Рішення
від 29.11.2022 по справі 731/301/22
ВАРВИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №731/301/22

Провадження №2-о/731/6/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 листопада 2022 року смт Варва

Варвинський районний суд Чернігівської області в складі:

судді Савенка А.І.,

за участю секретаря Коваленка В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань №1 Варвинського районного суду Чернігівської області цивільну справу за заявою Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області, заінтересовані особи: Комунальне підприємство «Прилуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради, ОСОБА_1 , Сільськогосподарське товариство з обмежено відповідальність «ДРУЖБА-НОВА», про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність, -

В С Т А Н О В И В:

08 вересня 2022 року до суду звернулася Варвинська селищна рада Прилуцького району Чернігівської області із зазначеною заявою.

В обґрунтування заявлених вимог посилаються на те, що Варвинською селищною радою Прилуцького району Чернігівської області було виявлено безхазяйну нерухому річ, а саме: нежитловий будинок, який розташований за адресою: по АДРЕСА_1 . Історично у вищезазначеній будівлі знаходилася Леляківська сільська рада, правонаступником якої, на підставі п. 6-1 розділу 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та розпорядження КМУ від 12 червня 2020 року №730 «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Чернігівської області», на даний час є Варвинська селищна рада Прилуцького району Чернігівської області. З метою виконання вимог ч. 2 ст. 335 ЦК України, за заявою селищної ради даний нежитловий будинок було взято на відповідний облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, про що, в газеті «Слово Варвинщини» було оприлюднене відповідне оголошення, де було роз`яснено про порядок звернення ймовірних власників даного нерухомого майна. При цьому, протягом встановленого законом річного строку претензії до Варвинської селищної ради не надходили, будь-яка інформація про їх наявність відсутня. Заявник вказує, що по АДРЕСА_1 обліковується два об`єкти: один об`єкт - житловий будинок, складовими якого є власне житловий будинок, сарай, погріб та огорожа, єдиним власником якого є заінтересована особа по справі, - ОСОБА_1 , та другий об`єкт - вказана нежитлова будівля, яка взята на облік безхазяйного нерухомого майна.

На підставі ст. 327, 335 ЦК України, ст. 293, 329-333 ЦПК України просять передати безхазяйне майно - нежитлову будівлю, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , у комунальну власність територіальної громади Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області.

Ухвалою Варвинського районного суду Чернігівської області від 13 вересня 2022 року заяву прийнято до розгляду та призначено відкрите судове засідання у справі в порядку окремого провадження на 10 жовтня 2022 року, яке в подальшому, з підстав заявленого клопотання заявника, було відкладене на 31 жовтня 2022 року.

21 жовтня 2022 року від сторони заявника надійшло клопотання про долучення до матеріалів справи доказів по справі (а.с. 39-53).

Ухвалою суду від 31 жовтня 2022 року залучено до участі у справі в якості заінтересованої особи Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «ДРУЖБА-НОВА», у зв`язку з чим, судове засідання було відкладене на 29 листопада 2022 року до 18 травня 2021 року.

Представник заявника Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області Кальний О.В. в судове засідання не з`явився, перед його початком звернувся з клопотанням про здійснення розгляду справи без його участі.

Представник заінтересованої особи, - КП «Прилуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради в судове засідання не з`явився. 01 листопада 2022 року начальник КП «Прилуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації» Голік С.А., використовуючи засоби поштового зв`язку, звернувся до суду з клопотанням щодо здійснення розгляду справи без їх участі (а.с. 75).

Представник заінтересованої особи, - Сільськогосподарське товариство з обмежено відповідальність «ДРУЖБА-НОВА» в судове засідання не з`явився. 21 листопада 2022 року адвокат Литвиненко Д.Г., які діє в інтересах СТОВ «ДРУЖБА-НОВА», використовуючи засоби поштового зв`язку, звернулася з клопотанням про здійснення розгляду справи без їх участі. Додатково зазначивши, що СТОВ «ДРУЖБА-НОВА» не заперечує проти ухвалення судом рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади (а.с. 83).

Заінтересована особа, - ОСОБА_1 в судове засідання також не з`явився. 31 жовтня 2022 року звернулася до суду з письмовими поясненнями, зазначивши, що належне їй подвір`я, яке розташоване за адресою АДРЕСА_1 , знаходиться за вигоном, перед колишньою будівлею зерносховища. В свою чергу, будівля на яку претендує Варвинська селищна рада, розташована за зерносховищем через кілька будинків, та не відноситься до території її подвір`я. При цьому, наявний збіг адрес. Додатково наполягала на здійсненні розгляду справи без її участі. На вказане нерухоме майно не претендує (а.с. 62).

На підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Виходячи зі змісту ст. 223, 294 ЦПК України, неявка належно повідомлених заінтересованих осіб не перешкоджає розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Рішенням від 22 серпня 2019 року №297 Варвинська селищна рада Варвинського району Чернігівської області визначила заходи з виявлення безхазяйних нерухомих речей на своїй території (а.с. 42).

Розпорядженням Варвинської селищної ради Варвинського району Чернігівської області від 18 вересня 2019 року №144 створено комісію з виявлення на території ради безхазяйних нерухомих речей (а.с. 43).

З Акту від 27 вересня 2019 року вбачається, що комісія з виявлення безхазяйних нерухомих речей (майна) здійснила виїзд до с. Леляки Варвинського району Чернігівської області, що перебуває на території Варвинської селищної ради, та виявила економічно привабливий об`єкт, який може бути прийнятий у комунальну власність. Таким об`єктом є одноповерхова нежитлова будівля із цегли в центрі АДРЕСА_1 . До моменту об`єднання Леляківської сільської ради із Варвинською селищною радою в зазначеній будівлі знаходилася сільська рада. На даний час у будівлі перебувають працівники Леляківського старостинського округу Варвинської селищної ради. Інформація про власника будівлі відсутня (а.с. 44).

До матеріалів справи, також, додано фотозображення вказаної нежитлової будівлі (а.с. 11-14).

Рішенням Варвинської селищної ради Варвинського району Чернігівської області від 21 листопада 2019 року №372 затверджено акт комісії від 27 вересня 2019 року та взято вказану будівлю на облік як безхазяйну нерухому річ (майно) (а.с. 45).

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна від 31 січня 2020 року №198454491 об`єкт нерухомого майна - нежитлова будівля за адресою: АДРЕСА_1 , 31 січня 2020 року взято на облік як безхазяйне нерухоме майно, номер запису про взяття на облік: 17421, підстава внесення запису до реєстру: Рішення про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна, індексний номер: 50907837 від 31 січня 2020 року (а.с. 8).

06 лютого 2020 року у районній газеті «Слово Варвинщини» №6 розміщено оголошення про взяття на облік, в тому числі, нежитлової будівлі по АДРЕСА_1 (дата взяття на облік: 31 січня 2020) (а.с. 9). Ймовірним власникам, за наявності документів, що підтверджують право на майно, запропоновано звертатися до Варвинської селищної ради Варвинського району Чернігівської області (вул. Пилипенка, 3, смт Варва) протягом одного року з дня взяття на облік відповідного майна.

Протягом строку, зазначеного в оголошенні, ймовірні власники відповідного майна до Варвинської селищної ради не звертались (а.с. 10).

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 , знаходяться два окремих об`єкти нерухомого майна, а саме: житловий будинок, реєстраційний номер №68833374211, загальною площею: 37,9 м.кв., власником якого з 28 травня 2013 року є ОСОБА_2 , яка залучена до участі у справі в якості заінтересованої особи, та будинок, який 31 січня 2020 року взято на облік як безхазяйне нерухоме майно, номер запису про взяття на облік: 17421 (а.с. 15-16).

З копії технічного паспорта на громадський будинок з господарськими будівлями та спорудами від 01 липня 2021 року та Витягу з Реєстру будівельної діяльності щодо інформації про технічні інвентаризації ЄДЕС у сфері будівництва, на будинок, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , вбачається схема розташування кімнат вказаного приміщення, яке відноситься до категорії адмінбудівлі, загальною площею 175,4 кв.м, площа забудови 248,8 кв.м. Відомості щодо власника відсутні (а.с 46-50, 51-53).

Відповідно до ст. 329 ЦПК України заява про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади за умов, визначених ЦК України, подається до суду за місцем знаходженням цієї речі органом, уповноваженим управляти майном відповідної територіальної громади.

Згідно з ч. 1 ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров`я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об`єкти, визначені відповідно до закону як об`єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Частиною 2 ст. 60 Закону Украйни «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що підставою для набуття права комунальної власності є передача майна територіальним громадам безоплатно державою, іншими суб`єктами права власності, а також майнових прав, створення, придбання майна органами місцевого самоврядування в порядку, встановленому законом.

Згідно зі ст. 335 ЦК України безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Відповідно до ст. 333 ЦПК України суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.

Судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 , є безхазяйним майном, оскільки таке не відноситься до території подвір`я, належного заінтересованій особі ОСОБА_1 31 січня 2020 року вказане майно взято державним реєстратором на облік як безхазяйне, про що внесено відповідні відомості до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна. Про розшук власника безхазяйного майна зроблено оголошення в друкованому засобі масової інформації «Слово Варвинщини».

Враховуючи наведене, зважаючи на відсутність власника нерухомого майна та сплив одного року з часу взяття такого майна на облік як безхазяйного, суд дійшов висновку, що заяву слід задовольнити та передати у комунальну власність територіальної громади в особі Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області нежитлову будівлю за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі викладеного та керуючись ст. 335 ЦК України, ст. ст. 247, 223, 263-265, 273, 293, 294, 329-333, 354 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Заяву Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області (код ЄДРПОУ 04412372; юридична адреса: 17600, смт Варва Прилуцького району Чернігівської області, вул. Шевченка, 38), заінтересовані особи: Комунальне підприємство «Прилуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради (код ЄДРПОУ 03358185; юридична адреса: 17500, м. Прилуки Черніігвської області, м. Прилуки, вул. Земська, б. 4), ОСОБА_1 (паспорт серії НОМЕР_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрована адреса місця проживання: АДРЕСА_2 ), Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «ДРУЖБА-НОВА» (код ЄДРПОУ 31333767, юридична адреса: 17600, смт Варва Прилуцького району Чернігівської області, вул. Комарова, 59), про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність, задовольнити.

Передати безхазяйне нерухоме майно, а саме нежитлову адміністративну будівлю, розташовану за адресою: АДРЕСА_2 , у комунальну власність територіальної громади в особі Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області код ЄДРПОУ 04412372; юридична адреса: 17600, смт Варва Прилуцького району Чернігівської області, вул. Шевченка, 38).

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя А.І.Савенко

Дата ухвалення рішення29.11.2022
Оприлюднено30.11.2022
Номер документу107544302
СудочинствоЦивільне
Сутьпередачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність

Судовий реєстр по справі —731/301/22

Рішення від 29.11.2022

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Савенко А. І.

Ухвала від 31.10.2022

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Савенко А. І.

Ухвала від 12.09.2022

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Савенко А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні