Ухвала
від 21.11.2022 по справі 916/3096/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"21" листопада 2022 р.м. Одеса Справа № 916/3096/22

Господарський суд Одеської області у складі судді Цісельського О.В.,

розглянувши матеріали позовної заяви (вх. №3197/22 від 14.11.2022)

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Газ-Оіл Енерджі» (03150, м. Київ, вул. Данілова, буд.6, код ЄДРПОУ 43833930)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Фенікс, С» (73000, м.Херсон, вул. Кірова, буд.24, офіс 908, код ЄДРПОУ 40545816)

про стягнення 66 704,10 грн,

ВСТАНОВИВ:

14.11.2022 Товариство з обмеженою відповідальністю «Газ-Оіл Енерджі» звернулось до Господарського суду Одеської області з позовної заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фенікс, С», в якій просить суд стягнути з відповідача 66 704,10 грн. - заборгованості, а також суму судових витрат.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов публічного договору про постачання електричної енергії споживачу, до якого 15.01.2021 ТОВ «Фенікс, С» приєднався шляхом підписання заяви-приєднання, в частині повної та своєчасної оплати за отриману електричну енергію у лютому-березні 2022 року.

Відповідно до п.3 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити, серед іншого, обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

При цьому, поняття обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються, означає те, що його зміст дозволяє суду зробити висновок про підстави стягнення заявленої суми та її розмір. Ті обставини, що у позовній заяві зазначена загальна сума заборгованості, не свідчить про виконання заявником положень п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України.

Згідно ч. 2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Так, позивачем у позовній заяві зазначено, що заборгованість ТОВ «Фенікс, С» за спожиту електричну енергію у лютому-березні 2022 року становить 66 704,10 грн.

Разом з тим, до матеріалів позовної заяви позивачем додано рахунки на оплату: №2312 від 28.02.2022, № 2430 від 31.03.2022, - на загальну суму 84 590,05 грн. Однак, як вбачається з доданих до позовної заяви документів, позивачем не надано доказів здійснення відповідачем часткових оплат за спожиту електричну енергію протягом лютого-березня 2022 року (платіжні доручення, банківські виписки), що позбавляє суд можливості перевірити розрахунок позивача та зробити висновок про підстави для стягнення з відповідача заявленої суми основної заборгованості в розмірі 66 704,10 грн.

За змістом п.1 ч.1 ст.164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ч.1 ст.172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Такі норми мають на меті забезпечення конституційних засад змагальності сторін та рівності усіх учасників процесу перед законом і судом, передбачених ст. 129 Конституції України та ст.ст.7, 13 ГПК України. Принцип рівності сторін у процесі вимагає, щоб кожній стороні надавалася розумна можливість представляти справу в таких умовах, які не ставлять цю сторону у суттєво невигідне становище відносно другої сторони. (п. 87 Рішення у справі «Салов проти України» від 06.09.2005 року).

Відповідно до п. 59 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 №270, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. За змістом п. 61 Правил у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Отже, згідно з вказаними нормами ГПК України належним доказом направлення копії позовної заяви з доданими до неї документами відповідачу листом з описом вкладення є опис вкладення відправленої поштової кореспонденції, який містить підпис працівника відділення поштового зв`язку, відбиток календарного штемпеля цього відділення та номер поштового відправлення, а також відповідний розрахунковий документ (фіскальний чек тощо).

В той же час, ч.ч. 5-9 ст. 42 ГПК України передбачено, що документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів). Якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи надсилати копії документів іншим учасникам справи, такі документи можуть направлятися вказаним особам з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в електронній формі, крім випадків, коли інший учасник не має офіційної електронної адреси. Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним підписом учасника справи (його представника). Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника). Якщо позов, апеляційна, касаційна скарга подані до суду в електронній формі, позивач, особа, яка подала скаргу, мають подавати до суду заяви по суті справи, клопотання та письмові докази виключно в електронній формі, крім випадків, коли судом буде надано дозвіл на їх подання в паперовій формі.

Отже, згідно з вказаними нормами ГПК України документи можуть направлятися іншим учасникам справи з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в електронній формі, крім випадків, коли інший учасник не має офіційної електронної адреси. Визначення терміну «офіційна електронна адреса» міститься у п/п. 5.8. п. 5 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модудів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 №1845/0/15-21, згідно з яким офіційна електронна адреса - сервіс Електронного кабінету ЄСІТС, адреса електронної пошти, вказана користувачем в Електронному кабінеті ЄСІТС, або адреса електронної пошти, вказана в одному з державних реєстрів

Дослідивши зміст та матеріали позовної заяви ТОВ «Газ-Оіл Енерджі», суд встановив її невідповідність вимогам ст.ст.164, 172 ГПК України, оскільки до матеріалів позовної заяви позивачем не додано належних доказів направлення копії позовної заяви з доданими до неї документами відповідачу, останні містять лише докази направлення позивачем матеріалів позовної заяви на електронну адресу: irynatkach@gmail.com. Водночас, з КП «Діловодство спеціалізованого суду» та даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань не вбачається наявність у відповідача офіційної електронної адреси: irynatkach @gmail.com. На підтвердження іншого позивачем доказів до позовної заяви не долучено.

Щодо посилань позивача про неможливість направлення копії позовної заяви з доданими до неї документами, суд відзначає, що за загальновідомою інформацією 11 листопада 2022 року Збройні Сили України звільнили м. Херсон та, як вбачається з інформації, розміщеної на офіційному сайті «Укрпошти», з 15 листопада центральне відділення Укрпошти в Херсоні № 73003 відновило роботу після чотиримісячної перерви та ще 6 стаціонарних відділень Укрпошти вже працюють в м. Херсоні.

Відтак, для усунення виявлених недоліків позивачу необхідно надати до суду: обґрунтований розрахунок суми основної заборгованості, із наданням доказів здійснення відповідачем часткових оплат за спожиту електричну енергію у лютому-березні 2022 року (платіжні доручення, банківські виписки, тощо); належні докази на підтвердження відправлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів

Відповідно до ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З врахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що Товариством з обмеженою відповідальністю «Газ-Оіл Енерджі» при зверненні до господарського суду з поданою позовною заявою не виконано вимоги ч. 3 ст. 162 та ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, що відповідно до приписів ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Газ-Оіл Енерджі» (вх. №3197/22 від 14.11.2022) - залишити без руху.

2. Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю «Газ-Оіл Енерджі» строк для усунення недоліків позовної заяви протягом семи днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Газ-Оіл Енерджі», у разі подання заяви про усунення недоліків позову, надати суду докази надсилання відповідачу заяви про усунення недоліків позовної заяви вх. №3197/22 від 14.11.2022.

4. Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю «Газ-Оіл Енерджі», що за змістом ч.4 ст.174 ГПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua

Ухвала набрала законної сили 21.11.2022 року та не підлягає оскарженню.

Суддя О.В. Цісельський

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення21.11.2022
Оприлюднено29.11.2022
Номер документу107531461
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —916/3096/22

Рішення від 27.03.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 22.03.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 13.12.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 21.11.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні