Постанова
від 09.11.2022 по справі 927/313/21
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" листопада 2022 р. Справа№ 927/313/21

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Копитової О.С.

суддів: Сотнікова С.В.

Остапенка О.М.

за участю секретаря судового засідання: Гуньки О.В.

та представників сторін:

від апелянта - не з`явилися;

від ОСОБА_1 - Баранов О.В. - ордер,

розглянувши матеріали апеляційної скарги акціонерного товариства «Альфа-Банк»

на ухвалу господарського суду Чернігівської області від 21.06.2022 року

(повний текст складено 27.06.2022 року)

у справі № 927/313/21 (суддя Сидоренко А.С.)

за заявою боржника ОСОБА_1

про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Чернігівської області від 21.06.2022 року по справі №927/313/21 затверджено звіт керуючого реалізацією - арбітражного керуючого Приходька Ю.М. Завершено процедуру погашення боргів боржника та закрито провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 Припинено дію мораторію на задоволення вимог кредиторів. Звільнено ОСОБА_1 від боргів.

Не погоджуючись із зазначеною ухвалою суду першої інстанції, акціонерне товариство «Альфа-Банк» (надалі - АТ «Альфа-Банк», апелянт) звернулось до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить суд скасувати ухвалу господарського суду Чернігівської області від 21.06.2022 року у справі № 927/313/21 та направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Обґрунтовуючи апеляційну скаргу, апелянт зазначає, що оскільки АТ «Альфа-Банк» не приймав участі в зборах кредиторів 06.04.2022 року, рішення учасників зборів кредиторів на звернення ліквідатора з клопотанням про закриття провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 є неповноважним як таке, що прийняте за відсутності достатньої кількості голосів конкурсних кредиторів.

Крім того, в повідомленні №12 про проведення зборів кредиторів у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 , яке надійшло від розпорядника майна на адресу АТ «Альфа-Банк», в порядку денному зборів кредиторів не було включено питання завершення процедури погашення боргів боржника та закриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Тобто, на думку апелянта, збори кредиторів 06.04.2022 року відбулися не тільки за відсутності достатньої кількості кредиторів, але й розглянули питання, яке не було попередньо включено до порядку денного зборів кредиторів.

Також апелянт, посилаючись на норми Кодексу України з процедур банкрутства зазначає, що ліквідаційний баланс не надався на затвердження до господарського суду Чернігівської області та відсутній в матеріалах справи, що є порушенням ч. 1 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства.

Таким чином, апелянт вважає, що місцевий суд не повно з`ясував обставини справи та дійшов висновку закриття провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 .

Відповідно до протоколу автоматичного визначення складу колегії суддів від 05.07.2022 року апеляційну скаргу АТ «Альфа-Банк» передано для розгляду колегії суддів у складі головуючого судді: Копитової О.С., суддів: Пономаренка Є.Ю., Руденко М.А.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 08.07.2022 року витребувано з господарського суду Чернігівської області матеріали справи №927/313/21 за заявою боржника ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність та відкладено розгляд питання про відкриття чи відмову у відкритті апеляційного провадження, повернення без розгляду апеляційної скарги або залишення апеляційної скарги без руху за апеляційною скаргою АТ «Альфа-Банк» на ухвалу господарського суду Чернігівської області від 21.06.2022 року у справі № 927/313/21 до надходження матеріалів справи № 927/313/21 до Північного апеляційного господарського суду.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 12.09.2022 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою АТ «Альфа-Банк» на ухвалу господарського суду Чернігівської області від 21.06.2022 року у справі № 927/313/21. Розгляд апеляційної скарги АТ «Альфа-Банк» призначено на 09.11.2022 року.

12.10.2022 року через відділ документообігу суду від представника боржника надійшов відзив на апеляційну скаргу, в якому останній просить суд апеляційну скаргу АТ «Альфа-Банк» залишити без задоволення, а оскаржувану ухвалу - без змін.

В поданому відзиві представник боржника зазначає, що стверджуючи про відсутність повноважного рішення учасників зборів кредиторів на звернення ліквідатора з клопотанням про закриття провадження у справі про неплатоспроможність та передчасність звернення з таким клопотанням, апелянт посилається на ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства та вказує, що звернення до господарського суду з клопотанням про введення наступної процедури у справі про банкрутство є повноваженнями зборів кредиторів. Однак, представник боржника стверджує, що розділ V Кодексу України з процедур банкрутства не є процедурою у справі про банкрутство.

Відповідно до ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства, процедурами у справі про неплатоспроможність законодавець називає лише процедуру погашення боргів та процедуру реструктуризації боргів.

Закриття провадження у справі про неплатоспроможність, на думку представника боржника, є констатацією факту, єдиним і логічним наслідком завершення процедури погашення боргів боржника. Крім того, ст. 134 Кодексу України з процедур банкрутства взагалі не вимагає звернення з таким клопотанням учасників справи, як не вимагає і винесення цього питання на збори кредиторів.

Що стосується повноважності зборів кредиторів, то представник боржника зазначає, що збори кредиторів 06.04.2022 року були не першими зборами в розумінні Кодексу України з процедур банкрутства. Ухвалою суду від 14.07.2021 року у даній справі дату проведення перших зборів кредиторів було визначено ще на 26.07.2021 року. Повторні перші збори кредиторів були проведені 02.08.2021 року. На всіх інших зборах кредиторів, згідно ч. 9 ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства, рішення зборів кредиторів вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більшість голосів кредиторів, присутніх на зборах кредиторів. АТ «Альфа-Банк» був належним чином повідомлений про скликання зборів кредиторів на 06.04.2022 року. Однак, своїм правом на участь у цих зборах не скористався. Отже, всі рішення цих зборів законно прийнято більшістю голосів кредиторів, присутніх на зборах кредиторів.

Щодо твердження апелянта про неповноту з`ясування обставин справи судом, ненадання ліквідатором боржника кредиторам звіту, а також ненадання до суду ліквідаційного балансу, представник боржника зазначає наступне.

По-перше, ліквідаційний баланс є формою фінансової звітності юридичних осіб, тому неплатоспроможною особою він не складається і не подається до суду.

По-друге, саме господарський суд 31.05.2022 року ухвалою зобов`язав арбітражного керуючого Приходька Ю.М. подати суду звіт, який за своїм змістом відповідає вимогам, передбаченим ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства.

Кодекс України з процедур банкрутства не вимагає затвердження зборами кредиторів звіту після завершення всіх розрахунків з кредиторами. Тому, 08.06.2022 року, на виконання ухвали суду, цей звіт було подано арбітражним керуючим безпосередньо до господарського суду Чернігівської області.

01.12.2021 року зборами кредиторів прийнято до відома та схвалено звіт керуючого реалізацією майна боржника про проведення інвентаризації майна боржника та визначення його вартості, прийнято до відома та затверджено склад ліквідаційної маси.

Таким чином, представник боржника вважає, що ухвала господарського суду Чернігівської області від 21.06.2022 року у даній справі є законною та обґрунтованою.

Також 12.10.2022 року через відділ документообігу суду від арбітражного керуючого Приходька Ю.М. надійшов відзив на апеляційну скаргу, в якому останній просить суд апеляційну скаргу АТ «Альфа-Банк» залишити без задоволення, а оскаржувану ухвалу - без змін.

Обґрунтування викладені у відзиві арбітражного керуючого є ідентичними з обґрунтуваннями у відзиві, поданого представником боржника.

Розпорядженням керівника апарату Північного апеляційного господарського суду від 08.11.2022 року, у зв`язку з перебуванням судді Пономаренка Є.Ю., який не є головуючим суддею (суддею-доповідачем), на підготовці у Національній школі суддів України та перебування судді Руденко М.А., яка не є головуючим суддею (суддею-доповідачем), у відпустці призначено повторний автоматизований розподіл справи.

Відповідно до витягу з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08.11.2022 року, для розгляду справи сформовано колегію у складі головуючого судді: Копитової О.С. суддів: Сотнікова С.В., Остапенка О.М.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 08.11.2022 року прийнято до свого провадження апеляційну скаргу АТ «Альфа-Банк» на ухвалу господарського суду Чернігівської області від 21.06.2022 року у справі № 927/313/21. Розгляд апеляційної скарги АТ «Альфа-Банк» призначено на 09.11.2022 року.

08.11.2022 року на електронну адресу суду від апелянта надійшло клопотання про проведення судового засідання за відсутності представника апелянта.

09.11.2022 року в судове засідання з`явився представник боржника та надав усні пояснення по справі.

Арбітражний керуючий Приходько Ю.М. та інші кредитори в судове засідання не з`явилися, причини неявки суду не повідомили. Про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлені належним чином, арбітражний керуючий своїм правом щодо надання відзиву на апеляційну скаргу скористався, письмовий відзив міститься в матеріалах справи.

В зв`язку з чим колегія суддів вважає за можливе прийняти рішення без їх участі.

09.11.2022 року оголошено вступну та резолютивну частини постанови у даній справі.

Згідно зі статтею 270 ГПК України у суді апеляційної інстанції справи переглядаються за правилами розгляду справ у порядку спрощеного позовного провадження з урахуванням особливостей, передбачених у цій главі.

У відповідності до вимог ч.ч. 1, 2 ст. 269 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Як вбачається з матеріалів справи 26.03. 2021 року до господарського суду Чернігівської області надійшла заява ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, яку ухвалою господарського суду Чернігівської області від 30.03.2021 року було прийнято до розгляду.

Ухвалою господарського суду Чернігівської області від 15.04.2021 року відкрито провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 ; введено процедуру реструктуризації боргів боржника; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів строком на 120 днів до 13.08.2021 року; керуючим реструктуризацією призначено арбітражного керуючого Приходька Ю.М.

Ухвалою господарського суду Чернігівської області від 14.07.2021 року: - визнано грошові вимоги наступних кредиторів: ОСОБА_2 в розмірі 200 000,00 грн. (борг) та 4 540,00 грн. судового збору; Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) в розмірі 4 768 296,88 грн. (борг) та 4 540,00 грн. судового збору; АТ «Альфа-Банк» в розмірі 58 900 820,39 грн., в т.ч.: 20 723 830,89 грн. (борг), 24 226 932,19 грн. (проценти), 13 950 057,31 грн. (пеня), а також 4 540,00 грн. судового збору; -відхилено грошові вимоги АТ «Альфа-Банк» в розмірі 7 253 628,56 грн. (проценти); -визначено дату проведення перших зборів кредиторів - 26 липня 2021 року о 11 год. 00 хв. за місцезнаходженням боржника або дистанційно в режимі відеоконференції, або шляхом опитування з урахуванням п. 12 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства; -зобов`язано керуючого реструктуризацією - арбітражного керуючого Приходька Ю.М. протягом трьох робочих днів після постановлення ухвали за результатами попереднього засідання господарського суду письмово повідомити кредиторів про місце і час проведення зборів кредиторів та організувати їх проведення; -зобов`язано конкурсних кредиторів з правом вирішального голосу провести збори кредиторів, розглянути проект плану реструктуризації боргів боржника та прийняти рішення про схвалення плану реструктуризації боргів боржника або про звернення з клопотанням до господарського суду про перехід до процедури погашення боргів боржника або про закриття провадження у справі про неплатоспроможність; -судове засідання призначено на 09 серпня 2021 року.

Постановою господарського суду Чернігівської області від 23.09.2021 року: припинено процедуру реструктуризації боргів ОСОБА_1 та повноваження керуючого реструктуризацією Приходька Ю.М. ; визнано банкрутом ОСОБА_1 ; введено процедуру погашення боргів ОСОБА_1 строком на дванадцять місяців; керуючим реалізацією майна призначено арбітражного керуючого Приходька Ю.М.

02.05.2022 року до господарського суду Чернігівської області надійшло клопотання від 02.05.2022 року № 16 арбітражного керуючого Приходька Ю.М., в якому останній просив завершити процедуру погашення боргів боржника та закрити провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 .

В обґрунтування поданого клопотання арбітражний керуючий Приходько Ю.М. посилається на відповідне рішення зборів кредиторів, а саме, протокол зборів кредиторів від 06.04.2022 року.

08.06.2022 року арбітражним керуючим Приходьком Ю.М. до господарського суду Чернігівської області подано звіт керуючого реалізацією.

Ухвалою господарського суду Чернігівської області від 21.06.2022 року по справі №927/313/21 затверджено звіт керуючого реалізацією - арбітражного керуючого Приходька Ю.М. Завершено процедуру погашення боргів боржника та закрито провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 Припинено дію мораторію на задоволення вимог кредиторів. Звільнено ОСОБА_1 від боргів.

Обґрунтовуючи прийняту ухвалу місцевий суд зазначив, що за результатами проведеної інвентаризації встановлено, що в наявності ОСОБА_1 є наступне майно (з якого в подальшому була сформована ліквідаційна маса): автомобіль легковий ГАЗ21Л, 1962 р.в., державний номер НОМЕР_1 , колір жовтий, свідоцтво про реєстрацію НОМЕР_2 , видане 18.04.2015 року, місцезнаходження: АДРЕСА_1 (довідка від 18.05.2021 № 31/25/11-885вх Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Чернігівській області (філія ГСЦ МВС)); вартість згідно звіту про оцінку легкового автомобіля від 19.10.2021 року, складеного ФОП СОД Івашньовим О.В., становить 19 775,00 грн.; кошти в АТ КБ «Приватбанк» (рахунок НОМЕР_3 (980)) - 29 407,10 грн. (довідка від 21.05.2021 року №UV53RH4K2NU279P).

31.01.2022 року зборами кредиторів погоджено умови продажу майна боржника фізичної особи ОСОБА_1 на аукціоні.

Будь-яке інше належне боржнику майно, яке могло би бути реалізовано з метою погашення кредиторської заборгованості ОСОБА_1 , виявлено не було, що підтверджується наявними в матеріалах справи письмовими доказами, зокрема довідками від 28.04.2021 року №40-1025-2/141-21 Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернігівській області, від 26.04.2021 року №10/04/8800 Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, від 07.05.2021 року №3281/03/15-21 Державної служби морського та річкового транспорту України, від 07.05.2021 року №01-13-24/2478 Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, від 12.05.2021 року №33-25-0.2-1980/2-21 Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області.

Розглянувши звіт керуючого реалізацією господарський суд Чернігівської області дійшов висновку, що звіт підлягає затвердженню, а провадження у справі закриттю, звільнивши боржника від боргів.

Зазначена ухвала суду і переглядається в апеляційному порядку.

Розглянувши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи та дослідивши докази, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права та заслухавши пояснення представника боржника, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку, що у задоволенні апеляційної скарги АТ «Альфа-Банк» слід відмовити, а ухвалу господарського суду Чернігівської області від 21.06.2022 року - залишити без змін, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 6 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Разом з тим, 21.04.2019 року набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства від 18.10.2018 року №2597-VIII, який введено в дію 21.10.2019 року, відтак в даному випадку застосуванню підлягають положення Кодексу України з процедур банкрутства.

Згідно ст. 113 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справах про неплатоспроможність боржника-фізичної особи, фізичної особи-підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених цією Книгою.

Апеляційний суд зазначає, що з матеріалів справи вбачається та встановлено місцевим судом, що арбітражний керуючий Приходько Ю.М. звертався до кредиторів з повідомленням (від 15.07.2021 року № 48) про проведення зборів кредиторів, яким повідомив останніх про проведення зборів кредиторів у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 26.07.2021 року.

Відповідно до протоколу від 26.07.2021 року зборів кредиторів у справі господарського суду Чернігівської області №927/313/21 про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 , оскільки 26.07.2021 року на зборах кредиторів були присутні менше ніж дві третини голосів кредиторів, провести останні немає можливості.

Як свідчать наявні в матеріалах справи письмові докази, а саме, протокол зборів кредиторів від 02.08.2021 року, повторні перші збори кредиторів були проведені 02.08.2021 року.

25.03.2022 року арбітражний керуючий Приходько Ю.М. звертався до кредиторів з повідомленням від 25.03.2022 року № 12 про проведення зборів кредиторів, яким повідомив останніх про проведення зборів кредиторів у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 06.04.2022 о 11 год. 00 хв. дистанційно в режимі відеоконференції за допомогою сервісу «ZOOM».

На зборах кредиторів 06.04.2022 року були присутні конкурсні кредитори із загальною кількістю голосів 4968,3 (Північно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Суми) - 4768,3 голосів та ОСОБА_2 - 200 голосів).

АТ «Альфа-Банк» правом на участь у зборах кредиторів не скористалось.

Відповідно до протоколу зборів кредиторів від 06.04.2022 року зборами кредиторів, зокрема, вирішено: прийняти до відома та схвалити розподіл коштів керуючим реалізацією майна боржника Приходьком Ю.М. відповідно до ст. 113 Кодексу України з процедур банкрутства, а саме: основна грошова винагорода за виконання повноважень керуючого реалізацією майна боржника фізичної особи ОСОБА_1 за період з 23.09.2021 по 31.03.2022 в сумі 45 711 грн. 30 коп., понесені витрати керуючого реалізацією в процедурі реалізації майна боржника фізичної особи ОСОБА_1 в сумі 3 470 грн. 80 коп.; уповноважити керуючого реалізацією майна боржника Приходька Ю.М. звернутись до господарського суду з клопотанням про постановлення ухвали про завершення процедури погашення боргів боржника, закриття провадження у справі № 927/313/21 господарського суду Чернігівської області про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 та ухвалення рішення про звільнення боржника фізичної особи ОСОБА_1 .

Як вбачається зі звіту арбітражного керуючого Приходька Ю.М., який міститься в матеріалах даної справи, 01.12.2021 року зборами кредиторів прийнято до відома та схвалено звіт керуючого реалізацією майна боржника про проведення інвентаризації майна боржника та визначення його вартості; прийнято до відома та затверджено склад ліквідаційної маси, що підтверджується протоколи зборів кредиторів від 01.12.2021.

За результатами проведеної інвентаризації встановлено в наявності ОСОБА_1 майно (з якого в подальшому була сформована ліквідаційна маса): автомобіль легковий ГАЗ21Л, 1962 р.в., державний номер НОМЕР_1 , колір жовтий, свідоцтво про реєстрацію НОМЕР_2 , видане 18.04.2015 року, місцезнаходження: Чернігівська область, м. Прилуки, вул. Макаренко, 23 (довідка від 18.05.2021 № 31/25/11-885вх Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Чернігівській області (філія ГСЦ МВС)); вартість згідно звіту про оцінку легкового автомобіля від 19.10.2021 року, складеного ФОП СОД Івашньовим О.В., становить 19 775,00 грн.; кошти в АТ КБ «Приватбанк» (рахунок НОМЕР_3 (980)) - 29 407,10 грн. (довідка від 21.05.2021 року №UV53RH4K2NU279P).

31.01.2022 року зборами кредиторів погоджено умови продажу майна боржника фізичної особи ОСОБА_1 на аукціоні.

24.02.2022 року між боржником в особі арбітражного керуючого Приходька Ю.М. та переможцем аукціону - ОСОБА_4 був підписаний акт про придбання майна на аукціоні, з якого вбачається, що ціна продажу становить 19 775,00 грн., з яких 1 087,62 грн. - гарантійний внесок та 18 687,38 грн. - бзпосередньо вартість автомобіля.

Відповідні грошові кошті були сплачені переможцем аукціону 22.02.2022 року та 23.02.2022 року, що підтверджується випискою за рахунками за період з 01.01.2022 року по 06.04.2022 року.

Таким чином, матеріалами справи підтверджено та встановлено місцевим судом, що всього в процедурі погашення боргів боржника на відкритий арбітражним керуючим Приходьком Ю.М. банківський рахунок надійшли кошти в сумі 49 182,10 грн., які, за згодою зборів кредиторів були спрямовані на виплату грошової винагороди арбітражному керуючому в сумі 45 711,30 грн. та відшкодування понесених ним в процедурі погашення боргів боржника витрат на суму 3 470,80 грн.

Будь-яке інше належне боржнику майно, яке могло би бути реалізовано з метою погашення кредиторської заборгованості ОСОБА_1 , виявлено не було, що підтверджується наявними в матеріалах справи письмовими доказами, зокрема довідками від 28.04.2021 року №40-1025-2/141-21 Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернігівській області, від 26.04.2021 року №10/04/8800 Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, від 07.05.2021 року №3281/03/15-21 Державної служби морського та річкового транспорту України, від 07.05.2021 року №01-13-24/2478 Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, від 12.05.2021 року №33-25-0.2-1980/2-21 Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області.Внаслідок проведення відповідного аукціону було реалізовано належне банкруту майно - вищезгаданий автомобіль (протокол проведення електронного аукціону № UA-PS-2022-02-04-000001-3).

Відповідно до ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства, після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів боргових цінних паперів - звіт про результати погашення цінних паперів.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до складу ліквідаційної маси, він зобов`язаний подати до господарського суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство, якщо затверджено звіт керуючого санацією або ліквідатора в порядку, передбаченому цим Кодексом.

У відповідності до ст. 134, 135 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд при постановленні ухвали про завершення процедури погашення боргів боржника та закриття провадження у справі про неплатоспроможність ухвалює рішення про звільнення боржника - фізичної особи від боргів.

Протягом п`яти років після визнання фізичної особи банкрутом не може бути відкрито провадження у справі про неплатоспроможність за її заявою, крім випадку, якщо боржник погасив усі борги в повному обсязі у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Протягом п`яти років після визнання фізичної особи банкрутом така особа зобов`язана перед укладенням договорів позики, кредитних договорів, договорів поруки чи договорів застави письмово повідомляти про факт своєї неплатоспроможності інші сторони таких договорів.

Фізична особа не може вважатися такою, яка має бездоганну ділову репутацію, протягом трьох років після визнання її банкрутом.

Апелянт в апеляційній скарзі зазначає, що клопотання про закриття провадження є передчасним, оскільки відповідно до ст.48 Кодексу України з процедур банкрутства АТ «Альфа-Банк» є конкурсним кредитором з правом вирішального голосу, однак участі у зборах кредиторів 06.04.2022 року не приймав, а тому, на його думку, збори кредиторів 06.04.2022 року є неповноважними. При цьому апелянт посилається на порядок проведення і повно важність перших зборів кредиторів.

Однак, судом встановлено, що збори кредиторів 06.04.2022 року були не першими зборами в розумінні Кодексу України з процедур банкрутства. Ухвалою суду від 14.07.2021 року у даній справі дату проведення перших зборів кредиторів було визначено ще на 26.07.2021 року. Повторні перші збори кредиторів були проведені 02.08.2021 року. На всіх інших зборах кредиторів, згідно ч. 9 ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства, рішення зборів кредиторів вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більшість голосів кредиторів, присутніх на зборах кредиторів.

АТ «Альфа-Банк» був належним чином повідомлений про скликання зборів кредиторів на 06.04.2022 року. Однак, своїм правом на участь у цих зборах не скористався.

В матеріалах справи міститься засвідчений господарським судом Чернігівської області витяг з офіційного сайту АТ «Укрпошта» щодо відстеження пересилання поштових відправлень, з якого вбачається, що повідомлення арбітражного керуючого Приходька Ю.М. від 25.03.2022 року №12 про призначення зборів кредиторів на 06.04.2022 року, отримане АТ «Альфа-Банк» 04.04.2022 року.

Таким чином, апеляційний суд вважає вірним висновок господарського суду Чернігівської області, що звіт керуючого реалізацією підлягає затвердженню, а провадження у справі №927/313/21 про неплатоспроможність ОСОБА_1 - закриттю, звільнивши боржника від боргів.

Відповідно до ст. 276 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Враховуючи вищевикладені обставини, колегія суддів вважає, що ухвала господарського суду Чернігівської області від 21.06.2022 року по справі №927/313/21 прийнята у відповідності до норм чинного законодавства, доводи апелянта, викладені в апеляційній скарзі, не спростовують висновків суду першої інстанції, а відтак підстав для її задоволення та скасування оскаржуваної ухвали не вбачається.

Керуючись ст.ст. 253-255, 269, 275, ст. 276, 281-282 Господарського процесуального кодексу України та Кодексом України з процедур банкрутства, Північний апеляційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

1.Апеляційну скаргу акціонерного товариства «Альфа-Банк» на ухвалу господарського суду Чернігівської області від 21.06.2022 року у справі № 927/313/21 залишити без задоволення.

2.Ухвалу господарського суду Чернігівської області від 21.06.2022 року у справі № 927/313/21 залишити без змін.

3.Копію постанови суду надіслати учасникам провадження у справі.

4.Матеріали справи №927/313/21 повернути до господарського суду Чернігівської області.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття. Порядок касаційного оскарження передбачено ст. 287 ГПК України та ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства.

Повний текст постанови складено та підписано 15.11.2022 року

Головуючий суддя О.С. Копитова

Судді С.В. Сотніков

О.М. Остапенко

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення09.11.2022
Оприлюднено17.11.2022
Номер документу107321500
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: неплатоспроможність фізичної особи

Судовий реєстр по справі —927/313/21

Постанова від 09.11.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Копитова О.С.

Ухвала від 08.11.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Копитова О.С.

Ухвала від 11.09.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Копитова О.С.

Ухвала від 11.07.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 07.07.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Копитова О.С.

Ухвала від 20.06.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 20.06.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 30.05.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 17.05.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 03.05.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні