Ухвала
від 07.11.2022 по справі 487/3304/22
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/3304/22

Провадження № 2-о/487/135/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 листопада 2022 року м. Миколаїв

Заводський районний суду міста Миколаєва у складі головуючого судді Сухаревич З.М., вивчивши матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересована особа: приватний нотаріус Миколаївського міського нотаріального округу Миколаївської області Димов Олександр Сергійович, Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про встановлення факту родинних відносин,

ВСТАНОВИВ:

28 жовтня 2022 року до суду надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересована особа: приватний нотаріус Миколаївського міського нотаріального округу Миколаївської області Димов Олександр Сергійович, Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про встановлення факту родинних відносин з ОСОБА_2 .

Вирішуючи питання про відкриття провадження, вивчивши матеріали заяви, приходжу до висновку, що ця заява підлягає залишенню без руху виходячи з наступного.

Відповідно до ст.318 ЦПК України у заяві повинно бути зазначено: який факт заявник просить встановити та з якою метою; причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; докази, що підтверджують факт. До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

Такі заяви повинні відповідати як загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, встановленим ст.175 ЦПК України, так і вимогам щодо її змісту, передбаченим ст. 318 ЦПК України.

Натомість, заява ОСОБА_1 таким вимогам не відповідає, а саме заявником вказана заінтересована особа - Приватний нотаріус Миколаївського міського нотаріального округу Димов О.О. та Центральний відділ ДРАЦС Управління державної реєстрації ПМУ МЮ (м. Одеса), однак не обґрунтовано чому заявник вважає саме їх заінтересованими особами, в той час як при визначенні кола заінтересованих осіб у встановленні факту слід враховувати їх юридичний інтерес, зокрема взаємовідносини із заявником залежать від мети спору, що підлягає встановленню, і можуть вплинути на їх права та обов`язки.

При цьому, приватний нотаріус та орган ДРАЦС не є такою особою, оскільки вирішення цієї заяви не вплине на їх права та обов`язки.

Виходячи з положень Цивільного кодексу України, такими заінтересованими особами можуть бути спадкоємці (родичі спадкодавця до 6 ступеня споріднення), а у разі відсутності таких територіальна громада міста в особі Миколаївської міської ради.

Оскільки чинним законодавством передбачено, що у разі наявності спору про право заява про встановлення факту не підлягає судовому розгляду в окремому провадженні, то суддя, приймаючи заяву, повинен перевірити, чи не пов`язується встановлення факту з подальшим вирішення спору про право.

Однак, заявником взагалі не зазначено чи є інші спадкоємці, їх анкетні дані, адреси, не залучає їх до участі у справі, що унеможливить встановлення наявності або відсутності спору про право на спадщину.

Окрім цього, зазначаючи про розірвання шлюбу між його батьками, позивач не зазначає дати розірвання шлюбу.

За такого, суддею встановлено, що заява ОСОБА_1 не відповідає вимогам ст.ст. 175, 318 ЦПК України.

Згідно зі ст.185 ч.1 ЦПК України, позовна заява, яка подана з порушенням вимог ст.ст. 175,177ЦПК України, підлягає залишенню без руху.

Отже, зазначену заяву слід залишити без руху, надавши заявнику строк на усунення недоліків.

Спосіб усунення недоліків заяви полягає в поданні заяви у вигляді окремого документу з виправленими недоліками, зазначеними в наявній ухвалі суду та з наданням копій заяви з доданими матеріалами у кількості примірників для вручення заінтересованим особам.

Керуючись ст.ст. 185, 260, 261, 318, 353 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: приватний нотаріус Миколаївського міського нотаріального округу Миколаївської області Димов Олександр Сергійович, Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про встановлення факту родинних відносин - залишити без руху.

Надати заявнику строк 10 (десять) з дня вручення копії ухвали для усунення зазначених в ухвалі недоліків.

Повідомити заявника про необхідність усунення недоліків заяви в зазначений термін та роз`яснити, що в інакше заява вважається неподаною та підлягає поверненню.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - https://court.gov.ua/sud1412/

Копію ухвали надіслати заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя: З.М. Сухаревич

Дата ухвалення рішення07.11.2022
Оприлюднено16.11.2022
Номер документу107297670
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —487/3304/22

Рішення від 14.02.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Сухаревич З. М.

Ухвала від 25.11.2022

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Сухаревич З. М.

Ухвала від 07.11.2022

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Сухаревич З. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні