Рішення
від 09.02.2011 по справі 2-742/11
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

м.Рівне, вул. Дубенська, 25-Б, тел: (0362) 22-25-06, 63-15-70

Справа № 2-742/11

Номер рядка звіту 1

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 лютого 2011 року м.Рівне

Рівненський районий суд Рівненської області

в складі головуючого судді Коробова С.О.

при секретарі Данчук Л.А.

з участю: позивачів ОСОБА_1

ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Рівному цивільну справу за позовом ОСОБА_1 ,, ОСОБА_2 до про визнання договору дійсним та визнання права власності,

В С Т А Н О В И В:

У зв`язку із тим, що 12 березня 2008 року між позивачами ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та відповідачами ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 було укладено договір купівлі-продажу цілісного майнового комплексу, а саме: телятника двохрядного, інвентаризаційний номер 1, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Договір зі сторони продавців на підставі доручення, наданого йому співвласниками майна підписав ОСОБА_8 . Згідно вищевказаного договору купівлі-продажу нерухоме майно перейшло у власність позивачів, але здійснити реєстрацію свого права власності на дану будівлю у відповідних державних органах вони не можуть, так як даний договір купівлі-продажу не було укладено у письмовій формі та не було посвідчено нотаріально по вині попереднього власника. Нотаріусу для посвідчення договору купівлі-продажу потрібно було надати свідоцтво про право власності на зазначену будівлю та витяг з реєстру прав власності. Відповідачі не могли виконати цю умову, оскільки їм дана будівля була виділена в рахунок майнових паїв, а попередній власник КСП "Горинь" не зареєструвало своє речове право в КП "РОБТІ". Тому позивачі звернулися до суду з даним позовом і просять визнати дійсним вказаний договір купівлі-продажу, а також визнати за ними право власності на зазначену будівлю телятника.

В суді позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 позов підтримали, пославшись на обставини, викладені в позовній заяві, та пояснили, що відповідачі продали їм будівлю телятника двохрядного, інвентаризаційний номер 1, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . за ціною 9321 (дев`ять тисяч триста двадцять одна) гри. Виконання договору сторонами відбулося в день його укладення шляхом проведення розрахунку та передачі майна. Оскільки відповідачі ухилилися від нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, то позичі не можуть зареєструвати своє право власності на зазначену будівлю в КП "РОБТІ". Тому вимушені звертатися з даним позовом до суду та просять позов задовольнити.

Відповідачі в судове засідання не з`явилися, хоча про день і час слухання справи були повідомлені своєчасно і належним чином. Але від них до суду надійшла заява, з якої вбачається, що вони визнають позов, просять справу слухати за їх відсутності у судовому засіданні, проти чого позивачі не заперечують. Визнання позову відповідачами не суперечить закону, не порушує законні права сторін, тому суд вважає, що є законні підстави для задоволення позову.

Судом встановлено, що 12 березня 2008 року укладено договір купівлі-продажу будівлі телятника двохрядного, інвентаризаційний номер 1, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 між ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 . Виконання умов договору відбулося відразу, зокрема оплату за придбане нерухоме майно позивачі здійснили в сумі 9321 (дев`ять тисяч триста двадцять одна) гри. готівковим шляхом за погодженням сторін. Актом прийняття-передачі підтверджується, що вказана будівля телятника відповідачами передана позивачам в день укладення договору. Таким чином, позивачі є повноправними власниками нерухомого майна, оскільки право власності на об`єкт переходить до покупця з моменту підписання акту приймаиня-передачі після повної оплати продавцю вартості купленого об`єкту.

У відповідності до ч.2 ст.220 ЦК України, якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання умов договору, але одна із сторін ухиляється від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним,

Згідно зі статтею 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Стаття 328 Цивільного кодексу України передбачає, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема, із правочинів.

Відповідно до ч.2 ст.328 ЦК України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

У суду не виникло сумніву, що істотні умови укладеного договору купівлі-продажу будівлі телятника двохрядного, інвентаризаційний номер 1, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , виконані повністю. Однак неможливість відповідачів нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу позбавляє позивачів можливості зареєструвати своє право власності на цю будівлю в КП "РОБТІ".

За таких обставин суд вважає, що в наявності порушення права позивачів, за захистом якого спрямоване його звернення до суду, а тому позов підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.57, 59, 213-215, 294, 295 ЦПК України, ст.ст.220, 321. 328. 392 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 ,, ОСОБА_2 до про визнання договору дійсним та визнання права власності задовольнити повністю (із зазначенням в системі ДЗС відмітки "позов задоволено повністю").

Визнати дійсним договір купівлі-продажу телятника двохрядного, інвентаризаційний номер 1, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , укладений 12 березня 2008 року між ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_9 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_10 .

Визнати за ОСОБА_1 та ОСОБА_2 право власності на будівлю телятника двохрядного, інвентаризаційний номер 1, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження. Рішення може бути оскаржене до судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Рівненської області. Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня проголошення рішення суду до Рівненського районного суду Рівненської області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення. Апеляційна скарга має відповідати вимогам ст. 295 ЦПК України.

Суддя Коробов С.О.

СудРівненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення09.02.2011
Оприлюднено29.11.2022
Номер документу107525947
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-742/11

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Рішення від 06.04.2011

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Скотар А. Ю.

Рішення від 09.02.2011

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Коробов С.О.

Ухвала від 02.12.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 02.12.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 17.03.2011

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Решетар В. І.

Рішення від 17.11.2011

Цивільне

Володарський районний суд Донецької області

Демочко Т. Є.

Ухвала від 07.11.2011

Цивільне

Володарський районний суд Донецької області

Демочко Т. Є.

Ухвала від 05.09.2019

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 03.03.2011

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Канурна О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні