Ухвала
від 16.11.2022 по справі 372/3460/22
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/3460/22

Провадження 1-кс-899/22

ухвала

Іменем України

16 листопада 2022 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотаннястаршого слідчого СВ Обухівського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 про арешт тимчасово вилученого майна,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду із клопотанням про арешт майна у кримінальному провадженні № 12022111230001316, відомості про яке внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16 листопада 2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України, яке погоджено прокурором Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 .

На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що 15.11.2022 до ЧЧ Обухівського РУП ГУНП в Київській області надійшло повідомлення від працівника закладу охорони здоров`я Обухівської БЛІЛ про те, що до приймального відділення Обухівської БЛІЛ поступив гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з попереднім діагнозом рваної різаної рани шиї, яку отримав під час роботи із деревообробним станком на підприємстві ТОВ «Твій будинок», що знаходиться за адресою: Київська обл., м. Обухів, вул. Київська, 127/1А.

15.11.2022 в період часу з 13 години 45 хвилин по 14 годину 15 хвилин було проведено огляд місця події у приміщенні цеху деревообробки ТОВ «ВФ Твій будинок», який знаходиться на території ТОВ «ВТФ Геліком Л.В.», за адресою: Київська обл., м. Обухів, вул. Київська, 127/1А, в ході чого біля станка деревообробки ЦМ-120, на підлозі було виявлено рідину бурого кольору, зовні схожу на кров, яку було вилучено ватною паличкою та поміщено до паперового конверту НПУ ГСУ №1, біля вказаної рідини бурого кольору було також виявлено дерев`яну щепку від дерева з плямами бурого кольору, яку було вилучено та поміщено до паперового конверту НПУ ГСУ №2.

Крім вище викладеного було вилучено документацію на ТОВ «ВФ Твій будинок», а саме: журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці; журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці; накази про призначення на посади; папку синього кольору з інструкцією з охорони праці, які діють на підприємстві «ТОВ» «ВФ Твій будинок», поміщено до поліетиленового пакету НПУ №SUD4016480.

Згідно постанови слідчого від 16 листопада 2022 року вилучені предмети, речі під час проведення 15.11.2022 в період часу з 13 години 45 хвилин по 14 годину 15 хвилин огляду місця події приміщення цеху деревообробки ТОВ «ВФ Твій будинок», який знаходиться на території ТОВ «ВТФ Геліком Л.В.», за адресою: Київська обл., м. Обухів, вул. Київська, 127/1А, а саме: рідина бурого кольору, зовні схожа на кров, яка була вилучена ватною паличкою та поміщено до паперового конверту НПУ ГСУ №1; дерев`яна щепка від дерева з плямами бурого кольору, яку було вилучено та поміщено до паперового конверту НПУ ГСУ №2; журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці; журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці; накази про призначення на посади; папку синього кольору з інструкцією з охорони праці, які діють на підприємстві «ТОВ» «ВФ Твій будинок», поміщено до поліетиленового пакету НПУ №SUD4016480, визнано речовими доказами у вказаному кримінальному провадженні.

Згідно із інформаційної довідки з ДРРПНМ від 16 листопада 2022 року за №315250629, право власності на приміщення цехуТОВ «ВФ Твій будинок», який знаходиться на території ТОВ «ВТФ Геліком Л.В.», за адресою: Київська обл., м. Обухів, вул. Київська, 127/1А зареєстровано на ТОВ «Виробничо-торгівельна фірма «Геліком ЛВ», код ЄДРПОУ: 40291694.

На підставі вище викладеного вилучені в ході огляду місця події речі та предмети, мають доказове значення у кримінальному провадженні, необхідні для повного, всебічного та неупередженого проведення досудового розслідування, а також є безпосередньо предметом та доказом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України.

Виходячи з того, що при проведенні 15 листопада 2022 року огляду виявлено та вилучено предмети, речі, які є безпосередньо предметом вчинення вказаного злочину, містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а тому виникає необхідність у накладенні арешту на тимчасово вилучене вищезазначене майно, тому слідчий звернувся до суду з даним клопотанням.

Старший слідчий ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилась, в клопотанні просив розглянути його без участі слідчого та прокурора, вимоги клопотання підтримує в повному обсязі.

Згідно ч. 4ст. 107 КПК Українифіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи, що сторони в судове засідання не з`явилися, на підставі ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Дослідивши матеріали справи, вважаю клопотання таким, що підлягає задоволенню зважаючи на наступне.

Арешт майна є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, передбачений п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК України. Частиною 1 ст. 131 КПК України встановлено, що заходи кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно п. 1 ч.1 ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно до ч. 2ст. 170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У кримінальному провадженні слідчий суддя, застосовуючи вид обтяження, в даному випадку арешт майна, має неухильно дотримуватись вимог закону. При накладенні арешту на майно слідчий суддя має обов`язково переконатися в наявності доказів на підтвердження вчинення кримінального правопорушення. При цьому закон не вимагає аби вони були повними та достатніми на цій стадії кримінального провадження, однак вони мають бути такими, щоб слідчий суддя був впевнений у тому, що дані докази можуть дати підстави для пред`явлення обґрунтованої підозри у вчиненні того чи іншого злочину. Крім того, наявність доказів у кримінальному провадженні має давати слідчому судді впевненість у тому, що в даному кримінальному провадженні необхідно накласти вид обмеження з метою уникнення негативних наслідків.

Слідчий, обґрунтовуючи своє клопотання в розумінні вимогст. 171 КПК України,зазначив мету відповідно до положеньст. 170 КПК України, з якою пов`язує необхідність у накладенні такого арешту, з метою збереження речових доказів.

Згідно положеньст. 98 КПК Україниречовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до вимог ч. 10ст. 170 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Виходячи з положень наведених норм права, майно, яке, на переконання органу досудового розслідування, має одну або декілька ознак наведених вст. 98 КПК Україниможе набути статусу речового доказу за рішенням слідчого.

Відповідно до положень ч. 3ст. 110 КПК України, рішення слідчого, прокурора приймаються у формі постанови.

Оскільки слідчому судді надано постанову про визнання майна як речового доказу у кримінальному провадженні, у рамках якого подано клопотання, воно відповідає критеріям ст. 98 КПК України, клопотання слідчого про накладення арешту, слід задовольнити.

Таким чином, у судовому засіданні встановлено усі, передбачені ст.132, 173 КПК України, підстави до задоволення внесеного слідчим клопотання.

Керуючись ст.ст.98,131,132,170-174,376 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання клопотаннястаршого слідчого СВ Обухівського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 про арешт тимчасово вилученого майна - задовольнити.

Накласти арешт, з метою збереження речових доказів, на тимчасово вилучене, майноз приміщення цеху деревообробки ТОВ «ВФ Твій будинок», який знаходиться на території ТОВ «ВТФ Геліком Л.В.», за адресою: Київська обл., м. Обухів, вул. Київська, 127/1А, в ході якого було виявлено: рідину бурого кольору, зовні схожу на кров, яку було вилучено ватною паличкою та поміщено до паперового конверту НПУ ГСУ №1; дерев`яну щепку від дерева з плямами бурого кольору, яку було вилучено та поміщено до паперового конверту НПУ ГСУ №2; журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці; журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці; накази про призначення на посади; папку синього кольору з інструкцією з охорони праці, які діють на підприємстві «ТОВ» «ВФ Твій будинок», які поміщені до поліетиленового пакету НПУ №SUD4016480.

Ухвалу може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 5-денний строк з дня проголошення ухвали; у разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом 5 днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.11.2022
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу107355134
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт тимчасово вилученого майна

Судовий реєстр по справі —372/3460/22

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 16.11.2022

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 16.11.2022

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні