Рішення
від 23.11.2022 по справі 640/29487/20
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 листопада 2022 року м. Київ № 640/29487/20

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Скочок Т.О., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) адміністративну справу

за позовомОСОБА_1 до треті особиФонду державного майна України (відповідач-1) Постійної конкурсної комісії Фонду державного майна України з проведення конкурсного відбору керівників суб`єктів господарювання державного сектора економіки (відповідач-2) Державне підприємство "Азовський судноремонтний завод" (третя особа-1) ОСОБА_2 (третя особа-2)провизнання протиправними та скасування рішень, визнання протиправним та скасування наказу,

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністративного суду м. Києва звернувся ОСОБА_1 з позовом до Фонду державного майна України та Постійної конкурсної комісії Фонду державного майна України з проведення конкурсного відбору керівників суб?єктів господарювання державного сектору економіки, за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів, Державного підприємства "Азовський судноремонтний завод", ОСОБА_2 , в якому просить (з урахуванням уточненої позовної заяви від 14.12.2020):

- визнати протиправним та скасувати рішення Постійної конкурсної комісії Фонду державного майна України з проведення конкурсного відбору керівників суб?єктів господарювання, оформлене протоколом №1 від 15.07.2020;

- визнати незаконним та скасувати рішення Постійної конкурсної комісії Фонду державного майна України з проведення конкурсного відбору керівників суб?єктів господарювання по заміщенню вакантної посади директора державного підприємства «Азовський судноремонтний завод», затвердженого протоколом №3 від 21.09.2020;

- визнати протиправним та скасувати наказ Фонду державного майна України №1147 від 09.07.2020 про проведення конкурсного відбору претендентів на заміщення вакантної посади директора Державного підприємства «Азовський судноремонтний завод» (код ЄДРПОУ 42168403, адреса місцезнаходження: 87510, Донецька обл., м. Маріуполь, просп. Адмірала Луніна, 2).

В обґрунтування заявлених позовних вимог зазначено, що у супереч вимог Порядку проведення конкурсного відбору керівників суб`єктів господарювання державного сектору економіки, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2008 №777, не було розроблено та затверджено критеріїв оцінювання учасників конкурсного відбору, з урахуванням того, що Фондом державного майна України не утворено комісію для конкурсного відбору, а фактично залишено членів минулої комісії, яка була утворена на підставі наказу від 21.05.2020 №861. На додаток, у позовній заяві наголошено на тому, що оголошення про проведення конкурсного відбору претендентів на заміщення вакантної посади директора Державного підприємства "Азовський судноремонтний завод", розміщеному на офіційному сайті Фонду державного майна України 20.07.2020 - суперечить встановленим вимогам щодо змісту, оскільки остання не містить фактичних показників фінансово-господарської діяльності товариства.

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва відкрито провадження у справі у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні), залучено до участі третю особу-1 та встановлено особам, які беруть участь у справі, строки для надання відзиву, відповіді на відзив, заперечення та пояснення третьої особи.

Іншими ухвалами Окружного адміністративного суду м. Києва залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів, ОСОБА_2 , якому встановлено строк для подання до суду письмових пояснень щодо позову; відмовлено у задоволенні клопотання ОСОБА_2 про розгляд справи у загальному позовному провадженні; відмовлено у задоволенні клопотання представника Фонду державного майна України про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Від представника відповідача через канцелярію суду, в якому останній заперечував проти задоволення позовних вимог, виходячи з того, що процедура заміщення вакантної посади директора Державного підприємства "Азовський судноремонтний завод" була дотримана, згідно з вимогами чинного законодавства. Так, представником відповідача зазначено, що наказом Фонду державного майна України від 21.05.2020 №861 затверджено склад Постійної конкурсної комісії Фонду державного майна України з проведення конкурсного відбору керівників суб?єктів господарювання державного сектору економіки, а у подальшому, склад даної комісії змінено наказом Фонду державного майна України від 14.08.2020 №1355 та від 19.08.2020 №1440.

Від третіх осіб через канцелярію суду надійшли письмові пояснення щодо позову, в якій останнім наголошено на безпідставності заявлених позовних вимог, з огляду на дотримання процедури заміщення вакантної посади директора Державного підприємства "Азовський судноремонтний завод", з урахуванням того, що позивач, попередньо займаючи посаду директора ДП "Азовський судноремонтний завод", не забезпечив фіксування фактів господарських операцій та не надав відповідну фінансово-економічну інформацію відповідачам.

Розглянувши подані особами, які беруть участь у справі, документи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, відзив та пояснення третіх осіб, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Як вбачається з наявних у матеріалах справи доказів, наказом Фонду державного майна України від 09.07.2020 №1147 оголошено конкурсний відбір претендентів на заміщення вакантної посади директора ДП "Азовський судноремонтний завод"; постійній конкурсній комісії Фонду державного майна України з проведення конкурсного відбору керівників суб`єктів господарювання державного сектору економіки визначено розробити та затвердити вимоги до претендентів на заміщення вакантної посади директора ДП "Азовський судноремонтний завод" та конкурсної пропозиції.

Протоколом №1 засідання постійної конкурсної комісії Фонду державного майна України з проведення конкурсного відбору керівників суб`єктів господарювання по заміщенню вакантної посади директора Державного підприємства "Азовський судноремонтний завод" від 15.07.2020 затверджено вимоги до претендентів для участі у конкурсному відборі на посаду директора ДП "Азовський судноремонтний завод".

Протоколом №2 засідання постійної конкурсної комісії Фонду державного майна України з проведення конкурсного відбору керівників суб`єктів господарювання по заміщенню вакантної посади директора Державного підприємства "Азовський судноремонтний завод" від 09.09.2020 серед учасників конкурсного відбору визначено, зокрема, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Протоколом №3 засідання постійної конкурсної комісії Фонду державного майна України з проведення конкурсного відбору керівників суб`єктів господарювання по заміщенню вакантної посади директора Державного підприємства "Азовський судноремонтний завод" від 21.09.2020 конкурс на заміщення вакантної посади директора ДП "Азовський судно ремонтний завод", оголошений на сайті Фонду державного майна України 20.07.2020, визнано таким, що відбувся, а переможцем визнано ОСОБА_2 .

Вважаючи наказ наказом Фонду державного майна України від 09.07.2020 №1147, а також протоколи засідання постійної конкурсної комісії Фонду державного майна України з проведення конкурсного відбору керівників суб`єктів господарювання по заміщенню вакантної посади директора Державного підприємства "Азовський судноремонтний завод" від 15.07.2020 №1 та від 21.09.2020 №3 протиправними та такими, що підлягають скасуванню, позивач звернувся з даним позовом до суду.

Розглядаючи справу по суті, суд виходить з наступного.

Нормативно-правовим актом, який відповідно до Конституції України визначає правові основи управління об`єктами державної власності, є Закон України «Про управління об`єктами державної власності» (тут і надалі у редакції, яка діяла станом на момент виникнення спірних правовідносин).

У силу ч. 1 ст. 1 Закону України «Про управління об`єктами державної власності», управління об`єктами державної власності - здійснення Кабінетом Міністрів України та уповноваженими ним органами, іншими суб`єктами, визначеними цим Законом, повноважень щодо реалізації прав держави як власника таких об`єктів, пов`язаних з володінням, користуванням і розпоряджанням ними, у межах, визначених законодавством України, з метою задоволення державних та суспільних потреб.

Кабінет Міністрів України є суб`єктом управління, що визначає об`єкти управління державної власності, стосовно яких виконує функції з управління, а також об`єкти управління державної власності, повноваження з управління якими передаються іншим суб`єктам управління, визначеним цим Законом (ч. 1 ст. 5 Закону України «Про управління об`єктами державної власності»).

Здійснюючи управління об`єктами державної власності, Кабінет Міністрів України, зокрема, визначає порядок конкурсного відбору керівників суб`єктів господарювання державного сектору економіки (пп. «г» п. 18 ч. 2 ст. 5 Закону України «Про управління об`єктами державної власності»).

На виконання вказаних законодавчих положень Постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2008 №777 затверджено Порядок проведення конкурсного відбору керівників суб`єктів господарювання державного сектору економіки (надалі - Порядок №777 у редакції, яка діяла станом на момент виникнення спірних правовідносин), який визначає процедуру конкурсного відбору керівників суб`єктів господарювання державного сектору економіки (далі - підприємства) у разі прийняття міністерством, Фондом державного майна, іншим органом, що здійснює управління об`єктами державної власності, державним господарським об`єднанням, державною холдинговою компанією, іншою державною господарською організацією рішення про необхідність проведення такого відбору, а також процедуру конкурсного відбору керівника підприємства, що має стратегічне значення для економіки та безпеки держави і вартість активів якого за даними останньої фінансової звітності або річний розмір чистого доходу якого перевищує 200 млн. гривень, та керівника особливо важливого для економіки підприємства (підприємства, вартість активів якого за даними останньої фінансової звітності перевищує 2 млрд. гривень або річний розмір чистого доходу якого перевищує 1,5 млрд. гривень).

Відповідно до п. 2 Порядку №777, підставою для оголошення конкурсного відбору керівника підприємства (далі - конкурсний відбір) є рішення (наказ) міністерства, Фонду державного майна або іншого органу, який виконує функцію з управління підприємством, державним господарським об`єднанням, державною холдинговою компанією, іншою державною господарською організацією, для підприємств, функції з управління якими виконує Кабінет Міністрів України, - рішення Кабінету Міністрів України (далі - суб`єкт управління), із зазначенням строку приймання заяв і проведення конкурсного відбору (крім керівників особливо важливих для економіки підприємств), яке для підприємства, що має стратегічне значення для економіки та безпеки держави і вартість активів якого за даними останньої фінансової звітності або річний розмір чистого доходу якого перевищує 200 млн. гривень, приймається не пізніше ніж через 20 днів після відкриття вакансії керівника підприємства.

Для проведення конкурсного відбору керівників підприємств, крім керівників особливо важливих для економіки підприємств, суб`єкт управління утворює постійно діючу комісію або комісії для конкурсного відбору керівників окремих підприємств (далі - комісія). Склад комісії затверджується відповідним актом суб`єкта управління. Суб`єкт управління у разі прийняття рішення про залучення професійних консультантів з добору персоналу для проведення конкурсного відбору керівників підприємств на платній основі визначає джерела їх фінансування. У разі коли суб`єкт управління визначить, що оплата послуг професійних консультантів здійснюється за рахунок коштів підприємства, він рекомендує підприємству здійснити оплату таких послуг (п. 3 Порядку №777).

Згідно з п. 4 Порядку №777, комісія: розробляє та затверджує вимоги до осіб, що виявили бажання взяти участь у конкурсному відборі (далі - претенденти), критерії їх оцінювання; оприлюднює на офіційному веб-сайті суб`єкта управління не пізніше ніж протягом п`яти днів після затвердження вимог до претендентів, оголошення про проведення конкурсного відбору на посаду керівника підприємства, яка стала вакантною (далі - оголошення), та результати конкурсного відбору не пізніше ніж протягом трьох робочих днів з дати його завершення; приймає, реєструє та перевіряє на відповідність вимогам цього Порядку документи і пропозиції, подані претендентами; надсилає разом із згодою на обробку персональних даних претендентів запит до Національної поліції стосовно надання інформації щодо відсутності (наявності) у них судимості, заборони займати відповідні посади або займатися певними видами діяльності; ухвалює рішення про допуск претендентів до конкурсного відбору або відхилення їх кандидатур; розглядає документи і пропозиції з управлінням підприємством, подані учасниками конкурсного відбору; забезпечує відкритість конкурсного відбору та на підставі результатів оцінювання учасників за затвердженими критеріями шляхом голосування визначає його переможця.

В оголошенні зазначаються такі відомості: найменування та місцезнаходження підприємства, основні напрями його діяльності з додержанням вимог законодавства про інформацію з обмеженим доступом; строк і місце приймання документів для участі у конкурсному відборі та номер телефону для довідок; перелік документів, що подаються претендентом, та вимоги щодо їх оформлення; дата і місце проведення конкурсного відбору та оприлюднення його результатів; вимоги до претендента та конкурсної пропозиції; інформація про фінансово-економічний стан підприємства - відомості про баланс (форма N 1), звіт про фінансові результати (форма N 2), звіт про рух коштів (форма N 3), звіт про власний капітал (форма N 4), примітки до річної фінансової звітності (форма N 5); адреса електронної пошти, на яку претендент надсилає документи, зазначені у пункті 9 цього Порядку (п. 8 Порядку №777).

Для участі в конкурсному відборі претендент особисто подає та/або надсилає електронною поштою на адресу, зазначену в оголошенні про проведення відбору, такі документи: заяву про участь у конкурсному відборі; копію документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство; копію трудової книжки або документів, що засвідчують досвід роботи. Така інформація має містити точний період роботи; назви посад; обов`язки, які виконувалися на зазначених посадах; кількість працівників, що перебували у підпорядкуванні; копію документа про вищу освіту; біографічну довідку (резюме); конкурсну пропозицію; згоду на обробку персональних даних; інші документи на його розсуд (у разі наявності). Відповідальність за недостовірність документів несе претендент (п. 9 Порядку №777).

Приписами п.п. 13 та 14 Порядку №777 визначено, що претендент не допускається до участі в конкурсному відборі, якщо до закінчення встановленого строку приймання документів не усунуто: неподання ним одного із зазначених у пункті 9 цього Порядку документів; невідповідність встановленим вимогам до документів та конкурсних пропозицій.

Претенденти, допущені до участі в конкурсному відборі, є його учасниками.

З аналізу наведених законодавчих положень вбачається, що у силу п. 2 Порядку №777 у Фонду державного майна України були наявні законодавчо мотивовані підстави для оголошення конкурсного відбору претендентів на заміщення вакантної посади директора ДП "Азовський судноремонтний завод" та його проведення шляхом утворення постійно діючої комісії або комісії для конкурсного відбору керівників окремих підприємств, склад якої затверджується відповідним актом суб`єкта управління.

З наявних у матеріалах справи доказів вбачається, що наказом Фонду державного майна України від 21.05.2020 №861 затверджено склад Постійної конкурсної комісії Фонду державного майна України з проведення конкурсного відбору керівників суб`єктів господарювання державного сектору економіки. У подальшому, наказом Фонду державного майна України від 19.08.2020 №1404 затверджено новий склад Постійної конкурсної комісії Фонду державного майна України з проведення конкурсного відбору керівників суб`єктів господарювання державного сектору економіки.

Відтак, право Фонду державного майна України здійснювати конкурсний добір кандидатів на вакантну посаду постійно діючою конкурсною комісією прямо встановлено п. 3 Постанови №777. При цьому, слід зазначити, що суд не вбачає жодних порушень з боку Фонду державного майна України під час утворення 19.08.2020 нової постійно діючої конкурсної комісії, яка фактично визначила переможця конкурсного відбору на заміщення вакантної посади директора ДП "Азовський судно ремонтний завод".

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Шостого апеляційного адміністративного суду від 20.05.2022 у справі №640/28015/21.

У силу п. 17 Порядку №777, комісія розглядає на закритому засіданні документи та конкурсні пропозиції, подані учасниками конкурсного відбору та враховує відповідність учасників встановленим вимогам. За рішенням комісії на її засіданні під час заслуховування учасників конкурсного відбору, можуть бути присутніми представники засобів масової інформації та громадськості за умови згоди всіх учасників конкурсного відбору.

Переможцем конкурсного відбору визнається учасник, який за результатами розгляду документів, конкурсної пропозиції та співбесіди у формі усного опитування визнаний комісією найкращим на підставі результатів оцінювання учасників за затвердженими критеріями шляхом голосування членів комісії.

Зі змісту протоколу №1 засідання постійної конкурсної комісії Фонду державного майна України з проведення конкурсного відбору керівників суб`єктів господарювання по заміщенню вакантної посади директора Державного підприємства "Азовський судноремонтний завод" від 15.07.2020 вбачається, що останнім затверджено вимоги до претендентів для участі у конкурсному відборі на посаду директора ДП "Азовський судноремонтний завод".

Відтак, саме відповідність учасників конкурсного відбору попередньо встановленим вимогам (протокол від 15.07.2020 №1) і є критеріями оцінювання таких учасників, що, відповідно вказує не необґрунтованість тверджень представника позивача про не встановлення відповідачем-2 останніх.

Суд також звертає увагу, що зазначення в оголошенні про проведення конкурсного відбору інформації про фінансово-економічний стан підприємства ґрунтуються на внутрішніх документах підприємства - відомості про баланс (форма N 1), звіт про фінансові результати (форма N 2), звіт про рух коштів (форма N 3), звіт про власний капітал (форма N 4), примітки до річної фінансової звітності (форма N 5). Як зазначено третіми особами у своїх поясненнях щодо позову, саме позивач, попередньо займаючи посаду директора ДП "Азовський судноремонтний завод", не забезпечив фіксування фактів господарських операцій та не надав відповідну фінансово-економічну інформацію відповідачам. Наведене позивачем та його представником під час судового розгляду справи не заперечувалось, а іншого з наявних у матеріалах справи доказів не вбачається.

З урахуванням викладеного, виходячи із заявлених предмета та підстав позову, суд вказує про відсутність законодавчо мотивованих підстав стверджувати про наявність допущених відповідачами порушень процедури оголошення та проведення конкурсного відбору по заміщенню вакантної посади директора Державного підприємства "Азовський судноремонтний завод", відтак, оскаржувані наказ Фонду державного майна України від 09.07.2020 №1147 та протоколи засідання постійної конкурсної комісії Фонду державного майна України з проведення конкурсного відбору керівників суб`єктів господарювання по заміщенню вакантної посади директора Державного підприємства "Азовський судноремонтний завод" від 15.07.2020 №1 та від 21.09.2020 №3 є правомірними та такими, що прийняті у межах наявних у відповідачів повноважень.

У силу ч.ч. 1 та 2 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Беручи до уваги викладене вище, суд дійшов до висновку про необґрунтованість позовних вимог та відсутність підстав для задоволення останніх.

Керуючись ст.ст. 77, 139, 245, 246, 250, 257-262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) до Фонду державного майна України (код ЄДРПОУ 00032945, адреса: 01133, м. Київ, вул. Генерала Алмазова, 18/9) та Постійної конкурсної комісії Фонду державного майна України з проведення конкурсного відбору керівників суб?єктів господарювання державного сектору економіки (код ЄДРПОУ відсутній, адреса: 01133, м. Київ, вул. Генерала Алмазова, 18/9), за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідачів Державного підприємства "Азовський судоремонтний завод" (код ЄДРПОУ 42168403, адреса: 87510, Донецька область, м. Маріуполь, проспект Адмірала Луніна, 2), ОСОБА_2 (РНОКПП: відомості відсутні, адреса: АДРЕСА_2 ), відмовити у повному обсязі.

Рішення набирає законної сили в порядку, визначеному статтею 255 Кодексу адміністративного судочинства України.

Рішення може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Т.О. Скочок

Дата ухвалення рішення23.11.2022
Оприлюднено25.11.2022
Номер документу107488181
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —640/29487/20

Рішення від 23.11.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Скочок Т.О.

Ухвала від 25.01.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Скочок Т.О.

Ухвала від 25.01.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Скочок Т.О.

Ухвала від 14.01.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Скочок Т.О.

Ухвала від 23.12.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Скочок Т.О.

Ухвала від 18.12.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Скочок Т.О.

Ухвала від 01.12.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Скочок Т.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні