Ухвала
від 16.11.2022 по справі 914/2683/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014,м.Львів, вул.Личаківська, 128

УХВАЛА

16.11.2022 Справа № 914/2683/22

Господарський суд Львівської області, розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали заяви: ОСОБА_1 , м. Львів

про: відкриття провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний номер НОМЕР_1 )

Суддя Артимович В.М.,

секретар судового засідання Когут Н.Р.

За участю представників:

від заявника: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду Львівської області надійшла заява ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ). Також заявником подано клопотання про долучення до матеріалів справи ряду документів в обґрунтування обставин, викладених у заяві про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність та клопотання щодо переліку майна, яке належить на праві власності ОСОБА_1 .

Ухвалою суду від 28.10.2022 прийнято до розгляду заяву фізичної особи ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність; призначено підготовче засідання суду на 09.11.2022.

01.11.2022 від представника заявника надійшло клопотання про долучення до матеріалів справи ряду документів.

09.11.2022 від представника ТзОВ «ФК «Мустанг Фінанс» надійшло клопотання про відкладення розгляду справи № 914/2683/22 про неплатоспроможність ОСОБА_1

09.11.2022 від представника заявника надійшла заява про проведення засідання у відсутність особи, яка бере участь у справі, у якій просить провести судове засідання без участі представника заявника у зв`язку з неможливістю забезпечити явку у судове засідання. У заяві зазначено, що вимоги заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність заявник підтримує повністю.

Щодо клопотання ТзОВ «ФК «Мустанг Фінанс» про відкладення розгляду справи слід зазначити таке.

Частиною 1 статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Згідно ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства учасники у справі про банкрутство - сторони, арбітражний керуючий, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, а також у випадках, передбачених цим Кодексом, інші учасники справи про банкрутство, щодо прав або обов`язків яких існує спір; сторони у справі про банкрутство - конкурсні кредитори (представник комітету кредиторів), забезпечені кредитори, боржник (банкрут).

З наведеного вище вбачається, що ГПК України та Кодекс України з процедур банкрутства наводять перелік осіб, які можуть бути учасниками у справі про банкрутство та яким надано можливість ознайомлюватися з матеріалами справи у відповідності до ст. 42 ГПК України.

У справі про банкрутство учасники поділяються на дві групи: визначені учасниками за законом (абзац двадцять третій статті 1 КУзПБ) та особи, які стали учасниками справи в процесі провадження, інші учасники справи про банкрутство, щодо прав або обов`язків яких існує спір (стаття 1 КУзПБ).

Суб`єктний склад учасників господарського процесу за Господарським процесуальним кодексом України є іншим, ніж склад учасників у справі про банкрутство за Кодексом України з процедур банкрутства. Водночас перелік учасників провадження у справі про банкрутство не є вичерпним, оскільки до учасників справи про банкрутство наведеними нормами віднесено також інших осіб, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.

Вищевказаною статтею Кодексу України з процедур банкрутства чітко визначено термін "учасників у справі про банкрутство", які вживаються для цілей цього кодексу. Даний термін є вичерпним і не підлягає розширеному тлумаченню.

Порядок набуття особою статусу учасника провадження у справі про банкрутство, сторони є чітким, зрозумілим та однозначним, тобто таке нормативне регулювання виключає можливість довільного його трактування.

Аналогічна за змістом позиція міститься у постанові Верховного Суду від 25.06.2020 у справі № 916/1965/13.

Верховним Судом у постанові від 17.12.2019 у справі № 01/1494 (14-01/1494) наведено правову позицію, яка полягає у такому: "Особа, яка має грошові вимоги до боржника, набуває статусу учасника провадження у справі про банкрутство, а саме кредитора, лише після заявлення у встановленому порядку грошових вимог до боржника. Тільки після цього така особа має процесуальне право на оскарження процесуальних документів у справі про банкрутство".

Набуття такого статусу остаточно формалізується ухвалою суду про визнання вимог кредитора (аналогічна позиція викладена у постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 23.01.2020 у справі № 913/444/18).

У клопотанні представник ТзОВ «ФК «Мустанг Фінанс», зокрема, посилається на ч. 3 ст. 42 ГПК України, у якій визначено, що особи, які беруть участь у справі, мають право подавати клопотання. У клопотанні також вказано, що представник ТзОВ «ФК «Мустанг Фінанс» бажає приймати участь у подальшому розгляді справи та заперечує проти розгляду справи без його участі.

Відповідно до ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Отже, закон передбачає, що певний передбачений правовий наслідок у вигляді виникнення, зміни чи припинення прав та обов`язків виникає тільки в тому випадку, коли існує відповідна, передбачена для настання саме цих правових наслідків підстава - юридичний факт. За відсутності підстави (юридичного факту) цивільні права та обов`язки не виникають. Кожна підстава виникнення цивільних прав та обов`язків, у випадку її настання, тягне тільки ті цивільно-правові наслідки, які передбачені для неї законодавством.

Таким чином з`ясовуючи наявність в певної особи заявлених нею прав та обов`язків, які визначають її процесуальний статус у справі, суд зобов`язаний встановити наявність підстави (юридичного факту), з якою закон пов`язує виникнення таких прав та обов`язків (процесуального статусу).

Суд зазначає, що станом на дату звернення із клопотанням про відкладення розгляду справи, ТзОВ «Фінансова компанія «Мустанг Фінанс» не набуло статусу кредитора у справі про неплатоспроможність та не може вважатися учасником справи про неплатоспроможність.

У судове засідання 09.11.2022 боржник - ОСОБА_1 не з`явився, однак, представником заявника подано заяву про проведення засідання без його участі.

Розглянувши заяву про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи, суд встановив наступне.

Особливості провадження у справі про неплатоспроможність фізичних осіб визначаються книгою четвертою Кодексу.

Відповідно до ст. 113 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи - підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених цією Книгою.

Так, ч. 1 ст. 115 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи або фізичної особи - підприємця може бути відкрито лише за заявою боржника.

У свою чергу, ч. 2 ст. 115 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у разі, якщо: 1) розмір прострочених зобов`язань боржника перед кредитором (кредиторами) становить не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати; 2) боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов`язань упродовж двох місяців; 3) ухвалено постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке може бути звернено стягнення; 4) існують інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов`язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності).

Згідно з ч. 1 та ч. 3 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства, у підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, з`ясовує наявність підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, а також вирішує інші питання, пов`язані з розглядом заяви. За наслідками підготовчого засідання господарський суд постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність або про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність.

Зі змісту поданої заяви та списку кредиторів вбачається, що заборгованість ОСОБА_1 перед кредиторами становить 35572831,80 грн.

Як стверджує ОСОБА_1 , вбачається зі змісту поданої заяви та долучених документів, у нього наявна заборгованість перед Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Мустанг Фінанс» в сумі 10169628,97 грн.

Боржник зазначає, що вказана заборгованість виникла на підставі кредитного договору № 5119/ЮКР/0 від 29 березня 2019 року, за яким АТ "Акціонерний банк "Радабанк" надав ТОВ «Правда» кредит в сумі 61830000,00 грн. до 26 березня 2021 року зі сплатою відсотків за користування кредитом у розмірі 16 % річних, та договору поруки № 5119/ЮКР/0-П2 від 29 березня 2019 року. Зобов`язання за кредитним договором № 5119/ЮКР/0 від 29 березня 2019 року, підтверджується рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 19.11.2021 року у справі № 904/6859/21.

Зокрема, у рішенні Господарського суду Дніпропетровської області від 19.11.2021 № 904/6859/21 встановлено, що 29.03.2019 між Акціонерним товариством "Акціонерний банк "Радабанк" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Правда" укладено кредитний договір № 5119/ЮКР/0. Зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Правда" за кредитним договором забезпечені договором поруки № 5119/ЮКР/0-П2 від 29.03.2019, укладеним між АТ "АБ "Радабанк" (кредитор), ОСОБА_1 (поручитель) та ТзОВ "Правда" (позичальник). 26.05.2021 між АТ "АБ "Радабанк" (клієнт) та ТОВ "ФК "Мустанг Фінанс" (фактор) укладено договір відступлення прав за договором поруки № 5119/ЮКР/0-П2 від 29.03.2019. У рішенні також встановлено, що внаслідок часткового погашення сума основної заборгованості за кредитним договором № 5119/ЮКР/0 від 29.03.2019 на час звернення з позовом до суду склала 10093361,27 грн.

Так, рішенням Господарського суду Дніпропетровської області стягнуто солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю «Правда» та ОСОБА_1 суму заборгованості в розмірі 10093361,27 грн. Вказаним рішенням також стягнуто з ОСОБА_1 76267,70 грн. витрат зі сплати судового збору.

Боржник зазначає, що вказане рішення суду набрало законної сили 21.12.2021 та у даній справі Господарським судом Дніпропетровської області видано наказ про примусове виконання рішення суду від 21.12.2021 року, який передано до Приватного виконавця виконавчого округу Дніпропетровської області Осельського Є.С. Постанова про відкриття виконавчого провадження з виконання наказу по кредитору була винесена 22.12.2021 року. Доказів про задоволення вимог кредитора, боржникуне надходило.

Боржник стверджує, що на сьогоднішній час, виконавче провадження триває, борг не погашений.

Також, як стверджує ОСОБА_1 , вбачається зі змісту поданої заяви та долучених документів, у боржника наявна заборгованість перед Товариством з обмеженою відповідальністю «Тарум Трейд» в сумі 25403202,84 грн.

Боржник зазначає, що вказана заборгованість виникла на підставі договору поруки № б/н від 29 квітня 2020 року, в забезпечення договору поставки № 2904 від 29 квітня 2020 року, за яким ТОВ «КАН - СТАЙЛ» (постачальник - первинний кредитор) зобов`язується в порядку та на умовах, визначених цим Договором, поставляти та передавати у власність ТОВ «Еверест 2017» (покупець), а покупець приймати та оплачувати Товар, асортимент, кількість та ціна якого, зазначені у видатковій накладній. Даний договір набирає чинності з моменту підписання його обома уповноваженими представниками сторін, скріплення їх печатками та діє до 31 грудня 2022 року, але в будь-якому випадку до повного виконання умов договору. 10 січня 2022 року, згідно договору про відступлення прав вимоги, право вимоги боргу перейшло до нового кредитора - ТзОВ «Тарум Трейд». Боржник зазначає, що вказані зобов`язання ним визнані та підтверджуються видатковими накладними, актом звірки взаємних розрахунків, та вимогою про сплату боргу.

Боржник стверджує, що на сьогоднішній час борг не погашений.

У заяві про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність зазначено, що боржник змушений був припинити здійснювати погашення по всім кредитам ще наприкінці вересня 2021 року, тобто здійснення погашення по усім кредитам припинено понад ріку та чотири місяці тому.

Заявником подано клопотання від 26.10.2022, у якому зазначає, що станом на момент звернення до суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, ОСОБА_1 має у власності наступне майно:

1. Земельна ділянка Житомирська обл., Бердичівський р-н., Масільківська с/рада. 1820883300:02:000:0107; 3,4881 га; приватна для ведення товарного сільськогосподарського виробництва

2. Земельна ділянка Житомирська обл., Бердичівський р-н., Масільківська с/рада. 1820883301:02:000:0108; 2,9387 га; приватна для ведення товарного сільськогосподарського виробництва

3. Земельна ділянка Дніпропетровська обл., 1222085000:02:002:0055; 7,6399 га; приватна, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва

4. Земельна ділянка Дніпропетровська обл., Криничанський р-н., Божедарівська с/рада. 1222085000:02:002:0185; 7,9292 га, приватна для ведення товарного сільськогосподарського виробництва

5. Земельна ділянка Дніпропетровська обл., Криничанський р-н., Божедарівська с/рада.; 1222085000:02:001:0014; 7,8013 га, приватна для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

6. Частки у капіталі товариства, підприємства, організації, а саме:

1) 0,9% 10250,00 грн. СТОВ "АКЦЕНТ -АГРО", код ЄДРПОУ: 33075664;

2) 12,65% 26572,57 грн. ТОВ "ЗАГОТЗЕРНО-НОВОГУПАЛІВКА", код ЄДРПОУ: 35834326;

3) 1,09% 37500,00 грн. ТОВ "ВСП АФ ПРОМІНЬ", код ЄДРПОУ: 34588836;

4) 17% 70295,00 грн. CГ ТОВ "РАЙАГРОХІМ", код ЄДРПОУ: 30791477;

5) 15% 9750,00 грн. ТОВ "ЧУДНІВСЬКЕ ХПП", код ЄДРПОУ: 36634632;

6) 18,75% 12187,50 грн. ТОВ «Правда», код ЄДРПОУ 32075323;

7) 0,97% 7493,30 грн. СТОВ «Агрофірма «Маяк», код ЄДРПОУ 32075297;

8) 50% 20000,00 грн. ТОВ «Козеріг - 2», код ЄДРПОУ 34823601;

9) 30% 9300,00 грн. ТОВ «Торговий град», код ЄДРПОУ 33623607;

10) 0,1% 15000,00 грн. ТОВ «Хустхліб», код ЄДРПОУ 32907024;

11) 25% 250000,00 грн. ТОВ «Заготзерно - Лошкарівка», код ЄДРПОУ 35355284;

12) 3% 3000,00 грн. ТОВ «Оптіум інваірмент інтернешнл», код ЄДРПОУ 35609411;

13) 10% 20000,00 грн. ТОВ «Заготзерно - Високопілля», код ЄДРПОУ 34863267;

14) 0,48% 24960,00 грн. ТОВ «Привільнянське ХЗП», код ЄДРПОУ 36244507;

15) 50% 500,00 грн. ТОВ Ексіто агро», код ЄДРПОУ 44188856;

16) 25% 11500,00 грн ТОВ «ЗАГОТЗЕРНО-ПРИВІЛЬНЕ» Код ЄДРПОУ 35637900.

Заявником на підтвердження викладеного долучено до матеріалів справи інформаційну довідку від 07.10.2022 № 311952166 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта: ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ) та копію витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від07.10.2022 за кодом 583402639497 становм на 07.10.2022 відповідно до критерію пошуку: «Прізвище, імя та по батькові засновника (учасника) юридичної особи: ОСОБА_1 .

Заявник повідомляє про відсутність майна, що перебуває у заставі (іпотеці). Водночас повідомляє про накладення арешту на частки у статутному (установчому) капіталі, які належать ОСОБА_1 (0,9% 10250,00 грн. СТОВ "АКЦЕНТ -АГРО", код ЄДРПОУ: 33075664; 12,65% 26572,57 грн. ТОВ "ЗАГОТЗЕРНО-НОВОГУПАЛІВКА", код ЄДРПОУ: 35834326; 1,09% 37500,00 грн. ТОВ "ВСП АФ ПРОМІНЬ", код ЄДРПОУ: 34588836; 17% 70295,00 грн. CГ ТОВ "РАЙАГРОХІМ", код ЄДРПОУ: 30791477; 15% 9750,00 грн. ТОВ "ЧУДНІВСЬКЕ ХПП", код ЄДРПОУ: 36634632; 18,75% 12187,50 грн. ТОВ «Правда», код ЄДРПОУ 32075323; 0,97% 7493,30 грн. СТОВ «Агрофірма «Маяк», код ЄДРПОУ 32075297; 50% 20000,00 грн. ТОВ «Козеріг - 2», код ЄДРПОУ 34823601; 30% 9300,00 грн. ТОВ «Торговий град», код ЄДРПОУ 33623607; 0,1% 15000,00 грн. ТОВ «Хустхліб», код ЄДРПОУ 32907024; 25% 250000,00 грн. ТОВ «Заготзерно - Лошкарівка», код ЄДРПОУ 35355284; 3% 3000,00 грн. ТОВ «Оптіум інваірмент інтернешнл», код ЄДРПОУ 35609411; 10% 20000,00 грн. ТОВ «Заготзерно - Високопілля», код ЄДРПОУ 34863267; 0,48% 24960,00 грн. ТОВ «Привільнянське ХЗП», код ЄДРПОУ 36244507; 50% 500,00 грн. ТОВ Ексіто агро», код ЄДРПОУ 44188856), у межах виконавчого провадження з примусового виконання рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 19.11.2021 у справі № 904/6859/21, де стягувачем є ТзОВ «Фінансова компанія «Мустанг Фінанс», та накладення арешту на підставі ухвали Октябрського районного суду м. Полтава від 08.07.2022 у справі № 554/5628/22, провадження № 1-кс/554/6594/2022, на частки у статутному (установчому) капіталі, які належать ОСОБА_1 (0,9% 10250,00 грн. СТОВ "АКЦЕНТ -АГРО", код ЄДРПОУ: 33075664; 12,2% 26572,57 грн. ТОВ "ЗАГОТЗЕРНО-НОВОГУПАЛІВКА", код ЄДРПОУ: 35834326; 1,1% 37500,00 грн. ТОВ "ВСП АФ ПРОМІНЬ", код ЄДРПОУ: 34588836; 17% 70295,00 грн. CГ ТОВ "РАЙАГРОХІМ", код ЄДРПОУ: 30791477; 15% 9750,00 грн. ТОВ "ЧУДНІВСЬКЕ ХПП", код ЄДРПОУ: 36634632; 18,75% 12187,50 грн. ТОВ «Правда», код ЄДРПОУ 32075323; 0,97% 7493,30 грн. СТОВ «Агрофірма «Маяк», код ЄДРПОУ 32075297; 0,48% 24960,00 грн. ТОВ «Привільнянське ХЗП», код ЄДРПОУ 36244507).

Заявник зазначає, що транспортних засобів, цінних паперів у власності не має, також не має рахунків в банках, інших фінансово-кредитних установах в Україні та закордоном, у тому числі карткових та депозитних рахунків, на підтвердження чого надає листи-відповіді Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Дніпропетровській області (Філія ГСЦ МВС) Головного сервісного центру МВС від 14.06.2022 № 31/4-К-110-2022, Головного управління ДПС у Дніпропетровській області та Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Заявник повідомляє про відсутність фактів вчинення боржником (протягом року до дня подання заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність) правочинів щодо належного йому нерухомого майна, цінних паперів, часток у статутному капіталі, транспортних засобів та угод на суму не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати.

У заяві про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність заявник зазначає, що боржник - ОСОБА_1 припинив свою підприємницьку діяльність як фізична особа-підприємець, за власним рішенням про що в Єдиному держаному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зроблено запис за номером: 22240050003022382, та станом на сьогоднішній день статусу фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 не має, на підтвердження чого заявником долучено витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 01.07.2022 за кодом 460316225677 станом на 01.07.2022. У заяві заявник також повідомляє, що в даний час перебуває в скрутному матеріальному становищі у зв`язку з відсутністю доходів.

Боржник ОСОБА_1 до кримінальної відповідальності не притягувався, незнятої чи непогашеної судимості немає, в розшуку не перебуває, що підтверджується витягом департаменту інвентаризації МВС України з інформаційно-аналітичної системи» Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» № 000137793.

Отже, кредиторська заборгованість ОСОБА_1 перед кредиторами становить 35572831,81 грн. Як повідомляє заявник дебіторська заборгованість на момент звернення до суду у ОСОБА_1 відсутня.

Заявник зазначає, що, зважаючи на відсутність необхідних коштів, задовольнити вимоги кредиторів в повному обсязі не представляється можливим. Заявник зазначає, що не володіє інформацією щодо нарахування йому неустойки (штрафу, пені).

Відповідно до ч. 3 ст. 115 Кодексу України з процедур банкрутства до складу грошових вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Статтею 8 Закону України «Про державний бюджет України на 2022 рік» установлено у 2022 році мінімальну заробітну плату у місячному розмірі з 1 жовтня - 6700 гривень.

Враховуючи зазначені вимоги ч. 2 ст. 115 Кодексу, розмір прострочених зобов`язань боржника повинен становити не менше 201000,00 грн. Як стверджує боржник та вбачається із заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність та долучених документів, заборгованість ОСОБА_1 перед кредиторами перевищує 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановлених Кодексом. Крім цього, боржник припинив погашення заборгованості перед кредиторами у розмірі більше 50 % місячних платежів за кожним із кредитних зобов`язань.

Враховуючи наведене, дослідивши матеріали справи, обставини, викладені у заяві, та надані на їх підтвердження докази, суд дійшов висновку, що заявником дотримано вимоги ст. 115 Кодексу України з процедур банкрутства, у зв`язку із чим існують підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 .

Частиною 2 ст. 6 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що до боржника - фізичної особи застосовуються такі судові процедури: реструктуризація боргів боржника; погашення боргів боржника.

Реструктуризація боргів боржника - це судова процедура у справі про неплатоспроможність фізичної особи, що застосовується з метою відновлення платоспроможності боржника шляхом зміни способу та порядку виконання його зобов`язань згідно з планом реструктуризації боргів боржника (ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства).

У підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, з`ясовує наявність підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, а також вирішує інші питання, пов`язані з розглядом заяви. Підготовче засідання проводиться у порядку, передбаченому цим Кодексом. За наслідками підготовчого засідання господарський суд постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність (ч.ч. 1-3 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства).

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства в ухвалі про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника господарський суд зазначає про призначення керуючого реструктуризацією.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства» від 05.06.2020 № 686-Х1 до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією у разі відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) здійснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом.

Заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією.

Ініціюючий кредитор або боржник - фізична особа додає до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) заяву арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 цього Кодексу.

Господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією.

Заява ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність містить пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого Череватого Любомира Богдановича для виконання повноважень керуючого реструктуризацією.

На розгляд суду арбітражним керуючим Череватим Любомиром Богдановичем (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 313 від 28.02.2013) подано заяву про згоду на участь у даній справі.

Частиною 3 статті 28 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що розпорядником майна, керуючим реструктуризацією, керуючим санацією, ліквідатором, керуючим реалізацією не можуть бути призначені арбітражні керуючі: які є заінтересованими особами у цій справі; які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня відсторонення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років; яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов`язків, визначених цим Кодексом; які мають конфлікт інтересів; які здійснювали раніше повноваження приватного виконавця щодо примусового виконання судових рішень або рішень інших органів (посадових осіб), у яких боржник був стороною виконавчого провадження; які є близькими особами боржника - фізичної особи. До призначення арбітражним керуючим особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до осіб, зазначених у цій частині.

З огляду на матеріали справи, арбітражним керуючим Череватим Л.Б. надано письмове підтвердження про те, що він не належить до жодної категорії осіб перелічених у ч. 3 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства.

Зважаючи на відсутність обставин, які б зумовили неможливість призначення вказаного арбітражного керуючого Череватого Л.Б. керуючим реструктуризацією боржника у справі про неплатоспроможність, встановлених ч. 3 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства, суд за наслідками розгляду заяви арбітражного керуючого вирішив призначити керуючим реструктуризацією Череватого Любомира Богдановича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 313 від 28.02.2013, адреса: 79022, м. Львів, вул. Городоцька, 277) з процесуальними наслідками, встановленими Кодексом України з процедур банкрутства.

Суд звертає увагу на те, що відповідно до ст. 235 Господарського процесуального кодексу України ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Згідно із ч. 5 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Враховуючи наведене, оскільки учасники провадження у даній справі в судове засідання 09.11.2022 не з`явилися, ухвалу складено та підписано 16.11.2022.

Керуючись ст.ст. 28, 113, 119-121 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Відкрити провадження у справі про неплатоспроможність боржника - ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ).

2. Ввести процедуру реструктуризації боргів ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ).

3. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів ОСОБА_1 відповідно до ст. 121 Кодексу України з процедур банкрутства.

4. Призначити керуючим реструктуризацією арбітражного керуючого Череватого Любомира Богдановича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 313 від 28.02.2013, адреса: 79022, м. Львів, вул. Городоцька, 277).

5. Оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України оголошення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ), текст якого додається.

6. Керуючому реструктуризацією Череватому Л.Б.:

- надати суду до 13.12.2022 (включно) відомості про результати розгляду вимог кредиторів;

- провести інвентаризацію майна (виявлення та складення опису), визначити його вартість у строк до 13.12.2022 (включно);

- направити не пізніше ніж за 10 днів до дня попереднього засідання суду, кредиторам та боржнику звіт про результати перевірки декларації боржника.

7. Попереднє засідання суду призначити на 14.12.22 на 13:30 год., яке відбудеться в приміщенні Господарського суду Львівської області (м. Львів, вул. Личаківська, 128, зал № 2).

8. Встановити керуючому реструктуризацією боржника строк до 13.12.2022 підготовки та подання до Господарського суду Львівської області плану реструктуризації боргів боржника.

9. Зобов`язати Державну податкову службу України в особі Головного управління Державної податкової служби у Львівській області (вул. Стрийська, 35, м. Львів, 79003) надати керуючому реструктуризацією арбітражному керуючому Череватому Любомиру Богдановичу (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 313 від 28.02.2013, адреса: 79022, м. Львів, вул. Городоцька, 277) та суду інформацію про доходи боржника та членів його сім`ї і про майно, задеклароване такими особами при перетині кордону, довідку про відкриті поточні рахунки боржника в банківських установах.

10. Зобов`язати Державну прикордонну службу України (вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601) у найкоротший термін надати керуючому реструктуризацією арбітражному керуючому Череватому Любомиру Богдановичу (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 313 від 28.02.2013, адреса: 79022, м. Львів, вул. Городоцька, 277) та суду інформацію про перетинання боржником державного кордону за останні три роки:

Заявник: ОСОБА_1 , громадянин України, ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Дружина: ОСОБА_2 , громадянка України, ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Син: ОСОБА_3 , громадянин України, ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Син: ОСОБА_4 , громадянин України, ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Батько: ОСОБА_5 , громадянин України, ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Мати: ОСОБА_6 , громадянин України, ІНФОРМАЦІЯ_6 .

11. Зобов`язати Личаківський відділ Державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) (пр. Чорновола, 39, м. Львів, 79019) надати суду довідку про наявність виконавчих документів щодо боржника та про вжиті заходи щодо стягнення безспірних сум з боржника; витяг з Державного реєстру виконавчих проваджень щодо виконавчих проваджень за участю боржника.

12. Зобов`язати приватного виконавця виконавчого округу Дніпропетровської області Осельського Євгена Сергійовича (49005, м. Дніпро, Крутогірський узвіз, будинок 28, приміщення 229, офіс 3; електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_7 ) надати суду довідку про наявність виконавчих документів щодо боржника та про вжиті заходи щодо стягнення безспірних сум з боржника; витяг з Державного реєстру виконавчих проваджень щодо виконавчих проваджень за участю боржника.

13. Запропонувати учасникам у справі про банкрутство:

- подавати всі необхідні документи (позовні заяви, заяви, клопотання, відзиви, пояснення тощо) до господарського суду через електронну пошту, відкриту на сайті «mail.gov.ua» або через особистий кабінет, відкритий у системі «Електронний суд». Суд звертає увагу, що відкриття електронної пошти на сайті «mail.gov.ua» чи відкриття особистого кабінету в системі «Електронний суд» дозволяють учасникам у справі про банкрутство оперативно отримувати усі процесуальні документи, постановлені судом;

- подати до господарського суду письмові міркування щодо можливості розгляду справи за відсутності уповноважених представників за наявними у справі матеріалами у зв`язку з введенням карантину та обмежувальних протиепідемічних заходів з метою попередження розповсюдження інфекційних захворювань, що викликані коронавірусною інфекцією COVID-19, для забезпечення людини, її життя та здоров`ю неможливістю зараження.

14. Копію ухвали надіслати боржнику, керуючому реструктуризацією Череватому Л.Б., ДПС України в особі Головного управління Державної податкової служби у Львівській області, Державній прикордонній службі України, Личаківському відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів), приватному виконавцю Осельському Є.С., Личаківському районному суду м. Львова, Західному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції (м. Львів) (Відділу з питань банкрутства).

15. Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 235 ГПК України.

16. Ухвала може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, встановлені ст.ст. 256, 257 ГПК України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - lv.arbitr.gov.ua/sud5015/.

Суддя Артимович В.М.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення16.11.2022
Оприлюднено18.11.2022
Номер документу107351662
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: неплатоспроможність фізичної особи

Судовий реєстр по справі —914/2683/22

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 03.05.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні