Ухвала
від 07.11.2022 по справі 373/1660/22
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/1660/22

УХВАЛА

про призначення судово-психіатричної експертизи

07 листопада 2022 року м. Переяслав

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області у складі

головуючої судді Хасанової В.В.,

присяжних Ярмоленко С.В., Барабаш Н.В.,

за участю секретаря судового засідання Киришун Ю.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Виконавчий комітет Переяславської міської ради, про визнання особи недієздатною та призначення опікуном, -

ВСТАНОВИВ:

03.10.2022 заявник звернувся до суду з даною заявою та просить визнати ОСОБА_2 , народжену ІНФОРМАЦІЯ_1 , інваліда 2 групи з дитинства, недієздатною, встановити над нею опіку та призначити заявника її опікуном.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що його сестра ОСОБА_2 є інвалідом з дитинства ІІ групи інвалідності та потребує постійного стороннього догляду. В зв`язку з хворобою не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Поряд з цим, з метою встановлення психічного стану ОСОБА_2 просив призначити у справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Комунального некомерційного підприємства Київської обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання».

В судове засідання ОСОБА_3 , належним чином повідомлений про день, час та місце його проведення, не з`явився.

Переяславський міський голова Саулко В. в своїй заяві до суду просив проводити судове засідання без представника органу опіки і піклування - Виконавчого комітету Переяславської міської ради.

Відповідно до вимог ст.39ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ст.105ЦПК України призначення експертизи у справах, де необхідно встановити психічний стан особи, є обов`язковим.

Частиною 1 ст.298ЦПК України передбачено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судового-психіатричну експертизу.

З огляду на наведене, враховуючи, що для вирішення питання, порушеного заявником перед судом необхідно визначити психічний стан ОСОБА_2 , що, своєю чергою, потребує застосування спеціальних знань в галузі психіатрії, суд вважає за необхідне призначити у справі судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану особи.

Згідно з ч.3 ст.103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно.

Відповідно дост. 7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням, зокрема, судово-психіатричних експертиз.

Згідно з п. 3 Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, що затверджений наказом Міністерства охорони здоров`я України 08 травня 2018 року № 865, судово-психіатричні експертизи проводять державні спеціалізовані судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров`я України.

У відповідності до ч.4 та ч.5 ст.103ЦПК України питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта.

Згідно з п. 9 ч. 1ст.253ЦПК України у випадку призначення судом експертизи провадження у справі зупиняється , - на час проведення експертизи.

Згідно з ч. 2 ст.299ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст. ст. 103-105, 252, 253, 299, 300 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначити у справі судово-психіатричну експертизу, виконання якої доручити експертам КНП КОР «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання» (ОПНМО), що знаходиться за адресою: Київська область, Васильківський район, смт. Глеваха, вул. Вокзальна, 8.

Визначити наступні питання, з яких експерт має надати суду висновок:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на психічне захворювання ?

2.Чи є захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , хронічним і стійким?

3.Чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Перед проведеннямекспертизи попередитиексперта прокримінальну відповідальність,передбачену ст.ст.384,385КК Україниза надання завідомо неправдивого висновку або за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Для проведення експертизи направити експерту (ам) матеріали даної цивільної справи та копію ухвали суду про призначення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Київського апеляційного суду через Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Головуюча суддя В.В. Хасанова

Присяжні С.В. Ярмоленко

Н.В. Барабаш

Дата ухвалення рішення07.11.2022
Оприлюднено11.11.2022
Номер документу107194272
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та призначення опікуном

Судовий реєстр по справі —373/1660/22

Рішення від 21.02.2023

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

Рішення від 21.02.2023

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

Ухвала від 31.01.2023

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

Ухвала від 08.11.2022

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

Ухвала від 07.11.2022

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

Ухвала від 03.10.2022

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні