Ухвала
від 14.11.2022 по справі 873/115/22
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

"14" листопада 2022 р. Справа№ 873/115/22

Північний апеляційний господарський суд

суддя: Демидова А.М.

перевіривши матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Енкібуд»

про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при асоціації «Захист корпоративних прав «Атторней» у третейській справі № Т-03/22 (третейський суддя Василевська К.М.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Енкібуд»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «МКС Бетон»

про стягнення заборгованості згідно договору поставки 5983597,57 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Енкібуд» звернулось до Постійно діючого третейського суду при асоціації «Захист корпоративних прав «Атторней» з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «МКС Бетон» про стягнення заборгованості згідно договору поставки 5983597,57 грн.

Рішенням Черкаського обласного постійно діючого третейського суду при Корпорації «Радник» від 23.09.2022 позовну заяву задоволено частково.

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «МКС Бетон» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Енкібуд» суму основного боргу у розмірі 3640806 (три мільйони шістсот сорок тисяч вісімсот шість) гривень 55 копійок.

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «МКС Бетон» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Енкібуд» пеню у розмірі 1006818 (один мільйон шість тисяч вісімсот вісімнадцять) гривень 72 копійок.

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «МКС Бетон» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Енкібуд» суму процентів річних за користування грошовими коштами 813615 (вісімсот тринадцять тисяч шістсот п`ятнадцять) гривень 84 копійок.

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «МКС Бетон» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Енкібуд» штраф у розмірі 254845 (двісті п`ятдесят чотири тисячі вісімсот сорок п`ять) гривень 46 копійок.

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «МКС Бетон» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Енкібуд» третейські витрати в розмірі 114083 (сто чотирнадцять тисяч вісімдесят три) гривні 27 копійок.

01.11.2022 Товариство з обмеженою відповідальністю «Енкібуд» звернулось до Північного апеляційного господарського суду із заявою про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 02.11.2022, справу № 873/115/22 передано головуючому судді (судді-доповідачу) Демидовій А.М.

Вирішення питання щодо руху заяви про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення відбулось після повернення головуючого судді Демидової А.М. з підготовки у Національній школі суддів України.

Дослідивши матеріали заяви з доданими до неї документами, колегія суддів апеляційної інстанції дійшла висновку, що заява підлягає залишенню без руху, з таких підстав.

Відповідно до п. 3 ч. 4 ст. 353 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) до заяви про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду додається документ, що підтверджує сплату судового збору.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України «Про судовий збір».

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з пп. 3 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду справляється судовий збір у розмірі 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно із Законом України «Про державний бюджет на 2022 рік» один розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1 січня 2022 року складає - 2 481 грн.

З огляду на вищевикладені приписи Закону України «Про судовий збір», сума судового збору, яка повинна бути сплачена скаржником за подання даної заяви, становить 1240,50 грн. та розраховується наступним чином: 2481 грн. * 0,5 (розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб) = 1240,50 грн.

Натомість, до заяви Товариством з обмеженою відповідальністю «Енкібуд» додано платіжне доручення №1120 від 31.10.2022 про сплату судового збору в сумі 248,10 грн. Таким чином вказаним платіжним дорученням сплачено судовий збір у меншому розмірі, ніж встановлено діючим законодавством.

За таких обставин, колегія суддів Північного апеляційного господарського суду дійшла висновку про залишення заяви без руху у зв`язку з несплатою судового збору у встановленому законом розмірі та надання заявнику можливості доплатити судовий збір у розмірі 992,40 грн.

Таким чином, подана заява не відповідає приписам ст. 353 ГПК України, яка встановлює вимоги до форми і змісту заяви про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду.

До заяви про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду, поданої без додержання вимог, визначених у цій статті, а також у разі несплати суми судового збору застосовуються положення статті 174 цього Кодексу (ч. 5 ст. 353 ГПК України).

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити) (ч. 2 ст. 174 ГПК України).

Оскільки до заяви не додано документів, що підтверджують сплату судового збору в установленому законодавством розмірі, така заява не відповідає вимогам, визначеним ст. 353 ГПК України, та підлягає залишенню без руху із встановленням строку на усунення недоліків.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 174, 234, 235, 353 ГПК України, Північний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Енкібуд» про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при асоціації «Захист корпоративних прав «Атторней» у третейській справі № Т-03/22 залишити без руху.

2. Надати Товариству з обмеженою відповідальністю «Енкібуд» строк десять днів з дня отримання копії даної ухвали для усунення недоліків заяви шляхом подання до Північного апеляційного господарського суду доказів сплати судового збору в розмірі 992,40 грн.

3. Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю «Енкібуд», що в разі неусунення недоліків заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася з заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Суддя А.М. Демидова

Дата ухвалення рішення14.11.2022
Оприлюднено17.11.2022
Номер документу107347955
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи щодо оскарження рішень третейських судів та про видачу наказів на примусове виконання рішень третейських судів, з них про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду

Судовий реєстр по справі —873/115/22

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Ухвала від 26.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Ухвала від 20.12.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Ухвала від 30.11.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Ухвала від 14.11.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні