Вирок
від 15.09.2022 по справі 752/11504/22
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 752/11504/22

провадження №: 1-кс/752/4056/22

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей і документів

15.09.2022 року слідчий суддя Голосіївського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Києві клопотання слідчого СУ ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні №42022100000000425, відомості щодо якого 11.08.2022 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді із вказаним клопотанням, в якому просить надати тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме до: договорів, з усіма додатками та додатковими угодами, укладених щодо закупівлі продовольчих товарів для потреб населення відповідно до постанов Кабінету Міністрів України; документів що стали підставою для придбання продукції для потреб населення; погоджувальної документації щодо придбання продукції відповідно до постанов; заявки, замовлення, рахунків фактур укладені між ІНФОРМАЦІЯ_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) та виробниками продовольчих товарів; супровідних документів до рахунків, заявок, замовлень направлених адресу відповідних міністерств для погодження; листів, резолюції відповідних міністерств щодо погодження рахунків, заявок, замовлень на продовольчі товари для потреб населення; супровідних документів щодо надсилання рахунків, заявок, замовлень на адресу Укрзалізниці для проведення оплати; бухгалтерських документів, платіжні доручення щодо оплати рахунків, заявок, замовлень на продовольчі товари для потреб населення; договорів зберігання, договорів поставки, товарно-транспортні накладні, видаткові накладні, сертифікатів якості, платіжні доручення, актів прийому передачі, з можливістю вилучення їх оригіналів.

В якості обґрунтувань слідчий зазначив, що у провадженні слідчого управління Головного управління Національної поліції у м. Києві перебувають матеріали кримінального провадження №№42022100000000425, відомості щодо якого 11.08.2022 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) вступивши в злочинну змову з службовими особами комерційних структур створили злочинну схему, яка полягає в закупівлі за державні кошти, в якості безоплатної (гуманітарної) допомоги, більшої кількості продовольчих товарів та харчових продуктів ніж потребує соціально незахищені верстви населення, з метою подальшої реалізації надлишків вказаної продукції підконтрольним суб`єктам господарювання за готівковий розрахунок та збут через мережі супермаркетів.

Постановою КМУ від 20.03.2022 № 328 «Деякі питання забезпечення населенням продовольчими товарами тривалого зберігання в умовах воєнного стану» установлено, що на період дії воєнного стану з метою задоволення нагальних потреб функціонування держави забезпечення населення територіальних громад областей та м. Києва, на території яких тривають активні бойові дії, у тому числі внутрішньо переміщених осіб з таких областей та м. Києва, продовольчими товарами тривалого зберігання здійснюється безоплатно.

На період дії воєнного стану для безоплатного забезпечення населення продовольчими товарами можуть використовуватися товари, закуплені за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, а також товари, отримані іншими не забороненими законодавством способами.

Субвенція надається шляхом її перерахування Мінінфраструктури на рахунок ІНФОРМАЦІЯ_4 , відкритий в державному банку, з подальшим спрямуванням Укрзалізницею на оплату грошових зобов`язань замовників перед постачальниками товарів (виконавцями робіт або надавачами послуг) відповідно до укладених договорів та рахунків постачальників товарів (виконавців робіт або надавачів послуг) за договорами.

Кошти, використані Укрзалізницею для здійснення оплати за договорами, є субвенцією, що передана з державного бюджету до місцевих бюджетів, та коштами місцевих бюджетів, що передані розпорядникам субвенції, від розпорядників субвенції постачальникам товарів (виконавцям робіт або надавачам послуг), у сумі такого платежу.

Так, посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , управління цивільного захисту, департаменту економіки та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_7 », всупереч вимогам вказаних постанов Кабінету міністрів України здійснили замовлення на продовольчі товари для населення в заводів виробників (у тому числі за кордоном) на загальну суму понад 30 мільйонів гривень.

У свою чергу, частина продовольчих товарів до складів зберігання не доставлена та актами прийому передачі не прийнята, певна частина продовольчих товарів була реалізована підконтрольним суб`єктам господарювання за готівковий розрахунок та у подальшому передана для реалізації через мережі супермаркетів.

Враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, у зв`язку з цим слідчий просить задовольнити вказане клопотання.

В судове засідання слідчий не з`явився, про дату, час та місце розгляду вказаного клопотання повідомлявся належним чином. До початку розгляду клопотання подав заяву про розгляд клопотання без його участі, клопотання підтримав та просив його задовольнити. Також, просив розглянути клопотання без виклику особи, у якої необхідно отримати інформацію, а також в порядку пункту 7 ст. 163 КПК України.

Слідчий суддя визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, оскільки слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Відповідно до ч. 5 ст. 27 КПК України під час судового розгляду та у випадках, передбачених цим Кодексом, під час досудового розслідування забезпечується повне фіксування судового засідання та процесуальних дій за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів. Офіційним записом судового засідання є лише технічний запис, здійснений судом у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Положеннями ч. 1 ст. 107 КПК України визначено, що рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію.

Таким чином, слідчий суддя визнав за можливо розглянути клопотання за відсутності слідчого та без фіксування судового засідання за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів.

Слідчий суддя, дослідивши вказане клопотання та документи, якими воно обґрунтовується, вважає необхідним задовольнити клопотання, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Пунктом 5 частини 2 статті 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження зокрема тимчасовий доступ до речей і документів.

Зі змісту положень ч. 3 ст. 132 КПК України, вбачається, що застосування заходів забезпечення кримінального провадження допускається у разі існування обґрунтованої підозри щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування, які виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; виконання завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

При цьому слідчий та/чи прокурор повинні довести зазначене, належним чином, як у самому клопотанні так і матеріалами доданими до нього.

Слідчим суддею встановлено, що у клопотанні слідчого викладені обставини кримінального правопорушення, які мають місце; правову кваліфікацію із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави щодо отримання вказаних речей і документів і значення цих речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні щодо використання їх як доказів, що у сукупності також підтверджується копіями документів долучених до клопотання. Також, слідчим доведено, що вказані документи знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Постановою слідчого СУ ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 від 10.09.2022 призначено судово-економічну експертизу у кримінальному провадженні №42022100000000425.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи, зокрема, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Отже, слідчим, у відповідності до вищезазначених приписів та положень Кримінального процесуального Закону України, в повному обсязі та належним чином доведено необхідність досудового розслідування в отриманні тимчасового доступу до вказаних документів з метою виконання завдань кримінального провадження у вказаному кримінальному провадженні.

При цьому вважає, що досягнення зазначеної слідчим в клопотанні мети отримання доступу до вказаних документів повнота, всебічність та неупередженість під час розслідування кримінального провадження та отримання відомостей (інформації) з документів, які можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, може бути досягнуто на цьому етапі досудового розслідування лише з вилученням оригіналів вищевказаних документів.

Враховуючи вищевикладене та з огляду на те, що вказані документи, дозвіл на тимчасовий доступ до яких просить надати слідчий, мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, які містять охоронювану законом таємницю, слідчий суддя прийшов до висновку про наявність достатніх підстав для надання тимчасового доступу до вказаних документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), з можливістю вилучення оригіналів вказаних документів, у зв`язку із цим клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 164, 372 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити.

Надати слідчому СУ ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 , слідчим групи слідчих та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні №42022100000000425, відомості щодо якого 11.08.2022 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме до: договорів, з усіма додатками та додатковими угодами, укладених щодо закупівлі продовольчих товарів для потреб населення відповідно до постанов Кабінету Міністрів України; документів що стали підставою для придбання продукції для потреб населення; погоджувальної документації щодо придбання продукції відповідно до постанов; заявки, замовлення, рахунків фактур укладені між ІНФОРМАЦІЯ_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) та виробниками продовольчих товарів; супровідних документів до рахунків, заявок, замовлень направлених адресу відповідних міністерств для погодження; листів, резолюції відповідних міністерств щодо погодження рахунків, заявок, замовлень на продовольчі товари для потреб населення; супровідних документів щодо надсилання рахунків, заявок, замовлень на адресу Укрзалізниці для проведення оплати; бухгалтерських документів, платіжні доручення щодо оплати рахунків, заявок, замовлень на продовольчі товари для потреб населення; договорів зберігання, договорів поставки, товарно-транспортні накладні, видаткові накладні, сертифікатів якості, платіжні доручення, актів прийому передачі, з можливістю вилучення оригіналів вказаних документів.

Строк дії ухвали не може перевищувати двох місяців, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Уповноваженим посадовим особам ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) надати (забезпечити) тимчасовий доступ до документів, зазначеним в ухвалі особам, підготувати вищевказані документи для можливості їх вилучення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення. Вона є обов`язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для всіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягає виконанню на всій території України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.09.2022
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу107216827
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —752/11504/22

Ухвала від 31.01.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 31.01.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 26.12.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 21.12.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 13.12.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 30.10.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 30.10.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 13.09.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 16.08.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 16.08.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні