Ухвала
від 24.10.2022 по справі 202/5368/22
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/5368/22

Провадження № 1-кс/202/4792/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 жовтня 2022 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Індустріального районного суду м.Дніпропетровська клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 про арешт тимчасово вилученого майна, подане в рамках кримінального провадження, відомості про яке внесені 25.08.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022040000000432 за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч. 2 ст. 286 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Індустріального районногосуду м.Дніпропетровська надійшло зазначене клопотання.

В обґрунтуваннявказаного клопотанняпосилається нате,що 25.08.2022 приблизно о 12:30 по автодорозі О041805 «Вакулове Павлопілля /Т-04-32» з боку автодороги Т-04-32 у напрямку с.Олександропіль у Нікопольському районі Дніпропетровської області рухався автопоїзд, що складається із вантажного автомобіля «МАЗ-6501Е9-520-02», р.н. НОМЕР_1 та причепа «МАЗ-856100», р.н. НОМЕР_2 , під керуванням водія ОСОБА_5 , який під час руху на 18 км + 560 м зіткнувся з вантажним автомобілем рефрижератором «CITROEN СВ CJ40-AXR-2», р.н. НОМЕР_3 під керуванням водія ОСОБА_6 , який рухався у зустрічному напрямку. Внаслідок ДТП водію ОСОБА_6 спричинено тілесні ушкодження, які призвели до його смерті.

З місця ДТП автомобіль «CITROEN СВ CJ40-AXR-2», р.н. НОМЕР_3 вилучено і розміщено на території ДП АФ «Побєда», за адресою: Дніпропетровська область, Нікопольський район, с. Головкове, вул. Калинова, 38 для зберігання. Автомобіль визнаний речовим доказом.

Ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду міста Дніпропетровська від 29.08.2022 накладено арешт на автомобіль «CITROEN СВ CJ40-AXR-2», р.н. НОМЕР_3

Під час досудового розслідування виникла необхідність у встановлені фактичної швидкості автомобіля «CITROEN СВ CJ40-AXR-2», р.н. НОМЕР_3 до моменту ДТП, яка могла бути зафіксована контрольним пристроєм (тахографом), яким обладнаний зазначений автомобіль.

Відповідно до п.1.4 Інструкції з використання контрольних пристроїв (тахографів) на автомобільному транспорті, затвердженої Наказом Міністерства транспорту та зв`язку України №385 від 24.06.2010 контрольний пристрій (тахограф) це обладнання, яке є засобом вимірювальної техніки, призначене для встановлення на транспортних засобах для показу та реєстрації в автоматичному чи напів автоматичному режимі інформації про рух таких транспортних засобів та про певні періоди роботи їхніх водіїв.

19.10.2022 проведено огляд автомобіля «CITROEN СВ CJ40-AXR-2», р.н. НОМЕР_3 . В ході огляду вилучено з кабіни зазначеного автомобіля тахограф «Continental Automotive GmbH D-78052» інвентарний номер 0000125368 на якому може міститися інформація щодо швидкості руху автомобіля на момент ДТП та інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, тобто відповідно до ст.98 КПК України має значення речового доказу.

Зазначений тахограф належить ТОВ «РОШЕН-КРИВБАС», юридична адреса: м. Кривий Ріг, вул.Каховська, 82-А

В ході досудового розслідування для встановлення обставин у кримінальному провадженні необхідно додатково оглянути із залученням спеціаліста тахограф, а тому виникає необхідність у його збережені, так як існує загроза його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження, тобто є підстави передбачені п.1 ч.2 ст.170 КПК України, для накладання арешту.

Згідно ст. 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав та основоположних свобод, будь-яке обмеження права власності повинно здійснюватися відповідно до закону, а отже суб`єкт, який ініціює таке обмеження, повинен обґрунтувати свою ініціативу з посиланням на норми закону.

Тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення, або його спеціальну конфіскацію в порядку, встановленому законом, передбачено ч. 1 ст. 167 КПК України.

Зі змісту ч. 2 ст. 167 КПК України вбачається, що тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: 1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди, 2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення, 3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом, 4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Відповідно довимог ч.2ст.168КПК Українитимчасове вилученнямайна можебути здійсненепід часобшуку таогляду. Тимчасове вилучення електронних інформаційних систем, комп`ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку для вивчення фізичних властивостей, які мають значення для кримінального провадження, здійснюється лише у разі, якщо вони безпосередньо зазначені в ухвалі суду. Забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

Відповідно до ч. 5 ст. 171 КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено. У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої статтею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Як встановлено в судовому засіданні, вказане в клопотанні майно вилучено 19.10.2022 в ході огляду.

Зазначене клопотання було отримано судом засобами поштового зв`язку 20.10.2022, тобто в межах строку, визначеного ч.ч.3, 5 ст. 171 КПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 КПК України клопотання про арешт майна розглядається слідчим суддею, судом не пізніше двох днів з дня його надходження до суду, за участю слідчого та/або прокурора, цивільного позивача, якщо клопотання подано ним, підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, і за наявності - також захисника, законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження. Неприбуття цих осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Слідчий у судове засідання не з`явився, до суду надав заяву про розгляд справи за його відсутності, підтримав доводи, викладені у клопотанні, просив клопотання задовольнити.

Представник володільця майна ТОВ «Рошен - Кривбасс» у судове засідання не з`явився, до суду надав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Враховуючи положення ч.1 ст.172 КПК України, слідчий суддя вважає доцільним здійснити розгляд клопотання за відсутності учасників.

На підставі викладеного, у зв`язку із неприбуттям учасників судового розгляду аудіо- , відеофіксація судового засідання не здійснювалась.

Вивчивши клопотання, дослідивши надані слідчим матеріали кримінального провадження, суд виходить з наступного.

Так, в судовому засіданні встановлено, що в провадженні слідчого управління Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області перебувають матеріали досудового розслідування, відомості про яке внесені 25.08.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022040000000432 за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч. 2 ст. 286 КК України

Відповідно до копії протоколу огляду 19.10.2022 встановлено, що 19.010.2022 в ході проведення огляду автомобілю «CITROEN CB CJ40-AXR-2» реєстраційний номер НОМЕР_3 , який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_4 належить «Кондитерська корпорація «Рошен» ДП» (адреса: м. Київ, просп. Науки, 1 ) виявлено та вилучено: тахограф «Continental Automotive GmbH D-78052» інвентарний номер 0000125368, який належить ТОВ «Рошен - Кривбасс» (код ЄДРПОУ 36607787, адреса: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Каховська, буд 82А).

Постановою слідчого тимчасово вилучений тахограф «Continental Automotive GmbH D-78052» інвентарний номер 0000125368 визнаний речовим доказом у вказаному кримінальному провадженні.

Згідно із ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Слідчий суддя звертає увагу на те, що слідчий просить арештувати майно з метою забезпечення збереження речових доказів, в порядку, визначеному п.1 ч. 2 ст. 170 КПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Разом з тим, зі змісту ч. 3 ст. 170 КПК України слідує, що у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу, зазначеним у ст. 98 КПК України, якою визначено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

На думку слідчого судді, слідчим доведено, що тимчасово вилучений 19.10.2022 в ході огляду транспортного засобу «CITROEN CB CJ40-AXR-2» реєстраційний номер НОМЕР_3 , який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_4 - тахограф «Continental Automotive GmbH D-78052» інвентарний номер 0000125368, який належить ТОВ «Рошен - Кривбасс» (код ЄДРПОУ 36607787, адреса: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Каховська, буд 82А) визнаний речовим доказом та має доказове значення у даному кримінальному провадженні, може міститися інформація щодо швидкості руху автомобіля на момент ДТП та інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а інформація, що у ньому міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, оскільки потребує додаткового вивчення та застосування спеціальних знань.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя вважає, що накладення арешту, наразі, на тимчасово вилучене майно буде відповідати тим завданням кримінального провадження під час проведення досудового розслідування, а отже відповідатимуть вимогам ст. 2, 98, 170 КПК України.

Крім того, матеріали судового провадження свідчать, що на даному етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою запобігання зникнення чи відчуження майна, а слідчий суддя на даній стадії не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, тобто не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для встановлення вини чи її відсутності у особи за вчинення злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів визначити, що причетність тієї чи іншої особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо неї заходів забезпечення кримінального провадження, одним із яких і є накладення арешту на майно.

Відтак, на думку слідчого судді, органом досудового розслідування доведено, що незастосування в даному випадку арешту вказаних речових доказів може призвести до їх приховування, пошкодження, знищення, перетворення, оскільки відомості, які будуть встановлені під час проведення експертних досліджень можуть підтвердити або спростувати вину особи, яка причетна до вчинення кримінального правопорушення.

З метою уникнення негативних наслідків, які можуть перешкодити проведенню всебічного та повного досудового розслідування, з метою запобігання можливості приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення чи відчуження майна в даному кримінальному провадженні, слідчий суддя доходить висновку про наявність правових підстав до арешту майна, враховуючи можливість використання його як доказу у даному кримінальному провадженні, наслідки арешту майна, розумність та спів розмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

На підставі вищевикладеного, клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 про арешт тимчасово вилученого майна, подане в рамках кримінального провадження, відомості про яке внесені 25.08.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022040000000432 за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч. 2 ст. 286 КК України підлягає задоволенню.

Разом з тим, відповідно до п. 5 ч. 5 ст. 173 КПК України у разі задоволення клопотання слідчого слідчий суддя постановляє ухвалу, у якій, зокрема, зазначає, порядок виконання ухвали.

Таким чином, слідчий суддя вважає за необхідне зазначити спосіб виконання даної ухвали, визначивши місце зберігання арештованого майна відповідно до розділу «Зберігання речових доказів» Порядку зберігання речових доказів, затвердженого постановою КМУ від 19 листопада 2012 р. № 1104 із змінами та доповненнями.

При цьому, слідчий суддя враховує і те, що у відповідності до вимог ст. 174 КПК України арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому у застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано, а отже після усунення обставин, які були підставою для накладення арешту, зокрема проведення експертиз, власник майна має право звернутися до суду з клопотанням про скасування арешту майна, чи надати докази належності вказаного майна іншим особам тощо, що буде оцінено вже під час іншої процедури, передбаченої законом, задля можливості визначення, ймовірно, іншого менш обтяжливого способу забезпечення доказів чи визначеного способу арешту майна.

Керуючись ст. 7, 110, 131, 132, 167-168, 170-173, 175, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на тимчасово вилучений 19.10.2022 в ході огляду автомобіля марки «CITROEN CB CJ40-AXR-2» реєстраційний номер НОМЕР_3 тахограф «Continental Automotive GmbH D-78052» інвентарний номер 0000125368, який належить ТОВ «Рошен - Кривбасс» (код ЄДРПОУ 36607787, адреса: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Каховська, буд 82А).

Заборонити відчужувати, розпоряджатись та користуватись вищевказаним майном, до скасування арешту у встановленому КПК України порядку.

Порядок зберігання речових доказів визначити згідно із розділом «Зберігання речових доказів» Порядку зберігання речових доказів, затвердженого постановою КМУ від 19 листопада 2012 № 1104 із змінами та доповненнями.

Копію ухвали негайно вручити слідчому, прокурору та іншим заінтересованим особам.

Ухвала підлягає негайному виконанню слідчим, прокурором.

Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду в термін 5 днів з моменту її проголошення. Якщо ухвалу суду або слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення24.10.2022
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу107113032
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —202/5368/22

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 27.10.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 29.09.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 12.05.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 27.01.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 20.12.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 24.10.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 29.08.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 29.08.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні