Ухвала
від 17.11.2022 по справі 8/158-2210
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

17 листопада 2022 рокуСправа № 8/158-2210УХВАЛА

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Боровця Я.Я.

за участю секретаря судового засідання Сиротюк К.В.

розглянув заяву №7235/04.1-24 від 28.10.2022 (вх.№7207 від 01.11.2022) Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано Франківськ)

про заміну сторони у виконавчому провадженні

у справі №8/158-2210

за позовом: Приватного підприємства "ВЕСТ", вул. Руська, 7/32, м. Тернопіль

до відповідача: Державного підприємства "Бучацький мальтозний завод", вул. Ст. Бандери, 2, м. Бучач, Тернопільська область

про cтягнення заборгованості

В судове засідання представники сторін не з`явились.

Відповідно до частини 3 статті 222 ГПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою технічного засобу не здійснюється.

Заяв про відвід (самовідвід) судді та секретаря судового засідання з підстав, визначених ст. ст. 35-37 ГПК України не надходило.

ВСТАНОВИВ:

01.11.2022 Відділ примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано Франківськ) звернувся до Господарського суду Тернопільської області із заявою (вх. №7207) про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі №8/158-2210, а саме боржника: з Державного підприємства "Бучацький мальтозний завод" на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Бучацький мальтозний завод".

Відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 01.11.2022, для розгляду заяви заявника про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі №8/158-2210 визначено суддю Боровця Я.Я.

Ухвалою суду від 07.11.2022 заяву Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано Франківськ) про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі №8/158-2210 прийнято до розгляду та призначено судове засідання на 17.11.2022.

Представник заявника в судове засідання не з"явилася.

Представник стягувача/позивача в судове засідання не з"явився.

Представник боржника/відповідача та зацікавленні особи в судове засідання не з"явилися.

Частиною 3 статті 334 ГПК України визначено, суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Розглянувши заяву про заміну сторони у виконавчому провадженні, суд встановив таке.

Відповідно до частини 1 статті 18 ГПК України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Згідно частини 1 статті 326 ГПК України судові рішення, що набрали законної сили, є обов"язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов"язковість яких надана Верховною Радою України, і за її межами.

Частинами 1, 3 статті 327 ГПК України встановлено, що виконання судового рішення здійснюється на підставі наказу, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції. Наказ, судовий наказ, а у випадках, встановлених цим Кодексом, - ухвала суду є виконавчими документами. Наказ, судовий наказ, ухвала суду мають відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом.

Згідно зі статтею 3 Закону України "Про виконавче провадження" до виконавчих документів віднесено, зокрема, виконавчі листи та накази, що видаються судами у передбачених законом випадках на підставі судових рішень.

З правового аналізу наведених норм слідує, що виконавчими документами у господарському процесі є наказ, виданий на виконання рішення суду та ухвала суду.

Рішенням Господарського суду Тернопільської області від 03.07.2006 у справі №8/158-2210, позов задоволено частково. Стягнуто з Державного підприємства "Бучацький мальтозний завод", вул. С. Бандери,2, м. Бучач, Тернопільської області, ідентифікаційний код № 00375148 на користь Приватного підприємства "Вест", вул. Руська,7/32, м. Тернопіль, ідентифікаційний код № 30622511, 5 508 грн 59 коп. боргу, 740 грн 57 коп. інфляційних нарахувань, 221 грн 32 коп. 3% річних, 199 грн 31 коп. в повернення судових витрат. В решта частині позову відмовлено.

14.08.2006 на виконання рішення Господарського суду Тернопільської області від 03.07.2006 у справі №8/158-2210, видано наказ, на підставі статті 116 Господарського процесуального кодексу України.

Виконання рішення суду є невід`ємною стадією процесу правосуддя, а тому і заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України та Законом України "Про виконавче провадження", який регулює умови і порядок виконання рішень судів, що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню.

В розумінні статті 1 Закону України "Про виконавче провадження" виконавче провадження визначається як завершальна стадія судового провадження.

Таке визначення відповідає практиці Європейського суду з прав людини.

Провадження в суді та виконавче провадження є відповідно першою і другою стадією загального провадження. Таким чином, виконавче провадження не має бути відокремлене від судового і ці обидва провадження мають розглядатися як цілісний процес .

Заміна сторони виконавчого провадження правонаступником, тобто здійснення процесуального правонаступництва після набрання судовим рішенням законної сили, полягає в поширенні на правонаступників законної сили судового рішення. При цьому на правонаступників законна сила судового рішення поширюється усіма своїми правовими наслідками - незмінністю, неспростовністю, виключністю, преюдиційністю, виконуваністю.

Статтею 334 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

У відповідності до статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Після переходу в процесі приватизації права власності на єдиний майновий комплекс державного або комунального підприємства виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну такого державного або комунального підприємства як сторони виконавчого провадження покупцем відповідного єдиного майнового комплексу.

При цьому питання щодо заміни сторони її правонаступником, у тому числі і в разі заміни боржника у зобов`язанні, вирішується лише судом у порядку, передбаченому статтею 52 Господарського процесуального кодексу України.

Частиною 1 статті 52 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Зазначеними нормами встановлений правовий механізм заміни сторони у справі та/або виконавчому провадженні у разі її реорганізації, вибуття або інших випадках заміни у відносинах, щодо яких виник спір.

Судом встановлено, що ухвалою Господарського суду Тернопiльської області від 24 жовтня 2006 року порушено провадження у справі № 1/Б-809 про банкрутство Державного підприємства "Бучацький мальтозний завод" та введено мораторій задоволення вимог кредиторів, протягом дії якого заборонено стягнення на пiдставi виконавчих документів та інших виконавчих документів, за якими здійснюється стягнення вiдповiдно до законодавства (крім випадків, передбачених п. 6 ст. 12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом").

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 22.06.2021 закрито провадження у справі про банкрутство № 1/Б-809 Державного підприємства "Бучацький мальтозний завод".

15.07.2021 головним державним виконавцем Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) винесено постанову про поновлення вчинення виконавчих дій з примусового виконання наказу № 8/158-2210, виданого 14.08.2006 у виконавчому провадженні №2406780.

23.02.2021 наказом Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях за №73 прийнято рішення про приватизацію цілісного майнового комплексу Державного підприємства "Бучацький мальтозний завод", що знаходиться за адресою: Тернопільська область, м. Бучач, вул. Степана Бандери, 2, шляхом продажу на аукціоні з умовами (п.1, п. 2 Наказу).

Пунктом 3 Наказу №73 від 23.02.2021 зазначено про необхідність Відділу приватизації, управління державним майном, корпоративними правами, оцінки майна та майнових прав протягом десяти робочих днів з дня видання цього наказу утворити аукціонну комісію для продажу цілісного майнового комплексу державного підприємства "Бучацький мальтозний завод".

За результатами аукціону 08.12.2021 мiж Регіональним вiддiленням Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях (Регіональне відділення) та Товариством з обмеженою відповідальністю "БУЧАЧТРАНСАГРОБІЗНЕС" (Покупець) укладено договір купівлі-продажу об`єкта малої приватизації - Єдиний (Цілісний) майновий комплекс державного підприємства "Бучацький мальтозний завод" (код ЄДРПОУ 00375148), що знаходиться за адресою: Тернопільська область, м. Бучач, вул. Степана Бандери, 2, що посвідчений приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу Квочак Л.Т. та зареєстрований в реєстрі за № 6334 (Договір).

Об`єкт приватизації належить Державі Україна в особі Державного підприємства "Бучацький мальтозний завод" (код ЄДРПОУ 00375148), що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №275697169 від 20.09.2021, виданого державним реєстратором Монастириської міської ради на підставі рішення №52130723 від 04.05.2020 (п. 1.2 Договору ).

У пункті 1.3 договору купівлі-продажу визначено, що об`єктом приватизації, згідно умов цього договору, є усі види майна, призначені для діяльності Державного підприємства "Бучацький мальтозний завод" (код ЄДРПОУ 00375148), будівлі, споруди, устаткування, інвентар, сировина, продукція, права вимоги, борги, незавершені капітальні інвестиції, які не введені в експлуатацію, в тому числі, майно згідно даних бухгалтерського обліку на дату підписання акту приймання передачі.

Згідно з протоколом про результати електронного аукціону з умовами №UA-PS-2021-09-24-000007-1 від 16.11.2021, який затверджений наказом Управління забезпечення реалізації повноважень у Тернопільській області Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях від 25.11.2021 №635, ціна продажу об`єкта приватизації становить 42478132,80 грн. Покупець зобов`язаний сплатити за придбаний об`єкт приватизації 42478132,80 грн з урахуванням ПДВ, у повному обсязі протягом 30 календарних днів з дня підписання цього договору в порядку, встановленому п. 2.2 договору (п. 2.1 Договору).

Пунктом 4.1 Договору зазначено, що покупець, який придбав об`єкт приватизації як єдиний (цілісний) майновий комплекс, є правонаступником майнових прав (крім права постійного користування земельними ділянками) і обов`язків Державного підприємства "Бучацький мальтозний завод" (код ЄДРПОУ 00375148) відповідно до умов договору та законодавства України.

Передача об`єкта приватизації покупцю здійснюється продавцем у п`ятиденний строк після сплати покупцем у повному обсязі ціни продажу об`єкта приватизації, разом із неустойкою (п. 5.1 Договору).

Згідно пункту 5.2 Договору передача об"єкта приватизації продавцем і прийняття його покупцем засвідчуються актом приймання- передачі, який підписується сторонами та скріплюється їх печатками.

Договір набуває чинності з дати його підписання та нотаріального посвідчення (п. 15.2 Договору).

28.12.2021 між сторонами підписано Акт приймання-передачі об`єкта приватизації, який підтверджує факт прийняття у власність, Товариством з обмеженою відповідальністю "БУЧАЧТРАНСАГРОБІЗНЕС" єдиного (цілісного) майнового комплексу державного підприємства "Бучацький мальтозний завод" (код ЄДРПОУ 00375148).

Відповідно до частини 2 статті 26 Закону України "Про приватизацію державного і комунального майна" до договору купівлі-продажу включаються передбачені умовами аукціону, викупу зобов`язання сторін, зокрема щодо погашення боргів із заробітної плати та перед бюджетом, простроченої кредиторської заборгованості підприємства.

Статтею 28 Закону України "Про приватизацію державного і комунального майна" визначено, що особи, які придбали державні або комунальні підприємства як єдині майнові комплекси, є правонаступниками їх майнових прав (крім права постійного користування земельною ділянкою) і обов`язкiв вiдповiдно до умов договору між продавцем і покупцем та законодавства України.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта станом на 05.10.2022, 28.12.2021 внесено записи про реєстрацію права приватної власності на об`єкт нерухомого майна за Товариством з обмеженою відповідальністю "Бучацький мальтозний завод", ідентифікаційний код 43763428 на підставі договору купівлі-продажу, серія і номер: 6334, виданий 08.12.2021, видавник: Приватний нотаріус Івано-Франківського міського нотаріального округу Квочак Л.Т.; акт приймання-передачі, серія та номер: 6640, 6641, виданий 28.12.2021, видавник Приватний нотаріус Івано-Франківського міського нотаріального округу Квочак Л.Т.

Рішенням №10-01/2022 одноосібного учасника Товариства з обмеженою відповідальністю "Бучачтрансагробізнес" від 10.01.2022 змінено найменування Товариства з обмеженою відповідальністю "Бучачтрансагробізнес" на Товариство з обмеженою відповідальністю "Бучацький мальтозний завод" та змінено адресу місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю "Бучачтрансагробізнес" з адреси: 48400, Тернопільська область, Бучацький район, м.Бучач, вул.Галицька, 84 на наступну адресу: Тернопільська область, Чортківський район, м.Бучач, вул.Степана Бандери, 2.

Правонаступництво - це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво є самостійною підставою заміни кредитора у зобов`язанні, його слід розглядати як певний юридичний механізм похідного правонабуття, за яким до правонаступника переходять суб`єктивні права та обов`язки попередника. Правонаступництво для юридичних осіб може наставати в разі їх припинення з правонаступництвом. Припинення юридичної особи з правонаступництвом, тобто реорганізація юридичної особи, може проводитися у формі злиття, приєднання, поділу або перетворення.

Отже, до Товариства з обмеженою відповідальністю "Бучачтрансагробізнес" (перейменованого у Товариство з обмеженою відповідальністю "Бучацький мальтозний завод") перейшли усі права та обов`язки Державного підприємства "Бучацький мальтозний завод".

Як визначено статтею 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Доказів визнання недійсним цього правочину матеріали справи не містять.

В силу статті 204 Цивільного кодексу України діє презумпція правомірності правочину.

Відповідно до статті 520 Цивільного кодексу України боржник у зобов`язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом.

Так, 28.10.2022 стягувач звернувся до органу примусового виконання рішень з листом/заявою б/н від 27.10.2022 про заміну сторони виконавчого провадження, а саме боржника Державне підприємство "Бучацький мальтозний завод", ідентифікаційний код 00375148 на Товариство з обмеженою відповідальністю "Бучацький мальтозний завод", ідентифікаційний код 43763428. Крім того, стягувач в поданій заяві зазначає, що станом на даний час заборгованість за рішенням суду боржником перед стягувачем не сплачена.

Як вбачається з поданої заяви, станом на 28.10.2022 рішення суду з примусового виконання наказу №8/158-2210 від 14.08.2006, виданого Господарським судом Тернопільської області боржником не виконано.

Враховуючи викладене, з огляду на встановлений факт правонаступництва Товариства з обмеженою відповідальністю "Бучацький мальтозний завод", суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі №8/158-2210.

Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 242 цього Кодексу (ч.4 ст. 334 ГПК України).

Керуючись статтями 52, 232, 234, 235, 334 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано Франківськ) про заміну боржника у виконавчому провадженні у справі №8/158-2210 - задоволити.

2. Замінити боржника виконавчого провадження Державне підприємство "Бучацький мальтозний завод" (код ЄДРПОУ 00375148, вул. Ст. Бандери, 2, м. Бучач, Тернопільська область ) на Товариство з обмеженою відповідальністю "Бучацький мальтозний завод" (код ЄДРПОУ 43763428, вул. Ст. Бандери, 2, м. Бучач, Тернопільська область) у виконавчому провадженні №2406780 з примусового виконання наказу №8/158-2210 вiд 14.08.2006, виданого Господарським судом Тернопільської області про стягнення з Державного підприємства "Бучацький мальтозний завод", вул. С. Бандери,2, м. Бучач, Тернопільської області, ідентифікаційний код № 00375148 на користь Приватного підприємства "Вест", вул. Руська,7/32, м. Тернопіль, ідентифікаційний код № 30622511, 5 508 грн 59 коп. боргу, 740 грн 57 коп. інфляційних нарахувань, 221 грн 32 коп. 3% річних, 199 грн 31 коп. в повернення судових витрат.

3. Копію ухвали надіслати рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення поштового відправлення:

Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано Франківськ), вул.Грушевського, 8, м. Тернопіль.

Державному підприємству "Бучацький мальтозний завод", вул. Степана Бандери, 2, м. Бучач, Тернопільська область.

Товариству з обмеженою відповідальністю "Бучацький мальтозний завод", вул. С.Бандери, 2, м. Бучач, Тернопільська область.

Приватному підприємству "ВЕСТ", вул. Руська, 7/32, м. Тернопіль.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена.

Учасники справи можуть отримати інформацію на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою - https://te.court.gov.ua/sud5022.

Ухвалу підписано "29" листопада 2022 року.

СуддяЯ.Я. Боровець

Дата ухвалення рішення17.11.2022
Оприлюднено30.11.2022
Номер документу107552190
СудочинствоГосподарське
Сутьcтягнення заборгованості В судове засідання

Судовий реєстр по справі —8/158-2210

Ухвала від 17.11.2022

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 07.11.2022

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 18.09.2022

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Рішення від 03.07.2006

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Жук Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні