Ухвала
від 02.11.2022 по справі 545/422/22
ЧУТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/422/22

Провадження № 2/550/152/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про зупинення провадження у справі

02 листопада 2022 року смт.Чутове

Чутівський районний суд Полтавської області

у складі: головуючого - судді Оболєнської С.А.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача адвоката Болдирєва В.Є.,

представника відповідача адвоката Бибика В.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Чутове цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Скороходівської селищної ради Полтавської області, треті особи: Фермерське господарство «Луч-1», Фермерське господарство «Радуга» про визнання протиправними та скасування рішень сесій Скороходівської селищної ради,

у с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Скороходівської селищної ради Полтавської області, треті особи: Фермерське господарство «Луч-1», Фермерське господарство «Радуга» про визнання протиправними та скасування рішень сесій Скороходівської селищної ради.

Ухвалою судді від 13.05.2022 відкрито провадження у справі.

Ухвалою суду від 10.08.2022 закрито підготовче провадження у справі та призначено судовий розгляд.

Представник відповідача, адвокат Бибик В.А. в судовому засіданні підтримав подане до суду 06.09.2022 клопотання про зупинення провадження у справі. В обґрунтування клопотання, адвокат зазначив, що позивач ОСОБА_1 у позовній заяві посилається на рішення Октябрського районного суду м. Полтави від 04.08.2021, згідно якого визнано недійсними та скасовано два розпорядження Чутівської районної державної адміністрації Полтавської області щодо припинення права постійного користування земельною ділянкою СФГ, головою якого є останній та про надання вказаної земельної ділянки іншому користувачу. Одним із ключових доказів у справі позивач зазначає саме незаконність вищезазначених розпоряджень Чутівської РДА, та вважає, що він має першочергове право на користування вказаною земельною ділянкою. Адвокат Бибик В.А. зазначив, що наразі Скороходівською селищною радою подана апеляційна скарга на рішення Октябрського районного суду м. Полтави від 04.08.2021, у зв`язку з тим, що селищна рада як власник спірної земельної ділянки не була залучена до розгляду вказаної справи. Ухвалою від 07.10.2022, Полтавський апеляційний суд поновив Скороходівській селищній раді строк на апеляційне оскарження вищевказаного рішення. Враховуючи викладене, адвокат просив суд зупинити провадження у справі до вирішення справи, що перебуває на розгляді в Полтавському апеляційному суді.

Позивач ОСОБА_1 та його представник, адвокат Болдирєв В.Є. не заперечували проти зупинення провадження у справі, вважали за доцільне дочекатися результатів перегляду апеляційною інстанцією рішення Октябрського районного суду м. Полтави від 04.08.2021.

Суд, заслухавши думку сторін, оглянувши матеріали справи, прийшов до наступного.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі: об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Зупинення провадження у справі - це тимчасове припинення судом вчинення процесуальних дій під час судового розгляду із визначених у законі об`єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи.

Зупинення провадження у справі не повинно призводити до затягування розгляду справи.

У пункті 33 постанови Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 2009 року № 2 «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції» судам роз`яснено, що визначаючи наявність передбачених статтею 201 ЦПК України, 2004 року, підстав, за яких провадження у справі підлягає обов`язковому зупиненню, суд повинен, зокрема, враховувати, що така підстава для зупинення провадження у справі, яка зазначена у пункті 4 частини першої цієї статті, застосовується у тому разі, коли у іншій справі можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав, заявлених у справі вимог, чи умов, від яких залежить можливість її розгляду.

Підставою для зупинення провадження у справі є не лише існування іншої справи на розгляді в суді та припущення про те, що рішення в ній має значення для цивільної справи, що розглядається, а саме неможливість її розгляду до вирішення іншої справи.

Сама по собі взаємопов`язаність двох справ не свідчить про неможливість розгляду однієї справи до прийняття рішення в іншій справі.

Як вбачається із матеріалів справи, позивач ОСОБА_1 в обґрунтування своїх вимог щодо скасування рішень сесії Скороходівської селищної ради Чутівського району Полтавської області про проведення земельних торгів у формі аукціону, зокрема посилається на те, що він має першочергове право на користування спірною земельною ділянкою, оскільки рішенням Октябрського районного суду м. Полтави від 04.08.2021 у справі №554/5210/21 були скасовані розпорядження Чутівської РДА щодо припинення його права користування цією землею.

Наразі вказане судове рішення оскаржено в апеляційній інстанції. Згідно ухвали від 07.10.2022, Полтавським апеляційним судом поновлено Скороходівській селищній раді строк на апеляційне оскарження.

Судом встановлено, що за результатами апеляційного перегляду рішення Октябрського районного суду м. Полтави від 04.08.2021, можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав вимог у даній справі та умов, від яких залежить результат її розгляду. Від наслідків розгляду зазначеної цивільної справи в апеляційній інстанції залежить прийняття рішення у цій цивільній справі, оскільки позивач ОСОБА_1 в обґрунтування своєї позиції посилається на скасовані Октябрським районним судом м. Полтави розпорядження Чутівської РДА, які наразі є предметом перегляду в апеляційній інстанції.

З урахуванням наведеного, суд вважає, що доводи представника відповідача щодо наявності встановлених процесуальним законом підстав для зупинення провадження у справі, належним чином мотивовані та підтверджені належними доказами.

Враховуючи викладене, суд прийшов до висновку, що результат вирішення справи №554/5210/21 матиме значення для правильного вирішення даної цивільної справи, оскільки стосується підстав позову та предмета доказування, між цими справами існує тісний матеріально-правовий зв`язок, що є безумовною підставою для зупинення провадження у справі.

Згідно п.5 ч.1 ст.253ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 6 частини першої статті 251цього Кодексу - до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи.

Керуючись п.6 ч.1 ст.251, п.5 ч.1 ст.253, ст. 260, 353 ЦПК України, суд -

п о с т а н о в и в:

Провадження у цивільній справі № 545/422/22 (провадження 2/550/152/22) за позовом ОСОБА_1 до Скороходівської селищної ради Полтавської області, треті особи: Фермерське господарство «Луч-1», Фермерське господарство «Радуга» про визнання протиправними та скасування рішень сесій Скороходівської селищної ради - зупинити до набрання законної сили рішенням Октябрського районного суду м. Полтави у справі №554/5210/21.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі в 15-денний строк, з дня її проголошення, апеляційної скарги.

Повний текст ухвали складено 03 листопада 2022 року

Суддя С. А. Оболєнська

СудЧутівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення02.11.2022
Оприлюднено07.11.2022
Номер документу107117224
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —545/422/22

Постанова від 16.05.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Рішення від 04.01.2024

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

Рішення від 04.01.2024

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Оболєнська С. А.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Оболєнська С. А.

Ухвала від 02.11.2022

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Оболєнська С. А.

Ухвала від 02.11.2022

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Оболєнська С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні