Рішення
від 16.01.2023 по справі 913/226/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5 м. Харків, 61022, тел./факс (057)702-10-79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 січня 2023 року м.Харків Справа № 913/226/22

Провадження №16/913/226/22

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Миколаївська електропостачальна компанія», м.Миколаїв

до відповідача - Управління освіти Рубіжанської міської ради Луганської області, м.Рубіжне Луганської області

про стягнення заборгованості в сумі 512420,33 грн

Суддя Шеліхіна Р.М.

без виклику представників сторін,

в с т а н о в и в:

Суть спору: товариство з обмеженою відповідальністю «Миколаївська електропостачальна компанія» звернулося до господарського суду Луганської області з позовом до Управління освіти Рубіжанської міської ради Луганської області про стягнення 512 420,33 грн за договором про постачання електричної енергії споживачу від 05.01.2022 №100/149, з яких: 340 357, 63 грн - заборгованість по активній електроенергії за лютий 2022 року; 172 062, 70 грн - борг за послуги розподілу електроенергії за лютий 2022 року.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов договору про постачання електричної енергії споживачу від 05.01.2022 №100/149 в частині проведення розрахунків.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями справа передана на розгляд судді Шеліхіній Р.М.

Ухвалою господарського суду Луганської області від 15.11.2022 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику представників сторін.

Відповідно до інформації з витягу, отриманого через сервіс «Опендатабот», місцезнаходженням відповідача є: 93000, Луганська обл., місто Рубіжне, проспект Переможців, будинок 28.

За інформацією Акціонерного товариства «Укрпошта», розміщеній на офіційному вебсайті (https://offices.ukrposhta.ua) відділення в м. Рубіжне Луганської області тимчасово не функціонують, а тому пересилання поштової кореспонденції до вказаного населеного пункту наразі є неможливим.

Отже, позивачем обґрунтовано не направлено копію позовної заяви та доданих до неї документів на адресу відповідача засобами поштового зв`язку.

Через неможливість відправлення вихідної кореспонденції засобами поштового зв`язку послугами «Укрпошти» відповідачу, та у зв`язку з обстрілами міста Харкова та загрозою життю та здоров`ю відповідальних за це працівників апарату суду, ухвала про відкриття провадження у справі від 15.11.2022 була направлена на електронні адреси позивача - 42129888@mail.gov.ua та відповідача - rub_miskuo@ukr.net.

Суд також розмістив зміст ухвали про відкриття провадження у справі на офіційному веб-сайті судової влади України за наступним посиланням: https://lg.arbitr.gov.ua/sud5014/.

Відповідач правом на захист своїх інтересів не скористався, відзив до матеріалів справи не надав.

Частиною 8 ст.252 ГПК України передбачено, що при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

Враховуючи приписи ч. 4 ст.240 ГПК України, у зв`язку з розглядом справи без повідомлення (виклику) учасників справи, рішення прийнято без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, всебічно та повно з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши у сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Між товариством з обмеженою відповідальністю «Миколаївська електропостачальна компанія» (далі - постачальник, позивач) та Управлінням освіти Рубіжанської міської ради Луганської області (далі - споживач, відповідач) укладено договір про постачання електричної енергії споживачу від 05.01.2022 №100/149.

Згідно п.1.2., до умов цього договору застосовуються положення Закону України «Про ринок електричної енергії» та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 №312, інші чинні нормативно-правові акти, що регулюють постачання електричної енергії.

Відповідно до п.2.1. даного договору, постачальник продає електричну енергію відповідно до «Єдиного закупівельного словника» код «ДК 021:2015-0910000-5 - електрична енергія» споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, включно з тарифом на послуги з передачі електричної енергії, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору.

Обов`язковою умовою для постачання електричної енергії споживачу є наявність у нього укладеного у встановленому порядку з оператором системи розподілу договору про надання послуг з розподілу, на підставі якого споживач набуває право отримувати послугу з розподілу електричної енергії (п.2.2.договору).

За умовами п.3.1. договору, постачання електричної енергії споживачу здійснюється у строк з 05.01.2022 по 31.12.2022.

Постачальник за цим договором не має права вимагати від споживача будь-якої іншої плати за електричну енергію, що не визначена у комерційній пропозиції, яка є додатком 2 до цього договору (п.3.3. договору).

Місце поставки обумовлено п.3.4. договору, а обсяг складає - 1037703 кіловат- година.

Відповідно до п.5.1. договору (з урахуванням додаткової угоди №3 від 17.01.2022) споживач розраховується з постачальником за електричну енергію за цінами, що визначаються відповідно до механізму визначення ціни електричної енергії, згідно з обраною споживачем комерційною пропозицією, яка є додатком 1 до цього договору. Загальна вартість цього договору на момент його укладення становить 5852644,92 грн з ПДВ 975440,82 грн (в тому числі оплата послуги оператора системи розподілу електричної енергії в сумі 1862859,52 грн з ПДВ.)

Спосіб визначення ціни встановлюється в комерційній пропозиції постачальника (п.5.2. договору).

Ціна електричної енергії має зазначатися постачальником у рахунках про оплату електричної енергії за цим договором, у тому числі у разі її зміни (п.5.3. договору).

Згідно п.5.4. договору, розрахунковим періодом за цим договором є календарний місяць.

Умовами п.5.6. договору, оплата рахунку постачальника за цим договором має бути здійснена споживачем у строк не більше ніж 7 (сім) робочих днів з моменту отримання рахунку та акту приймання-передачі електричної енергії споживачем, що надсилаються споживачем після розрахункового періоду.

Якщо споживач не здійснив оплату у строки, передбачені комерційною пропозицією, постачальник має право здійснити заходи з припинення постачання електричної енергії споживачу у порядку, встановленому ПРРЕЕ (п.5.7. договору).

У разі виникнення у споживача заборгованості за електричну енергію за цим договором, споживач повинен звернутися до постачальника із заявою про складення графіку погашення заборгованості на строк не більше 12 місяців та за вимогою постачальника подати довідки, що підтверджують неплатоспроможність (обмежену платоспроможність) споживача (п.5.8. договору).

Як вказано в п.6.2. договору, споживач зобов`язаний забезпечувати своєчасну та повну оплату спожитої електроенергії згідно з умовами цього договору.

Цей договір набирає чинності з дати його підписання і діє в частині постачання електричної енергії з дати, вказаної у цьому договорі, та в цілому до 31.12.2022 (включно), а в частині взятих на себе сторонами зобов`язань - до їх повного виконання.

У відповідності до ч.6 ст.41 Закону України від 25.12.2015 «Про публічні закупівлі» №922-VII зі змінами, дія договору про закупівлю може бути продовжена на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю, укладеному у попередньому році, якщо видатки на досягнення цієї цілі затверджено в установленому порядку (п.13.1. договору з урахуванням додаткової угоди до договору від 05.01.2022 №1).

У комерційній пропозиції від 05.01.2022 №100/149, яка є додатком №1 до договору, сторони визначили умови розрахунку ціни за електричну енергію, порядок змін цін, очікувані обсяги споживання електричної енергії за 2022 рік та інші умови.

Зокрема, п. 3 комерційної пропозиції, сторони визначили, що постачальник до 6 числа наступного за розрахунковим місяця надає споживачу рахунок на оплату за фактично спожиту електроенергію у попередньому місяці, споживач має можливість самостійно формувати рахунки на оплату за допомогою сервісу «Особистий кабінет» на офіційному сайті постачальника: elektropostach.mk.ua. Споживач протягом одного робочого дня зобов`язаний підписати електронно-цифровим підписом рахунок на оплату за спожиту електричну енергію, інші рахунки, акт прийняття-передавання товарної продукції, та після цього завантажити їх на сервіс. У разі не завантаження споживачем підписаних ЕЦП документів, вони вважаються підписаними з боку споживача без зауважень.

Платіжний документ формується постачальником безкоштовно.

Датою отримання платіжного документа на оплату сторони визнають:

-в разі отримання у відділі обслуговування споживачів постачальника або через сервіс - день отримання (формування/генерування);

-в разі отримання електронною поштою, зазначеною сторонами у договорі або на офіційному веб-сайті сторони, або іншими способами з використанням інформаційних технологій у системі електронного документообігу - дата направлення його постачальником;

-в разі направлення поштовим зв`язком або кур`єром - третій календарний день від дати направлення постачальником.

Якщо рахунок за електроенергію не був отриманий споживачем - користувачем сервісу на 6 (шостий) робочий день місяця, наступного після розрахункового, він вважається таким, що вручений постачальником споживачу, та споживач вважається таким, що з ним ознайомлений.

Сторони визнають, що електронний документ (сформований, підписаний з використанням цифрового підпису та переданий за допомогою сервісу) ідентичний за документацією та реквізитами з документом на папері, та кожен з документів є оригіналом і має однакову юридичну силу.

Використання сервісу надає споживачу можливість надавати/отримувати електронні документи, використовуючи ЕЦП для забезпечення виконання умов цього договору.

Споживач на підставі акту приймання-передачі товарної продукції до 15 числа місяця здійснює фактичний платіж за розрахунковий період на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання постачальника через банківську установу або іншим способом незабороненим чинним законодавством (п.4 комерційної пропозиції).

Споживач здійснює плату з послуг розподілу електричної енергії через постачальника (п.5 комерційної пропозиції з урахування дод.угоди №4 від 31.01.2022).

Додатковою угодою № 4 від 31.01.2022 сторони виклали п. 3.4. договору у новій редакції, зокрема, змінили обсяг постачання та встановили його у кількості - 995047,23 кіловат - година.

Позивач, на виконання умов договору поставив відповідачу за лютий 2022 року електричну енергію у кількості 87120 кВт - година на суму - 340357,63 грн та послуги з розподілу на суму 172062,70 грн.

До матеріалів справи позивач надав рахунок від 10.03.2022 №100/149/2/1 на суму 512420,33 грн, в якому термін сплати зазначено - до 15.03.2022 та акт приймання-передачі від 28.02.2022 на вказану суму.

В матеріалах справи міститься скріншот про відправлення позивачем 14.03.2022 рахунку на оплату та акту приймання-передачі електричної енергії на вказану суму грошей на електронну адресу відповідача - rub_miskuo@ukr.net.

Відповідач за спожиту електричну енергію у лютому 2022 року не розрахувався, у зв`язку з чим утворився борг у сумі 340357,63 грн та борг на суму 172062,70 грн з послуг розподілу за вказаний період.

Позивач звернувся з даним позовом до суду, вказуючи про порушення відповідачем умов укладеного договору, у зв`язку з неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань з оплати електричної енергії за лютий 2022 року на суму - 340357,63 грн та послуг з розподілу електричної енергії за лютий 2022 року на суму -172062,70 грн.

Враховуючи вищевикладене, повно, всебічно і об`єктивно дослідивши матеріали та обставини справи, оцінивши надані позивачем докази своїх вимог, їх належність, допустимість, достовірність кожного окремо і у сукупності без надання жодному доказу пріоритету або вищої сили, суд дійшов висновку, що позов слід задовольнити повністю за таких підстав.

Частиною 1 ст.173 Господарського кодексу України (далі ГК України) передбачено, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до ст.193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст.509 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно зі ст.11 ЦК України підставою виникнення цивільних прав і обов`язків (зобов`язань) є, зокрема, договір.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 ЦК України).

Відповідно до ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі ст.629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

За своєю правовою природою укладений між сторонами договір від 05.01.2022 №100/149 є договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу.

Статтею 714 ЦК України передбачено, що за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

Правовідносини сторін спору також регулюються нормами Закону України «Про ринок електричної енергії» та Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 №312.

Відповідно до ч. 3 ст. 58 Закону України «Про ринок електричної енергії» споживач зобов`язаний, зокрема, сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Згідно п. 4.13. Правилам роздрібного ринку електричної енергії для здійснення розрахунків за фактично спожиту електричну енергію електропостачальник має сформувати та виставити споживачу платіжний документ у паперовій або електронній формі (у випадку згоди споживача на отримання електронного платіжного документа), на підставі даних комерційного обліку, отриманих у порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку.

Пунктом 4.14. вказаних Правил передбачено, що платіжний документ (рахунок) формується електропостачальником за обсяг електричної енергії згідно з обраною комерційною пропозицією до договору про постачання електричної енергії споживачу.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач, як постачальник, сформував та виставив споживачу рахунок від 10.03.2022 №100/149/2/1 на суму 512420,33 гр за лютий 2022 року, що складається з вартості поставленої електроенергії на суму 340 357, 63 грн, вартості послуг з розподілу на суму 172 062,70 грн та встановив термін оплати - до 15.03.2022.

Вказаний рахунок та акт приймання-передачі електричної енергії позивач направив 14.03.2022 на електронну адресу відповідача - rub_miskuo@ukr.net, що підтверджується відповідними роздруківками.

Як встановлено Правилам роздрібного ринку електричної енергії та погоджено сторонами у комерційній пропозиції до договору, датою отримання платіжного документа на оплату в разі отримання електронною поштою, зазначеною сторонами у договорі або на офіційному веб-сайті сторони, або іншими способами з використанням інформаційних технологій у системі електронного документообігу вважається дата направлення його постачальником споживачу.

Якщо рахунок за електроенергію не був отриманий споживачем - користувачем сервісу на 6 (шостий) робочий день місяця, наступного після розрахункового, він вважається таким, що вручений постачальником споживачу, та споживач вважається таким, що з ним ознайомлений.

Сторони визнають, що електронний документ (сформований, підписаний з використанням цифрового підпису та переданий за допомогою сервісу) ідентичний за документацією та реквізитами з документом на папері, та кожен з документів є оригіналом і має однакову юридичну силу.

Таким чином, відповідач належним чином ознайомлений з рахунком, виставленим позивачем відповідачу та проінформований про наявність боргу за лютий 2022 року у загальній сумі 512420,33 грн.

Відповідач позов не оспорив, доказів відсутності заборгованості не надав.

З огляду а викладене, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог, а тому позов підлягає задоволенню повністю на суму 512420,33 грн.

Відповідно до приписів ст.129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати слід покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 73-79, 129, 233, 236-238, 240-242, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Управління освіти Рубіжанської міської ради Луганської області (93000, Луганська обл., м. Рубіжне, пр-т. Переможців, буд.28, код ЄДРПОУ 02141957) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" (54017, м. Миколаїв, вул. Погранична, буд. 39/1, код ЄДРПОУ 42129888) на р/р НОМЕР_1 МОУ АТ «Ощадбанк» України, код 42129888, МФО 326461, отримувач ТОВ «Миколаївська електропостачальна компанія» заборгованість по активній електроенергії у сумі 340357,63 грн за період - лютий 2022 року, про що видати наказ після набрання рішенням законної сили.

3.Стягнути з Управління освіти Рубіжанської міської ради Луганської області (93000, Луганська обл., м. Рубіжне, пр-т. Переможців, буд.28, код ЄДРПОУ 02141957) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" (54017, м. Миколаїв, вул. Погранична, буд. 39/1, код ЄДРПОУ 42129888) на р/р НОМЕР_1 МОУ АТ «Ощадбанк» України, код 42129888, МФО 326461, отримувач ТОВ «Миколаївська електропостачальна компанія» заборгованість за послуги з розподілу електричної енергії у сумі 172062,70 грн за період - лютий 2022 року, про що видати наказ після набрання рішенням законної сили.

4.Стягнути з Управління освіти Рубіжанської міської ради Луганської області (93000, Луганська обл., м. Рубіжне, пр-т. Переможців, буд.28, код ЄДРПОУ 02141957) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" (54017, м. Миколаїв, вул. Погранична, буд. 39/1, код ЄДРПОУ 42129888) на р/р НОМЕР_2 в ПАТ «БАНК ВОСТОК» України, код 42129888, МФО 307123, отримувач ТОВ «Миколаївська електропостачальна компанія» судовий збір у сумі 7686,30 грн, про що видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, та може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції у строки, передбачені ст. 256 ГПК України та у порядку, визначеному ст. 257 ГПК України.

Повний текст рішення складено і підписано 16.01.2023.

Суддя Ріта ШЕЛІХІНА

Дата ухвалення рішення16.01.2023
Оприлюднено20.01.2023
Номер документу108421712
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості в сумі 512420,33 грн

Судовий реєстр по справі —913/226/22

Рішення від 16.01.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

Ухвала від 15.11.2022

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні