Ухвала
від 08.11.2022 по справі 589/3893/22
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/3893/22

Провадження № 1-кс/589/1219/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 листопада 2022 року

Слідчий суддя Шосткинського міськрайонного суду Сумської області ОСОБА_1 з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання дізнавача СД Шосткинського РУП ГУ НП в Сумській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Шосткинської окружної прокуратури ОСОБА_4 про арешт майна

ВСТАНОВИВ:

До Шосткинського міськрайонного суду надійшло клопотання дізнавача СД Шосткинського РУП ГУ НП в Сумській області ОСОБА_3 про арешт тимчасово вилученого майна.

В судове засідання дізнавач не з`явився. Надав заяву про розгляд клопотання без його участі. Клопотання підтримує.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя, вивчивши матеріали клопотання, приходить до висновку, що вказане клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Слідчим суддею встановлено, що в провадженні СВ Шосткинського РУП ГУ НП в Сумській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022205570000443 від 06.11.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України.

З матеріалів клопотання вбачається, що 06.11.2022 близько 12:00 год. інспектором ВРПП Шосткинського РУП ГУНП в Сумській області, був зупинений автомобіль марки «AUDI 80», д.н.з. НОМЕР_1 , зеленого кольору, 1995 року випуску, номер кузова НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_5 , та при перевірці документів було встановлено, що свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 на ім`я ОСОБА_6 на вказаний автомобіль, має сліди підробки.

За вказаним фактом було відкрите кримінальне провадження за №12022205570000443, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.11.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України.

06.11.2022 під час огляду місця події було виявлено та вилучено автомобіль марки «AUDI 80», д.н.з. НОМЕР_1 , зеленого кольору, 1995 року випуску, номер кузова НОМЕР_2 , свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 , виданого ТСЦ 6143 23.06.2018 року на автомобіль «AUDI 80» державний номерний знак НОМЕР_1 , номер кузова НОМЕР_2 .

Допитаний за даним фактом гр. ОСОБА_5 показав, що 17.07.2022 року він вирішив придбати автомобіль. На сайті «OLX» в мережі інтернет він знайшов оголошення щодо продажу автомобіля марки «AUDI 80» зеленого кольору 1995 року випуску, номер кузова НОМЕР_2 за грошові кошти в сумі 2400 доларів США. Власником автомобіля є ОСОБА_6 . ОСОБА_5 вказане оголошення зацікавило та він вирішив зв`язатися з продавцем. Продавцем вказаного автомобіля є племінник власника на прізвище ОСОБА_7 . Продавець йому все розповів за автомобіль та сказав, що його дядько за кордоном та він вирішив продати його автомобіль. ОСОБА_5 домовився з продавцем про зустріч та оглянув автомобіль. Номер кузова співпадав із свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу та автомобіль його влаштував. ОСОБА_5 передав продавцю грошові кошти за автомобіль та почав ним користуватися.

06.11.2022 року близько 12:00 год. ОСОБА_5 зупинили працівники поліції для перевірки документів. Та під час перевірки вони виявили ознаки підробки свідоцтва про реєстрацію автомобіля. Після чого було викликано слідчо-оперативну групу та вилучено вказане свідоцтво про реєстрацію № НОМЕР_3 та зазначений автомобіль.

Відповідно до ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Отже, слідчий суддя, вважає, що клопотання про арешт тимчасово вилученого майна по вказаному кримінальному провадженню відповідає вимогам ст. 171 КПК України.

Згідно ч.2 ст.170 КПК України слідчий суддя накладає арешт на майно у вигляді речей, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним в ч.2 ст.167 КПК України.

Відповідно до ч.2 ст.167 КПК України тимчасово вилучені речі має значення речових доказів по кримінальному провадженню, зберігати на собі сліди кримінального правопорушення, в подальшому необхідні для проведення експертних досліджень з метою отримання доказів щодо вчинення кримінального правопорушення з подальшим їх збереженням як речових доказів.

Частиною 1 ст. 98 КПК України передбачено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети що були об`єктом кримінально протиправних дій.

У зв`язку з тим, що є підстави вважати, що вищевказаний автомобіль марки «AUDI 80», д.н.з. НОМЕР_1 , зеленого кольору, 1995 року випуску, номер кузова НОМЕР_2 , свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 , виданого ТСЦ 6143 23.06.2018 року на автомобіль «AUDI 80» державний номерний знак НОМЕР_1 , номер кузова НОМЕР_2 , може бути набуто в результаті вчинення кримінального правопорушення, є речовим доказом, на ньому при підробці, заміні могли залишитись сліди вчинення кримінального правопорушення, а також з метою проведення необхідних досліджень з участю автомобіля та виключення можливості зміни, знищення вищевказаних слідів, а тому клопотання слідчого підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.107, ст.132, 169-173,309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання дізнавача СД Шосткинського РУП ГУНП України в Сумській області ОСОБА_3 про арешт тимчасово вилученого майна задовольнити.

Накласти арешт на автомобіль марки «AUDI 80», д.н.з. НОМЕР_1 , зеленого кольору, 1995 року випуску, номер кузова НОМЕР_2 , свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 , виданого ТСЦ 6143 23.06.2018 року на автомобіль «AUDI 80» державний номерний знак НОМЕР_1 , номер кузова НОМЕР_2 з метою забезпечення зберігання речових доказів.

Ухвала підлягає негайному виконанню дізнавачем СД Шосткинського РУП ГУНП України в Сумській області ОСОБА_3 .

Копію ухвали вручити учасникам кримінального провадження.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`яти днів з моменту її проголошення.

Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Слідчий суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області ОСОБА_1

СудШосткинський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення08.11.2022
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу107582308
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —589/3893/22

Ухвала від 20.10.2023

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Прачук О. В.

Ухвала від 20.01.2023

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Євдокімова О. П.

Ухвала від 21.12.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Євдокімова О. П.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Євдокімова О. П.

Ухвала від 16.12.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Євдокімова О. П.

Ухвала від 08.11.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Євдокімова О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні