Ухвала
від 07.11.2022 по справі 185/9465/21
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/9465/21

Провадження № 2/185/936/22

У ХВ АЛ А

07 листопада 2022 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Юдіної С.Г., за участю секретаря Мінарської О.А., прокурора Ленченко О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом керівника Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Вербківської сільської ради до Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Сегеста», ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування наказу, визнання недійсним договору купівлі-продажу та витребування земельної ділянки,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області знаходиться цивільна справа за позовом керівника Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Вербківської сільської ради до Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Сегеста», ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування наказу, визнання недійсним договору купівлі-продажу та витребування земельної ділянки.

Ухвалою суду від 19 травня 2022 року провадження по зазначеній справі відкрито та призначено справу до судового розгляду за правилами загального провадження.

04 жовтня 2022 року ухвалено про закриття підготовчого провадження по даній цивільній справі та призначення справи до судового розгляду на 07 листопада 2022 року.

В судовому засіданні 07 листопада 2022 року до початку розгляду справи по суті прокурором заявлено клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське товариство із забезпечення інвалідів «Спокій Мадава» (ТОВ «СТІЗІ «СПОКІЙ МАДАВА»). Обгрунтовуючи клопотання прокурор посилається на те, що у постійному користуванні Товариства з 16 серпня 2018 року перебувала земельна ділянка площею 85,2359 га з кадастровим номером 1223582800:01:003:0740. 15 жовтня 2019 року Товариством було надано згоду 21 фізичній особі на передачу земельних ділянок у власність за рахунок земельної ділянки, яка перебувала у користуванні Товариства (кадастровий номер 1223582800:01:003:0740). При цьому рішення про припинення права постійного користування та вилучення спірної земельної ділянки у Товариства уповноваженим органом не приймалося. Лише 22 грудня 2020 року (майже через рік після передання спірної земельної ділянки у власність ОСОБА_1 ) наказом ГУ Держгеокадастру у Дніпропетровській області припинено право постійного користування земельної ділянки з кадастровим номером 1223582800:01:003:0740 площею 85, 2359 га, наданої ТОВ «СТІЗІ «СПОКІЙ МАДАВА», хоча фактично земельної ділянки з цим кадастровим номером вже не існувало, оскільки вона була розділена на 42 земельні ділянки, які були передані фізичним особам для ведення особистого селянського господарства. На думку прокурора зазначене може свідчити про можливі порушення прав та законних інтересів Товариства стосовно його користування спірною земельною ділянкою. У зв`язку з викладеним просить суд повернутися до стадії підготовчого провадження та залучити ТОВ «СТІЗІ «СПОКІЙ МАДАВА», в якості третьої особи.

Представник позивача Горбатенко О.О. в судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи без його участі, позов підтримує в повному обсязі.

Представник Держгеокадастру у Дніпропетровській області Міссон Д.В. в судове засідання не з`явився, надав суду заяву про проведення судового засідання 07.11.2022 року без його участі.

Представник ТОВ «Сегеста» Шпакова О.С. в судове засідання не з`явилася, надала суду заяву про проведення судового засідання 07.11.2022 року без її участі, у разі заяви прокурором клопотання про залучення до участі у справі у якості третьої особи ТОВ «СТІЗІ «СПОКІЙ МАДАВА» заперечувала проти задоволення клопотання.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, був належним чином повідомлений про час, дату та місце розгляду справи.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно із ч. 1 ст. 197 ЦПК України, для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Згідно із ч. 2 ст. 189 ЦПК України, підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Матеріалами справи підтверджено, що підготовче провадження у цій справі закінчено, але після його закінчення та призначення справи до розгляду по суті, у справі необхідно вчинити ряд процесуальних дій, які можливо реалізувати лише на стадії підготовчого судового засідання, а тому доводи прокурора є доцільними.

На підставі ч. 1 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їх права або обов`язки щодо однієї із сторін.

Враховуючи викладене,а такожз метоюзабезпечення всебічності,повноти таоб`єктивностівирішення спорута врахуваннявсіх доказівпо справіта доводівсторін,забезпечення правсторін научасть увчиненні процесуальнихдій,з метоюдотримання всіхпроцесуальних правта забезпеченнявиконання всіхпроцесуальних обов`язківучасників процесу,суд вважаєдоцільним повернутисядо стадіїпідготовчого засідання,призначивши усправі підготовчесудове засіданнята залучитидо участіу справів якості третьої особина стороніпозивача,яка незаявляє самостійнихвимог напредмет спору Товариство з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське товариство із забезпечення інвалідів «Спокій Мадава», оскільки рішення суду у справі може вплинути на здійснення права користування Товариства спірною земельною ділянкою.

Як передбачено частиною 3 статті 189 ЦПК України, увиняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті строк проведення підготовчого провадження може бути продовжений за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

У зв`язку з залученням до участі у справі нового учасника необхідно продовжити строк проведення підготовчого провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 53, 54, 189 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Ленченко О.О. задовольнити.

Повернутися до стадії підготовчого провадження і продовжити строк проведення підготовчого провадження у справі № 185/9465/22.

Залучити до участі в цивільній справі за позовом керівника Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Вербківської сільської ради до Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Сегеста», ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування наказу, визнання недійсним договору купівлі-продажу та витребування земельної ділянки, в якості третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Товариство з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське товариство із забезпечення інвалідів «Спокій Мадава» (ТОВ «СТІЗІ «СПОКІЙ МАДАВА»), код ЄДРПОУ 42174731, юридична адреса : 49600, м. Дніпро, вул. Фронтова, 60.

Зобов`язати прокуроране пізніше двох днів з дня постановлення даної ухвали направити (надати) третій особі - Товариству з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське товариство із забезпечення інвалідів «Спокій Мадава» копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до закінчення підготовчого провадження у справі.

Встановити третій особі строк подання письмових пояснень по справі протягом десяти днів з дня отримання копії позовної заяви.

Призначити в справі підготовче судове засідання на 30 листопада 2022 року о 09 год. 30 хв. в приміщенні Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області.

В підготовче судове засідання викликати сторони та третю особу.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя С. Г. Юдіна

СудПавлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення07.11.2022
Оприлюднено08.11.2022
Номер документу107140285
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —185/9465/21

Постанова від 13.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Петешенкова М. Ю.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Петешенкова М. Ю.

Ухвала від 30.05.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Максюта Ж. І.

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Максюта Ж. І.

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Максюта Ж. І.

Ухвала від 17.04.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Максюта Ж. І.

Рішення від 27.02.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Юдіна С. Г.

Рішення від 27.02.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Юдіна С. Г.

Ухвала від 30.11.2022

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Юдіна С. Г.

Ухвала від 07.11.2022

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Юдіна С. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні