Ухвала
від 28.10.2022 по справі 638/4977/22
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 28.10.2022Справа № 638/4977/22 Провадження № 2/554/5065/2022

У Х В А Л А

про залишення без руху

28 жовтня 2022 року м. Полтава

Суддя Октябрського районного суду м.Полтави Гольник Л.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ майна подружжя,-

в с т а н о в и в:

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Гринишин П.С. Є.С. 07.09.202 року звернувся до Дзержинського районного суду м. Харкова з позовом до відповідача ОСОБА_2 про поділ майна подружжя, в якому просив суд: визнати право власності на автомобіль Mitsubishi Pajero sport, 2008 року випуску, д.н.з НОМЕР_1 за ОСОБА_1 ; визнати право власності на ј частки житлового будинку та Ѕ майна, яке в ньому знаходиться, та земельної ділянки, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , будинок, розташований на земельній ділянці, яка на даний час не приватизована; визнати право власності на Ѕ частини частки у розмірі 50% статного капіталу ТОВ «УКРМЕТРПРИБОР», код ЄДРПОУ 40071501 за ОСОБА_1 ; здійснити поділ доходів ФОП ОСОБА_2 , реєстраційний № 2004150000000122607, дата реєстрації 08.02.2022 року; визнати право власності на частину коштів, що знаходяться на рахунках ОСОБА_2 за ОСОБА_1 .

Ухвалою судді Дзержинського районного суду м. Харкова Агапова Р.О. від 19.09.2022 року позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ майна подружжя передано до Октябрського районного суду м. Полтави.

Суддя, дослідивши матеріали позовної заяви, вважає, що її слід залишити без руху з таких підстав.

Відповідно дост.48 ЦПК Українисторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава. Ч. 1 ст.58 ЦПК Українивстановлено, що сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Представництво за своєю природою - це організаційне правовідношення, змістом якого є повноваження однієї особи (представника) діяти від імені, в інтересах іншої особи, яке виникає з договору, закону, акта органу публічної влади. Крім того, представництвом є діяльність представника, спрямована на реалізацію наданих йому повноважень. Змістом відносин представництва є повноваження, без яких останнє не може існувати. Як повноваження розуміють систему двох суб`єктивних прав представника, одне з яких є абсолютним, інше - відносним. Абсолютне право представника містить у собі можливість вчинення певних дій від імені та в інтересах особи, а відносне право полягає у тому, що представник вправі розраховувати на те, що всі юридичні наслідки, створені його діями, виникнуть лише для особи, яку він представляє, а не для самого представника.

Згідно зч.1ст. 60ЦПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

За змістомч.4ст. 62ЦПК України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно доЗакону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність».

Відповідно до ч. 1 ст. 64ЦПК України представник, який має повноваження на ведення справи в суді, здійснює від імені особи, яку він представляє, її процесуальні права та обов`язки.

Згідно з ч. 2 ст.175 ЦПК Українипозовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Відповідно доч.7ст. 177ЦПК України до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Судом встановлено,що позовназаява підписанапредставником позивачаадвокатом ГринишинимП.С.,до якої додано ордер адвоката на представництво інтересів Гріднєвої Г.М., в якому зазначено, що представництво інтересів здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги/ доручення органу, уповноваженого законом на надання безплатної правової допомоги № 22/05/2022К від 22.05.2022 року, проте даний договір та доручення не долучено до матеріалів позовної заяви.

Таким чином, відсутність договору про надання правової допомоги та доручення позбавляє можливості суд перевірити, чи має представник позивача - адвокат Гринишин П.С. встановлені законом процесуальні перешкоди та обмеження для підписання та подання до суду позову від імені клієнта.

Позовна заяваподана бездотримання ч.3ст.175ЦПК України,а самене вказановідомі номеризасобів зв`язку,офіційної електронноїадреси таадреси електронноїпошти відповідача(п.2); зазначеноціну позову872000грн.,але ненадано розрахунокціни позову(п.3); не зазначено доказів, що підтверджують виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги(п. 5); не зазначено доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою(п. 8).

Відповідно до ч. 1ст.177ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Відповідно до ч. 4ст.177ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку та розмірі.

До того ж, згідно до ч. 8ст. 14 ЦПК України, особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, можуть подати процесуальні, інші документи, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно доЗакону України «Про електронний підпис», якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Згідно з ч. 9ст. 14 ЦПК України, суд проводить розгляд справи за матеріалами судової справи в електронній формі. Процесуальні та інші документи і докази у паперовій формі не пізніше трьох днів з дня їх надходження до суду переводяться в електронну форму та долучаються до матеріалів електронної судової справи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Частиною 8 статті 43ЦПК України встановлено, що якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

Наказом ДСА України № 247 від 01 червня 2020 року запроваджено з 1 червня 2020 року в дослідну експлуатацію підсистеми «Електронний суд» та «Електронний кабінет» у всіх місцевих та апеляційних судах України (крім Київського апеляційного суду) та Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду.

Таким чином, законодавством України передбачене право заявника на звернення до суду в електронному вигляді за допомогою системи «Електронний Суд», однак наведене право не звільняє позивача від обов`язку долучити до такої заяви докази її надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження).

Пунктом 2 Наказу встановлено, що пілотним судам у ході проведення дослідної експлуатації Підсистем необхідно керуватися вимогами, визначеними в Положенні про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженому рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 № 30(із змінами), у частині функціонування Підсистем.

Відповідно до ч. 2 розділу ХІ цього Положення учасники судового процесу за допомогою зареєстрованого електронного кабінету можуть надсилати копії електронних документів іншим учасникам судової справи, крім випадків, коли інший учасник не має зареєстрованого електронного кабінету, подавати позовні заяви та інші передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, а також отримувати судові рішення та інші електронні документи.

В порушення наведених норм заявником не додано доказів того, що відповідач має зареєстрований кабінет, що йому була направлена копія даної позовної заяви через підсистему «Електронний кабінет» або в паперовому вигляді за допомогою засобів поштового зв`язку.

Крім того, п.15 ч.1 розділу ХІІ Перехідних положеньЦПК України передбачено, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: подання, реєстрація, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи здійснюються в паперовій формі.

Суд звертає увагу, що відповідно до п. 2 ч. 1ст. 177 ЦПК Україниу разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї в електронній формі, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів. Тобто в інших випадках, позивач повинен подати до суду примірник позовної заяви з додатками для направлення учасникам процесу.

З огляду на викладене, відсутні відомості щодо направлення позивачем позовної заяви з додатками на електронну адресу відповідача у відповідності до вимог цивільного процесуального закону, який діє на час подачі заяви.

Відповідно до п. 1 ч. 1ст. 4 Закону України «Про судовий збір»за подання позову у справах майнового характеру фізичною особою сплачується 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Як вказано, ціна позову позивачем визначена 872000 грн., проте позивачем сплачено судовий збір у розмірі 2977,20 грн., що становить менше 1% ціни позову.

Водночас позивачем не надано доказів вартості майна, яке просить позивач визнати її власністю.

Крім того, прохальна частина позовної заяви викладена не конкретно, зокрема не вказано конкретну частину коштів, на які просить позивач визнати право власності, не вказане майно, яке знаходиться у будинку за адресою: АДРЕСА_1 , на Ѕ якого позивач просить визнати право власності.

Отже, відповідно до ч. 1, 2 ст.185ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Напідставівикладеного, керуючисьст.185 ЦПК України,-

п о с т а н о в и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ майна подружжя залишити без руху та надати позивачу строк на усунення недоліків терміном, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, з урахуванням вимог викладених в ухвалі.

Роз`яснити, що в разі невиконання вимог, зазначених в ухвалі, позовна заява буде залишена без розгляду.

Ухвала оскарженню не підлягає

Суддя Л.В.Гольник

Дата ухвалення рішення28.10.2022
Оприлюднено07.11.2022
Номер документу107116849
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —638/4977/22

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 18.11.2022

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 28.10.2022

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 18.09.2022

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Агапов Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні