Ухвала
від 16.11.2022 по справі 913/218/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5, м. Харків, 61022, тел./факс (057)702-10-79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

16 листопада 2022 року Справа № 913/218/22

Провадження №33/913/218/22

Господарський суд Луганської області у складі судді Драгнєвіч О.В., розглянувши позовну заяву Фермерського господарства «Лани Айдарщини», вул.Миру, буд.1, с.Дмитрівка, Щастинського району Луганської області,

до держави Російської Федерації в особі Уряду Російської Федерації (вул.Червонопресненська набережна 2, м. Москва, Російська Федерація)

про стягнення 60 506 098 грн.

В С Т А Н О В И В:

Фермерське господарство «Лани Айдарщини» звернулося до Господарського суду Луганської області з позовною заявою до держави Російської Федерації в особі Уряду Російської Федерації, в якій просить стягнути з відповідача 60 506 098 грн., що еквівалентно 2 087 302 доларів США та 1 838 873 євро, в рахунок відшкодування завданої майнової шкоди, спричиненої збройною агресією Російської Федерації проти України, тимчасовою окупацією території України.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що в результаті збройної агресії Російської Федерації проти України, яка розпочалася 24.02.2022, російськими військами було окуповано територію Луганської області, внаслідок чого ведення господарської діяльності позивача було тимчасово припинено, захоплено активи підприємства та понесені втрати, які виразилися у неможливості використовувати власне майно за призначенням (за аналогією знищення майна), що у відповідності до положень ст.ст.22, 1166 ЦК України, ст.5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», підлягає відшкодуванню у грошовому вигляді.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28.10.2022 справа передана на розгляд судді Драгнєвіч О.В.

Ухвалою Господарського суду Луганської області від 02.11.2022 позовну заяву Фермерського господарства «Лани Айдарщини» до Російської Федерації в особі Уряду Російської Федерації про стягнення збитків у сумі 60 506 098 грн 00 коп. залишено без руху на підставіна підставі ч.1 ст.174 Господарського процесуального кодексу України (надалі ГПК України) у зв`язку із недодержанням вимог п.п. 3, 5, 9 ч. 3 ст. 162 ГПК України.

Зокрема, позивачем не було: 1) викладено обставин, зазначивши де саме знаходилося/розміщується втрачене через окупацію майно (адреса, населений пункт Луганської області); 2) надано повний перелік майна, на втрату якого міститься посилання та обґрунтований розрахунок суми заявлених до стягнення збитків; 3) надано попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Встановлено Фермерському господарству «Лани Айдарщини» строк для усунення недоліків позовного матеріалу - протягом 10 днів з дня вручення ухвали суду.

Згідно даних, вказаних позивачем у позовній заяві, що також було в подальшому перевірено судом за допомогою сервісу "Contr Agent" згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань адресою місцезнаходження Фермерського господарства «Лани Айдарщини» є: вул.Миру, буд.1, с.Дмитрівка, Щастинського району Луганської області.

Разом з цим, судом було враховано, що за інформацією Акціонерного товариства «Укрпошта», розміщеною на офіційному вебсайті (https://offices.ukrposhta.ua) поштові відділення в с.Дмитрівка, Щастинського району Луганської області тимчасово не функціонують, а тому пересилання поштової кореспонденції до с.Дмитрівка, Щастинського району Луганської області наразі є неможливим.

В той же час, альтернативою надіслання поштою процесуальних документів є їх направлення на офіційну електронну адресу учасника справи.

За вказаних обставин ухвала суду від 02.11.2022 про залишення позову без руху була направлена судом 02.11.2022 на офіційну електронну адресу позивача, зазначену ним в позовній заяві.

Крім того, як було з`ясовано судом, у позивача зареєстрований електронний кабінет та ухвала суду від 02.11.2022 про залишення позову без руху також була ним отримана 02.11.2022 в особистому кабінеті в підсистемі «Електронний суд».

Також з метою належного повідомлення учасників справи про вчинені судом процесуальні дії відповідне оголошення про прийняття судом ухвали від 02.11.2022 про залишення позову без руху було розміщено 02.11.2022 на офіційному сайті Господарського суду Луганської області (у розділі "Повідомлення для учасників справ які знаходяться в районі проведення антитерористичної операції на тимчасово окупованих територіях") офіційного веб-порталу "Судова влада в Україні" в мережі Інтернет (www.court.gov.ua/sudy/).

З матеріалів вбачається, що у встановлений строк 10.11.2022 від позивача через систему «Електронний кабінет» надійшла заява про усунення недоліків, в якій зазначено, що позивачем не понесено та не очікується понесення судових витрат у зв`язку з розглядом справи. Також позивачем зазначено, що майно над яким втрачено контроль розташовувалось на території с.Дмитрівка Щастинського району Луганської області та наведено перелік такого майна.

Відповідно до ч. 3 ст. 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 176 ГПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Розглянувши позовний матеріал з урахуванням поданої заяви про усунення недоліків, суд зазначає наступне.

Згідно з приписами ч. 1 ст. 3 ГПК України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до ч. 1 ст. 79 Закону України "Про міжнародне приватне право" пред`явлення позову до іноземної держави, залучення іноземної держави до участі у справі як відповідача або третьої особи, накладення арешту на майно, яке належить іноземній державі та знаходиться на території України, застосування щодо такого майна інших засобів забезпечення позову і звернення стягнення на таке майно, - можуть бути допущені лише за згодою компетентних органів відповідної держави, якщо інше не передбачено міжнародним договором України або законом України.

Закон України «Про міжнародне приватне право» встановлює судовий імунітет щодо іноземної держави, за відсутності згоди компетентних органів цієї держави на залучення її до участі у справі у національному суді іншої держави, зокрема, в якості відповідача.

Відповідно до правового висновку, викладеного у постанові Верховного Суду від 14.04.2022 р. у справі № 308/9708/19 щодо судового імунітету Російської Федерації у справах про відшкодування шкоди, завданої державою-агресором, Верховний Суд дійшов висновку, що Російська Федерація, вчинивши неспровокований та повномасштабний акт збройної агресії проти Української держави, численні акти геноциду Українського народу, не вправі надалі посилатися на свій судовий імунітет, заперечуючи тим самим юрисдикцію судів України на розгляд та вирішення справ про відшкодування шкоди, завданої такими актами агресії.

Крім того, в постановах від 18.05.2022 у справах № 428/11673/19 та № 760/17232/20-ц Верховний Суд виклав правові висновки, згідно з якими підтримання юрисдикційного імунітету Російської Федерації позбавить позивача ефективного доступу до суду для захисту своїх прав, що є несумісним з положеннями пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Судом встановлено, що, звертаючись із позовом до Російської Федерації особі Уряду Російської Федерації, для правильного вирішення спору позивач не потребує згоди компетентних органів держави Російської Федерації на розгляд справи у судах України або наявності міжнародної угоди між Україною та Російською Федерацією з цього питання.

Також судом враховано правову позицію, викладену в постанові Верховного Суду від 14.04.2022 р. у справі № 308/9708/19, відповідно до якої національне законодавство України виходить із того, що за загальним правилом шкода, завдана в Україні особі в результаті протиправних дій будь-якої іншої особи (суб`єкта), може бути відшкодована за рішенням суду України (за принципом «генерального делікту).

Поряд з цим, відповідно до ч.ч. 1, 5 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного провадження, позовного провадження (загального або спрощеного). Для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Пунктом 2 частини третьої статті 12 ГПК України визначено, що загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

В п.8 ч. 4 ст.247 ГПК України визначено, що у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи, в яких ціна позову перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи зазначене, оскільки ціна позову складає 60 506 098 грн, що перевищує 500 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2 481 грн х500=1 240 500 грн), розгляд цієї справи підлягає здійсненню в загальному позовному провадженні.

Враховуючи розірвання дипломатичних відносин держави України з Російською Федерацією, що унеможливлює надсилання цієї ухвали на адресу відповідача в особі Уряду Російської Федерації, повідомлення відповідача про дату, час та місце проведення судового засідання у цій справі здійснюється шляхом розміщення на офіційному веб-порталі судової влади України відповідного оголошення в порядку, передбаченому ч.ч. 4, 5 ст. 122 ГПК України.

Керуючись ст.ст.12, 120, 176, 232 - 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 07.12.2022 о 10 год. 30 хв.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: м. Харків, проспект Науки, 5, в залі судових засідань №109.

4. Явка представників сторін в судове засідання визнається на їх розсуд.

5. Встановити відповідачу строк до 05.12.2022 для подання до суду обґрунтованого письмового відзиву на позовну заяву. У випадку подання відповідачем відзиву - надати суду докази його надіслання (надання) позивачеві з усіма додатками.

Звернути увагу відповідача, що він повинен подати суду докази разом з поданням відзиву (ч.3 ст.80 ГПК України). У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (відповідно до ст.178 ГПК України).

6. Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив - протягом п`яти днів з дня отримання відзиву. У випадку подання позивачем відповіді на відзив, подати суду докази надіслання (надання) її іншій стороні.

7. Встановити відповідачу строк для подання заперечень - протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив. У випадку подання відповідачем заперечень подати суду докази надіслання (надання) їх іншим учасникам справи.

Звернути увагу сторін на порядок подання відповіді на відзив та заперечень, встановлений ст.ст.166, 167 ГПК України.

8. Довести до відома учасників справи, що у зв`язку із введенням на території України воєнного стану, з метою недопущення випадків загрози життю, здоров`ю та безпеці відвідувачів і працівників суду, у Господарському суду Луганської області запроваджено особливий режим роботи суду у віддаленому режимі.

Рекомендовано учасникам справ утриматись від відвідування приміщення суду; свої процесуальні права щодо подання відповідних заяв та документів реалізовувати з використанням офіційної підсистеми «Електронний суд», а також електронної пошти суду - inbox@lg.arbitr.gov.ua, з проставленням власного електронного цифрового підпису та належним чином посвідчення копій документів.

Інформацію щодо роботи суду та щодо розгляду конкретної судової справи можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://lg.arbitr.gov.ua/sud5014/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 16.11.2021 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Олена ДРАГНЄВІЧ

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення16.11.2022
Оприлюднено18.11.2022
Номер документу107351557
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/218/22

Рішення від 29.06.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 02.06.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 08.05.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 13.04.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 17.03.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 22.02.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 03.02.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 05.01.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 08.12.2022

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 16.11.2022

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні