Ухвала
від 18.11.2022 по справі 706/1360/21
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження 22-з/821/106/22 Справа № 706/1360/21Христинівський районний суд Черкаської області

УХВАЛА

18 листопада 2022 року м. Черкаси

Черкаський апеляційний суд в складі колегії суддів: Вініченка Б.Б., Нерушак Л.В., Бородійчука В.Г., розглянувши у порядку письмового провадження заяву представника ОСОБА_1 - адвоката Стратілатова Костянтина Геннадійовича про направлення за встановленою юрисдикцією справи за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Лани Христинівщини», товариства з обмеженою відповідальністю «Просперіті файненшл» про визнання недійсним договору купівлі - продажу права вимоги, -

в с т а н о в и в :

У грудні 2021 року ОСОБА_1 звернувся до суду із вказаним позовом.

Рішенням Христинівського районного суду Черкаської області від 18 серпня 2022 року у задоволенні позову відмовлено.

Постановою Черкаського апеляційного суду від 17 листопада 2022 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволено частково. Рішення Христинівського районного суду Черкаської області від 18 серпня 2022 року скасовано. Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Лани Христинівщини», товариства з обмеженою відповідальністю «Просперіті файненшл» про визнання недійсним договору купівлі - продажу права вимогизакрито. Роз`яснено ОСОБА_1 , що розгляд справи віднесено до юрисдикції господарського суду. Протягом десяти днів з дня отримання постанови позивач має право звернутися до суду із заявою про направлення справи за встановленою юрисдикцією.

18 листопада 2022 року до Черкаського апеляційного суду надійшла заява від представника ОСОБА_1 - адвоката Стратілатова Костянтина Геннадійовича про направлення справи №706/1360/21 за встановленою юрисдикцією.

Частиною 4 статті 377 ЦПК України передбачено, що у разі закриття судом апеляційної інстанції провадження у справі на підставі пункту 1 частини 1 статті 255 цього Кодексу суд за заявою позивача у порядку письмового провадження постановляє ухвалу про передачу справи до суду першої інстанції, до юрисдикції якого віднесено розгляд такої справи, крім випадків об`єднання в одне провадження кількох вимог, які підлягають розгляду в порядку різного судочинства. У разі наявності підстав для підсудності справи за вибором позивача у його заяві має бути зазначено лише один суд, до підсудності якого відноситься вирішення спору.

Згідно із положеннями ч. 1 ст. 256 ЦПК України якщо провадження у справі закривається з підстав, визначеної п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд повинен роз`яснити позивачеві, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

Відповідно до ст. 256 ЦПК України, у позивача є право протягом десяти днів з дня отримання ним постанови про закриття провадження у справі, звернутися до суду із заявою про направлення справи за встановленою юрисдикцією, крім випадків об`єднання в одне провадження кількох вимог, які підлягають розгляду в порядку різного судочинства.

Заява подається до суду, який прийняв постанову про закриття провадження у справі.

Відповідно до частин 1, 2 статті 27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до частини 2 статті 29 ГПК України позови у спорах за участю кількох відповідачів можуть пред`являтися до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання одного з відповідачів.

У зв`язку з тим, що місцезнаходження відповідачів територіально відноситься до різних судів господарської юрисдикції, колегія суддів, зважаючи на вищевикладені норми процесуального законодавства, а також враховуючи місце проживання позивача, вважає за доцільне направити справу до Господарського суду Черкаської області.

За таких підстав заява представника позивача підлягає до задоволення, а справа направленню до Господарського суду Черкаської області.

Керуючись ст. 260, 377, суд апеляційної інстанції, -

у х в а л и в :

Заяву представника ОСОБА_1 - адвоката Стратілатова Костянтина Геннадійовича про направлення справи за встановленою юрисдикцією задовольнити.

Справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Лани Христинівщини», товариства з обмеженою відповідальністю «Просперіті файненшл» про визнання недійсним договору купівлі - продажу права вимоги, передати до Господарського суду Черкаської області як суду першої інстанції, до юрисдикції якого віднесено розгляд справи.

Ухвала апеляційного суду є остаточною і оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Судді:

СудЧеркаський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення18.11.2022
Оприлюднено22.11.2022
Номер документу107385069
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші процесуальні питання

Судовий реєстр по справі —706/1360/21

Ухвала від 27.02.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 27.02.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 13.02.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 06.02.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 03.02.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 09.01.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 05.12.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 18.11.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Вініченко Б. Б.

Постанова від 17.11.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Вініченко Б. Б.

Постанова від 17.11.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Вініченко Б. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні