснюється за домовленістю сторін. Приймання-передачі товару провадиться уповноваженими представниками покупця і постачальника. Товар приймається: за кількістю - згідно з прибутковою накладною або рахунком-фактурою; товар приймається на складі покупця.

На виконання умов договору постачальником виставлено позивачеві рахунки на оплату: № 312 від 01.10.2020 за товар «Бентоніт» у кількості 30000 кг ціною без ПДВ 30, 00 грн. (сума без ПДВ 900 000, 00 грн.) та «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 2500 кг ціною з ПДВ 666, 67 грн. (сума з ПДВ 1 666 675, 00 грн.).

Постачальником видано видаткові накладні: № 319 від 01.10.2020 всього на суму 400 002, 00 грн., у т.ч. ПДВ 66 667, 00 грн.; № 320 від 05.10.2020 всього на суму 980 004, 00 грн., у т.ч. ПДВ 163 334, 00 грн.; № 321 від 08.10.2020 всього на суму 980 004, 00 грн., у т.ч. ПДВ 163 334, 00 грн.; № 322 від 13.10.2020 всього на суму 360 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 60 000, 00 грн.; № 323 від 15.10.2020 всього на суму 360 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 60 000, 00 грн.

На підтвердження отримання позивачем вказаних товарів від постачальника свідчать ТТН № Р319 від 01.10.2020, № Р320 від 05.10.2020, № Р321 від 08.10.2020, № Р322 від 13.10.2020, № Р323 від 15.10.2020. Вантажовідправник - ТОВ «Вайдекс Інкам», пункт навантаження - Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Громової, 69, вантажоодержувач - позивач, пункт розвантаження - Київська обл., Васильківський район, с. Крячки, вул. Ставкова, 7. Водії: ОСОБА_4 , ОСОБА_3 .

Надходження товарів за договором поставки від 01.10.2020 № 555 відображено у картці рахунку 631 за жовтень 2020 року.

12 жовтня 2020 року, між позивачем (покупець) та ТОВ «Роданд Опт» (постачальник) укладено договір поставки № 579, відповідно до предмета якого постачальник зобов`язується передати у власність комплектуючі (далі - товар) в асортименті, в кількості та по ціні згідно специфікації або рахунку-фактури, що є невід`ємною частиною договору, а покупець зобов`язується прийняти товар та оплатити його в порядку та на умовах визначених цим договором.

Відповідно до пунктів 3.1, 3.2 договору, загальна договірна ціна товару за цим договором визначається специфікаціями або рахунками-фактури. Одночасно з товаром продавець передає покупцю такі документи: рахунок-фактуру; видаткову накладну; податкову накладну.

За умовами пункту 4.1 договору розрахунок між сторонами здійснюється на умовах поетапної передплати або за домовленістю сторін у національній валюті Україні - гривні.

Пунктами 5.1 та 6.1-6.2 передбачено, що відвантаження товару здійснюється за домовленістю сторін. Приймання-передачі товару провадиться уповноваженими представниками покупця і постачальника. Товар приймається: за кількістю - згідно з прибутковою накладною або рахунком-фактурою; товар приймається на складі покупця.

На виконання умов договору постачальником виставлено позивачеві рахунки на оплату: № 314 від 12.10.2020 за товар «Бентоніт» у кількості 26000 кг ціною без ПДВ 30, 00 грн. (сума без ПДВ 780 000, 00 грн.) та «Комплексна готова добавка, полімер POLYXCD Suspension agent» у кількості 1500 кг ціною з ПДВ 666, 67 грн. (сума з ПДВ 1 033 338, 50 грн.).

Постачальником видано видаткові накладні: № 325 від 16.10.2020 всього на суму 328 000, 20 грн., у т.ч. ПДВ 54 666, 70 грн.; № 326 від 20.10.2020 всього на суму 469 600, 80 грн., у т.ч. ПДВ 78 266, 80 грн.; № 327 від 22.10.2020 всього на суму 528 001, 20 грн., у т.ч. ПДВ 88 000, 20 грн.; № 328 від 26.10.2020 всього на суму 450 402, 00 грн., у т.ч. ПДВ 75 067, 00 грн.; № 329 від 28.10.2020 всього на суму 400 002, 00 грн., у т.ч. ПДВ 66 667, 00 грн..

На підтвердження отримання позивачем вказаних товарів від постачальника свідчать ТТН № Р325 від 16.10.2020, № Р326 від 20.10.2020, № Р327 від 22.10.2020, № Р328 від 26.10.2020 та № Р329 від 28.10.2020. Вантажовідправник - ТОВ «Роданд Опт», пункт навантаження - Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Нільсена Архітектора, 60, вантажоодержувач - позивач, пункт розвантаження - Київська обл., Васильківський район, с. Крячки, вул. Ставкова, 7. Водії: ОСОБА_4 , ОСОБА_3 .

Надходження товарів за договором поставки від 12.10.2020 № 579 відображено у картці рахунку 631 за жовтень 2020 року.

Щодо господарських взаємовідносин позивача з ПП «Монтажна компанія Мегатех», колегія суддів зазначає, що 26 серпня 2020 року між позивачем (підрядник) та ПП «Монтажна компанія Мегатех» (субпідрядник) укладено договір субпідряду № 26/08-20, відповідно до якого підрядник доручає, а субпідрядник зобов`язується відповідно до проєктної документації, умов цього договору та завдання, з використанням своїх матеріалів, машин та устаткування, якісно виконати роботи, передбачені пунктом 1.3 цього договору (далі - роботи), які замовник зобов`язується на умовах цього договору прийняти та оплатити.

Відповідно до пункту 1.2 договору, склад та обсяги робіт, що доручаються до виконання субпідряднику, визначені проєктною документацією, яка є невід`ємною частиною до проєкту договору підряду. Склад та обсяги робіт можуть бути переглянуті в процесі будівництва у разі внесення змін до проєктної документації у порядку, зазначеному у пункті 53 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668.

Характеристика робіт визначена пунктом 1.3 договору, а саме: «Водопостачання та водовідведення багатоповерхових житлових будинків з вбудованими приміщеннями громадського призначення ТОВ «Новий дім квартал» на мікрорайоні № 3 в м Обухів Київської обл.».

За умовами пункту 2.1 договору, загальна вартість робіт за договором включає в себе вартість необхідних для виконання робіт матеріалів, виробів, конструкцій, що постачаються субпідрядником, інших витрат субпідрядника, пов`язаних з виконанням робіт, та плату за виконані субпідрядником роботи, яка складає 2 000 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 33 333, 33 грн. Загальна вартість робіт за договором є динамічною. Зміна загальної вартості робіт за договором здійснюється за згодою сторін шляхом укладання додаткової угоди до договору.

Остаточна вартість виконуваних робіт визначається з урахуванням актів виконаних робіт за формою КБ-2, дефектних актів, кошторисів на додаткові роботи, інших документів, підписаних уповноваженими представниками обох сторін.

Відповідно до пунктів 3.1-3.3 договору, замовник сплачує аванс у розмірі 10% від вартості робіт, що визначена цим договором.

Остаточний розрахунок за цим договором провадиться на підставі акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (Форма КБ-3) шляхом перерахування безготівкових коштів на поточний рахунок підрядника протягом п`яти робочих днів з моменту підписання акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (Форма КБ-3), з урахуванням суми перерахованого підряднику авансу.

Остаточний розрахунок за цим договором проводиться не пізніше 15 робочих днів після підписання сторонами акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (Форма КБ-3).

Відповідно до умов договору, сторонами підписано договірну ціну на будівництво «Водопостачання та водовідведення багатоповерхових житлових будинків з вбудованими приміщеннями громадського призначення ТОВ «Новий дім квартал» на мікрорайоні № 3 в м Обухів Київської обл.», що здійснюється у 2020 році; локальний кошторис на будівельні роботи № 6-1-1 (побутова каналізація, поза майданчикові мережі); підсумкову відомість ресурсів; довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрат за жовтень 2020 року.

Сторонами договору складено та підписано акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2020 року та підсумкову відомість ресурсів на об`єкті «поза майданчикові мережі» (витрати по факту).

Відповідно до акта надання послуг від 07.10.2020 № 104, виконано такі роботи: збір нитки трубопроводу із поліетиленових труб діаметром 800 мм на загальну суму 2 000 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 333 333, 33 грн.

Крім того, між позивачем (замовник) та ПП «Монтажна компанія Мегатех» (виконавець) укладено договір про зварювання поліетиленових труб від 01.09.2020 № 01/09-20, відповідно до якого в порядку та умовах, визначених цим договором, виконавець зобов`язується за завданням замовника на умовах цього договору з використанням своїх машин та устаткування, якісно виконати роботи, передбачені пунктом 1.2 договору, а замовник зобов`язується прийняти та оплатити ці роботи.

Згідно з пунктом 1.2 договору, характеристика робіт: «Зварювання поліетиленового трубопроводу стик-в-стик діаметром: d=315мм.» м. Обухів (далі - роботи).

Відповідно до пункту 2.1 договору, загальна вартість робіт за договором включає в себе вартість необхідних для виконання робіт матеріалів, виробів, конструкцій, інших витрат виконавця, пов`язаних і з виконанням робіт, та плату за виконані виконавцем роботи.

Ціна договору погоджується сторонами і складає: зварювання поліетиленової труби діаметром d=400 мм, в кількості 117 стиків (шт.) - 117 000, 00 грн., тобто 1000 грн. за один стик з ПДВ; зварювання поліетиленової труби діаметром d=560 мм, в кількості 10 стиків (шт.) - 14 000, 00 грн., тобто 1400 грн. за один стик з ПДВ.

Загальна вартість робіт по договору складає: 131 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 21 833, 33 грн.

За умовами пунктів 3.1-3.2 договору, замовник сплачує аванс у розмірі 50% від загальної вартості робіт, що визначені договором.

Остаточний розрахунок за цим договором проводиться на підставі акта приймання-передачі виконаних робіт, шляхом перерахування коштів на поточний рахунок виконавця протягом 5 робочих днів з моменту підписання акта приймання-передачі виконаних робіт, з урахуванням суми перерахованого виконавцю авансу.

На виконання умова вказаного договору постачальником виставлено позивачу рахунок на оплату від 10.09.2020 № 84 за виконані роботи, а саме: зварювання поліетиленового трубопроводу стик-в-стик діаметром d=400 мм, в кількості 143 стиків (шт.) ціною з ПДВ 1000, 00 грн. за одиницю загальною вартістю 143 000, 00 грн.; зварювання поліетиленового трубопроводу стик-в-стик діаметром d=560 мм, в кількості 13 стиків (шт.) ціною з ПДВ 1400, 00 грн. за одиницю загальною вартістю 18 200, 00 грн.

Сторонами договору від 01.09.2020 № 01/09-20 складено та підписано акт надання послуг від 16.10.2020 № 77 на загальну суму 161 200, 00 грн., у т.ч. ПДВ 26 866, 67 грн.

Крім того, між позивачем (замовник) та ПП «Монтажна компанія Мегатех» (виконавець) укладено договір про зварювання поліетиленових труб від 01.10.2020 № 01/10-20, відповідно до якого в порядку та умовах, визначених цим договором, виконавець зобов`язується за завданням замовника на умовах цього договору з використанням своїх машин та устаткування, якісно виконати роботи, передбачені пунктом 1.2 договору, а замовник зобов`язується прийняти та оплатити ці роботи.

Згідно з пунктом 1.2 договору, характеристика робіт: «Зварювання поліетиленового трубопроводу стик-в-стик діаметром: d=110мм., d=225мм.» м. Обухів (далі - роботи).

Відповідно до пункту 2.1 договору, загальна вартість робіт за договором включає в себе вартість необхідних для виконання робіт матеріалів, виробів, конструкцій, інших витрат виконавця, пов`язаних і з виконанням робіт, та плату за виконані виконавцем роботи.

Ціна договору погоджується сторонами і складає: зварювання поліетиленової труби діаметром d=110 мм, в кількості 5 стиків (шт.) - 3000, 00 грн., тобто 600 грн. за один стик з ПДВ; зварювання поліетиленової труби діаметром d=225 мм, в кількості 4 стиків (шт.) - 3000, 00 грн., тобто 750 грн. за один стик з ПДВ.

Загальна вартість робіт по договору складає: 6000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 1000, 00 грн.

За умовами пунктів 3.1-3.2 договору, замовник сплачує аванс у розмірі 50% від загальної вартості робіт, що визначені договором.

Остаточний розрахунок за цим договором проводиться на підставі акта приймання-передачі виконаних робіт, шляхом перерахування коштів на поточний рахунок виконавця протягом 5 робочих днів з моменту підписання акта приймання-передачі виконаних робіт, з урахуванням суми перерахованого виконавцю авансу.

На виконання умова вказаного договору постачальником виставлено позивачу рахунок на оплату від 07.10.2020 № 96 за виконані роботи, а саме: зварювання поліетиленового трубопроводу стик-в-стик діаметром d=110 мм, в кількості 5 стиків (шт.) ціною без ПДВ 500, 00 грн. за одиницю загальною вартістю 2500, 00 грн.; зварювання поліетиленового трубопроводу стик-в-стик діаметром d=225 мм, в кількості 4 стиків (шт.) ціною без ПДВ 625, 00 грн. за одиницю загальною вартістю 2500, 00 грн.

Сторонами договору від 01.10.2020 № 01/10-20 складено та підписано акт надання послуг від 27.10.2020 № 80 на загальну суму 6000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 1000, 00 грн.

Надходження послуг за договором від 01.10.2020 № 01/10-20 відображено у картці рахунку 631 за жовтень 2020 року.

02 листопада 2020 року між позивачем (замовник) та ПП «Захід Госпторг» (субпідрядник) укладено договір субпідряду № 02/11, відповідно до якого замовник доручає, а субпідрядник зобов`язується відповідно до проєктної документації, умов цього договору та завдання, з використанням своїх матеріалів, машин та устаткування, якісно виконати роботи, передбачені пунктом 1.3 цього договору (далі - роботи), які замовник зобов`язується на умовах цього договору прийняти та оплатити.

Відповідно до пункту 1.2 договору, склад та обсяги робіт, що доручаються до виконання субпідряднику, визначені проєктною документацією, яка є невід`ємною частиною до проєкту договору підряду. Склад та обсяги робіт можуть бути переглянуті в процесі будівництва у разі внесення змін до проєктної документації у порядку, зазначеному у пункті 53 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668.

Характеристика робіт визначена пунктом 1.3 договору, а саме: «Прокладання трубопроводу (напірної каналізації) із поліетиленових труб ПЕ-100, SDR17 методом горизонтального буріння діаметром d=500 мм., в м. Старокостянтинів Хмельницької області».

За умовами пункту 2.1 договору, загальна вартість робіт за договором включає в себе вартість необхідних для виконання робіт матеріалів, виробів, конструкцій, що постачаються субпідрядником, інших витрат замовника, пов`язаних з виконанням робіт, та плату за виконані субпідрядником роботи, визначається договірною ціною та кошторисною документацією (додаток № 1 до договору), що є невід`ємною частиною цього договору та складає: 1 832 148, 00 грн., у т.ч. ПДВ 305 358, 00 грн.

Остаточна вартість виконуваних робіт визначається на підставі КБ-2, дефектного акта, підписаного представниками обох сторін та кошторису на додаткові роботи.

Відповідно до пунктів 3.1-3.2 договору, розрахунок за цим договором провадиться на підставі акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (Форма КБ-3) шляхом перерахування безготівкових коштів на поточний рахунок субпідрядника протягом п`яти робочих днів з моменту підписання акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (Форма КБ-3), з урахуванням суми перерахованого субпідряднику авансу.

Остаточний розрахунок за цим договором проводиться не пізніше 45 робочих днів після підписання сторонами акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість і підписання відповідного акта про відсутність зауважень (за формою згідно додатку № 2).

Відповідно до умов договору, сторонами підписано договірну ціну на будівництво «Прокладання трубопроводу (напірної каналізації) із поліетиленових труб ПЕ-100, SDR17 методом горизонтального буріння діаметром d=500 мм., в м. Старокостянтинів Хмельницької області», що здійснюється у 2020 році; локальний кошторис на будівельні роботи № 2-1-1 на ГНБ зовнішні мережі; підсумкову відомість ресурсів; довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрат за листопад 2020 року.

Сторонами договору складено та підписано акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2020 року та підсумкову відомість ресурсів на об`єкті «Зовнішні мережі» (витрати по факту).

Відповідно до акта надання послуг від 07.10.2020 № 104, виконано такі роботи: збір нитки трубопроводу із поліетиленових труб діаметром 800 мм на загальну суму 2 000 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 333 333, 33 грн.

Факт оплати за договором від 02.11.2020 № 02/11 підтверджений платіжними дорученнями від 21.04.2021 № 1444 на суму 500 000, 00 грн. та від 21.04.2021 № 1445 на суму 1 000 000, 00 грн.

Крім того, між позивачем (підрядник) та ПП «Захід Госпторг» (субпідрядник) укладено договір субпідряду від 27.11.2020 № 27-11-20, відповідно до якого замовник доручає, а підрядник зобов`язується відповідно до проєктної документації, умов цього договору та завдання, з використанням своїх матеріалів, машин та устаткування, якісно виконати роботи, передбачені пунктом 1.3 цього договору (далі - роботи), які замовник зобов`язується на умовах цього договору прийняти та оплатити.

Відповідно до пункту 1.3 договору, склад та обсяги робіт, що доручаються до виконання субпідряднику, визначені проєктною документацією, яка є невід`ємною частиною до проєкту договору підряду. Склад та обсяги робіт можуть бути переглянуті в процесі будівництва у разі внесення змін до проєктної документації у порядку, зазначеному у пункті 53 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668.

Характеристика робіт визначена пунктом 1.4 договору, а саме: «Будівництво багатофункціонального торговельно-офісного комплексу по вул. Костомарівська, 4, м. Дніпро. Зовнішні мережі водопроводу та каналізації».

За умовами пункту 2.1 договору, загальна вартість робіт за договором включає в себе вартість необхідних для виконання робіт матеріалів, виробів, конструкцій, що постачаються підрядником, інших витрат підрядника, пов`язаних з виконанням робіт, та плату за виконані підрядником роботи, визначається договірною ціною та кошторисною документацією (додаток № 1 до договору), що є невід`ємною частиною цього договору та складає: 1 000 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 166 666, 67 грн.

Загальна вартість робіт за договором є динамічною. Зміна загальної вартості робіт за договором здійснюється за згодою сторін шляхом укладання додаткової угоди до договору.

Остаточна вартість виконуваних робіт визначається з урахуванням актів виконаних робіт за формою КБ-2, дефектних актів, кошторисів на додаткові роботи, інших документів, підписаних уповноваженими представниками обох сторін.

Відповідно до пунктів 3.1-3.3 договору, замовник сплачує аванс у розмірі 50% від вартості робіт, що визначена договірною ціною.

Остаточний розрахунок за цим договором провадиться на підставі акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (Форма КБ-3) шляхом перерахування безготівкових коштів на поточний рахунок підрядника протягом п`яти робочих днів з моменту підписання акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (Форма КБ-3), з урахуванням суми перерахованого субпідряднику авансу.

Остаточний розрахунок за цим договором проводиться не пізніше 15 робочих днів після підписання сторонами акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (Форма КБ-3).

Відповідно до умов договору, сторонами підписано договірну ціну на будівництво «Будівництво багатофункціонального торговельно-офісного комплексу по вул. Костомарівська, 4, м. Дніпро. Зовнішні мережі водопроводу та каналізації», що здійснюється у 2020 році; локальний кошторис на будівельні роботи № 2-1-1 на зовнішні мережі водопроводу та каналізації. «Будівництво багатофункціонального торговельно-офісного комплексу по вул. Костомарівська, 4, м. Дніпро. Зовнішні мережі водопроводу та каналізації»; підсумкову відомість ресурсів; довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрат за грудень 2020 року.

Сторонами договору складено та підписано акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2020 року та підсумкову відомість ресурсів на об`єкті «Будівництво багатофункціонального торговельно-офісного комплексу по вул. Костомарівська, 4, м. Дніпро. Зовнішні мережі водопроводу та каналізації» (витрати по факту).

Факт оплати за договором від 27.11.2020 № 27-11-20 підтверджений платіжними дорученнями від 01.02.2021 № 1172 на суму 200 000, 00 грн., від 10.02.2021 № 1206 на суму 500 000, 00 грн., від 21.04.2021 № 1443 на суму 300 000, 00 грн.

Крім того, між позивачем (підрядник) та ПП «Захід Госпторг» (субпідрядник) укладено договір субпідряду від 30.11.2020 № 30-11-20, відповідно до якого замовник доручає, а підрядник зобов`язується відповідно до проєктної документації, умов цього договору та завдання, з використанням своїх матеріалів, машин та устаткування, якісно виконати роботи, передбачені пунктом 1.3 цього договору (далі - роботи), які замовник зобов`язується на умовах цього договору прийняти та оплатити.

Відповідно до пункту 1.2 договору, склад та обсяги робіт, що доручаються до виконання підряднику, визначені проєктною документацією, яка є невід`ємною частиною до проєкту договору підряду. Склад та обсяги робіт можуть бути переглянуті в процесі будівництва у разі внесення змін до проєктної документації у порядку, зазначеному у пункті 53 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668.

Характеристика робіт визначена пунктом 1.3 договору, а саме: «Прокладання трубопроводу із поліетиленових труб діаметром 90 мм довжиною 3000 м.п.».

За умовами пункту 2.1 договору, загальна вартість робіт за договором включає в себе вартість необхідних для виконання робіт матеріалів, виробів, конструкцій, що постачаються підрядником, інших витрат підрядника, пов`язаних з виконанням робіт, та плату за виконані підрядником роботи, визначається договірною ціною та кошторисною документацією (додаток № 1 до договору), що є невід`ємною частиною цього договору та складає: 1 500 000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 250 000, 00 грн.

Остаточна вартість виконуваних робіт визначається на підставі КБ-2, дефектного акта, підписаного уповноваженими представниками обох сторін та кошторису на додаткові роботи.

Відповідно до пунктів 3.1-3.3 договору, замовник сплачує аванс у розмірі 50% від вартості робіт, що визначена договірною ціною.

Остаточний розрахунок за цим договором провадиться на підставі акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (Форма КБ-3) шляхом перерахування безготівкових коштів на поточний рахунок підрядника протягом п`яти робочих днів з моменту підписання акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (Форма КБ-3), з урахуванням суми перерахованого субпідряднику авансу.

Остаточний розрахунок за цим договором проводиться не пізніше 45 робочих днів після підписання сторонами акта приймання-передачі виконаних робіт (Форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (Форма КБ-3).

Відповідно до умов договору, сторонами підписано договірну ціну на будівництво «Прокладання трубопроводу із поліетиленових труб діаметром 90 мм довжиною 3000 м.п.», що здійснюється у 2020 році; локальний кошторис на будівельні роботи № 2-1-1 на ГНБ зовнішні мережі; підсумкову відомість ресурсів; довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрат за грудень 2020 року.

Сторонами договору складено та підписано акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2020 року та підсумкову відомість ресурсів на об`єкті зовнішні мережі (витрати по факту).

Відповідно до платіжних доручень від 30.12.2020 № 1126 на суму 332 148, 00 грн. та від 28.12.2020 № 1100 на суму 1 500 000, 00 грн., позивачем здійснено оплату за договором від 02.11.2020 № 02/11, що також відображено у картці рахунку 631 за листопад-грудень 2020 року.

Колегія суддів наголошує, що надана позивачем первинна документації повністю відповідає вимогам Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», відображає зміст вищевказаної господарської операції, наявними документами підтверджено рух коштів, вказаного відповідачем в апеляційній скарзі не спростовано.

Крім того, відповідно до витягів із ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, усі контрагенти позивача, результати господарської діяльності з якими стали предметом перевірки відповідача, є зареєстрованими в установленому законом порядку юридичними особами (т.1 а.с. 180-250, т. 2 а.с. 1-4).

Посилання контролюючого органу на дефектність наданих позивачем товарно-транспортних накладних, як підстави для визнання господарських операцій безтоварними, колегія суддів вважає необґрунтованими, з огляду на те, що відсутність та/або дефектність документів на транспортне перевезення не є безумовною підставою ставити під сумнів здійснення господарських операцій. Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні не встановлюють правил податкового обліку, а лише встановлюють права, обов`язки та відповідальність власників автомобільного транспорту (перевізників).

При цьому, документи обумовлені вказаними правилами, зокрема, товарно-транспортна накладна та подорожній лист, не є документами первинного бухгалтерського обліку, що підтверджують обставини придбання та продажу товарно-матеріальних цінностей.

Як зазначив Вищий адміністративний суд в інформаційному листі від 01.11.2011 року № 1936/11/13-11, сама собою наявність або відсутність окремих документів, а так само помилки у їх оформленні не с підставою для висновків про відсутність господарської операції, якщо з інших даних вбачається, що фактичний рух активів або зміни у власному капіталі чи зобов`язаннях платника податків у зв`язку з його господарською діяльністю мали місце.

За наявності документів, які підтверджують фактичне отримання позивачем товарів та послуг, використання їх у власній господарській діяльності, ненадання такого документу як товарно-транспортна накладна, не може бути єдиною підставою для висновків про не підтвердження реальності здійснення господарських операцій з придбання товару та послуг, оскільки відповідною транспортною документацією обов`язково мають бути підтверджені витрати з послуг по перевезенню вантажів, а не послуги з придбання ТМЦ.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 12.02.2020 року у справі №440/3783/18.

Колегія суддів також звертає увагу, що відповідно до довідки № 16/09/2021 від 16.09.2021 року, на балансі позивача перебувають два бортових вантажних автомобіля: MAN 18.225 д.н.з. НОМЕР_1 , та М2000 д.н.з. НОМЕР_2 , а також два спеціалізованих вантажних фургони Citroen Jumper д.н.з. НОМЕР_3 та НОМЕР_4 , що прямо вказує (з урахуванням специфіки укладених господарських договорів) на фактичну можливість виконання вказаних вище договорів та, відповідно, реальність останніх.

Щодо посилань відповідача в акті перевірки та в апеляційній скарзі на відсутність у контрагентів позивача людських, матеріальних потужностей для здійснення господарської діяльності, варто зазначити наступне.

У відповідності статті 627 Цивільного кодексу України, відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до частини першої статті 43 Господарського кодексу України підприємці мають право без обмежень самостійно здійснювати будь-яку підприємницьку діяльність, яку не заборонено законом.

На переконання колегії суддів, здійснення господарської діяльності контрагентом, не може мати наслідків для позивача, оскільки законодавством не передбачений обов`язок суб`єкта підприємницької діяльності бути обізнаним із особливостями господарювання контрагента. Відомості, що є обов`язковими для перевірки підприємством стосовно свого контрагента, це включення його до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а також наявність свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість на час здійснення господарських операцій.

Чинне законодавство не ставить умовою виникнення податкових зобов`язань платника у залежність від стану податкового обліку його контрагентів, фактичного знаходження їх за місцем реєстрації та наявності чи відсутності основних фондів або спеціальних дозволів у останніх. Позивач не може нести відповідальність за невиконання його контрагентами своїх зобов`язань, адже, поняття «добросовісний платник», яке вживається у сфері податкових правовідносин, не передбачає виникнення у платника додаткового обов`язку з контролю за дотриманням його постачальниками правил оподаткування, а саме, платник не наділений повноваженнями податкового контролю для виконання функцій, покладених на податкові органи, а тому не може володіти інформацією відносно виконання контрагентом податкових зобов`язань. А відтак, за умови невстановлення компетентним органом наявності замкнутої схеми руху коштів, яка б могла свідчити про узгодженість дій позивача та його постачальників для одержання позивачем незаконної податкової вигоди, останній не може зазнавати негативних наслідків внаслідок діянь інших осіб, що перебувають поза межами його впливу.

Аналогічна правова позиція викладена в ухвалі Вищого адміністративного суду України від 07.04.2014 року у справі №К/800/36098/13, постановах Верховного Суду від 30.01.2018 року №К/9901/612/18 і №К/9901/630/18.

Що стосується посилання відповідача на те, що деякі контрагенти позивача, зокрема ТОВ «Аверс Форвард», ТОВ «Міхбуд», ТОВ «Будсервіс Діагностика» тощо є фігурантами кримінальних проваджень, слід вказати про те, що матеріали досудового розслідування по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань, не є вироком, який встановлює певні обставини та доведеність вини особи.

Внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей по кримінальному провадженню не спростовує фактичного здійснення операцій між позивачем та його контрагентом, адже наявність досудового розслідування не дає підстав для автоматичного висновку про нереальність господарських операцій, внаслідок чого є нагальна необхідність перевіряти доведеність кожного податкового правопорушення і здійснювати комплексне дослідження усіх складових господарських операцій, з врахуванням обставин.

Належними доказами можуть бути лише встановлені вироком суду обставини, у тому числі щодо причетності або обізнаності позивача у цьому. Проте доказів, які б свідчили про наявність вироку суду відносно контрагента позивача, який би набрав законної сили, під час розгляду справи, контролюючим органом не надано, а отже сам по собі факт порушення кримінальної справи щодо посадових осіб контрагента позивача не може слугувати належним доказом фіктивності розглядуваних господарських операцій та не тягне за собою правових наслідків для позивача.

Аналогічна позиція викладена в постановах Верховного Суду від 27.03.2018 року у справі № 816/809/17, від 24.04.2018 року у справі № 2а/0370/205/12, від 20.03.2019 року у справі № 813/1979/15, від 22.07.2020 року у справі № 620/3925/18.

Колегія суддів вважає також за необхідне наголосити на правову позицію, викладену, зокрема у пункті 26 постанови Верховного Суду від 16.04.2019 року у справі №804/6909/17 відповідно до якої, норми податкового законодавства не ставлять у залежність достовірність даних податкового обліку платника податків від дотримання податкової дисципліни його контрагентами, якщо цей платник (покупець) мав реальні витрати у зв`язку з придбанням товарів (робіт, послуг), призначених для використання у його господарській діяльності. Порушення певним постачальником товару (робіт, послуг) у ланцюгу постачання вимог податкового законодавства чи правил ведення господарської діяльності не може бути підставою для висновку про порушення покупцем товару (робіт, послуг) вимог законодавства щодо формування об`єкта оподаткування податком на прибуток та податкового кредиту, тому платник податків (покупець товарів (робіт, послуг)) не повинен зазнавати негативних наслідків, зокрема у вигляді позбавлення права на формування витрат та податкового кредиту, за можливу неправомірну діяльність його контрагентів за умови, якщо судом не встановлено фактів, які свідчать про обізнаність платника податків щодо такої поведінки контрагентів та злагодженість дій між ними, з огляду на що, колегія суддів вважає необґрунтованими доводи відповідача щодо того, що позивачем протиправно декларувалось введення в обіг іншого (невідомого походження) товару (послуг) за певною номеклатурою (з огляду на придбання іншого товару саме контрагентами позивача).

Не подано відповідачем і належних доказів на підтвердження недобросовісності позивача як платника податку на додану вартість або можливої фіктивності його постачальників, не наведено будь-яких доводів щодо здійснення розглядуваних операцій за відсутності розумних економічних причин (ділової мети) та наміру одержати економічний ефект тощо.

Посилання відповідача на податкову інформацію щодо контрагентів позивача, колегія суддів вважає недоцільним, оскільки податкове законодавство не ставить у залежність податковий облік (стан) певного платника податку від дотримання його контрагентами податкової дисципліни, правильності ведення ними податкового або бухгалтерського обліку, зокрема, від фактичної сплати контрагентами податків до бюджету.

Верховним судом, при розгляду даної категорії справ наголошено, що визначальним для вирішення спорів про наявність податкових наслідків за результатами вчинення господарських операцій є дослідження сукупності обставин та первинних документів, які можуть як підтверджувати, так і спростовувати реальність господарських операцій. Ні податкова інформація щодо контрагентів по ланцюгу постачання, ні помилки в оформленні первинних документів самі по собі не є самостійними підставами для висновку про нереальність господарських операцій. Водночас у сукупності з іншими обставинами справи наявність або відсутність таких документів чи обставин можуть свідчити на спростування або підтвердження позиції контролюючого органу.

Колегія суддів також враховує надані представником позивача на вимогу суду копію контрольно - геодезичного знімання побутової каналізації, копію виконавчої документації та документів вузькогалузевого характеру, які хоча й не є документами первинного обліку, втім у своїй сукупності підтверджують реальність укладених господарських договорів та їх фактичне виконання.

Щодо решти аргументів сторін, суд звертає увагу, що згідно з усталеною практикою Європейського суду з прав людини, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (справа «Серявін проти України», § 58, рішення від 10 лютого 2010 року).

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів дійшла висновку, що судом першої інстанції було правильно встановлено фактичні обставини справи, надано належну оцінку дослідженим доказам, правильно застосовано норми матеріального та процесуального права. У зв`язку з цим суд вважає необхідним апеляційну скаргу Головного управління Державної податкової служби у Київській області, як відокремленого підрозділу ДПС - залишити без задоволення, а рішення Київського окружного адміністративного суду від 18 травня 2022 року - без змін.

Керуючись ст..ст. 241, 242, 308, 310, 316, 321, 322, 325, 329 КАС України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Головного управління Державної податкової служби у Київській області, як відокремленого підрозділу ДПС - залишити без задоволення.

Рішення Київського окружного адміністративного суду від 18 травня 2022 року - без змін.

Постанова суду набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Головуючий суддя: О.Є.Пилипенко

Суддя: Я.Б.Глущенко

Л.Т.Черпіцька

Повний текст виготовлено 01 листопада 2022 року.

СудШостий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.11.2022
Оприлюднено04.11.2022
Номер документу107087957
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо адміністрування окремих податків, зборів, платежів, з них податку на додану вартість (крім бюджетного відшкодування з податку на додану вартість, податку на додану вартість із ввезених на митну територію України товарів (продукції), зупинення реєстрації податкових накладних)

Судовий реєстр по справі —320/8097/21

Ухвала від 04.03.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

Ухвала від 23.06.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Брагіна О.Є.

Постанова від 31.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 31.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 26.04.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 07.12.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Постанова від 01.11.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Пилипенко Олена Євгеніївна

Постанова від 01.11.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Пилипенко Олена Євгеніївна

Ухвала від 04.10.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Пилипенко Олена Євгеніївна

Ухвала від 12.09.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Пилипенко Олена Євгеніївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні