Рішення
від 21.02.2023 по справі 373/1660/22
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/1660/22

Номер провадження 2-о/373/6/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 лютого 2023 року м. Переяслав

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області в складі

головуючої судді Хасанової В.В.,

присяжних Ярмоленко С.В., Барабаш Н.В.,

за участю секретаря Киришун Ю.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки і піклування - виконавчий комітет Переяславської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду з даною заявою та просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , інваліда 2 групи з дитинства, недієздатною, встановити над нею опіку та призначити заявника її опікуном.

Ухвалою суду від 03.10.2022 заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у даній справі; постановлено проводити розгляд справи за правилами окремого провадження у складі одного судді та двох присяжних.

Ухвалою суду від 07.11.2022 задоволено клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи; призначено у справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручено експертам Комунального некомерційного підприємства Київської обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання.

31.01.2023 судом постановлено ухвалу про поновлення провадження у справі, оскількисудово-психіатричну експертизу проведено і судом отримано відповідний висновок експерта.

В судове засідання заявник, належним чином повідомлений про день, час та місце розгляду справи не з`явився.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування виконавчого комітету Переяславської міської ради в судове засідання не з`явився, міський голова Саулко В. направив суду заяву, в якій просив розглянути справу без участі представника Переяславської міської ради.

Дослідивши матеріали справи, надавши їм відповідну правову оцінку, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно докопії довідкиМСЕК серії КИО-І №157862 ОСОБА_2 , 1985 року народження встановлено другу групу інвалідності в 2001 році з дитинства довічно.

Як вбачається з довідки КНП «ЯЦПМСД» від 26.09.2022 за №521, ОСОБА_2 має діагноз Стійкі наслідки перенесеного енцефаліту.

Згідно з копією Витягу з реєстру територіальної громади від 08.08.2022 ОСОБА_2 зареєстрована по АДРЕСА_1 .

Відповідно до копії посвідчення НОМЕР_1 від 08.12.2003, виданого Пенсійним Фондом України, ОСОБА_2 , 1985 року народження, є пенсіонером інвалідом з дитинства 2 групи довічно.

Згідно з висновком судово-психіатричного експерта №34-ц від 18.01.2023 ОСОБА_2 страждає на хронічний, стійкий психічний розлад помірну розумову відсталість (F 71.1 за МКХ 10). За своїм психічним станом не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно з копією Витягу з ЄДДР щодо реєстрації місця проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Судом досліджено копії свідоцтв про народження ОСОБА_1 (серії НОМЕР_2 ) та ОСОБА_2 (серії НОМЕР_3 ), батьками яких записані ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Рішенням виконавчого комітету Переяславської міської ради №241-20 від 13.09.2022 визнано за доцільне надати висновок до суду про визнання недієздатною ОСОБА_2 , встановлення опікунства над нею, та призначення опікуном її брата ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно з положеннями ч. ч.1, 2 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Відповідно до ст.55 ЦК України опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом свого здоров`я, не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно з ст.58 ЦК України опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Частиною 1 ст.60 ЦК України передбачено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки і піклування.

Відповідно до ч.1 ст.300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Зважаючи на вищевикладене, оскільки досліджені судом докази дають підстави для висновку про те, що ОСОБА_2 внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, суд дійшов висновку про обґрунтованість поданої заяви та необхідність визнання ОСОБА_2 недієздатною й призначення над нею опіки.

Зважаючи на вік, ступінь родинних відносин між заявником та ОСОБА_2 , позицію органу опіки та піклування, суд доходить висновку про можливість призначення заявника опікуном ОСОБА_2 .

Враховуючи вищевикладене, на підставі ст.ст.11, 263-265, 293, 300 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки і піклування - виконавчий комітет Переяславської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с.Ничипорівка Яготинського району Київської області, недієздатною.

Встановити опіку над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначивши її опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Строк дії даного рішення становить два роки з дня набрання ним законної сили.

Роз`яснити, що опікун (представник органу опіки та піклування) має право подати клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною не пізніше, ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 ;

Виконавчий комітет Переяславської міської ради, місцезнаходження: вул.Богдана Хмельницького, 27/25, Київська область, 08400.

Суддя В.В.Хасанова

Присяжні С.В.Ярмоленко

Н.В.Барабаш

Дата ухвалення рішення21.02.2023
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу109312824
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —373/1660/22

Рішення від 21.02.2023

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

Рішення від 21.02.2023

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

Ухвала від 31.01.2023

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

Ухвала від 08.11.2022

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

Ухвала від 07.11.2022

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

Ухвала від 03.10.2022

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні