Ухвала
від 17.11.2022 по справі 120/4789/22
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про повернення заяви

м. Вінниця

17 листопада 2022 р. Справа № 120/4789/22

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Віятик Наталії Володимирівни, розглянувши в письмовому провадженні заяву позивача про зміну позовних вимог у справі за позовом ОСОБА_1 до ІНФОРМАЦІЯ_1 та Військової частини НОМЕР_1 про визнання протиправними дії та зобов`язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до ІНФОРМАЦІЯ_1 та Військової частини НОМЕР_1 про визнання протиправними дії та зобов`язання вчинити дії, у якому позивач просить суд:

-Визнати протиправним та скасувати рішення другого відділу ІНФОРМАЦІЯ_1 прийняте у формі повістки на відправку щодо призову на військову службу по мобілізації ОСОБА_1 , яке було вручено ОСОБА_1 01.03.2022;

-Зобов`язати командира військової частини НОМЕР_1 звільнити ОСОБА_1 з військової служби у Збройних Силах України.

Ухвалою судді від 22.07.2022 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, вирішено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження, відповідачам встановлено строк для подання відзиву на позовну заяву.

14.11.2022 представником позивача заявлено клопотання про зміну предмету позову, у якому представник просить суд:

- Визнати протиправним та скасувати рішення начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 в частині мобілізації та переміщення ОСОБА_1 на військову службу під час мобілізації та направлення для проходження військової служби до військової частини НОМЕР_1 .

Визначаючись щодо наявності підстав для прийняття заяви представника позивача про зміну позовних вимог, суд виходить із наступного.

Згідно з ч. 1 ст. 47 Кодексу адміністративного судочинства України, крім прав та обов`язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову. Позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання або не пізніше ніж за п`ять днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідного ч. 3 ст. 166 Кодексу адміністративного судочинства України заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Згідно з ч. 1 ст. 167 Кодексу адміністративного судочинства України будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити, зокрема, підстави заяви (клопотання, заперечення); інші відомості, які вимагаються цим Кодексом.

Якщо заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої цієї статті і ці недоліки не дають можливості її розглянути, або якщо вона є очевидно безпідставною та необґрунтованою, суд повертає таку заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду (ч. 2 ст. 167 Кодексу адміністративного судочинства України).

Так, відповідно до ч.7 ст. 161 КАС України до заяви про визнання індивідуального акта протиправним чи адміністративного договору недійсним додається також оригінал або копія оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребування.

У свою чергу, зі змісту поданого клопотання вбачається, що підставою для зміни позовних вимог став, долучений відповідачем до відзиву на позовну заяву, наказ начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 від 01.03.2022 №80 про призов на військову службу по мобілізації ОСОБА_1 . При цьому, представник позивача просить змінити вимогу «Визнати протиправним та скасувати рішення другого відділу ІНФОРМАЦІЯ_1 прийняте у формі повістки на відправку щодо призову на військову службу по мобілізації ОСОБА_1 , яке було вручено ОСОБА_1 01.03.2022» на вимогу «Визнати протиправним та скасувати рішення начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 в частині мобілізації та переміщення ОСОБА_1 на військову службу під час мобілізації та направлення для проходження військової служби до військової частини НОМЕР_1 ».

Однак суд вважає, що клопотання про зміну позовної вимоги є необґрунтованим, оскільки позивачем у вимозі не конкретизовано, яке саме рішення позивач просить визнати протиправним та скасувати в частині: не зазначено номера, дати рішення, що б дало можливість ідентифікувати оскаржуване рішення. Крім того в порушення ч. 7 ст. 161 КАС України не надано копію оскаржуваного рішення, витяг з нього або клопотання про витребування. Вказані недоліки не дають можливості розглянути заявлене клопотання.

Під змістом позовних вимог розуміється визначення способу захисту порушеного права, свободи чи інтересу згідно ч. 1 ст. 5 КАС України, який має бути сформульований максимально чітко і зрозуміло, оскільки від якості позовної заяви, юридично правильно сформованого змісту позовних вимог залежить і ефективність судового захисту, позаяк суд розглядає адміністративні справи лише в межах позовних вимог.

Дотримання зазначених вимог забезпечує дотримання принципу правової визначеності, як складової принципу верховенства права.

Враховуючи положення ч. 1 ст. 47 Кодексу адміністративного судочинства України, заява про зміну предмету позову підлягає поверненню.

Керуючись вимогами ст.ст. 47,166, 167, 243, 248, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Повернути клопотання представника позивача про зміну предмету позову без розгляду.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному статтею 256 КАС України.

Відповідно до частини 1 статті 295 КАС України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

СуддяВіятик Наталія Володимирівна

Дата ухвалення рішення17.11.2022
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу107394478
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дії та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —120/4789/22

Постанова від 27.02.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Курко О. П.

Ухвала від 01.02.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Курко О. П.

Ухвала від 01.02.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Курко О. П.

Ухвала від 12.01.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Курко О. П.

Ухвала від 02.01.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Курко О. П.

Ухвала від 14.12.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Курко О. П.

Ухвала від 22.11.2022

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

Ухвала від 17.11.2022

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

Ухвала від 02.11.2022

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

Ухвала від 26.09.2022

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні