Ухвала
від 07.11.2022 по справі 309/2856/17
ЗАКАРПАТСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 309/2856/17

Закарпатський апеляційний суд

У Х В А Л А

І м е н е м У к р а ї н и

07.11.2022 м. Ужгород

Закарпатський апеляційний суд у складі :

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участі секретарки судових засідань ОСОБА_4 ,

та учасників судового розгляду: прокурорки ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження № 11-кп/4806/158/21, за апеляційними скаргами, які подали обвинувачений ОСОБА_6 та його захисник адвокат ОСОБА_7 ,

ВСТАНОВИВ :

Вироком Тячівського районного суду Закарпатської області від 26 лютого 2021 року

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець та мешканець АДРЕСА_1 , українець, громадянин України, з повною загальною середньою освітою, непрацюючий, неодружений, раніше не судимий,

визнаний винуватим і йому призначено покарання за ч. 1ст. 115 КК України у виді позбавлення волі на строк 10 (десять) років.

Строк відбуття обвинуваченим ОСОБА_6 покарання визначено рахувати з 12 години 22 квітня 2017 року, тобто з моменту його затримання, із урахуванням положень ч. 5 ст. 72 КК Українив редакції Закону№838-VIII від 26.11.2015, з розрахунку один день попереднього ув`язнення за один день позбавлення волі.

Запобіжний захід відносно обвинуваченого ОСОБА_6 до набуття вироком законної сили залишено попередній тримання під вартою, але не більше ніж на 60 днів, тобто до 24 години 26 квітня 2021 року.

Цивільний позов не заявлено.

Речові докази одяг вилучений з трупа ОСОБА_8 , а саме: штани жіночі матерчаті чорного кольору звужені в нижній частині, труси жіночі матерчаті напівпрозорі чорного кольору розірвані, кофту з рукавами жіночу світло-червоного кольору, футболку без рукавів жіночу матерчату світло-червоного кольору, з надписом у передній частині «Roch is the….. siogan formilo girls», светр із рукавами жіночий темно-фіолетового кольору на яких виявлено плями просочені в матерію темно-бурого кольору, які зберігаються в Хустському ВП ГУНП в Закарпатській області, - ухвалено знищити.

Речові докази належні обвинуваченому ОСОБА_6 - курточку матерчату чорного кольору, светр теплий сірого кольору, сорочку в смужку сірого та чорного кольорів, джинси синього кольору, спортивні теплі штани синього кольору, пару шкарпеток синього кольору, кросівки «Nike», сірого кольору, 43 розміру,які зберігаються в Хустському ВП ГУНП в Закарпатській області, - ухвалено знищити.

Речові докази пусту скляну пляшку з під горілки «Пшенична», недопалок сигарети марки «Strong» з бетонних східців перед будинком, слід бурого кольору у виді краплі з килима під вхідними дверима у виді вирізу з ковра, упаковану в спец пакет №4297244, частину м`якої жирової речовини з пральної машинки, слід низу взуття бурого кольору, вилучений у виді вирізу з ковра домотканого, що в коридорі, упакований у спец пакет №4347674, сліди бурого кольору у виді крапель вирізом з килима домотканого, сліди частини низу взуття бурого кольору на порозі до кухні та вилучено на дактоплівку і упаковано в паперовий конверт, ганчірку просочену рідиною бурого кольору біля порогу в кухні буд. АДРЕСА_1 , упаковану в картонну коробку, частина липкої стрічки «СКОТЧ» зі слідами бурого кольору, п`ять частин липкої стрічки «СКОТЧ» з слідами бурого кольору з відра, об`єкт схожий на волосину з 2 л. прозорої пляшки, ніж довжиною 25,5 см стального кольору, недопалок сигарети марки «Strong» з підлоги кухні, частину скла з етикеткою з пляшки горілки «Мороша», вилучену біля правої частини голови трупа в кухонній кімнаті, упаковану в спец пакет №4296956, горловину зі скла від пляшки з корком у кухні, сліди бурого кольору, вилучені шляхом вирізу з ковра домотканого біля правої частини голови трупа в кухонній кімнаті, упаковані в паперовий конверт, ніж довжиною 18 см з дерев`яною рукояткою у кухні, ніж довжиною 21 см із рукояткою синього кольору у кухні, ніж довжиною 21 см із рукояткою синього чорного кольору у кухні, пару тапочок чорного кольору з порогу до спальні, слід частини низу взуття бурого кольору на килимі у спальні, чашку білого кольору з червоними краплями зі столу у спальні, чашку білого кольору з червоною полосою зі столу у спальні, залишки нової липкої стрічки «Скотч» вилучені з під столу у спальній кімнаті, упаковані в спец пакет №4253810, запахові сліди, вилучені з розбитої горловини скляної пляшки, упаковані в спец пакет №4296960, запахові сліди вилучені з руків`я ножа довжиною 25,5 см стального кольору, упаковані в спец пакет №4296957, об`єкти схожі на волосся з руки трупа в кухні, сліди рук з об`єктів у будинку скопійовані липкою стрічкою на 4 аркуші паперу формату А-1 в додатках №1, 2, 3, 4, простиню білого кольору, змиви з лівої руки ОСОБА_6 , змиви з правої руки ОСОБА_6 , змиви з ніг ОСОБА_6 , зразки слини, відібрані від ОСОБА_6 , змиви з рук ОСОБА_9 , слід частини взуття бурого кольору, вилучений у виді вирізу з килима у спальній кімнаті, упакований у спец пакет №0743526, сліди бурого кольору у виді крапель, вилучені у виді вирізу з ковра домотканого, що в коридорі, упаковані в спец пакет №4297045, які зберігаються в Хустському ВП ГУНП в Закарпатській області, - ухвалено знищити.

Речові докази банківську картку № НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_10 , квитанцію (чек) Приватбанк №449077088, квитанцію (чек) Приватбанк №449080159, одну купюру номіналом 1 гривня серії УУ 8142115, одну купюру номіналом 5 гривень серії МИ 2325447,які зберігаються в Хустському ВП ГУНП в Закарпатській області, - ухвалено повернути ОСОБА_6 .

Ухвалено стягнути з обвинуваченого ОСОБА_6 на користь держави 26408 (двадцять шість тисяч чотириста вісім) гривень 20 копійок процесуальних витрат за проведення експертиз.

Згідно вироку, ОСОБА_6 визнаний винуватим у вчиненні кримінального правопорушення за таких обставин.

У період з 21 год 20.04.2017 до 03 год. 21.04.2017, ОСОБА_6 , перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, знаходячись за місцем своєї реєстрації, в приміщенні будинку АДРЕСА_1 , де спільно проживав зі своєю співмешканкою ОСОБА_8 , під час конфлікту, який виник на ґрунті неприязних відносин, діючи умисно, усвідомлюючи протиправність, караність та суспільну небезпечність своїх дій, а також настання суспільно-небезпечних наслідків, з метою вбивства, тобто заподіяння смерті, наніс декілька ударів руками, стиснутими у кулак, в область обличчя ОСОБА_8 , після чого взяв в руку пляшку з-під горілки та наніс нею удар в область обличчя потерпілої, в результаті чого пляшка розбилась, після чого, продовжуючи свої злочинні дії та бажаючи довести розпочатий злочин до кінця, ОСОБА_6 , тримаючи в руці частину розбитої пляшки, гострою частиною наніс нею не менше двох ударів в область поверхні шиї потерпілої ОСОБА_8 , після чого, не зупиняючись на цьому, схопив зі столу ніж та наніс ним поранення в область грудної клітки справа, передньої черевної стінки, лівого та правого стегна, нижнього краю правої брови та лівої скроневої ділянки, в результаті чого потерпіла ОСОБА_8 отримала тілесні ушкодження у вигляді проникаючої колото-різаної рани грудної клітки в правій надключичній ділянці з пошкодженням правої легені, проникаючої колото-різаної рани передньої черевної стінки без пошкодження органів малого тазу, колото-різаної рани передньої черевної стінки без пошкодження органів малого тазу, колото-різаної рани лівого стегна з пошкодженням стегнової вени, різаної рани з ознаками проколювання з розрізанням передньої поверхні шиї з пошкодженням м`язів та фасцій, колото-різаної рани правого стегна, нижнього краю правої брови, лівої скроні, саден чола справа, верхньої губи по середній лінії, правої носо-губної складки, нижньої третини лівого променево-зап`ястного суглобу по внутрішній поверхні, синців у ділянках підборіддя зліва, правої щоки та у правій скроневій ділянці, спинки носа, нижньої губи справа, нижньої повіки лівого та правого ока, забійної рани нижньої губи справа, - внаслідок отриманих тілесних ушкоджень потерпіла ОСОБА_8 померла на місці. Смерть потерпілої ОСОБА_8 настала внаслідок проникаючого колото-ріжучого поранення правої половини грудної клітки з пошкодженням правої легені, лівого стегна з пошкодженням лівої стегнової вени, що супроводжувалось масивною внутрішньою та зовнішньою кровотечею і ускладнилась гіповолемічним шоком, що і виявилось безпосередньою причиною її смерті. Дана причина смерті підтверджується виявленням при дослідженні трупа проникаючої колото-різаної рани правої половини грудної клітки з пошкодженням правої легені, колото-різаної рани лівого стегна з пошкодженням лівої стегнової вени, зовнішньої масивної внутрішньої кровотечі (2000 мл. крові), малокрів`ям та ознаками шоку у внутрішніх органах.

В апеляційних скаргах:

- обвинувачений ОСОБА_6 вказує на те, що вирок є незаконним. Посилається на те, що він не винуватий у вчиненні інкримінованого йому злочину, оскільки потерпілу ОСОБА_8 не вбивав. Стверджує, що висновок суду про те, що саме він винний у вбивстві ОСОБА_8 ґрунтується на припущеннях, а кримінальне провадження щодо нього сфабриковано органом досудового розслідування. Крім того, зазначає, що адвокат ОСОБА_7 здійснював неналежний його захист. Просить зарахувати йому строк тримання під вартою у строк покарання із розрахунку один день попереднього ув`язнення за два дні позбавлення волі;

- адвокат ОСОБА_7 вказує на те, що вирок є незаконним у зв`язку з необ`єктивністю та неповнотою судового розгляду кримінального провадження та невідповідністю викладених у вироку висновків фактичним обставинам кримінального провадження. Стверджує, що вину ОСОБА_6 у вчиненні інкримінованого йому злочину не доведеного належними та допустимими доказами. Посилається на те, що відповідно до висновків СМЕ № № 54 та 55 від 30.05.2017, № 58 від 10.05.2017, № 227 від 23.08.2017 та № 10/538 від 31.08.2017, не зрозумілим є той факт чи міг обвинувачений ОСОБА_6 нанести ОСОБА_8 ножем із коротким лезом колото-різані рани грудної клітки з пошкодженням правої легені з масивним крововиливом, колото-різану рану лівого стегна з пошкодженням стегнової вени з масивним крововиливом та інші чисельні тілесні ушкодження сколотою горловиною пляшки, якщо під його брудними нігтями зі значними сторонніми домішками та значним нашарування коків не знайдено слідів крові. Крім того, зазначає, що матеріалами кримінального провадження не доведено, що волосся, яке було виявлено в руці ОСОБА_8 , яке відповідно до експертного висновку вона могла витягнути з голови можливого вбивці, належить саме ОСОБА_6 . Разом із тим, вказує на те, що під час огляду місця події 21.04.2017 співробітники поліції не виявили та не вилучили телефонів потерпілої ОСОБА_8 , а відповідно слідство не встановило з ким потерпіла спілкувалася у день її вбивства та за декілька днів до цього, що дало б можливості встановити інших важливих свідків її друзів, з якими вона можливо спілкувалася та які могли б повідомити суду важливі відомості про дійсні обставини події 20-21.04.2017, зокрема щодо того, де вона проживала протягом останнього року, де працювала, з ким спілкувалася, хто її бив, хто їй погрожував тощо. Також посилається на те, що слідчими не було виявлено та вилучено речей ОСОБА_8 , крім тих, у які вона була одягнута. При цьому, зазначає, що можлива відсутність речей у будинку може свідчити про те, що ОСОБА_8 фактично не проживала в будинку ОСОБА_6 , а лише періодично навідувалася до нього, і як стверджував останній, проживала у будинку ОСОБА_11 та вела з ним спільне господарство, а до ОСОБА_6 прийшла після того, як ОСОБА_12 її в черговий раз побив. На думку захисника, встановлення цих обставин має вирішальне значення для встановлення дійсних обставин події, оскільки після їх дослідження міг бути встановлений інший суб`єкт вчинення злочину, а з ОСОБА_6 може бути знято обвинувачення. Просить вирок скасувати, а кримінальне провадження щодо ОСОБА_6 закрити.

19.09.2022 від в. о начальника ДУ «Закарпатська УВП № 9» ОСОБА_13 до Закарпатського апеляційного суду надійшов лист від 16.09.2022, зі змісту якого вбачається, що обвинувачений ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у КПК «Центр легеневих хвороб», що підтверджується доданою до цього листа копією лікарського свідоцтва про смерть № 435 від 13.09.2022.

Заслухавши доповідь судді про суть вироку, повідомлення про те, ким і в якому обсязі він оскаржений, про основні доводи апеляційної скарги та зміст лікарського свідоцтва про смерть ОСОБА_6 , думку прокурорки ОСОБА_5 , яка просила закрити кримінальне провадження щодо ОСОБА_6 у зв`язку з його смертю, перевіривши матеріали кримінального провадження, колегія суддів вважає, що вирок щодо обвинуваченого ОСОБА_6 підлягає скасуванню, а кримінальне провадження - закриттю в зв`язку з його смертю.

Кримінальне провадження розглядається за відсутності захисників адвокатів ОСОБА_14 та ОСОБА_7 , потерпілої ОСОБА_7 , неявка яких, відповідно до ст. 405 КПК України, не перешкоджає його розгляду. При цьому, береться до уваги, що: повідомлення про час та місце розгляду кримінального провадження надіслано відповідно до вимог законодавства на адресу адвоката ОСОБА_7 та потерпілої ОСОБА_7 ; адвокат ОСОБА_14 повідомлений шляхом смс-повідомлення; заяв чи клопотань про відкладення розгляду справи на інший термін, а також даних про поважність причин їхньої неявки до апеляційного суду не надходило.

При оцінці доводів апеляційних скарг та прийнятті судового рішення колегія суддів бере до уваги таке.

Так, у ході апеляційного розгляду кримінального провадження встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 обвинувачений ОСОБА_6 помер у КНП «Центр легеневих хвороб», що підтверджується наявною у матеріалах кримінального провадження копією лікарського свідоцтва про смерть ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , № 435 від 13.09.2022 (а. к. п. 157, т. 6).

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається в разі, якщо помер обвинувачений, крім випадків, якщо провадження є необхідним для реабілітації померлого.

У матеріалах кримінального провадження відсутні заяви щодо реабілітації померлого ОСОБА_6 і такі заяви до апеляційного суду не надходили.

За приписами ст. 417 КПК України суд апеляційної інстанції, встановивши обставини, передбачені статтею 284 цього Кодексу, скасовує обвинувальний вирок чи ухвалу і закриває кримінальне провадження.

На підставі наведеного, подані стороною захисту апеляційні скарги підлягають частковому задоволенню, обвинувальний вирок щодо ОСОБА_6 скасуванню, а кримінальне провадження закриттю в зв`язку зі смертю обвинуваченого.

Керуючись ст.ст.284, 404,405,407,417, 418,419КПК України,апеляційний суд

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційні скарги, які подали обвинувачений ОСОБА_6 та адвокат ОСОБА_7 , задовольнити частково.

На підставі п. 5 ст. 284, ст. 417 КПК України вирок Тячівського районного суду Закарпатської області від 26 лютого 2021 року щодо обвинуваченого за ч. 1 ст. 115 КК України ОСОБА_6 скасувати у зв`язку зі смертю обвинуваченого, а кримінальне провадження закрити.

Ухвала набираєзаконної силиз моментуїї проголошенняі нанеї може бути подана касаційна скарга безпосередньо до Касаційного кримінального суду в складі Верховного Суду протягом трьох місяців із дня її проголошення.

Судді:

Дата ухвалення рішення07.11.2022
Оприлюднено18.01.2023
Номер документу107336548
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —309/2856/17

Ухвала від 07.11.2022

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Стан І. В.

Ухвала від 06.05.2021

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Стан І. В.

Ухвала від 21.04.2021

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Стан І. В.

Ухвала від 22.04.2021

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Стан І. В.

Ухвала від 06.04.2021

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Стан І. В.

Ухвала від 06.04.2021

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Стан І. В.

Вирок від 26.02.2021

Кримінальне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

Ухвала від 29.12.2020

Кримінальне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

Ухвала від 18.12.2020

Кримінальне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

Ухвала від 18.12.2020

Кримінальне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні