Окрема ухвала
від 10.11.2022 по справі 922/1824/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


"10" листопада 2022 р.Справа № 922/1824/22

ОКРЕМА УХВАЛА

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Пономаренко Т.О.

розглянувши матеріали справи

за позовомПриватного підприємства "Будтранс-груп" (61038, м.Харків, вул.Маршала Батицького, б.8, ЄДРПОУ 36815278) доТовариства з обмеженою відповідальністю "БЕТОН ХАБ ГРУП" (61030, м.Харків, вул.Диканівська, б.50, ЄДРПОУ 43589149) про стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

17.10.2022 Приватне підприємство "Будтранс-груп" звернулось до Господарського суду Харківської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "БЕТОН ХАБ ГРУП", в якій просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "БЕТОН ХАБ ГРУП" заборгованість у розмірі 186 207,78 грн., а також суму судового збору у розмірі 2 793,12 грн. та витрати на правову допомогу адвоката у розмірі 26 880,00 грн.

19.10.2022 ухвалою Господарського суду Харківської області прийнято позовну заяву Приватного підприємства "Будтранс-груп" до Товариства з обмеженою відповідальністю "БЕТОН ХАБ ГРУП" про стягнення заборгованості до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження у справі №922/1824/22. Вирішено розгляд справи №922/1824/22 здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами. Відповідачу встановлено строк 15 днів з дня вручення цієї ухвали для подання відзиву на позов (ст.251 ГПК України), строк 15 днів з дня отримання цієї ухвали для подання клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження (ч.7 ст.252 ГПК України), строк 5 днів на подання до суду заперечень на відповідь позивача на відзив з дня його отримання, оформлених відповідно до ст.167 ГПК України. Позивачу встановлено строк 5 днів на подання до суду відповіді на відзив з дня його отримання (ст.251 ГПК України) та строк 5 днів з дня отримання відзиву на подання до суду клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження (ч.7 ст.252 ГПК України). Роз`яснено сторонам, що у випадку неподання відповідачем відзиву та/або клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, а також не подання позивачем відповіді на відзив та/або клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження у строки встановлені цією ухвалою розгляд справи буде відбуватися за наявними матеріалами після спливу строку встановленого для подання сторонами клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження та в межах строків встановлених статтею 248 ГПК України. Повідомлено учасників справи, що заяви по суті справи, заяви з процесуальних питань, клопотання, пояснення, додаткові письмові докази, висновки експертів, можуть бути ними подані в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі «Електронний суд», поштою на офіційну адресу суду або дистанційними засобами зв`язку. Вирішено, що учасникам справи необхідно письмово повідомити суд про оптимальний для них спосіб отримання інформації щодо розгляду справи.

В той же день, для надання можливості відповідачу скористатися своїми процесуальними правами відповідно до ст.ст.251, 252, 167 Господарського процесуального кодексу України, суд, з використанням установи поштового зв`язку АТ "Укрпошта", направив на адресу відповідача -Товариства з обмеженою відповідальністю "БЕТОН ХАБ ГРУП" (61030, м. Харків, вул. Диканівська, б.50) вище зазначену ухвалу суду про відкриття провадження по справі №922/1824/22 від 19.10.2022 рекомендованим листом з повідомленням про вручення із трек-номером 6102271549210.

Однак, вказану судову кореспонденцію 04.11.2022 повернуто на адресу суду з відміткою пошти в довідці ф.20: "за закінченням терміну зберігання".

Разом з цим, на сайті АТ "Укрпошта" в розділі "Відстежити" зазначено: "Повернення за зворотною адресою: Адресат відсутній за вказаною адресою".

Як вбачається з відмітки на поштовому конверті та інформації, розмішеної на сайті АТ "Укрпошта" в розділі "Відстежити", вказану судову кореспонденцію з сортувального центру було направлено до Відділення поштового зв`язку №10 м. Харків Харківської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта".

З огляду на те, що інформація про поштове відправлення на адресу відповідача має значення для здійснення подальших процесуальних дій у справі, суд зазначає наступне.

Правові, соціально-економічні та організаційні основи діяльності у сфері надання послуг поштового зв`язку, а також регулювання відносин між органами державної влади та органами місцевого самоврядування, операторами поштового зв`язку і користувачами їх послуг визначає Закон України "Про поштовий зв`язок", статтею 2 якого передбачено, що відносини у сфері надання послуг поштового зв`язку регулюються Конституцією України, цим та іншими законами України і прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Однією з основних засад діяльності у сфері надання послуг поштового зв`язку є, зокрема, забезпечення надання послуг поштового зв`язку встановленого рівня якості (стаття 3 Закону України "Про поштовий зв`язок").

Згідно зі статтею 15 Закону України "Про поштовий зв`язок" національний оператор, яким є Акціонерне товариство "Укрпошта" (розпорядження Кабінету Міністрів України №10-р від 10 січня 2002 року "Про національного оператора поштового зв`язку"), забезпечує надання на всій території України універсальних послуг поштового зв`язку за переліком.

Відповідно до пункту 9 Постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв`язку" № 270 від 05 квітня 2009 року (далі - Правила), національний оператор поштового зв`язку забезпечує надання універсальних послуг поштового зв`язку на всій території України. До універсальних послуг поштового зв`язку належать послуги з пересилання поштових карток, листів, бандеролей, секограм - простих та рекомендованих.

В даному випадку адресатом виступає юридична особа, у зв`язку з чим застосуванню підлягає пункту 99-2 Правил, який визначає, що рекомендовані поштові відправлення з позначкою "Судова повістка", адресовані юридичним особам, під час доставки за зазначеною адресою вручаються представнику юридичної особи, уповноваженому на одержання пошти, під розпис.

У разі відсутності адресата за вказаною на рекомендованому листі адресою працівник поштового зв`язку робить позначку "адресат відсутній за вказаною адресою", яка засвідчується підписом з проставленням відбитку календарного штемпеля і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його до суду.

Відповідальність за невиконання чи неналежне виконання послуг поштового зв`язку закріплена пунктом 129 Правил.

Разом з цим, порядок приймання, обробки, перевезення та доставки (вручення) поштових відправлень визначає Порядок пересилання поштових відправлень (далі - Порядок), затверджений наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта" №211 від 12 травня 2006 року, дія якого, згідно з пунктом 2 поширюється на національного оператора поштового зв`язку, виконання функцій якого покладене на Українське державне підприємство поштового зв`язку "Укрпошта" (теперішнє найменування юридичної особи Акціонерне товариство "Укрпошта").

Положеннями Порядку передбачено, зокрема, здійснення обробки та вручення вхідної письмової кореспонденції в доставних відділеннях поштового зв`язку, не оснащених та оснащених автоматизовним робочим місцем відділення зв`язку (п.3.1.6 та 3.1.7).

Відповідно до пункту 3.1.6.5 Порядку рекомендовані поштові відправлення, урядові відправлення (прості та рекомендовані), рекомендовані повідомлення про вручення поштових відправлень, всі повторні повідомлення записуються до книги ф.8. Книги ф.8 ведуться за кожною доставною дільницею та окремо на відправлення, що підлягають видачі безпосередньо у відділенні поштового зв`язку. У книзі ф.8 нумерація запису поштових відправлень, що видаються в доставку, ведеться щодня, а тих, що видаються в об`єктах поштового зв`язку, - протягом місяця. У другій графі книги ф.8 при запису рекомендованих відправлень із повідомленнями про вручення додатково вказується "Повід." при запису рекомендованих листів і поштових карток з відміткою "Вручити особисто" -"В/особ.", рекомендованих листів з відміткою "Судова повістка" - "Суд. пов." При надходженні повернених або досланих рекомендованих відправлень у четвертій графі зазначаються відповідно літери "П" і "Д", вказується місце приймання та звідки повернене або дослане рекомендоване відправлення.

Так, згідно з пунктами 3.1.6.11, 3.1.6.15 Порядку в одержанні рекомендованих поштових відправлень одержувач розписується в книзі ф.8 та вказує своє прізвище.

Після кожної доставки листоноша звітує про вручення поштових відправлень. При цьому він здає працівнику, який контролює роботу листоноші, невручені поштові відправлення з довідками ф.20, а також гроші за надані послуги споживачам вдома.

За положеннями пункту 3.1.6.16 Порядку працівник, який контролює роботу листонош, зобов`язаний:

а) перевірити в книзі ф.8 (реєстрі ф.11) наявність розписок адресатів;

б) перевірити наявність відміток у книзі ф.8 та на відправленні щодо вкладання ф.22а до абонскриньки;

в) зробити відмітку в останній графі книги ф.8 про причину невручення згідно з довідкою ф.20;

г) перевірити правильність оформлення повідомлень про вручення поштових відправлень із відміткою "Вручити особисто";

ґ) одержати рекомендовані відправлення, прийняті листоношею на доставній дільниці;

д) прийняти письмову кореспонденцію, вийняту із поштових скриньок.

Після перевірки особа, яка здійснює контроль, розписується в книзі ф.8 (реєстрі ф.11).

Згідно з пунктом 3.1.7.6 Порядку передбачено, що після кожної доставки листоноша здає працівнику, який контролює роботу листонош, невручені поштові відправлення з довідками ф.20, грошову готівку за надані послуги споживачам вдома, окремі аркуші ф.8 із заповненим звітом. Звіт підписується працівником, який контролює роботу листонош, відділяється від ф.8 та передається листоноші.

Поштові відправлення досилаються (повертаються) і вручаються адресатам (відправникам) з довідками ф.20. При поверненні (досиланні) поштового відправлення причина повернення (досилання) зазначається на довідці ф.20 (аналогічному відбитку штампа), яка акуратно прикріплюється на лицьовому боці відправлення. При поверненні (досиланні) посилки причина повернення (досилання) робиться й на зворотному боці бланка супровідної адреси, яка затверджується підписом працівника зв`язку та відбитком календарного штемпеля. Правильність оформлення реєстрованих поштових відправлень, що досилаються (повертаються) перевіряється начальниками цехів (дільниць), відділень поштового зв`язку (їхніми заступниками) (п.7.1.1., 7.1.2. та 7.1.3.).

На противагу зазначеному, працівниками Відділення поштового зв`язку №10 м. Харків Харківської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" не було належно виконано покладені на них службові обов`язки по доставці поштового відправлення з трек-номером 6102271549210, адресованого відповідачу у даній справі, як це встановлено в статті 242 Господарського процесуального кодексу України, пунктом 99-2 Правил надання послуг поштового зв`язку та пунктом 3.1.6, 3.1.7, 7.1.1. Порядку, оскільки довідка ф.20 не містить відмітки щодо причин повернення поштового відправлення, що не узгоджується із вище зазначеними нормами права, тобто працівники вказаного відділення поштового зв`язку під час скерування поштового відправлення з трек-номером 6102271549210 діяли не у спосіб, визначений нормами права, які регламентують діяльність організації поштового зв`язку АТ "Укрпошта".

Відповідно до умов пункту 3.2 Статуту АТ "Укрпошта", затвердженого наказом Міністерства інфраструктури України від 14 грудня 2018 року 611 (далі - Статут), та розміщеного за посиланням https://www.ukrposhta.ua/ua/statutni-dokumenty, АТ "Укрпошта" у своїй діяльності керується Конституцією України, законодавством України, в тому числі законодавством щодо запобігання корупції, актами Всесвітнього поштового союзу, Статутом, а також внутрішніми документами АТ Укрпошта, прийнятими відповідно до Статуту.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 10 січня 2002 року №10-р "Про національного оператора поштового зв`язку" АТ "Укрпошта" є національним оператором поштового зв`язку.

Закон України від 04 жовтня 2001 року "Про поштовий зв`язок" (далі - Закон) згідно його преамбули визначає правові, соціально-економічні та організаційні основи діяльності у сфері надання послуг поштового зв`язку, а також регулює відносини між органами державної влади та органами місцевого самоврядування, операторами поштового зв`язку і користувачами їх послуг.

Відносини у сфері надання послуг поштового зв`язку регулюються Конституцією України, цим та іншими законами України і прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами (частина 1 статті 2 Закону).

Абзац 2 та 8 частини 1 статті 3 Закону основними засадами діяльності у сфері надання послуг поштового зв`язку зазначають захист інтересів користувачів у сфері надання послуг поштового зв`язку та єдність правил, стандартів і норм у сфері надання послуг поштового зв`язку.

В даному випадку, поштова установа формально віднеслась до направленого їй із суду (органу, який стоїть на захисті прав та законних інтересів осіб) поштового відправлення, що є неприпустимим в демократичному суспільстві, де принцип верховенства права визнається як фундаментальним правовим принципом.

Характер порушень Відділення поштового зв`язку №10 м. Харків Харківської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" свідчить не тільки про неналежне виконання своїх обов`язків працівниками такого відділення зв`язку, але й про неналежну організацію роботи самих відділень та про відсутність відповідного контролю зі сторони керівництва Харківської дирекції АТ "Укрпошта".

А тому, вказані обставини свідчать про неналежне виконання працівниками Відділення поштового зв`язку №10 м. Харків Харківської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" положень Закону України "Про поштовий зв`язок", а відтак, вказане відділення своїми діями перешкоджає суду отримати достовірні дані з приводу причин невручення рекомендованого повідомлення з трек-номером 6102271549210, що є неприпустимим в демократичному суспільстві, де принцип верховенства права визнається як фундаментальним правовим принципом.

Оскільки Відділення поштового зв`язку №10 м. Харків Харківської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" не здійснило належних дій в частині належного пересилання рекомендованого повідомлення з трек-номером 6102271549210, оскільки на довідці ф.20 не міститься причина невручення поштового відправлення, суд вбачає за необхідне надіслати Акціонерному товариству "Укрпошта" в особі Харківської дирекції окрему ухвалу для усунення вказаних порушень та з`ясування причин невиконання обов`язку щодо вручення поштового відправлення з трек-номером 6102271549210.

Частиною 1 статті 246 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд, виявивши при вирішенні спору порушення законодавства або недоліки в діяльності юридичної особи, державних чи інших органів, інших осіб, постановляє окрему ухвалу, незалежно від того, чи є вони учасниками судового процесу.

Згідно з частинами 6, 7 статті 246 Господарського процесуального кодексу України окрема ухвала надсилається відповідним юридичним та фізичним особам, державним та іншим органам, посадовим особам, які за своїми повноваженнями повинні усунути виявлені судом недоліки чи порушення чи запобігти їх повторенню. Окрема ухвала щодо прокурора або адвоката надсилається органу, до повноважень якого належить притягнення до дисциплінарної відповідальності прокурора або адвоката відповідно. З метою забезпечення виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі, суд встановлює у ній строк для надання відповіді залежно від змісту вказівок та терміну, необхідного для їх виконання.

Враховуючи викладене, cуд вважає за необхідне постановити окрему ухвалу та направити її Харківській дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" для вжиття відповідних заходів щодо усунення порушень у Відділені поштового зв`язку №10 м. Харків Харківської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта".

Крім того, суд встановлює Харківській дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" строк десять днів з дня отримання цієї окремої ухвали для надання інформації щодо підстав невручення поштового відправленням з трек-номером 6102271549210 із детальним поясненням (розшифровкою) причини невручення вище вказаного поштового відправлення із посиланням на конкретний пункт Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №270 від 05 березня 2009 року або іншого нормативно-правового акту, що регулює відповідні відносини.

Суд звертає увагу Харківської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" на приписи статті 18 Закону України "Про поштовий зв`язок" та Главу 9 Господарського процесуального кодексу України, якими передбачено відповідальність операторів у сфері надання послуг поштового зв`язку та заходи процесуального примусу, відповідно.

Керуючись статтями 232-236, 246 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Направити Акціонерному товариству "Укрпошта" в особі Харківської дирекції окрему ухвалу у справі №922/1824/22 з метою усунення порушень порядку вручення поштової кореспонденції.

Надати Акціонерному товариству "Укрпошта" в особі Харківської дирекціїстрок десять днів з дня отримання цієї окремої ухвали для формулювання інформації щодо підстав невручення поштового відправленням з трек-номером 6102271549210.

Про вжиті заходи повідомити Господарській суд Харківської області у десятиденний строк з дня отримання цієї ухвали.

Ухвалу підписано 10.11.2022.

СуддяПономаренко Т.О.

Дата ухвалення рішення10.11.2022
Оприлюднено14.11.2022
Номер документу107264480
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/1824/22

Рішення від 23.01.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пономаренко Т.О.

Рішення від 19.12.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пономаренко Т.О.

Окрема ухвала від 10.11.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пономаренко Т.О.

Ухвала від 19.10.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пономаренко Т.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні