Ухвала
від 31.10.2022 по справі 359/7783/22
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №359/7783/22

Провадження №1-кп/359/618/2022

У Х В А Л А

31 жовтня 2022 року м. Бориспіль

Бориспільський міськрайонний суд Київської області в складі:

судді доповідача ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченого ОСОБА_4 , його захисника адвоката ОСОБА_5 , представника потерпілої сторони ОСОБА_6 ,

під час проведення підготовчого провадження у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції в кримінальному провадженні №42020111100000025, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.03.2020 року, що надійшло до суду з обвинувальним актом, відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого в АДРЕСА_1 , раніше не судимого, реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи НОМЕР_1 ,

щодо вчинення ним кримінальних правопорушень - злочинів, передбачених ч.1 ст. 366 та ч.5 ст. 191 КК України, -

розглянувши клопотання адвоката ОСОБА_5 про повернення обвинувального акту прокурору,

в с т а н о в и в :

В провадженні Бориспільського міськрайонного суду Київської області знаходиться кримінальне провадження №42020111100000025, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.03.2020 року, що надійшло до суду з обвинувальним актом по відношенню до ОСОБА_4 щодо вчинення ним кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 366 та ч.5 ст. 191 КК України.

На початку підготовчого судового засідання захисником обвинуваченого - адвокатом ОСОБА_5 заявлено клопотання про повернення обвинувального акту. Дане клопотання підтримав та просив задовольнити, оскільки на його думку обвинувальний акт не відповідає вимогам ст.291 КПК України, має низку процесуальних порушень, реєстр матеріалів досудового розслідування, як і обвинувальний акт не містять відомостей про зміну кваліфікації правопорушень, що інкримінуються обвинуваченому.

Обвинувачений підтримав позицію адвоката ОСОБА_5 .

Прокурор та представник потерпілої сторони щодо заявленого клопотання захисника обвинуваченого про повернення обвинувального акту заперечили, вважаючи за можливе призначити дане кримінальне провадження до судового розгляду, оскільки обвинувальний акт відповідає вимогамКПК України, підстав для закриття провадження чи повернення обвинувального акта немає, і провадження підсудне цьому суду. Наявність неточностей чи певних помилок в Реєстрі матеріалів досудового розслідування не може бути достатньою підставою для повернення обвинувального акту.

Суд, заслухавши думку учасників процесу, дійшов до висновку, що підстави для повернення обвинувального акту прокурору відсутні.

Так, відповідно до ч. 4 ст. 110 КПК України обвинувальний акт є процесуальним рішенням, яким прокурор висуває обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення і яким завершується досудове розслідування.

Обвинувальний акт повинен відповідати вимогам, передбаченим ст. 291 КПК України, яка, в свою чергу, містить вичерпний перелік відомостей, які повинен містити обвинувальний акт і вони є обов`язковими для їх виконання слідчим і прокурором.

На думку суду, дані вимоги при складенні обвинувального акту та реєстру матеріалів досудового розслідування, органом досудового розслідування та прокурором дотримані.

Відповідно до норм КПК України під час підготовчого судового засідання суд не дає оцінки фактичним обставинам, доказам та правовій кваліфікації кримінального правопорушення, визначеного обвинувальним актом, оскільки ці питання вирішуються на стадії судового розгляду та оформлюються відповідним судовим рішенням.

Як вбачається із направленого до суду обвинувального акту, його складено слідчим, а прокурором відповідно затверджено. Указаний обвинувальний акт скріплено печаткою.

В свою чергу, згідно долучених до акту розписок, обвинувачений та його захисник отримали копію обвинувального акту та копію реєстру матеріалів досудового розслідування.

Правова кваліфікація інкримінованого кримінального правопорушення наведена в обвинувальному акті, викладено формулювання пред`явленого обвинувачення, а також істотні обставини вчиненого правопорушення.

На самому ж обвинувальному акті, що надійшов до суду, з технічної точки зору, містяться всі необхідні реквізити, підписи слідчого та прокурора, відтиски печатки та відповідає вимогам ст. 291 КПК України.

Зазначені в клопотанні захисника обвинуваченого з цього приводу обставини та мотиви підлягають з`ясуванню лише під час судового розгляду та є предметом доказування сторін кримінального провадження.

З цього приводу, судом встановлено відсутність підстав для прийняття рішення, передбачених п.п.1-4 ч. 3 ст. 314 КПК України.

За таких обставин, суд вважає, що є всі підстави призначити по даному кримінальному провадженню судовий розгляд на підставі обвинувального акта.

На підставі наведеного та керуючись ст. 290, 291, 314, 315, 376 КПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

У задоволенні клопотання від 31.10.2022 року захисника адвоката ОСОБА_5 в інтересах обвинуваченого ОСОБА_4 про повернення обвинувального акту прокурору, - відмовити.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.10.2022
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу107149421
СудочинствоКримінальне
Сутьповернення обвинувального акту прокурору

Судовий реєстр по справі —359/7783/22

Ухвала від 31.10.2022

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Вознюк С. М.

Ухвала від 31.10.2022

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Вознюк С. М.

Ухвала від 31.10.2022

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Вознюк С. М.

Ухвала від 25.10.2022

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Вознюк С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні