Рішення
від 14.11.2022 по справі 728/1068/22
БАХМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 728/1068/22

Номер провадження 2/728/321/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 листопада 2022 року Бахмацький районний суд Чернігівської області

в складі:

головуючої судді Глушко О.І.

при секретарі Коваленко В.В.

за участю: позивачки ОСОБА_1

представника позивачки - адвоката Ковалюха В.М.

представника відповідача - ОСОБА_2

представника третьої особи Самойлової Т.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Бахмачі в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального закладу «Бахмацький базовий Будинок культури» Бахмацької міської ради, третя особа Бахмацька міська рада, про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

В С Т А Н О В И В:

01.09.2022 року ОСОБА_1 звернулася до суду з даним позовом в якому просила визнати незаконним наказ № 53-К від 01.08.2022 року про звільнення її з роботи в зв`язку зі скороченням; поновити її на роботі на посаді прибиральника службових приміщень Комунального закладу «Бахмацький базовий будинок культури» Бахмацької міської ради з 03.08.2022 року; стягнути з відповідача на її користь середній заробіток за час вимушеного прогулу з 03.08.2022 року по день ухвалення рішення суду; стягнути з відповідача витрати на правову допомогу адвоката в сумі 7000 грн.

Свої вимоги мотивувала тим, що при звільненні в зв`язку зі скороченням вона мала переважне право на залишення на роботі, оскільки має більший безперервний стаж роботи перед іншими працівниками, які займали посади прибиральників. Крім того, їй не було запропоновано іншої роботи, наявної у відповідача

Ухвалою суду від 02.09.2022 року відкрито провадження по справі з визначенням її розгляду в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 20.09.2022 року. Також вирішено питання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, Бахмацьку міську раду.

Ухвалою суду від 20.09.2022 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 05.10.2022 року, який було перенесено на 26.10.2022 року, на 09.11.2022 року та на 14.11.2022 року з різних об`єктивних причини.

16.09.2022 року третьою особою надано письмові пояснення, в яких вона просила відмовити в задоволенні позовних вимог за безпідставністю вказуючи на те, що позивачку звільнено з дотриманням норм трудового законодавства.

Позивачка ОСОБА_1 та її представник - адвокат Ковалюх В.М. в судовому засіданні позовні вимоги підтримали у повному обсязі і просили суд задовольнити їх, оскільки вважають, що позивачка була звільнена незаконно та без дотримання процедури звільнення.

Представник відповідача - директор Комунального закладу «Бахмацькийбазовий Будинок культури»Бахмацької міської ради ФостійЄ.В.в судовомузасіданні позовнихвимог невизнав тапросив відмовитив їхзадоволенні.Вважає,що процедура звільненняпозивачки взв`язку зіскороченням чисельностіштату працівниківздійснена в межах чинногозаконодавства,так яквона була своєчасно,за 2місяці попередженапро можливе майбутнє звільнення.Іншої роботиїй небуло запропонованов зв`язкуз відсутністюпідходящої роботиза її спеціальністюта кваліфікацією.При вирішенніпитання щодоскорочення чисельностіштату буловраховано положення ст.42КЗпП Українита наданопереваги взалишенні на роботііншим прибиральницям - ОСОБА_3 та ОСОБА_4 з більшим безперервним стажем роботи, а також, як працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат, та ОСОБА_3 як особі, в сім`ї якої немає інших працівників з самостійним заробітком.

Представник третьої особи - Бахмацької міської ради Самойлова Т.М. в судовому засіданні зазначила про відсутність підстав для задоволення позовних вимог та підтримала надані суду письмові пояснення.

Вислухавши учасників судового процесу, вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги не підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Як встановлено в судовому засіданні позивачка ОСОБА_1 працювала у відповідача.

Згідно записів в трудовій книжці 08.05.2001 року ОСОБА_1 призначена в Бахмацький будинок культури на посаду контролера. 04.04.2002 року переведена на посаду техпрацівниці, як основне місце роботи. Посадові обов`язки контролера виконувати у вільний від основної роботи час.

31.12.2009 року ОСОБА_1 звільнено з посади контролера районного Будинку культури згідно ст. 38 КЗпП України (за власним бажанням).

01.04.2016 року змінено назву «техпрацівник» на «прибиральник» службових приміщень.

01.10.2019 року Бахмацький районний будинок культури перейменовано в Комунальний заклад Бахмацький районний будинок культури Бахмацької районної ради Чернігівської області.

01.01.2021 року Комунальний заклад «Бахмацький районний будинок культури Бахмацької районної ради Чернігівської області перейменовано на Комунальний заклад «Бахмацький будинок культури» Бахмацької міської ради.

02.12.2021 року назва Комунальний заклад «Бахмацький будинок культури» Бахмацької міської ради змінена на Комунальний заклад «Бахмацький базовий будинок культури» Бахмацької міської ради.

Наказом відповідача від 01.08.2022 року ОСОБА_1 02.08.2022 року була звільнена з посади прибиральника службових приміщень в зв`язку із скороченням.

Таким чином її безперервний трудовий стаж становить 21 рік.

Розпорядженням Бахмацької міської ради від 30.05.2022 року, в зв`язку зі зменшенням обсягу фінансування та оптимізацією організаційної структури відповідача, зобов`язано внести зміни до штатного розпису комунального закладу «Бахмацький базовий будинок культури» Бахмацької міської ради, а саме вивести із штатного розпису: - 0,5 штатної одиниці керівника художнього; 0,5 штатної одиниці керівника народного аматорського ВІА «Ритми часу»; 1 штатну одиницю прибиральника службових приміщень; 0,5 штатної одиниці слюсаря-сантехніка.

Розпорядженням Бахмацької міської ради від 06.06.2022 року, в зв`язку зі зменшенням обсягу фінансування та оптимізацією організаційної структури відповідача, зобов`язано внести зміни до штатного розпису комунального закладу «Бахмацький базовий будинок культури» Бахмацької міської ради, а саме вивести із штатного розпису: - 0,5 штатної одиниці керівника клубу за інтересами; - 0,5 штатної одиниці керівника дитячого вокального гуртка; - 1 штатну одиницю сторожа; 0,5 штатної одиниці робітника з благоустрою.

Згідно ч.1-3статті 49-2 КЗпП України про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці. При вивільненні працівників у випадках змін в організації виробництва і праці враховується переважне право на залишення на роботі, передбачене законодавством. Одночасно з попередженням про звільнення у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці власник або уповноважений ним орган пропонує працівникові іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації. При відсутності роботи за відповідною професією чи спеціальністю, а також у разі відмови працівника від переведення на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації працівник, на власний розсуд, звертається за допомогою до державної служби зайнятості або працевлаштовується самостійно.

01.06.2022 рокувідповідач повідомивпозивачку про наступневивільнення взв`язку зі скороченням штатної одиниціприбиральника службовихприміщень відповіднодо п.1ст.40КЗпП України, від підпису про отримання якого вона відмовилася, що підтверджується копією акту від 01.06.2022 року за № 1 за підписом працівників відповідача.

Заприписами п.1ч.1ст.40 КЗпПУкраїни трудовий договір,укладений наневизначений строк,а такожстроковий трудовийдоговір дозакінчення строкуйого чинностіможуть бутирозірвані роботодавцемлише увипадках: 1) змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

Відповідно до ч.1 ст. 43 КЗпП України розірвання трудового договору з підстав, передбачених п.1 ст. 40 цього Кодексу може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника) первинної профспілкової організації, членом якої є працівник.

Як встановлено в судовому засіданні позивачка не являється членом профспілки.

За повідомленням відповідача від 15.09.2022 року на час звільнення ОСОБА_1 , станом на 02.08.2022 року в Комунальному закладі «Бахмацький базовий Будинок культури» Бахмацької міської ради наявні вакантні посади: керівник народного аматорського духового оркестру, технік-електрик, водій автотранспорних засобів (автоклубу). Кваліфікація ОСОБА_1 не відповідає вищеперерахованим посадам.

Згідно ст. 42 КЗпП України при скороченні чисельності чи штату працівників у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

При рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається:

1) сімейним - при наявності двох і більше утриманців;

2) особам, в сім`ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком;

3) працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації;

4) працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних учбових закладах без відриву від виробництва;

5) учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України,а також особам, реабілітованим відповідно доЗакону України"Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років", із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув`язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу;

6) авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;

7) працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання;

8) особам з числа депортованих з України, протягом п`яти років з часу повернення на постійне місце проживання до України;

9) працівникам з числа колишніх військовослужбовців строкової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, - протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

10) працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат.

Перевага в залишенні на роботі може надаватися й іншим категоріям працівників, якщо це передбачено законодавством України.

Згідно штатного розпису працівників комунального закладу «Бахмацький базовий «Будинок культури» станом на 01.01.2022 року та 06.06.2022 року кількість прибиральників службових приміщень зазначено 3. Станом на 03.08.2022 року - 2.

В судовому засіданні встановлено, що на посадах прибиральників службових приміщень, окрім позивачки, працювали ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , безперервний стаж роботи яких у відповідача складав, відповідно, майже 27 та 26 років. Всім трьом було встановлено третій розряд посадового окладу.

Зурахуванням положеньст.42КЗпП України,при рівнихумовах продуктивностіпраці,при скороченнііз числа прибиральників службових приміщеньнадано перевагу ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ,як працівникамз більштривалим безперервним стажем роботи наданому підприємствіта ОСОБА_3 ,як працівнику,якому залишилося менше трьох роківдо настанняпенсійного віку, придосягненні якого особамає правона отриманняпенсійних виплат, а також особі, в сім`ї якої немає інших працівників з самостійним заробітком.

Звільнення останніх наказами за № 38 від 18.12.2020 року та № 26 від 17.12.2020 року Комунального закладу «Бахмацький районний Будинок культури» Бахмацької районної ради Чернігівської області з посад прибиральниць службових приміщень Комунального закладу «Бахмацький районний Будинок культури» відбулося на підставі п. 1 ч.1 ст. 40 КЗпП України, в зв`язку зі змінами в організації виробництва і праці. В подальшому наказами за № 7 та № 8 від 20.01.2021 року їх було призначено на посади прибиральників службових приміщень Комунального закладу «Бахмацький районний Будинок культури» Бахмацької міської ради.

Враховуючи підстави припинення трудового договору, їх безперервний трудовий стаж зберігається.

Відповідно достатті 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

За приписами ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

В судовомузасіданні встановлено,що у Комунальному закладі «Бахмацький базовий Будинок культури» Бахмацької міської ради відбулося скорочення чисельності штату в зв`язку зі зменшенням обсягу фінансування та оптимізацією структури даного закладу, в тому числі скорочено одну штатну одницю прибиральника службових приміщень.

З матеріалів справи вбачається, що на час звільнення ОСОБА_1 вакантні посади чи робота за відповідною професією чи спеціальністю, чи інша вакантна робота, яку остання може виконувати з урахуванням її освіти, кваліфікації, досвіду тощо, у відповідача відсутня.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає, що позивачка була звільнена з дотриманням норм трудового законодавства, в зв`язку з чим позовні вимоги ОСОБА_1 не підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 259, 263-265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Комунального закладу «Бахмацький базовий Будинок культури» Бахмацької міської ради, третя особа Бахмацька міська рада, про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу відмовити повністю.

Позивачка: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач: Комунальний заклад «Бахмацький базовий Будинок культури» Бахмацької міської ради, м. Бахмач Чернігівської області вул. Соборності, 59, ЄДРПОУ 33424557.

Третя особа: Бахмацька міська рада, м. Бахмач Чернігівської області, вул. Соборності, 42, код ЄДРПОУ 04061702.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено тільки вступну і резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Повний текст рішення складено 14.11.2022 року.

Суддя О.І. Глушко

Дата ухвалення рішення14.11.2022
Оприлюднено16.11.2022
Номер документу107282024
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —728/1068/22

Постанова від 15.02.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Постанова від 15.02.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Ухвала від 28.12.2022

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Ухвала від 19.12.2022

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Ухвала від 07.12.2022

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Рішення від 14.11.2022

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Глушко О. І.

Ухвала від 09.11.2022

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Глушко О. І.

Ухвала від 19.09.2022

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Глушко О. І.

Ухвала від 01.09.2022

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Глушко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні