Ухвала
від 09.11.2022 по справі 609/906/22
ШУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 609/906/22

2/609/452/2022

09 листопада 2022 року суддя Шумського районного суду Тернопільської області Катерняк О.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Шумської об`єднаної територіальної громади в особі Шумської міської ради Кременецького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом, -

ВСТАНОВИЛА:

04 листопада 2022 року позивач ОСОБА_1 звернулася з позовом до Шумської об`єднаної територіальної громади в особі Шумської міської ради Кременецького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом.

Конституцією України закріплено право кожного на судовий захист (стаття 55) та передбачено, що юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі (стаття 124), а статтею 18 Закону України «Про судоустрійістатус суддів» визначено, що суди загальної юрисдикції спеціалізуються на розгляді цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Суди мають враховувати, що забезпечення кожному права на справедливий суд та реалізація права особи на судовий захист мають здійснюватися з урахуванням норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також практики Європейського суду з прав людини, які відповідно до статті 17 «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» застосовуються судами при розгляді справ як джерело права.

Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом (стаття 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Згідно з частиною 1 статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Проте, вирішуючи питання про відкриття провадження по справі, суди повинні перевірити відповідність вимог, з якими позивач звертається до суду для захисту, а також дотримання ним вимог, передбачених статтями 175, 176, 177 ЦПК України.

Перевіривши позовну заяву та додані до неї матеріали, вважаю за необхідне залишити її без руху з огляду на таке.

Згідно з приписами ч. 4 ст. 49 Закону України «Про нотаріат», на вимогу особи, якій відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, зобов`язані викласти причини відмови в письмовій формі і роз`яснити порядок її оскарження. Про відмову у вчиненні нотаріальної дії нотаріус протягом трьох робочих днів виносить відповідну постанову.

Таким чином, передумовою звернення до суду за захистом порушених, невизнаних або оспорюваних прав є наявність постанови нотаріуса про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розгляду в позовному провадженні. У протилежному випадку дії нотаріуса можуть бути оскаржені в передбаченому законом порядку.

Відповідно до гл.13 п. 1 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 22 лютого 2012 р. № 296/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2012 р. за № 282/20595 (надалі - Порядок № 296/5), нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії у випадках, передбачених Законом.

Нотаріус на вимогу особи, якій відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, зобов`язаний викласти причини відмови в письмовій формі і роз`яснити порядок її оскарження. У цих випадках нотаріус протягом трьох робочих днів виносить постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії. У постанові про відмову зазначаються: дата винесення постанови; прізвище, ініціали нотаріуса, який виніс постанову, найменування та місцезнаходження державної нотаріальної контори або найменування нотаріального округу та адреса розташування робочого місця приватного нотаріуса; прізвище, ім`я, по батькові фізичної особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, місце її проживання або найменування і місцезнаходження юридичної особи; про вчинення якої нотаріальної дії просила особа, що звернулася до нотаріуса (короткий зміст прохання); причини відмови у вчиненні нотаріальної дії з посиланням на чинне законодавство; порядок і строки оскарження відмови з посиланням на норми цивільного процесуального законодавства (гл.13 п.3 Порядку 296/5).

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 N 7 «Про судову практику у справах про спадкування»: Особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. При розгляді цих справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Таким чином, відмова нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії оформлюється постановою, в які викладаються мотиви її прийняття, що і надає можливість її подальшого оскарження.

Відсутність такої постанови свідчить про відсутність у позивача порушеного права та відсутність предмету спору, так як суд позбавлений можливості надати правову оцінку відмові у вчиненні нотаріальної дії.

Позивачем до матеріалів позовної заяви долучено лише ксерокопію постанови приватного нотаріуса Кременецького районного нотаріального округу Зелінського П.І. № 52/02-16 від 04.11.2022р. про відмову ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом. Крім того, в постанові зазначено, що ОСОБА_1 звернулася до приватного нотаріуса 15 липня 2022 року, тоді як постанову про відмову у вчинення нотаріальної дії видано аж 04 листопада 2022 року, що є порушенням вимог ст. ст. 49 ЗУ «Про нотаріат», яка окрім іншого гласить: «Про відмову у вчиненні нотаріальної дії нотаріус протягом трьох робочих днів виносить відповідну постанову». Також, в постанові про відмову у вчиненні нотаріальної дії вказано, що ОСОБА_1 спадкує майно за заповітом ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , тоді як відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 слідує, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Крім того, оглянувши та дослідивши копію постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії, судом не знайдено, а відтак приватним нотаріусом Кременецького районного нотаріального округу Зелінським П.І. не висвітлено та не зазначено причини, за якою він відмовляє спадкоємцю у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 , а лише роз`яснює останній порядок успадкування житлового будинку, який належить колгоспному двору. Також в копії постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії відсутня інформація про те, чи після смерті ОСОБА_2 заведена спадкова справа, оскільки як вбачається із матеріалів позовної заяви, ОСОБА_1 успадковує не лише житловий будинок, який належить колгоспному двору, а й земельну ділянку.

Відтак, з огляду на порушення вимог законодавства, на ряд помилок та неточностей, які мають місце в постанові нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії, відсутність в додатках до позовної заяви оригіналу такої постанови, суд не бере до уваги долучену до позовної заяви копію постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 52/02-16 від 04.11.2022р., а саме про відмову ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом та вважає її не поданою.

Таким чином, позивачу необхідно, на підтвердження позовних вимог і наявності правового характеру спору (наявності спору про право), надати суду обґрунтовану постанову нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії, що складена та видана відповідно до вимог чинного законодавства.

Пунктами 4 та 5 ч. 3ст. 175 ЦПК Українипередбачено, що позовна заява повинна містити :

зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні;

виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Позивачем ОСОБА_1 в порушення вищевказаних норм закону не конкретизовано зміст позовних вимог, а саме зміст позовних вимог не відповідає змісту позовної заяви.

Позивач звернулася з вимогою про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом, що відкрилось після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме просить визнати за нею крім іншого, право власності на земельну ділянку площею 1.62га, належну померлій. Однак в прохальній частині позовної заяви позивачкою не зазначено місце розташування земельної ділянки.

Крім того, до позовної заяви як додатки долучені документи, які є нечитабельні, а саме Витяг №НВ-6100549262022 та Витяг №НВ-6100549282022 із технічної документації щодо нормативної грошової оцінки земельних ділянок, в яких інформація є недоступною для прочитання, а відтак позбавляє суд можливості перевірити правильність сплаченої суми судового збору.

Відповідно до ч. 1 ст.95ЦПКУкраїни письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Як вказується у ч. 2 ст.95ЦПКУкраїни письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Проте, позивачем надано нечитабельну копію свідоцтва про її народження.

Згідно з п.5.21 Національних стандартів України Вимоги до оформлювання документів ДСТУ 4163-2003, текст документу повинен містити інформацію, заради зафіксування якої було створено документ. Відповідно до п. 4.1. цього стандарту, документ повинен містити (п. 20) - текст документа, який є головним елементом документу. Іншими словами, документ, що надається, повинен мати текст, який можливо дослідити та який несе певний зміст.

Відповідно до правил ЄСПЛ встановлено певні вимоги до документів, зокрема, відповідно до Пояснювальної нотатки для осіб, які бажають звернутися до Європейського суду з прав людини, вимоги до поданих копій: текст повинен бути зрозумілим і читабельним; копії повинні бути повними (всього документу).

Тому, позивачці ОСОБА_1 необхідно долучити до матеріалів позовної заяви належним чином виготовлені копії (ксерокопії) вищевказаних документів, або замінити їх іншими, які би містили ідентичну інформацію.

У зв`язкуз вищевикладеним,позивачці необхіднопривести позовнузаяву увідповідність донорм Цивільногопроцесуального кодексуУкраїни,оскільки дані обставини перешкоджають вирішенню питання про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч.1ст.185ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177 цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Зважаючи на характер та обсяг виявлених недоліків позовної заяви, строк на їх усунення доцільно визначити терміном десять днів із дня отримання копії ухвали.

Керуючись ст.ст.4,5,28,175,177,185 ЦПК України,

ПОСТАНОВИЛА:

Позовну заяву ОСОБА_1 доШумської об`єднаноїтериторіальної громадив особіШумської міськоїради Кременецькогорайону Тернопільськоїобласті провизнання прававласності наспадкове майнов порядкуспадкування зазаповітом - залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків - 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити, що при невиконанні вимог даної ухвали у встановлений строк, позовна заява буде вважатися неподаною і повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя: О. М. Катерняк

СудШумський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення09.11.2022
Оприлюднено11.11.2022
Номер документу107219097
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —609/906/22

Рішення від 13.12.2022

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 06.12.2022

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 22.11.2022

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 09.11.2022

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні