Ухвала
від 10.05.2023 по справі 545/422/22
ЧУТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/422/22

Провадження № 2/550/11/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про зупинення провадження у справі

10 травня 2023 року смт Чутове

Чутівський районний суд Полтавської області

у складі: головуючого - судді Оболєнської С.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Чутове цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Скороходівської селищної ради Полтавської області, треті особи: Фермерське господарство «Луч-1», Фермерське господарство «Радуга» про визнання протиправними та скасування рішень сесій Скороходівської селищної ради,

у с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Скороходівської селищної ради Полтавської області, треті особи: Фермерське господарство «Луч-1», Фермерське господарство «Радуга» про визнання протиправними та скасування рішень сесій Скороходівської селищної ради.

Ухвалою судді від 13.05.2022 відкрито провадження у справі.

Ухвалою суду від 10.08.2022 закрито підготовче провадження у справі та призначено судовий розгляд.

03.05.2023 до суду надійшло клопотання позивача ОСОБА_1 про зупинення провадження у справі. В обґрунтування клопотання, позивач зазначив, що рішення Октябрського районного суду м. Полтави від 04.08.2021, на яке він посилається в обґрунтування позовних вимог та яким визнано недійсними та скасовано два розпорядження Чутівської районної державної адміністрації Полтавської області щодо припинення права постійного користування земельною ділянкою СФГ, головою якого він є та про надання вказаної земельної ділянки іншому користувачу, було скасовано постановою Полтавського апеляційного суду від 12.01.2023. Відтак, позивачем було подано касаційну скаргу на вказану постанову Полтавського апеляційного суду. 04.04.2023 ухвалою Першої судової палати Касаційного цивільного суду Верховного суду відкрито касаційне провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Полтавської районної державної адміністрації Полтавської області, третя особа Фермерське господарство «Луч-1» про визнання протиправними та скасування розпоряджень. Враховуючи викладене, позивач просив суд зупинити провадження у справі до вирішення справи, що перебуває на розгляді у Верховному суді, посилаючись на неможливість винесення Чутівським районним судом Полтавської області законного та обґрунтованого рішення у даній справі.

Сторони в судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі: об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Зупинення провадження у справі - це тимчасове припинення судом вчинення процесуальних дій під час судового розгляду із визначених у законі об`єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи.

Зупинення провадження у справі не повинно призводити до затягування розгляду справи.

У пункті 33 постанови Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 2009 року № 2 «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції» судам роз`яснено, що визначаючи наявність передбачених статтею 201 ЦПК України, 2004 року, підстав, за яких провадження у справі підлягає обов`язковому зупиненню, суд повинен, зокрема, враховувати, що така підстава для зупинення провадження у справі, яка зазначена у пункті 4 частини першої цієї статті, застосовується у тому разі, коли у іншій справі можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав, заявлених у справі вимог, чи умов, від яких залежить можливість її розгляду.

Підставою для зупинення провадження у справі є не лише існування іншої справи на розгляді в суді та припущення про те, що рішення в ній має значення для цивільної справи, що розглядається, а саме неможливість її розгляду до вирішення іншої справи.

Сама по собі взаємопов`язаність двох справ не свідчить про неможливість розгляду однієї справи до прийняття рішення в іншій справі.

Як вбачається із матеріалів справи, позивач ОСОБА_1 в обґрунтування своїх вимог щодо скасування рішень сесії Скороходівської селищної ради Чутівського району Полтавської області про проведення земельних торгів у формі аукціону, зокрема посилається на те, що він має першочергове право на користування спірною земельною ділянкою, оскільки рішенням Октябрського районного суду м. Полтави від 04.08.2021 у справі №554/5210/21 були скасовані розпорядження Чутівської РДА щодо припинення його права користування цією землею.

Вказане судове рішення було оскаржено в апеляційній інстанції. Постановою Полтавського апеляційного суду від 12.01.2023 рішення Октябрського районного суду від 04.08.2021 скасовано та відмовлено в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 .

Вказана постанова Полтавського апеляційного суду оскаржена позивачем ОСОБА_1 до Верховного суду.

04.04.2023 ухвалою Першої судової палати Касаційного цивільного суду Верховного суду відкрито касаційне провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Полтавської районної державної адміністрації Полтавської області, третя особа Фермерське господарство «Луч-1» про визнання протиправними та скасування розпоряджень.

За результатами касаційного перегляду постанови Полтавського апеляційного суду від 12.01.2023, можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав вимог у даній справі та умов, від яких залежить результат її розгляду. Від наслідків розгляду зазначеної цивільної справи в касаційній інстанції залежить прийняття рішення у цій цивільній справі, оскільки позивач ОСОБА_1 в обґрунтування своєї позиції посилається на скасовані Октябрським районним судом м. Полтави розпорядження Чутівської РДА, які наразі є предметом перегляду в касаційній інстанції.

З урахуванням наведеного, суд вважає, що доводи позивача щодо наявності встановлених процесуальним законом підстав для зупинення провадження у справі, належним чином мотивовані та підтверджені належними доказами.

Враховуючи викладене, суд прийшов до висновку, що результат перегляду касаційною інстанцією справи №554/5210/21 матиме значення для правильного вирішення даної цивільної справи, оскільки рішення стосується підстав позову та предмета доказування, між цими справами існує тісний матеріально-правовий зв`язок, що є безумовною підставою для зупинення провадження у справі.

Згідно п.5 ч.1 ст.253ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 6 частини першої статті 251цього Кодексу - до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи.

Керуючись п.6 ч.1 ст.251, п.5 ч.1 ст.253, ст. 260, 353 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Провадження у цивільній справі № 545/422/22 (провадження 2/550/152/22) за позовом ОСОБА_1 до Скороходівської селищної ради Полтавської області, треті особи: Фермерське господарство «Луч-1», Фермерське господарство «Радуга» про визнання протиправними та скасування рішень сесій Скороходівської селищної ради - зупинити до набрання законної сили рішенням Верховного Суду у справі №554/5210/21.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі в 15-денний строк, з дня її проголошення, апеляційної скарги.

Суддя С. А. Оболєнська

Дата ухвалення рішення10.05.2023
Оприлюднено12.05.2023
Номер документу110755941
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання протиправними та скасування рішень сесій Скороходівської селищної ради

Судовий реєстр по справі —545/422/22

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Рішення від 04.01.2024

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

Рішення від 04.01.2024

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Оболєнська С. А.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Оболєнська С. А.

Ухвала від 02.11.2022

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Оболєнська С. А.

Ухвала від 02.11.2022

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Оболєнська С. А.

Ухвала від 09.08.2022

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Оболєнська С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні