Ухвала
від 25.11.2022 по справі 588/969/22
ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 588/969/22

Провадження № 2/588/332/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 листопада 2022 року м.Тростянець

Тростянецький районний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Огієнка О.О.

за участю: секретаря судового засідання Лободи Т.С.,

позивача ОСОБА_1 ,

представниці позивача ОСОБА_2 ,

представниці відповідачки ОСОБА_3 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Служба у справах дітей Тростянецької міської ради, Служба у справах дітей Чернівецької міської ради, про визначення місця проживання дітей із батьком,

У С Т А Н О В И В:

У провадженні Тростянецького районного суду Сумської області перебуває цивільна справа за вказаним позовом.

До початку підготовчого судового засідання від представниці відповідачки надійшло до суду клопотання у якому остання просить суд направити матеріали справи за підсудністю до Шевченківського районного суду м. Чернівці, оскільки її довірителька фактично проживає у АДРЕСА_1 , та взята на облік, як внутрішньо переміщена особа.

У підготовчому судовому засіданні представник відповідачки заявлене клопотання підтримала та просила задовольнити. Також представник відповідачки вказала, що за позовом останньої до ОСОБА_1 у Шевченківському районному суді м. Чернівці перебуває справа про розірвання шлюбу та стягнення аліментів. Крім того, представник відповідачки зазначила, що проводиться перевірка з приводу незаконності скасування реєстрації місця проживання відповідачки.

Позивач та його представник у підготовчому засіданні заперечили проти передачі справи за підсудністю до Шевченківського районного суду м. Чернівці, зокрема представник позивача вказала на те, що представником відповідача не надіслано разом із клопотанням доказів, якими клопотання обґрунтовується, тому вони змушені були ознайомлюватися з цими доказами у суді. Також представник відповідача звернула увагу на те, що відповідачка значиться зареєстрованою у с. Боромля Охтирського району Сумської області, тому справа підсудна Тростянецькому районному суду Сумської області.

Представник третьої особи Служби усправах дітейТростянецької міськоїради у підготовче засідання не з`явився та не повідомив суд про причину неявки.

Представник третьої особи Служби усправах дітейЧернівецької міськоїради у підготовче засідання не з`явився, але подав заяву в якій просить суд справу розглянути без його участі та при прийнятті рішення врахувати інтереси дітей.

Вирішуючи заявлене представницею відповідачки клопотання суд враховує наступне.

Відповідно до положень Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) існує загальна підсудність справ за місцем проживання або місцезнаходженням відповідача (ст. 27 ЦПК України), альтернативна підсудність за вибором позивача (ст. 28 ЦПК України) та виключна підсудність (ст. 30 ЦПК).

Згідно ч. 1 ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Вказане правило загальної підсудності (за місцем знаходження відповідача) діє у всіх випадках, коли закон не обумовлює інше стосовно конкретного виду справ.

В науці такий принцип організації підсудності отримав назву принципу інтересу, який полягає в тому, що особа, яка зацікавлена в захисті свого права, звертається до того суду, на території юрисдикції якого знаходиться відповідач. Але відповідає цей принцип не стільки інтересам заявника, скільки інтересам відповідача. Пред`явлення позову не тотожно його правомірності, а отже, невиправдане утруднення прав та свобод відповідача неприпустимо. Пред`явлення позову за місцем проживання відповідача створює сприятливі умови для захисту його прав та інтересів у спірних правовідносинах з позивачем, оскільки самим пред`явленням позову він поставлений у скрутніше становище за позивача.

Як вбачається з повідомлення Виконавчого комітету Боромлянської сільської ради Охтирського району Сумської області від 05.10.2022 за № 833/02-23, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 значиться зареєстрованою на території Боромлянської сільської ради з 27 жовтня 2015 року по теперішній час за адресою: АДРЕСА_2 по паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 виданому Тростянецьким РС УДМС України в Сумській області від 29.10.2015 (а.с.124).

З паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 виданого Тростянецьким РС УДМС України в Сумській області вбачається, що відповідачка ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 була знята з реєстрації за місцем проживання по АДРЕСА_2 30.08.2022 та цього ж дня зареєструвала місце проживання по АДРЕСА_3 (а.с. 164-166).

Отже вказане свідчить про те, що Виконавчим комітетом Боромлянської сільської ради Охтирського району Сумської області надано на запит суду недостовірні відомості про зареєстроване місце проживання відповідачки станом на дату надання відповіді.

На підставі цих недостовірних даних судом було відкрито провадження у даній справі 06.10.2022.

Згідно повідомлення Голобородьківського старостинського округу виконавчого комітету Карлівської міської ради від 03.11.2022 за № 03-15/159, наданого на запит суду, станом на 06.10.2022 ОСОБА_4 була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 . Також у повідомленні зазначено, що в ході розслідування виявилося, що двоє неповнолітніх дітей ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстровані за адресою з якої була знята ОСОБА_4 , а саме за адресою: АДРЕСА_2 . Батько дітей зареєстрований за іншою адресою: АДРЕСА_4 . Неповнолітні діти, згідно постанови КМУ № 265, не можуть бути зареєстровані без одного з батьків. Органом реєстрації при Голобородьківському старостинському окрузі 19.10.2022 було скасовано місце реєстрації за відсутності законних підстав та повідомлено про це ЦНАП Боромлянської громади, м. Боромля (а.с. 177).

Отже реєстрація місця проживання відповідачки за адресою: АДРЕСА_3 , була скасована 19.10.2022, тобто на момент відкриття провадження у справі 06.10.2022 зареєстроване місце проживання відповідачки не значилося на території, що відноситься до підсудності Тростянецького районного суду Сумської області. Відтак дана справа була прийнята судом до провадження з порушенням правил підсудності.

Скасування реєстрації місця проживання відповідачки, без її відома, через помилку державного органу, який проводив таку реєстрацію, порушує право відповідачки на правомірне очікування про те, що позов пред`явлений до неї буде розглядатися судом за місцем її проживання.

Доводи представника позивача про те, що не було надіслано разом із клопотанням доказів, якими це клопотання обґрунтовується, суд приймає до уваги, однак вважає, що таке порушення вимог процесуального законодавства не є істотним, так як сторона позивача мала змогу ознайомитися з цими доказами та надати їм відповідну оцінку при викладенні заперечень проти заявленого клопотання.

Відповідно до п. 1 ч. 1ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першоїстатті 31 ЦПК України, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Спори між судами про підсудність згідност. 32 ЦПК Українине допускаються.

Як вбачається з довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи від 20.10.2022 за № 7726-5002271933 фактичне місце проживання/перебування ОСОБА_4 зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 167).

Згідно повідомлення Служби у справах дітей Чернівецької міської ради від 14.11.2022 за №1/1475, відповідачкою ОСОБА_4 за місцем проживання дітей, подана позовна заява до Шевченківського районного суду м. Чернівці щодо розгляду питання про розірвання шлюбу, стягнення аліментів та визначення місця проживання дітей (а.с. 202).

На підставі вищевикладеного, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання представника відповідачки та передати дану справу на розгляд за підсудністю до Шевченківського районного суду м. Чернівці.

Керуючись ст. 27,28,31, 260-261, 353, 354 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Служба у справах дітей Тростянецької міської ради, Служба у справах дітей Чернівецької міської ради, про визначення місця проживання дітей із батьком передати на розгляд за підсудністю до Шевченківського районного суду м. Чернівці, що знаходиться за адресою: вул.Кафедральна, 4, м. Чернівці, Чернівецька область, 58000.

Ухвала може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду через Тростянецький районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення судового рішення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала складена та підписана суддею 25 листопада 2022 року.

Суддя О. О. Огієнко

СудТростянецький районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення25.11.2022
Оприлюднено28.11.2022
Номер документу107503120
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —588/969/22

Ухвала від 20.12.2022

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Кононенко О. Ю.

Ухвала від 25.11.2022

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Огієнко О. О.

Ухвала від 24.11.2022

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Кононенко О. Ю.

Ухвала від 24.11.2022

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Кононенко О. Ю.

Ухвала від 17.11.2022

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Огієнко О. О.

Ухвала від 06.10.2022

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Огієнко О. О.

Ухвала від 03.10.2022

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Огієнко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні