Ухвала
від 27.10.2023 по справі 202/5368/22
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/5368/22

Провадження № 1-кс/202/8649/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2023 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Індустріального районного суду м.Дніпропетровська клопотання представника користувача майна ТОВ «Рошен - Кривбасс» (код ЄДРПОУ 36607787, адреса: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Каховська, буд 82А директора ОСОБА_3 про скасування арешту майна, накладеного в рамках кримінального провадження, відомості про яке внесені 25.08.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022040000000432 за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч. 2 ст. 286 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло зазначене клопотання.

В обґрунтування вказаного клопотання зазначено, що у провадженні СВ ВП управління поліції Головного управління національної поліції в Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження N° 12022040000000432, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.08.2022 року за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст. 286 КК України.

В ході здійснення досудового розслідування ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 накладено арешт на тимчасово вилучений в ході огляду автомобіль марки «CITROEN CB CJ40-AXR-2» реєстраційний номер НОМЕР_1 , який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_2 належить «Кондитерська корпорація «Рошен» ДП» (адреса: м. Київ, просп. Науки, 1 ) та перебуває у користуванні ТОВ «Рошен - Кривбасс» (код ЄДРПОУ 36607787, адреса: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Каховська, буд 82А). Заборонено відчужувати, розпоряджатися тa користуватися вищевказаним майном, до скасування арешту у встановленому КПК України порядку.

Експертами оглянуто, описано та сфотографовано автомобіль марки «CITROEN CB CJ40-AXR-2» реєстраційний номер НОМЕР_1 , з ним проведені відповідні дослідження та випробування, у зв`язку із чим відпала потреба в подальшому арешті вказаного транспортного засобу та скасування арешту не вплине на подальше досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні.

З огляду на викладене представник користувача майна ТОВ «Рошен - Кривбасс» (код ЄДРПОУ 36607787, адреса: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Каховська, буд 82А директор ОСОБА_3 звернувся до суду із відповідним клопотанням та просив скасувати арешт автомобілю марки «CITROEN CB CJ40-AXR-2» реєстраційний номер НОМЕР_1 , який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_2 належить «Кондитерська корпорація «Рошен» ДП» (адреса: м. Київ, просп. Науки, 1 ) та перебуває у користуванні ТОВ «Рошен - Кривбасс» (код ЄДРПОУ 36607787, адреса: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Каховська, буд 82А), накладений ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 .

Представник користувача майна ТОВ «Рошен - Кривбасс» (код ЄДРПОУ 36607787, адреса: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Каховська, буд 82А директор ОСОБА_3 у судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце розгляду клопотання повідомлявся своєчасно та належним чином, у клопотанні зазначила про розгляд справи за її відсутністю.

Слідчий в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду клопотання був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Враховуючи положення ч.1 ст.172 КПК України, слідчий суддя вважає доцільним здійснити розгляд клопотання за відсутності учасників.

На підставі викладеного, у зв`язку із неприбуттям учасників судового розгляду аудіо- , відеофіксація судового засідання не здійснювалась.

Дослідивши клопотання та надані матеріали, слідчий суддя приходить наступного висновку.

Згідно зі статтею 3 КПК України, до повноважень слідчого судді належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить із того, що положення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право звернення до суду. Порядок звернення до суду за судовим захистом у кримінальному провадженні врегульований Кримінальним процесуальним кодексом України.

У відповідності до ч.ч. 1,2 ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 1 ст. 100 КПК України, речовий доказ, який був наданий стороні кримінального провадження або нею вилучений, повинен бути якнайшвидше повернутий володільцю, крім випадків, передбачених статтями 160 - 166, 170 174 цього Кодексу. Таким чином, правомірність володіння органами досудового розслідування майном, яке наділене ознаками речових доказів, має підтверджуватись в порядку, визначеному зазначеними статтями.

У відповідності до ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Відповідно до ч.10 ст.170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, віртуальні активи, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Крім того, згідно із п. 5, 6 ч. 2 ст. 173 КПК України при вирішенні питання про арешт слідчий суддя повинен врахувати, зокрема, розумність та співрозмірність обмеження права є завданням кримінального провадження та наслідки арешту майна для підозри обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Згідно з ч.2 ст.173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен врахувати правову підставу для арешту майна, достатність доказів, що вказують на вчинення особою кримінального правопорушення, розмір можливої конфіскації майна, можливий розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, та цивільного позову, наслідки арешту майна для інших осіб, розумність та спів розмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна мають бути пропорційними щодо мети їх застосування, повинен бути встановлений справедливий баланс між завданнями кримінального провадження та вимогою захисту основних прав особи.

Крім того, відповідно до практики Європейського суду з прав людини, для того, щоб втручання в право власності вважалося допустимим, воно повинно служити не лише законній меті в інтересах суспільства, а повинна бути розумна співмірність між використовуваними інструментами і тією метою, на котру спрямований будь-який захід, що позбавляє особу власності. Розумна рівновага має зберігатися між загальними інтересами суспільства та вимогами дотримання основних прав особи (рішення у справі АГОСІ проти Об`єднаного Королівства). Іншими словами, заходи щодо обмеження права власності мають бути пропорційними щодо мети їх застосування. Аналогічна позиція викладена, також, у рішеннях по справах «Спорронг та Льонрот проти Швеції», «Прессос компанія ОСОБА_2 та інші проти Бельгії, «Звольський та Звольська проти Республіки Чехія», «Василеску проти Румунії» та інші.

Судом встановлено, що у провадженні слідчого управління Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області перебувають матеріали досудового розслідування, відомості про яке внесені 25.08.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022040000000432 за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч. 2 ст. 286 КК України.

Ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 накладено арешт на вилучений 25.08.2022 в ході огляду автомобіль марки «CITROEN CB CJ40-AXR-2» реєстраційний номер НОМЕР_1 , який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_2 належить «Кондитерська корпорація «Рошен» ДП» (адреса: м. Київ, просп. Науки, 1) та перебуває у користуванні ТОВ «Рошен - Кривбасс» (код ЄДРПОУ 36607787, адреса: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Каховська, буд 82А)із забороною відчуження, розпорядження тa користування вищевказаним майном, до скасування арешту у встановленому КПК України порядку.

У даному випадку арешт на автомобіль марки «CITROEN CB CJ40-AXR-2» реєстраційний номер НОМЕР_1 ,був накладений з метою забезпечення збереження його як речового доказу.

При цьому, слідчим не надано доказів на підтвердження того, що на даний час планується проведення експертних досліджень з вищевказаним автомобілем.

Таким чином, в судовому засіданні слідчим суддею встановлено, що на сьогоднішній час жодних конкретно визначених процесуальних дій стосовно арештованого автомобіля не здійснюється і не планується здійснювати.

Слідчий суддя також враховує, що згідно із п. 5, 6 ч. 2 ст. 173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя повинен врахувати, зокрема, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження та наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Згідно із статтею 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав та основоположних свобод, будь-яке обмеження права власності повинно здійснюватися відповідно до закону, а отже суб`єкт, який ініціює таке обмеження, повинен обґрунтувати свою ініціативу з посиланням на норми закону.

Європейський суд з прав людини у численних своїх рішеннях вказував на неприпустимість непропорційного втручання держави у мирне володіння майном громадян та наголошував на неухильному дотриманні справедливого балансу між вимогами загального інтересу суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи (справи «Спорронг та Льонрот проти Швеції», «Прессос компанія ОСОБА_4 та інші проти Бельгії, «Звольський та Звольська проти Республіки Чехія», «Василеску проти Румунії» та інші).

На думку слідчого судді, накладення заборони користування транспортним засобом протягом тривалого часу, буде явно непропорційним, неспіврозмірним, нерозумним та покладе надмірний тягар на власника цього майна.

Таким чином, з огляду на вимоги доцільності і співмірності втручання держави в право власності особи, а також з огляду на тривалість арешту майна, суд приходить до висновку про необхідність змінити спосіб арешту майна на менш обтяжливий тому, що подальше обмеження права володіння транспортним засобом буде непропорційним втручанням у право власності, тобто у право на мирне володіння майном, а тому повинно бути припинено.

З огляду на викладене, слідчий суддя вважає, що клопотанняпредставника власника майна підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.107,174,309,372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Скасувати арешт,накладений ухвалоюслідчого суддіІндустріального районногосуду м.Дніпропетровська від29.08.2022у справі №202/5368/22,на тимчасово вилучений автомобіль марки «CITROEN CB CJ40-AXR-2» реєстраційний номер НОМЕР_1 , який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_2 належить «Кондитерська корпорація «Рошен» ДП» (адреса: м. Київ, просп. Науки, 1 ) та перебуває у користуванні ТОВ «Рошен - Кривбасс» (код ЄДРПОУ 36607787, адреса: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Каховська, буд 82А)

Передати автомобіль марки «CITROEN CB CJ40-AXR-2» реєстраційний номер НОМЕР_1 володільцю майна ТОВ «Рошен - Кривбасс».

Виконання ухвали про скасування арешту майна доручити слідчому.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення27.10.2023
Оприлюднено11.12.2023
Номер документу115513402
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про скасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —202/5368/22

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 27.10.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 29.09.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 12.05.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 27.01.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 20.12.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 24.10.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 29.08.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 29.08.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні