Ухвала
від 09.11.2022 по справі 905/834/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

09.11.2022 Справа №905/834/22

Господарський суд Донецької області у складі:

судді Лободи Т.О.,

розглянувши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Збут-Енерго Плюс", м. Харків, код 43709245,

до Комунального некомерційного підприємства "Соледарська міська лікарня Соледарської міської ради", м. Соледар Донецької області, код 01990192,

про стягнення 391 102,20 грн,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Збут-Енерго Плюс" звернулось до Господарського суду Донецької області з позовом до Комунального некомерційного підприємства "Соледарська міська лікарня Соледарської міської ради" про стягнення заборгованості за Договором на постачання електричної енергії споживачу № 380/22-ЗП від 07.02.2022 за спожиту в лютому-квітні 2022 року електричну енергію в загальному розмірі 391 102,20 грн. Судові витрати просить покласти на відповідача.

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 25.10.2022 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Збут-Енерго Плюс" до Комунального некомерційного підприємства "Соледарська міська лікарня Соледарської міської ради" про стягнення 391 102,20 грн залишено без руху. Надано позивачу строк 10 днів з дня вручення йому цієї ухвали для усунення недоліків, а саме шляхом надання до суду документів, які підтверджують відправлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів за місцем його реєстрації (фіскальний чек та опис вкладення у цінний лист в оригіналі).

02.11.2022 на електронну пошту суду надійшла заява позивача про усунення недоліків, в якій позивач просить суд прийняти дану заяву до розгляду та відкрити провадження по справі № 905/834/22. Розгляд справи просить суд проводити в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін. У заяві позивач зазначає про неможливість надсилання позовної заяви та доданих до неї документів на адресу відповідача, оскільки АТ "Укрпошта" не здійснює поштову відправку до поштових відділень, які обслуговують адресу місця знаходження відповідача, на підтвердження чого наводить скріншот з сайту Укрпошти. Тому позивач направив позовну заяву та додатки до неї на електронну адресу відповідача sgb4.sol@ukr.net, на підтвердження чого наводить скріншот зі своєї електронної пошти.

07.11.2022 на електронну пошту суду надійшла заява позивача про додаткові пояснення щодо усунення недоліків заяви, в якій позивач просить суд прийняти дану заяву до розгляду та відкрити провадження по справі № 905/834/22. Розгляд справи просить суд проводити в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін. У заяві позивач зазначає, що об`єктивно позбавлений можливості відправити засобами поштового зв`язку позовну заяву з доданими до неї документами на адресу відповідача, на підтвердження чого наводить скріншоти з сайту Укрпошти. Також позивач додатково направив позовну заяву та додатки до неї на електронну адресу відповідача sаb4.sol@ukr.net, на підтвердження чого наводить скріншот зі своєї електронної пошти.

Розглянувши подані документи, суд дійшов висновку, що позивачем усунуті недоліки позовної заяви.

Відповідно до частини 3 статті 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день її первинного подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Суд встановив, що позовна заява (з урахуванням заяви про усунення недоліків) відповідає процесуальним вимогам статей 162, 164, 172 ГПК України, а відтак суд на підставі статті 176 ГПК України приймає позов до розгляду і відкриває провадження у справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1)наказного провадження; 2)позовного провадження (загального або спрощеного).

02.11.2022 та 07.11.2022 на електронну пошту суду надійшли заяви позивача, в яких позивач, зокрема, просив суд розгляд справи проводити в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Згідно приписів частин 1 статті 247 ГПК України у спрощеному провадженні господарський суд розглядає малозначні справи. Крім того, відповідно до частини 2 статті 247 ГПК України у спрощеному порядку може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Приписи пункту 1 частини 5 статті 12 ГПК України визначають, що малозначними справами є справи, в яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму.

Водночас, відповідно до п. 2 ч. 5 цієї статті малозначними справами також є справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (що станом на 01.01.2022 є 1 240 500,00 грн.).

Здійснивши аналіз вищезазначених норм ГПК України, суд приходить до висновку що в порядку спрощеного провадження підлягають розгляду малозначні справи, а в інших випадках (крім випадків, передбачених пунктом 2 частини 5 статті 247 ГПК України) суд за клопотанням сторони може визнати справу малозначною і відповідно призначити її до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до частини 5 статті 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Розглянувши матеріали позовної заяви та клопотання позивача, беручи до уваги, що в даному випадку справа відповідає ознакам справи незначної складності, наведеним у пункті 2 частини 5 статті 12 ГПК України, оскільки ціна позову складає 391 102,20 грн, що менше ніж п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, та незначний обсяг доказів у справі, з огляду на договірний характер правовідносин, суд приходить до висновку про можливість визнати справу № 905/834/22 малозначною та здійснити її розгляд в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до частин 2, 3 ст. 252 ГПК України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до частини другої статті 176 ГПК України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу.

Суд зазначає, що направлення даної ухвали на адресу відповідача засобами поштового зв`язку на даний час є неможливим, оскільки місто, де зареєстрований відповідач знаходиться в зоні бойових дій, а Укрпошта працює на вказаній території в обмеженому режимі. Суд також повідомляє, що здійснення судом відправки вихідної кореспонденції неможливе з 22 лютого 2022 року у зв`язку із закінченням знаків поштової оплати (поштових марок) та проведенням відповідних процедур закупівлі.

За таких обставин, з метою належного повідомлення учасників справи про відкриття провадження у справі, суд вважає можливим використати альтернативні способи вручення процесуальних документів учасникам справи, а саме шляхом направлення даної ухвали на електронні адреси позивача та відповідача.

Керуючись статтями 12, 176, 232-235, 247, 250, 252 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1.Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі 905/834/22 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Збут-Енерго Плюс" до Комунального некомерційного підприємства "Соледарська міська лікарня Соледарської міської ради" про стягнення 391 102,20 грн.

2. Розгляд справи здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження справи без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами.

3. Повідомити учасників справи про відкриття провадження у справі шляхом направлення даної ухвали на електрону адресу позивача energozbut-trans@ukr.net, на електронну адресу представника позивача - ahelp321@gmail.com та на електронні адреси відповідача sgb4.sol@ukr.net та sаb4.sol@ukr.net.

4. Встановити відповідачу згідно з вимогами ч. 1 ст. 251 ГПК України строк 15 днів з дня вручення цієї ухвали для подання відзиву на позов. Відзив повинен відповідати вимогам ст. 165 ГПК України та згідно з вимогами ч. 5 ст. 165 ГПК України копія відзиву з доданими до нього документами повинна бути надіслана (надана) відповідачами позивачу одночасно із надісланням (наданням) відзиву до суду.

5. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч.2 ст.178 Господарського процесуального кодексу України). При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об`єктивних причин, відповідачі повинні про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (частини 3, 4 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України).

6. Встановити позивачу строк на подання до суду відповіді на відзиви із урахуванням вимог ст. 251 ГПК України - 5 днів з дня його отримання. В разі подання відповіді, надати суду докази її направлення відповідачам.

7. Встановити відповідачу строк для подачі заперечень на відповідь на відзив - 5 днів з дня отримання відповіді на відзив. В разі подання заперечень, надати суду докази їх направлення позивачу.

8. Повідомити сторони, що відповідно до ч. 7 ст. 252 ГПК України клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати у строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше 5 днів з дня отримання відзиву.

9. Звернути увагу учасників справи, що подання доказів у справі та всі процесуальні дії можуть вчинятися учасниками справи протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

10. Роз`яснити сторонам, що у випадку неподання відповідачами відзиву (заперечень на відповідь на відзив), а також неподання позивачем відповіді на відзив у строки встановлені цією ухвалою, розгляд справи буде відбуватися за наявними матеріалами та в межах строків, встановлених статтею 252 ГПК України.

Повідомити сторони про те, що всі заяви по суті справи, заяви з процесуальних питань, клопотання, а також будь-які інші документи можуть бути подані засобами електронного зв`язку на електронну пошту суду inbox@dn.arbitr.gov.ua або через особистий кабінет в системі Електронний суд. Вказані документи мають бути посвідчені електронним підписом. У разі неможливості надсилання документів в електронному вигляді - звичайною поштою на офіційну адресу суду.

Ухвала набирає законної сили 09.11.2022.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала складена та підписана 09.11.2022.

Суддя Т. О. Лобода

Дата ухвалення рішення09.11.2022
Оприлюднено11.11.2022
Номер документу107212259
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/834/22

Судовий наказ від 16.03.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лобода Тетяна Олександрівна

Рішення від 20.02.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лобода Тетяна Олександрівна

Ухвала від 09.11.2022

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лобода Тетяна Олександрівна

Ухвала від 25.10.2022

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лобода Тетяна Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні