Ухвала
від 15.11.2022 по справі 913/226/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5, м. Харків, 61022, тел./факс (057)702-10-79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

15 листопада 2022 року м.Харків Справа № 913/226/22

Провадження №16/913/226/22

Суддя господарського суду Луганської області Шеліхіна Р.М., розглянувши матеріали позовної заяви у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Миколаївська електропостачальна компанія», м.Миколаїв

до відповідача Управління освіти Рубіжанської міської ради Луганської області, м.Рубіжне Луганська область

про стягнення заборгованості в сумі 512 420,33 грн

В С Т А Н О В И В:

Суть спору: Товариства з обмеженою відповідальністю «Миколаївська електропостачальна компанія» звернулося до Господарського суду Луганської області з позовом до Управління освіти Рубіжанської міської ради Луганської області про стягнення 512 420,33 грн за договором про постачання електричної енергії споживачу від 05.01.2022 №100/149, з яких: 340 357, 63 грн - заборгованість по активній електроенергії за лютий 2022; 172 062, 70 грн - борг за послуги розподілу електроенергії за лютий 2022.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов Договору про постачання електричної енергії споживачу від 05.01.2022 №100/149 в частині проведення розрахунків.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями справа передана на розгляд судді Шеліхіній Р.М.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд приходить до висновку, що вони відповідають вимогам, встановленим ст.ст. 162, 164, 172 ГПК України. Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі, встановлені ГПК України відсутні.

Відповідно до ч. 1 ст. 176 ГПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Подані матеріали є достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Статтею 12 ГПК України встановлено, що господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного).

Частиною 1 ст. 247 ГПК України передбачено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Згідно з ч. 5 ст. 12 ГПК України малозначними справами є: справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

З матеріалів позовної заяви вбачається, що позивачем до стягнення заявлено суму 512 420,33 грн, що не перевищує п`ятиста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Приймаючи до уваги викладене та обсяг необхідних доказів, суд дійшов висновку, що дана справа є справою незначної складності в розумінні ч. 5 ст. 12 ГПК України, у зв`язку з чим в силу наведених норм наявні підстави для визнання даної справи малозначною.

Відповідно до ч.1 ст.250 ГПК України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Частиною 1 ст.251 ГПК України передбачено, що відзив подається протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Згідно з ч.5 ст.252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

З огляду на відсутність у матеріалах справи клопотання позивача про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін суд приходить до висновку про необхідність розгляду даної справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) представників сторін.

Суд зазначає, що відповідно до інформації з витягу, отриманого через сервіс «Опендатабот», місцезнаходженням відповідача є: 93000, Луганська обл., місто Рубіжне, проспект Переможців, будинок 28.

За інформацією Акціонерного товариства «Укрпошта», розміщеній на офіційному вебсайті (https://offices.ukrposhta.ua) відділення в м. Рубіжне Луганської області тимчасово не функціонують, а тому пересилання поштової кореспонденції до м. Рубіжне Луганської області наразі є неможливим.

Отже, позивачем обґрунтовано не направлено копію позовної заяви та доданих до неї документів на адресу відповідача засобами поштового зв`язку.

Через неможливість відправлення вихідної кореспонденції засобами поштового зв`язку послугами «Укрпошти» відповідачу, та у зв`язку з обстрілами міста Харкова та загрозою життю та здоров`ю відповідальних за це працівників апарату суду, дана ухвала буде направлена на електронні адреси сторін: електронна адреса позивача 42129888@mail.gov.ua, електронна адреса відповідача rub_miskuo@ukr.net.

Суд також вважає за необхідне розмістити зміст цієї ухвали на офіційному веб-сайті судової влади України за наступним посиланням: https://lg.arbitr.gov.ua/sud5014/.

У зв`язку з продовженням на території України воєнного стану, з метою недопущення випадків загрози життю, здоров`ю та безпеці учасників справи, суд пропонує сторонам по справі скористатися можливістю надіслання необхідних для розгляду справи документів на офіційну електронну адресу суду та/або через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему «Електронний суд». Кожна сторона спору самостійно вирішує, які саме документи слід надіслати на електронну адресу суду в підтвердження вимог позову або заперечень проти позову.

У разі наявності інформації щодо актуальних засобів зв`язку сторін, крім тих, які вказані у позовній заяві, надати відомості суду.

Керуючись ст.ст.12, 164, 176, 232 - 234, 247, 250, 252 ГПК України, суд

У Х В А Л И В:

1.Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2.Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

3. Запропонувати позивачу :

- за умови одержання відзиву - надати відповідь на відзив з урахуванням вимог ст.ст.166, 251 ГПК України. Надіслати копію відповіді на відзив та доданих до нього документів відповідачу, докази такого надсилання подати суду.

4. Запропонувати відповідачу :

- протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали суду про відкриття провадження у справі, надати відзив на позовну заяву з урахуванням вимог ст.ст. 165, 251 ГПК України, надіслати копію відзиву та доданих до нього документів позивачу, докази такого надсилання подати суду.

5.Звернути увагу сторін, що відповідно до ч.7 ст.252 ГПК України, клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

6. Довести до відома учасників справи, що відповідно до п. 10 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 № 1845/0/15-21, адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, судові експерти, державні органи та органи місцевого самоврядування, суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС у добровільному порядку.

7. Звернути увагу учасників справи, що до їх заяв по суті справи (відзив на позовну заяву; відповідь на відзив; заперечення) додаються докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються їх пояснення, заперечення, аргументи та міркування, якщо такі докази не надані іншими учасниками справи, а також додаються документи, що підтверджують надіслання (надання) вказаних заяв і доданих до них доказів іншим учасникам справи. Також до заяв по суті справи, які підписані представником учасника справи, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження його представника.

8. Направлення даної ухвали здійснювати шляхом електронного листування на електронні адреси учасників справи.

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://lg.arbitr.gov.ua/sud5014/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 15.11.2022 та оскарженню не підлягає.

Суддя Ріта ШЕЛІХІНА

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення15.11.2022
Оприлюднено18.11.2022
Номер документу107351549
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/226/22

Рішення від 16.01.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

Ухвала від 15.11.2022

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні